Op dit moment kun je niet raden welk gangpad van de supermarkt de volgende keer leeg zal zijn. Maaltijden plannen is uit. Het draait allemaal om geïmproviseerd koken. Dat betekent dat het een goed idee is om te weten wat je in elkaar kunt flansen met wat je in huis hebt. Hier zijn wat ideeën om je aan het denken te zetten. Alles wat je nodig hebt is een blender.
Voor alle blendertips in dit artikel, behalve de laatste, hebben we de Russell Hobbs Desire gebruikt. We vinden het een erg handig stukje keukengerei. Het is een staafmixer met meerdere hulpstukken, waaronder een hakker en een garde. Op dit moment is het
in de aanbieding bij Very, voor slechts £29.99.U kunt
lees onze beoordeling hier.
1. Maak zelfrijzend bakmeel
Geen zelfrijzend bakmeel? Geen probleem. Voeg gewoon een halve theelepel bakpoeder toe aan 100 gram gewone bloem.
Helemaal geen bloem? Probeer de volgende tip.
2. Maak een cake zonder meel in je koelkast
Er zijn veel no-bake taartrecepten die je online kunt vinden. Dit is een goed recept voor nu, omdat je veel van de ingrediënten kunt vervangen door wat je in de kast kunt vinden.
Dit is wat je nodig hebt:
- 250 g digestiefkoekjes (of vergelijkbaar)
- 150g melkchocolade
- 150 g pure chocolade
- 100g boter
- 150g Golden Syrup (honing of ahornsiroop is ook goed)
- 175g gedroogd fruit (rozijnen, sultana’s, gedroogde abrikozen, veenbessen, dadels, vijgen, wat dan ook)
- 60g noten (pecannoten, pistachenoten, amandelen of laat de noten helemaal weg)
Dit is wat je moet doen:
- Bekleed een rechthoekig blik met huishoudfolie of bakpapier.
- Breek de koekjes. Je kunt ze fijnhakken in een groentensnijder.
- Smelt de chocolade, boter en siroop in een kom boven een pan met kokend water. (Zorg ervoor dat de kom hittebestendig is, anders zal het barsten.) Roer de ingrediënten door elkaar.
- Als het goed gemengd is, haal je het van het vuur en voeg je de rest van de ingrediënten toe.
- Schep het mengsel in het blik.
- Maak het oppervlak plat en laat het afkoelen.
- Zet het in de koelkast tot het hard wordt (1,5-2 uur).
- Snijd het in stukken en serveer.
- Voor jezelf.
3. Maak bloemkool puree
Ik weet het, ik weet het. Je wilt gewoon een gigantisch bord aardappelpuree pakken en voor de TV gaan zitten en non-stop The Office kijken tot de wereld zichzelf weer in orde brengt.
Maar als er geen aardappelen te krijgen zijn, kun je bloemkool proberen. Hier is hoe je er puree van maakt:
- Breek de bloemkool in roosjes.
- Doe de roosjes in een pan met gezouten, kokend water. Kook ze slechts tot ze gaar zijn. Laat ze niet uit elkaar vallen.
- Doe de gezeefde bloemkool in een blender, samen met 85 g parmezaan, 8 eetlepels boter, een kwart van een citroen (sap en schil). Als je geen parmezaanse kaas hebt, kun je elke andere soort harde kaas gebruiken. Als er geen kaas is, probeer dan tahini. Als u geen citroen hebt, voeg dan een eetlepel azijn toe.
- Blitz het mengsel tot het glad en romig is.
- Voeg zout, peper en meer boter naar smaak toe.
- Begin met eten.
4. Maak courgetti
Als je hoopte op een kom comfort food in de vorm van spag bol, maar je plaatselijke winkel is leeggehaald van pasta, probeer dan courgetti te maken.
Als je geen spiraliser hebt, gebruik dan een dunschiller en snijd de courgette in lange linten. Snijd de linten in de lengte door om dunnere spaghetti te maken. Blancheer ze 30 seconden in kokend water. Laat goed uitlekken en serveer met uw gebruikelijke bolognesesaus en kaasberg. Tenslotte is spaghetti eigenlijk alleen maar een afleveringssysteem voor kaas en saus.
5. Bak brood zonder broodmachine
Je hebt nodig:
- 500 g sterk wit meel, plus een beetje extra om af te stoffen
- 300 ml water
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels zout
- Een zakje snelwerkende gist van 7 g
Dit is wat je moet doen:
- Doe de bloem, het zout en de gist in een kom en meng.
- Maak een kuiltje in het midden van het mengsel. Voeg de olijfolie en het water toe en meng het tot het glad is en lichtjes plakkerig aanvoelt.
- Als het stijf of korrelig lijkt, voeg dan nog een eetlepel water toe en meng het opnieuw.
- Bestuif je aanrecht met de overgebleven bloem en leg het deeg op het oppervlak.
- Dit is het moeilijke gedeelte. Je moet het deeg 10 minuten kneden, tot het glad en glanzend is. Zet een timer, want dit gaat een eeuwigheid van handkrampen lijken.
- Als je deeg klaar is, leg je het in een ingeoliede kom en bedek je het met huishoudfolie.
- Laat het minstens een uur rijzen, tegen die tijd moet het verdubbeld zijn in omvang. Als je wilt, kun je het een nacht in de koelkast leggen.
- Het deeg zal vol luchtbellen zitten. Verwijder die door het deeg ruw aan te pakken en het in zichzelf te trekken en uit te rekken. (Dit wordt “terugslaan” van het deeg genoemd.) Vorm het deeg vervolgens opnieuw tot een bal.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg je deegbal er nog een uur op om te rijzen. Hij zou weer in omvang moeten verdubbelen.
- Verwarm je oven voor op 220°C (200°C in een heteluchtoven) of gas Mark 7.
- Bestuif het brood en snijd met een scherp mes een streep over de bovenkant.
- Bak het 25-30 minuten tot het brood goudbruin is. Als je op de bodem tikt, moet het hol klinken.
- Laat het afkoelen op een rooster.
- Je bent nu een bakker. Eet je brood.
6. Bak zonder eieren
Er zijn tal van mogelijke eivervangers die je kunt gebruiken bij het bakken, afhankelijk van wat er in je kast staat. Mijn beste tip, als je iets zoets maakt zoals pannenkoeken, muffins of cakes, is om een banaan te gebruiken. Zo niet, dan zijn hier nog wat andere opties:
- Een theelepel zuiveringszout en een eetlepel azijn
- Appelmoes
- Aquafaba
- Lijnzaad
- Kiezelige of stevige tofu
Als je denkt dat dit allemaal nutteloos is omdat je geen tofu of lijnzaad in je kast hebt, heb je dan wel een blik kikkererwten? Zo ja, dan heb je aquafaba. Het enige wat je hoeft te doen is het vocht van de kikkererwten scheiden. Voeg een halve theelepel bakpoeder toe aan het kikkererwtenvocht en mix het gedurende drie of vier minuten. Je krijgt dan een romig eiwitachtig schuim dat je kunt gebruiken in plaats van eieren in een recept. Ik weet dat het smerig en onwaarschijnlijk klinkt, maar probeer het eens. Het is een coole truc.
7. Gebruik je vriezer om soep (en bouillon) te maken
Als je de volgende keer kookt, pak dan twee grote Ziploc zakken of Tupperware containers en label ze ‘Soep’ en ‘Bouillon’. Zet er de datum van vandaag op. Je groenten blijven tot een jaar houdbaar in de vriezer.
Snij alle overgebleven groenten in blokjes. Als je toch bezig bent, doe hetzelfde met alle nog eetbare groenten die in je koelkast liggen. Dit kunnen broccolistengels zijn en bloemkoolbladeren en -stengels. Doe de blokjes groente in je soeppot en zet het in de vriezer. Voeg het elke keer dat je kookt toe.
Als de container vol is, doe je hem in een pan met kokend water. Doe er wat bouillon, kruiden, specerijen, knoflook of chili in. Laat sudderen en een beetje inkoken. Als u liever een dikke soep hebt in plaats van bouillon en stukjes, gebruik dan een staafmixer om het op te kloppen.
Voeg wat rijst, bonen of gerst toe (of wat je maar in de kast kunt vinden). Voila, jij genie! Je hebt zojuist een heerlijke groentesoep gemaakt.
Doe alle groenten die te stengelig of te taai zijn om te eten in een vergiet en spoel ze goed af. Hak ze in grove stukken en doe ze in je voorraadpot. Zet dat in de vriezer en voeg het elke keer dat je kookt toe. Als hij vol is, kook je de grove stukken op tot bouillon.
8. Maak Franse toast met de uiteinden van je brood
Ah, wentelteefjes (of, zoals wij sofistici het noemen, eierbrood): er is geen betere manier om ruw voedsel dat je anders zou weggooien om te toveren in een watertandend lekker ontbijt of avondmaal. Het beste aan dit recept (afgezien van de smakelijkheid) is dat je elk oud stuk oudbakken brood kunt gebruiken: het sombere eind van een brood. Taai stokbrood. Keiharde oudbakken broodjes. Zolang je er niet dood aan gaat, mag het erin.
Alles wat je nodig hebt is een ei per twee sneetjes brood, en een klein beetje melk. Klop de eieren en de melk door elkaar (nogmaals: het is tijd voor de mixer). Verhit wat olie of boter in een pan. Doop je sneetjes brood in het eimengsel en bak ze tot ze goudbruin zijn.
Je kunt het serveren met zoete (een beetje suiker en wat ahornsiroop) of hartige (bruine saus of ketchup) specerijen, afhankelijk van of je een monster bent of niet. Daar zal ik me niet over uitlaten.
9. Yoghurt ijsblokjes invriezen voor smoothies
Als je room of yoghurt hebt waar je niet aan toe komt voordat het omslaat, maak dan een ijsblokjesbak leeg en vries het in batches in. Als elk bakje bevroren is, giet je het in een Ziploc zakje. Je kunt de yoghurtijsblokjes rechtstreeks in je blender doen als je een smoothie wilt maken, of room toevoegen aan koffie en sauzen. Houd er rekening mee dat dunne room niet goed invriest. Daarvoor is een vetgehalte van 40% nodig. Als je de room opklopt met een garde en een beetje suiker toevoegt, zal hij minder snel ontmengen in de vriezer.
10. Als alles mislukt, maak dan blendercompost
Naast het maken van smoothies, soepen en cocktails, kun je je blender ook voor minder voor de hand liggende dingen gebruiken. Eieren voor ontbijt? Stop ze in je blender voor super smeuïge omeletten en roerei.
Maar als je organisch afval en keukenrestjes hebt waar je absoluut niets anders mee kunt doen, gooi ze dan op de composthoop.
Om je compost op gang te helpen, kun je een partij oneetbaar materiaal (eierschalen, koffiedik, bananenschillen) in de blender doen voor je het op de hoop gooit.
Let op: probeer het alleen als je een serieuze, hardcore, goede barmixer hebt. Vernietig je hardwerkende staafmixer niet voor dit.
Inhoudsopgave