Aeropress vs French Press | De koffiechroniqueur

De Franse pers versus de AeroPress is de strijd tussen het oude en het nieuwe.

De Franse pers werd ondanks zijn naam bijna honderd jaar geleden in Italië uitgevonden, terwijl de AeroPress in 2005 werd gelanceerd.

Beide apparaten worden iets met ‘pers’ genoemd, maar daarna zijn de overeenkomsten weinig.

  • De Aeropress is een unieke brouwmethode die bijzondere voor- en nadelen heeft.
  • De Franse pers is een efficiënte no-nonsense brouwmethode die iedereen die wel eens naar een diner is geweest al kent.

Dit artikel zal beide nader bekijken en u hopelijk helpen beslissen welke beter bij u past. (Als je diep in het Aeropress-konijnenhol wilt gaan, bekijk dan mijn geavanceerde gids.)

Aeropress

  • Geweldig voor op reis
  • Snel &efficiënt
  • Veelzijdig: je kunt zowel druppelkoffie als espressostijl zetten
  • Extreem duurzaam… Bijna onverwoestbaar

Franse pers

  • Geweldig voor het brouwen van grotere batches
  • Maakt sterke koffie met een grote body
  • Eenvoudig in gebruik

Aeropress 101

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt de Aeropress handmatige kracht om een zuiger tegen een papieren filter te duwen voor een snel brouwsel.

De “standaard” brouwmethode vereist:

  1. Het plaatsen van de Aeropress, een nestset van plastic cilinders, bovenop een beker.
  2. Je vult het dan met koffie en heet water.
  3. De tweede cilinder wordt vervolgens doorgeduwd en dwingt de vloeistof en de grond door een papieren filter.

Dit mechanisme produceert een schone kop koffie. De papierfilters van de Aeropress voorkomen dat er deeltjes of ongewenste oliën in uw brouwsel terechtkomen.

Deze manier van zetten is uitzonderlijk efficiënt en produceert een kopje koffie binnen 1-3 minuten. De polypropyleen behuizing is duurzaam en bijna onverwoestbaar terwijl het er nog steeds elegant en modern uitziet

Basisbeginselen van de Franse pers

De Franse pers is een eenvoudige brouwmethode met een glazen kamer, een karaf genaamd, en een metalen filter dat op de bodem van de karaf drukt en koffiedik filtert.

Brouwen is eenvoudig:

  1. Koffiedik en heet water worden in de karaf gegoten en gedurende een bepaalde tijd geëxtraheerd.
  2. Vervolgens wordt de slurry gefilterd en is je koffie klaar.

In tegenstelling tot de Aeropress staat de Franse pers wel wat toe. sediment en olie om in de koffie te sijpelen, wat wenselijk kan zijn, afhankelijk van wat de drinker verkiest.

De extractietijd van de koffie is afhankelijk van de boon en individuele voorkeur. Ergens tussen de 3-12 minuten zou kunnen werken. Hoewel de Franse pers iets langzamer is dan de Aeropress, is het een relatief hands-off proces.

Collega Clara Coffee Press...

Stevigheid

Het hoofdlichaam van de Aeropress is voornamelijk gemaakt van gegoten polypropyleen, wat een vrij stevige kunststof is. Onhandig zijn en een Aeropress laten vallen is geen probleem. Ik heb nog nooit gehoord van een breuk door regelmatig gebruik of ongelukken. Sommige gebruikers hebben het beschreven als “in principe onverwoestbaar,” en dat is waarschijnlijk eerlijk.

Het wordt ook geleverd met een garantie van één jaar automatisch door de fabrikant. De papieren filters zijn wegwerpbaar, dus als je één kopje helemaal verpest, komt het nog steeds goed met je Aeropress!

De glazen karaf van de Franse pers is behoorlijk verdomd fragiel. Ik moet toegeven dat ik er nogal wat heb gebroken.

Het gebruik ervan, vooral bij het wassen, vereist enige mate van aandacht, omdat het laten vallen ervan, zelfs een voet of twee, het zeker zal vernietigen. Het gaas zelf kan soms kromtrekken en verstopt raken als u per ongeluk een maling gebruikt die niet grof genoeg is en met enige zorg moet worden gewassen.

Winnaar: De Aeropress is een stuk steviger. Makkelijke overwinning.

Volume

De Aeropress is verkrijgbaar in een enkel formaat en kan slechts één kopje koffie tegelijk maken. Dit kan een probleem zijn als je koffie maakt voor een groep mensen, omdat het 1-3 minuten per kopje duurt. Het absolute maximum is ongeveer 12 oz koffie per keer met ongeveer, en dat vereist het maken van een sterker brouwsel en verdunnen met water … Bijna als een gigantische americano.

De Franse pers is er in verschillende maten groot en klein, afhankelijk van de fabrikant. Vanwege het supereenvoudige ontwerp en het gebrek aan echte techniek, hangt het brouwen van een enorme hoeveelheid alleen af van hoe groot de glazen karaf is. Je voegt gewoon meer koffie en water toe, en dat is alles.

Winnaar: De Franse pers schakelt de Aeropress vrijwel direct uit in deze ronde.

aeropress go twee kopjes

Smaak

De Aeropress biedt een schone kop koffie vanwege het veeleisende papieren filter, dat niet veel sedimentatie of oliën toestaat om het te passeren als het al gebeurt.

Dit soort smaakhelderheid kan fantastisch zijn als je wilt experimenteren met verschillende soorten bonen, maalgroottes, watertemperaturen of andere parameters. De verschillen in brouwmethode, zelfs mild, zullen worden geproefd vanwege de helderheid in het smaakprofiel dat door de Aeropress wordt geproduceerd.

De Franse pers, aan de andere kant, omdat het een oudere brouwmethode is, produceert geen “schone kop”, maar levert in plaats daarvan een kopje koffie met wat bezinking en veel van de oliën die uit het koffiedik worden geëxtraheerd. Dit smaakprofiel is perfect voor diegenen die de voorkeur geven aan een gedurfde, sterke koffie of een klassieke donkere branding. Het nadeel is dat mondgevoel en body de subtielere smaken kunnen vertroebelen.

Winnaar: Persoonlijk hou ik van de subtiele smaken van een lichtere branding, maar ik ken veel meer old school koffiedrinkers die hunkeren naar de harde impact van een intens gebrouwen Franse pers. Laten we dit een gelijkspel noemen.

Het verdict

Het is een close call, maar ik heb om de overwinning te geven naar de Aeropress.

Dit item is ideaal voor koffie-geeks die graag experimenteren met verschillende koffies en zetparameters. Mensen die liever proeven subtiele fruitige smaken in lichtere roasts zou baat hebben bij het schone smaakprofiel dat wordt geproduceerd door een Aeropress.

De schone smaak verandert ook snel met kleine veranderingen, waaronder maalgrootte, extractietijd, watertemperatuur en andere. Deze diversiteit is wat de brouwer zo gewaardeerd maakt, maar het kan ook meedogenloos zijn. Een kleine verandering kan transformationeel zijn, positief of negatief, waardoor het perfect is voor de experimentele koffie-nerd.

Dit brouwapparaat is ook een geweldige optie voor de frequente reiziger of kampeerliefhebber die een draagbare manier wil om een fatsoenlijk kopje koffie te zetten zonder bang te hoeven zijn om het brouwapparaat te breken.