Amazon Echo Show 15 review


Amazons nieuwste slimme display is nog ambitieuzer dan de roterende Echo Show 10 van vorig jaar.

Het is het grootste slimme display dat we hebben gereviewd met 15,6 inch en is ontworpen om eruit te zien als een fotolijst, omdat het, in tegenstelling tot de andere Echo Shows, is ontworpen om aan je muur te worden bevestigd.

Door het grotere scherm kan de Echo Show 15 meer doen met dingen zoals widgets. En Visual ID laat Alexa je herkennen en relevante content tonen. Het is de meest geavanceerde Echo Show tot nu toe.

De uitvoering is echter niet perfect. Hoewel Amazon goede bedoelingen heeft met de Echo Show 15, is het nog te vroeg voor een aantal van de belangrijkste functies die worden aangeboden.

Ontworpen om aan de muur te worden bevestigd

 • Ontworpen om aan de muur te worden bevestigd
 • Fotolijst ontwerp maakt het opgaan in
 • Optionele standaard voor bureaugebruik, apart verkrijgbaar

Terwijl de nieuwste
Echo Show 10 eruitziet als een combinatie van slimme luidspreker en tabletscherm, ziet de Echo Show 15 eruit als een fotolijst die niet zou misstaan aan je muur. In tegenstelling tot eerdere Echo Shows is hij volledig plat, met afmetingen van 402 x 252 x 35 mm en een gewicht van iets meer dan 2 kg.

De muur is dan ook de plek waar Amazon de Echo Show 15 in de meeste huizen ziet. Daarom zit er geen standaard in de doos, en is er ook geen ingebouwde kickstand om hem rechtop te houden.

Het slimme display heeft een zwart metalen frame met een witte binnenrand onder een glazen paneel, net als een echt fotolijstje, met als enige echte blikvanger (afgezien van de stroomkabel) de 5Mp-camera die linksboven, net boven het display, is gemonteerd.

Bovenop de Echo Show 15 zitten de gebruikelijke knoppen (in landschapsmodus) om het volume te regelen, de microfoon te dempen en, voor de privacy-bewuste, een schuifje om de camera te bedekken. Er zijn verschillende onopvallende microfoongaatjes verspreid over het frame om Alexa te laten luisteren naar uw commando’s.

Aan de achterkant vind je een vierkante gleuf voor de montagebeugel, samen met een ruimte om overtollige bekabeling op te bergen en een microUSB-poort om ook ‘onderhoud’ te plegen.

De meegeleverde kabel is met 1,5 m een beetje kort – vooral als je hem niet direct boven een stopcontact wilt plaatsen – maar je kunt
verlengkabels krijgen voor zo weinig als £13/$13.

Als je hem echt niet aan de muur wilt bevestigen, is er de optie om de Echo Show 15 aan te sluiten op een standaard, zoals de
Sanus Tilt Stand, die ons ter beoordeling is geleverd, zodat hij zowel staand als liggend op een bureau kan worden gebruikt.

Hij wordt geleverd met een gripvaste rubberen voet en een verstelbaar scharnier waarmee je de Echo Show in (bijna) elke hoek kunt plaatsen. Met een prijs van £29/$29 is het niet het duurste accessoire – het is alleen een beetje frustrerend dat het niet in de doos zit, gezien de kosten van de Echo Show 15.

 • Widgets zijn handig voor in één oogopslag informatie
 • Widgets nemen soms meer schermruimte in dan nodig
 • Behoefte aan een meer gepersonaliseerde ervaring met Visual ID ondersteuning

De grootste nieuwe functie zijn de widgets. De widgets worden rechts op het startscherm weergegeven en zijn bedoeld om belangrijke informatie in een oogopslag weer te geven. Dat kan zijn in de vorm van to-do lijstjes en sticky notes, maar ook het actuele weer kan worden getoond.

Als je al smart home tech hebt ingesteld om met Alexa bediend te worden, kun je de smart home widget gebruiken om hetzelfde te doen op het scherm van de Echo Show 15. Dit zou voor sommigen een dealmakende functie kunnen zijn.

De informatie die in widgets wordt weergegeven, kan heel handig zijn, vooral als samenvatting ’s ochtends vroeg, waarbij je een heads up krijgt van eventuele agenda-evenementen, het lokale weer en zelfs leuke nieuwe recepten om uit te proberen – ideaal in een keuken, natuurlijk.

Er zijn een handvol widgets om uit te kiezen en je kunt de lay-out en grootte van de meeste aanpassen om beter aan je behoeften te voldoen.

Het probleem is dat de lay-out van de widgets nu een beetje rigide is en meer dan de helft van het scherm in beslag neemt als je meer dan vier ‘kleine’ hebt weergegeven – zelfs als het een lege to-do lijst is.

Het zou veel beter zijn als de layout dynamischer was, door widgets te tonen als er relevante info is en ze te verbergen als dat niet het geval is. Dit zou een schonere ervaring zijn.

Zelfs een optie om naar de rechterkant van het scherm te vegen om de widgets tijdelijk te verbergen zou een verbetering zijn.

De widgets zijn op dit moment allemaal van Amazon, dus je kunt geen Spotify ‘now playing’ of afspeellijst hebben. Het goede nieuws is dat Amazon al een APK heeft vrijgegeven om ontwikkelaars in staat te stellen hun eigen widgets te maken.

Er zijn er nog geen beschikbaar, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat er widgets van derden verschijnen die de mogelijkheden van het nieuwe systeem echt uitbreiden.

Het is vermeldenswaard dat widgets vooralsnog exclusief zijn voor de Echo Show 15, maar het is niet moeilijk om een toekomst te zien waarin ze ook beschikbaar zijn op kleinere Echo Shows.

Alexa is al langer in staat om stemmen te herkennen en biedt zo een gepersonaliseerde stemassistent-ervaring, maar de Echo Show 15 heeft een nieuwe manier: Visuele ID.

Het slimme display scant je gezicht met behulp van de 5Mp-camera en kan vervolgens gepersonaliseerde informatie aanbieden in de vorm van kaarten, waaronder aankomende agenda-evenementen, muziek die je onlangs hebt beluisterd en informatie waar je vaak naar vraagt, zoals het weer, als je nadert.

Meestal werkt het goed, maar er is ruimte voor verbetering. Mijn to-do lijst widget verschijnt zelfs als mijn (geregistreerde) huisgenoot naar de Echo Show kijkt, bijvoorbeeld.

Dit zou in de toekomst kunnen veranderen als Amazon de gezichtsherkenning verfijnt en mogelijk persoonlijke widgets en andere info toont die alleen jij kunt zien, maar het is nu nog vroeg dag.

Amazon wijst er graag op dat gezichtsgegevens lokaal worden opgeslagen, niet op Amazons servers, voor extra veiligheid. Het nadeel is dat je je opnieuw moet inschrijven op andere apparaten als je meerdere Echo Show 15’s in huis hebt.

Video & communicatie

 • Amazon Prime Video en Netflix beschikbaar, en YouTube via browser
 • 1080p scherm ziet er zacht uit vergeleken met de concurrentie
 • Geen video conferencing apps op dit moment, maar ondersteuning binnenkort

Zoals je misschien verwacht, werkt de Echo Show 15 net als andere Amazon smart displays.

Dit betekent dat er een reeks video-apps is die geschikt zijn voor het grotere 15,6-inch display, waaronder populaire streaming-apps zoals Netflix en, natuurlijk, Amazon Prime Video. Op het moment van schrijven zijn er een paar Netflix app-crashing bugs, maar ik heb er vertrouwen in dat dit in de komende dagen en weken zal worden gladgestreken.

Er is ook een ingebouwde webbrowser, waarmee je toegang hebt tot inhoud via YouTube, dat, in tegenstelling tot Amazons Fire TV-apparaten, niet beschikbaar is in app-vorm op de Echo Show-reeks.

Het werkt goed, met een aanraaktoetsenbord dat op het scherm verschijnt om zoekopdrachten naar video’s in te voeren en volledige ondersteuning voor videospelers op veel populaire websites, maar het is niet helemaal zo handig als het hebben van een native YouTube-app.

De 1080p resolutie betekent dat de beelden er een beetje zacht uitzien in vergelijking met het 1440p scherm van de
concurrerende 14in Meta Portal Plus.

Het is prima voor casual kijken, maar als video iets is waar je een smart display veel voor wilt gebruiken, zijn er displays van hogere kwaliteit beschikbaar.

Het is de moeite waard om op te merken dat dit niet bedoeld is als vervanging van een tv, en als je de Echo Show 15 toch aan de muur bevestigt, zal hij waarschijnlijk niet erg lang in een goede positie staan om iets te bekijken.

Net als de
Ikea Symfonisk, betekent het platte ontwerp van de Echo Show 15 ook dat het niet dezelfde audio-durf als anderen in de Show-collectie heeft, met twee standaard 1.7in drivers die een grotendeels teleurstellende luisterervaring leveren, verstoken van enige echte bas of detail.

Als muziek je ding is, doet de Echo Show 10 het met zijn dubbele 1in tweeters en 3in woofer veel beter.

Eén ding waar het grote scherm handig voor is, is groepsvideogesprekken, maar het is frustrerend dat er nog steeds geen ondersteuning is voor Zoom-gesprekken in het VK, zoals er wel is op de
Meta Portal Go. Amazon zegt wel dat Zoom eraan komt, maar dat is al meer dan een jaar zo.

Je kunt andere Echo Show-gebruikers videobellen om te chatten, maar de ervaring is niet de beste voor de prijs.

De vaste positie van het scherm betekent dat het scherm niet kan pannen en je door de kamer kan volgen zoals de nieuwste Echo Show 10, maar wat echt vreemd is, is dat Amazon niet de volgfaciliteit heeft ingebouwd die te zien was op de second-gen Echo Show 8. Het is een intelligente bijsnijden-en-zoomen functie – ook te zien op de Portal-apparaten – die u in het midden van het frame houdt voor degenen aan de andere kant van het gesprek. Je zult dus redelijk stil moeten blijven staan tijdens het chatten met vrienden of familie.

De kwaliteit van de 5Mp camera kan ook beter, die levert een licht gepixelde ervaring, zelfs met fatsoenlijke verlichting.

Zei iemand fotolijst?

 • Basis fotolijst functionaliteit wanneer niet in gebruik
 • UI niet aanpasbaar

Natuurlijk leent het ontwerp van de Echo Show 15 zich voor het weergeven van foto’s. En als het niets aan het doen is, doet het slimme display precies dat. Je kunt je eigen foto’s uploaden voor een gepersonaliseerde ervaring, maar je kunt ook schakelen tussen standaard genres van afbeeldingen, van landschappen tot abstracte kunst, passend bij de omgeving.

Frustrerend genoeg zijn de enige bronnen die je kunt gebruiken voor je eigen foto’s Amazons eigen fotodienst of Facebook-foto’s, dus als je stapels afbeeldingen in Google Photos of iCloud hebt staan, kun je ze niet op een Echo Show 15 zien.

Dus als je dit leest, Amazon, onderhandel daar alsjeblieft over met Google en Apple.

Net als bij andere Echo Shows kan de 15 naast de widgets ook diezelfde foto’s en kunstwerken op het beginscherm tonen.

Alexa smarts on demand

 • Amazon Alexa is een capabele virtuele assistent
 • Met vaardigheden kun je de geboden functionaliteit uitbreiden
 • De mogelijkheden van virtuele assistenten zullen in de loop der tijd steeds beter worden

Afgezien van de nieuwe functies voor een groot scherm, is het business as usual met de Echo Show 15 en Alexa. Je kunt de virtuele assistent voor steeds meer dingen gebruiken, van basisvragen als “Wat is 280 gedeeld door 7?” tot het bedienen van slimme accessoires in huis en het bellen van mensen, zowel dichtbij op Alexa-apparaten als verder weg via traditionele mobiele nummers.

Een van de echte voordelen met Alexa zijn
Skills. Deze stellen je in staat om de mogelijkheden verder uit te breiden door het koppelen van je smart home accounts (zoals Philips Hue, Lifx, Samsung SmartThings etc) en je andere abonnementsdiensten zoals Apple Music die de standaard kan zijn voor wanneer je zegt “Alexa, speel de Spice Girls”. Of je kunt de BBC Good Food-vaardigheid inschakelen om recepten op aanvraag te krijgen.

Er is ook de ‘Alexa, Fart’ skill die scheetgeluiden maakt, en de ‘Meow!’ skill miauwt terug naar je als je er naar miauwt – beide erg dom, maar ook nooit falen om een lach te krijgen.

Je kunt het display ook gebruiken om compatibele slimme camera’s te tonen die zijn aangesloten op je Amazon-account, waaronder Ring Video Doorbells, waardoor je een handsfree manier hebt om te zien wie er voor de deur staat zonder je smartphone.

Het goede nieuws is dat Alexa en het Echo Show OS steeds beter worden, zowel qua prestaties als functionaliteit, dus net als bij een goede wijn verwacht ik dat de algehele ervaring alleen maar beter zal worden naarmate de Echo Show 15 ouder wordt.

Prijs

Met het grootste display van alle Echo apparaten mag het geen verrassing zijn dat de Echo Show 15 een premium smart display is. Je kunt er een kopen bij Amazon in de
VK en
VS voor £239,99/$249,99 – hetzelfde als de
Echo Show 10.

Als je op zoek bent naar een slim display dat in je huis past en niet kijken als smart home tech, is de Echo Show 15 de perfecte optie, maar voor vergelijkbaar geld heeft de Echo Show 10 een betere geluidskwaliteit en de
Meta Portal Plus heeft meer video chat opties.

Voor meer inspiratie, neem een kijkje bij onze
beste slimme displays en onze
beste slimme luidsprekers ook.

Verdict

De Amazon Echo Show 15 is een groot, aantrekkelijk slim display dat is ontworpen om aan de muur te worden bevestigd, en met een ontwerp dat niet lijkt op een fotolijst, misstaat het ook niet.

Widgets en visuele ID zijn geweldige toevoegingen aan de Echo Show-ervaring die informatie en toegang tot belangrijke functies in een oogopslag bieden, maar er is nog wat finetuning aan de algehele ervaring om de persoonlijke touch te krijgen waar ik naar op zoek ben.

Over het algemeen zijn de Amazon Echo Show 15 en Amazon Alexa echter in staat om de meeste alledaagse taken uit te voeren, en de virtuele assistent moet in de loop van de tijd slimmer blijven worden.

Het is niet vlekkeloos, let wel: het 1080p-scherm lijkt een beetje laag (voor de schermgrootte) in vergelijking met de concurrentie, de 5Mp-camera is niet de beste en mist de tracking-technologie van Amazon’s goedkopere Echo Shows. De geluidskwaliteit is ook middelmatig, ook al is hij perfect luid genoeg.

Hoe dan ook, de Echo Show 15 is een van de best uitziende slimme displays die op dit moment beschikbaar zijn.

Specs

Amazon Echo Show 15: Specs

 • 402 x 252 x 35 mm
 • 2215g
 • 15,6in scherm (1920 x 1080)
 • Bruikbaar in staande en liggende oriëntatie
 • Wandmontageset inbegrepen
 • Dubbele 1.6in full-range drivers
 • Wi-Fi 5
 • Amlogic Pop1 octa-core SoC met Amazon AZ2 neurale netwerkengine
 • 30W stroomadapter + 1.5m kabel
 • 5Mp camera met privacy cover
 • Fysieke mute-knop
 • Widget ondersteuning
 • Visuele ID gezichtsherkenning

Recent Content