Affogato: wat het is, recept en hoe het te bestellen bij Starbucks


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen.

Een affogato is een heerlijk dessert dat snel en gemakkelijk thuis te maken is, met slechts 2 ingrediënten. Maak deze smakelijke traktatie vanavond!

Espresso in een kopje met ijs gieten.

Wat is een Affogato?

  • Een affogato is een eenvoudig maar heerlijk Italiaans koffiedessert. Heet espresso wordt op een bolletje gelato of ijs gegoten. Het wordt gegeten met een lepel terwijl de gelato zachtjes smelt in de hete espresso.
  • “Affogato al caffe” vertaalt zich naar “verdronken”, in het Italiaans, wat betekent dat de gelato wordt verdronken in espresso.
  • Espresso voor een affogato kan worden gemaakt met behulp van een espressomachine of een Nespresso. Sterk gezette koffie kan worden gebruikt als je geen manier hebt om thuis espresso te maken.
  • Affogato wordt uitgesproken als AH-FOH-GAH-TOE.

Affogato bij Starbucks

Een affogato betekent iets anders bij Starbucks. In plaats van espresso die bovenop gelato wordt gegoten, is een affogato een shot espresso dat bovenop een drankje wordt gegoten, meestal een Frappuccino.

Om een drankje te bestellen met een espressoshot erop (niet gemengd), vraag je om het te maken met een affogato-achtige shot. Nadat de drank is gemaakt, wordt er een shot espresso overheen gegoten. Probeer het op een Vanilla Bean, Caramel of Mocha Frappuccino, maar je kunt het op elke Frappuccino bestellen.

Merk op dat er enige inconsistentie is over het feit of de espressoshot boven of onder de slagroom van een Frappuccino gaat. Als je het op een bepaalde manier verkiest, zorg er dan voor dat je de barista laat weten wanneer je je bestelling plaatst.

GERELATEERD: Easy Coffee Ice Cubes

Opmerkingen over ingrediënten

Affogato ingrediënten.
  • Espresso
    Maak espresso in een espressomachine of een Nespresso. Elke vorm van roast kan worden gebruikt.
  • Vanille gelato of ijs
    Klassieke affogato is ofwel gemaakt met fior di latte (vertaalt zich naar “bloem van melk” en het is niet-gearomatiseerd, smaakt als licht gezoete melk) of vanille-gelato. Omdat fior di latte niet makkelijk te vinden is, gebruik ik altijd vanille. Gebruik vanille-ijs als je geen gelato hebt.

GERELATEERD: Cold Brew Coffee Coke Float

Stapsgewijze instructies

Espresso in een klein bekertje ijs gieten om een affogato te maken.

Voor volledige ingrediënten en instructies scrolt u omlaag naar het recept.

  1. Schep gelato of ijs in een klein kopje of mok.
  2. Giet espresso in het kopje.

GERELATEERD: Matcha Affogato

Serveersuggesties

  • Serveer affogato in een kleine glazen beker die een bolletje ijs kan bevatten of in een kleine mok. Gebruik geen te grote kop of mok, anders kan de espresso niet mengen met het ijs.
  • Om een decadent tintje toe te voegen, scheer je een beetje chocolade bovenop het ijs.
  • Dit dessert moet worden gegeten met een lepel, waarbij de espresso wordt opgeschept en gelato samen wordt gesmolten.

Tips van experts

  • Giet de espresso in het kopje gelato of ijs precies op het moment dat het gegeten moet worden.
  • Vers getrokken espresso is het beste, maar je kunt sterke, dubbele sterkte hete koffie of zelfs oploskoffie gebruiken.
  • Traditioneel is vanille of fior di latte gelato wat wordt gebruikt om een affogato te maken, maar je kunt elke soort gelato of ijs gebruiken die je wilt.

GERELATEERD: Eenvoudige gids voor de beste Nespresso-machines

Vragen die u mogelijk heeft

Is een affogato een dessert of een drankje?

Het is een beetje van beide, maar ik beschouw meer als een dessert omdat het na een maaltijd wordt geserveerd en het beste is als het met een lepel wordt gegeten.

Wat is het verschil tussen gelato en ijs?

Het woord gelato is Italiaans voor ijs en het is iets anders gemaakt dan Amerikaans ijs, met minder room en langzamer geklopt, wat resulteert in minder lucht. Gelato is dichter dan ijs en heeft een romigere textuur.

Kan ik dit drinken in plaats van lepelen?

Ja! De reden dat het wordt geserveerd in een kopje of een mok in plaats van een kom, is zodat het kan worden gedronken. Ik geef echter de voorkeur aan de lepel, omdat het gemakkelijker is om zowel gelato als espresso in elke hap te krijgen.

Heb je dit gemaakt? Vond je het geweldig? Laat hieronder een 5-sterrenbeoordeling achter of een beoordeling in de opmerkingen sectie.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest voor later? Pin het nu op je Pinterest-bord!

Eenvoudig Affogato Recept

Auteur: Jee Choe

Een affogato is een heerlijk dessert dat snel en gemakkelijk thuis te maken is, met slechts 2 ingrediënten.

Voorbereidingstijd 3 Minuten

Totale tijd 3 Minuten

Opbrengst1 portie (16 gram)

  • Serveer affogato in een kleine glazen beker die een bolletje ijs kan bevatten of in een kleine mok. Gebruik geen te grote kop of mok, anders kan de espresso niet mengen met het ijs.
  • Om een decadent tintje toe te voegen, scheer je een beetje chocolade bovenop het ijs.
  • Dit dessert moet worden gegeten met een lepel, waarbij de espresso wordt opgeschept en gelato samen wordt gesmolten.
  • Giet de espresso in het kopje gelato of ijs precies op het moment dat het gegeten moet worden.
  • Vers getrokken espresso is het beste, maar je kunt sterke, dubbele sterkte hete koffie of zelfs oploskoffie gebruiken.
  • Traditioneel is vanille of fior di latte gelato wat wordt gebruikt om een affogato te maken, maar je kunt elke soort gelato of ijs gebruiken die je wilt.
  • Een affogato betekent iets anders bij Starbucks. In plaats van espresso die bovenop gelato wordt gegoten, is een affogato een shot espresso dat bovenop een drankje wordt gegoten, meestal een Frappuccino.

Calorieën: 139 | Koolhydraten: 16g | Eiwit: 2g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Cholesterol: 29Mg | Natrium: 57Mg | Kalium: 166Mg | Vezel: 1g | Suiker: 14g | Vitamine A: 278Iu | Ascorbinezuur: 1Mg | Calcium: 85Mg | Ijzer: 1Mg