AeroPress Iced Coffee: 3 coole methoden

De AeroPress is het Zwitserse zakmes van het koffiezetten. Je kunt er vrijwel alles mee doen en het is zelfs betaalbaar.

Het mag geen verrassing zijn dat AeroPress ook erg populair is voor het maken van cold brew en ijskoffie.

Dit artikel onthult drie manieren om die ijskoffie-ervaring te krijgen die een verzengend hete zomerdag zal transformeren in een cafeïnehoudende oase door gewoon te vertrouwen op een AeroPress.

Aeropress meme

#1: AeroPress Iced Coffee in Japanse stijl

Deze methode is waarschijnlijk de gemakkelijkste en handigste manier om de juiste AeroPress Iced Coffee te krijgen.

Je kunt met deze techniek echt heerlijke brouwsels krijgen.

Onder de goot-geeks van koffie is ijskoffie in Japanse stijl al een tijdje beroemd.

Het idee is dat de beste manier om ijskoffie te krijgen is om het heet te zetten en het vervolgens meteen af te koelen.

Persoonlijk denk ik dat dit de juiste aanpak is als je wat fruitige of bloemige bonen hebt. De warmte onttrekt die verbindingen een stuk beter dan langzaam weken.

Ja, natuurlijk zweren sommige mensen dat cold brew bitterheid en zuurgraad in koffie vermijdt. Deze theorie is echter iets waar de meeste serieuze koffiemensen de spot mee drijven. Het geldt misschien voor commodity-koffie van lage kwaliteit uit de supermarkt, maar goede bonen van een gerenommeerde brander hebben warm water nodig als je er de beste smaken uit wilt halen.

Japanse flash-stijl koffie is eenvoudig. Je zet een gewone koffie, maar knipt het brouwsel kort.

Onder normale omstandigheden zou je dus 400 ml koffie hebben gezet. Vervolgens vervang je 40-50% van het watergewicht door ijsblokjes. Je stopt het ijs in de karaf waar je in zet, en voila, je hebt een portie Flash gekoelde Japanse ijskoffie.

Recept

  • Standaard positie
  • 240 g heet water
  • 27 g koffie
  • Medium-fijne maling grootte
  • 160 g ijs

Stap voor stap handleiding:

#2: Aeropress Cold Brew

Cold Brew is niet zo lekker als flash brewed koffie, maar het kan soms handig zijn, als je van tevoren wat koffie wilt bereiden.

Als je thuis geen speciale cold brew-maker hebt, moet je creatief zijn. Hier komt de AeroPress in beeld.

Als je het mengsel van geweekt koffiedik en water door zoiets als een Hario V60 probeert te persen, zal het bijna gegarandeerd verstoppen en in een mum van tijd blijven hangen.

De AeroPress daarentegen heeft het ingebouwde voordeel dat je luchtdruk gebruikt om de afzuiging onderweg te duwen.

Je kunt zelfs experimenteren met verschillende filters die misschien nog beter werken voor cold brew. Gewoon papier geeft je bijvoorbeeld een schonere beker, terwijl een metalen filter gemakkelijker is om mee te werken (vanwege het hebben van echte gaten) en een zwaarder lichaam biedt.

Recept

Deze aanpak is erg vergevingsgezind en vereist bijna geen recept.

  • 200 g water 30 g koffie
  • Meng koffie en water in de koelkast een nacht in een apart vat. Een beker of mason jar bijvoorbeeld.
  • Middelgrote maalgrootte
  • Giet de slurry in de AeroPress en druk naar beneden.
  • Nu heb je een concentraat dat kan worden gemengd met ijs of water. Streef naar een verdunning van nog eens 250 gram.
  • (PS: je kunt een nog grotere batch maken en deze stap voor stap onderdompelen. Vergeet niet om het papieren filter na elke cyclus te vervangen of af te spoelen.)
Serveer ice coffee in een hoog glas gevuld met stenen. Voel je vrij om een beetje garnering toe te voegen.

Verder lezen: Geavanceerde AeroPress-instructies


3# AeroPress Ijs espresso

Het volgende recept is een ander geweldig recept dat de meeste mensen niet kennen.

Ik heb deze methode per ongeluk ontdekt omdat ik op vakantie was en geen toegang had tot warm water. Dat deed me nadenken of ik water op kamertemperatuur kon gebruiken als de maling fijn genoeg was.

Het antwoord op die vraag was een volmondig “ja!”

De koffie smaakte heerlijk, bijna als een koud gezette espresso. Als je het niet weet, is een koud gezette espresso waar je een traditionele espresso zet met ijskoud water. Helaas is dit door de manier waarop de meeste espressomachines werken alleen mogelijk met handmatige espressomachines zoals de Cafflano Kompresso of de Robot.

Dit recept is bijna op dat niveau, hoewel je niet helemaal dezelfde intensiteit krijgt. Het is milder omdat een AeroPress een veel lagere druk gebruikt. Om dezelfde reden is er geen crema.

Dat gezegd hebbende, het is nog steeds een uitstekende kop Iced AeroPress-koffie. En als je op reis bent en geen toegang hebt tot warm water, is het zo beter dan het alternatief (geen koffie krijgen).

Je kunt dit shot recht drinken of verdunnen met water, ijs of melk. De keuze is aan jou!

Recept

  • De AeroPress moet ondersteboven worden geplaatst. Steek de zuiger er halverwege ingedrukt in. Dit zorgt ervoor dat water en koffie in contact blijven wanneer je de brouwer omdraait.
  • Gebruik 20 gram koffie.
  • Maalgrootte: Ultrafijn. Ergens van espresso tot Turks is ideaal.
  • Giet er 80 gram ijskoud water bij.
  • Roer met een passie gedurende 40 seconden. Laat het dan 1 minuut trekken.
  • Voeg het filter toe aan de dop, bevestig het. Draai de brouwer om en druk.