Apple Mac Studio M1 Ultra: het beste werk van Apple


Apple’s Mac Studio is de eerste computer met de M1 Ultra-chip, die geweldige prestaties in een compact pakket belooft, en dat alles in marmeren stilte.
Apple Mac Studio M1 Ultra

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Groter dan een Mac Mini, maar veel kleiner dan een Mac Pro, wil de nieuwe Mac Studio van Apple de twee werelden verenigen met een compact en stil formaat dat plaats biedt aan de nieuwe topchip van de fabrikant: de M1 Ultra. Hoewel er ook goedkopere Mac Studios zijn die zijn uitgerust met de M1 Max (vanaf €2299), beginnen de M1 Ultra-versies aan een hoge prijs: €4599 voor 48 GPU-kernen en €5749 voor de versie met 64 GPU-kernen. Apple beloofde hoge prestaties toen het deze nieuwe computer aankondigde, maar wat betekent dat nu echt? Om daar achter te komen, hebben we hem vergeleken met concurrerende processors en grafische kaarten.

Ontwerp

De Mac Studio is qua ontwerp bijna een kopie van de Mac Mini, hoewel hij duidelijk groter is om plaats te bieden aan de M1 Ultra-chip en een nieuw ventilatiesysteem. De geanodiseerde aluminium behuizing met afgeronde hoeken en het Apple logo is er nog steeds. De bouwkwaliteit en afwerking zijn, zoals altijd bij Apple, onberispelijk. Deze Mac Studio weegt 3,6 kg met een M1 Ultra en 2,7 kg met een M1 Max, dus hij is nog steeds redelijk draagbaar. Met een hoogte van slechts 9,5 cm en een zijkant van 19,7 cm kan hij gemakkelijk in een tas worden gestopt en neemt hij op (of onder) een bureau veel minder ruimte in dan een gewone pc-behuizing.

De connectiviteit is ook een beetje anders, met een SDXC-kaartlezer (UHS II) en twee Thunderbolt 4-poorten aan de voorkant van de M1 Ultra, in vergelijking met twee standaard USB-C 3.2-poorten op de M1 Max. Aan de achterzijde bevinden zich vier Thunderbolt 4 poorten, een 10Gb/s high-speed Ethernetpoort, twee USB-A 3.2 poorten, een HDMI 2.0 poort en een hoofdtelefoonuitgang. Tot slot kunt u verbinding maken met netwerken dankzij Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.0.

Onder de behuizing bevindt zich een ventilatierooster dat dient als luchtinlaat voor de ventilatie, waarvan de luchtstroom aan de achterzijde, boven de connectiviteit, wordt afgebogen. Ook hier is Apple een meester in het beheersen van de temperatuur en de stilte van zijn computers. De ventilatie is onhoorbaar in kantoorgebruik en we moesten verschillende programma’s tegelijk draaien voordat het echt aansloeg. Zelfs in dit geval is het resultaat indrukwekkend, aangezien we met onze geluidsniveaumeter slechts 33,7 dB hebben gemeten (op 50 cm van de computer), wat nauwelijks waarneembaar is.

In tegenstelling tot de Mac Mini, lijkt het erg moeilijk om de Mac M1 zelf te openen. In ieder geval kun je de computer niet upgraden omdat alles aan het moederbord is gesoldeerd, inclusief RAM en SSD. We kennen de terughoudendheid van Apple om gebruikers (en onofficiële reparateurs) aan zijn computers te laten sleutelen – jammer voor de repareerbaarheid van de machine.

Prestaties

Dit is waarschijnlijk het deel waar iedereen op zat te wachten na de hoogdravende woorden van de fabrikant tijdens zijn presentatie van de Mac Studio en zijn M1 Ultra. Het moet gezegd worden dat de M1 Max ons heeft kunnen overtuigen in de ronduit succesvolle draagbare machines die de MacBook Pro 14 en 16 zijn. De uitdaging is hier echter niet dezelfde, aangezien Apple het opneemt tegen speciale desktopprocessoren en grafische kaarten, die veel krachtiger zijn en niet worden beperkt door batterijgebruik. Onze test-Mac Studio is een zeer high-end model met een M1 Ultra met 20 CPU-kernen en 64 GPU-kernen (er is ook een 48-core GPU-versie, ter herinnering), een indrukwekkende 128 GB unified geheugen en een SSD van 2 TB.

In werkelijkheid zijn de resultaten goed, maar misschien niet zo goed als men zou verwachten. We hebben deze nieuwe chip getest op dezelfde software als onze processor testprocedure met foto- en videobewerking in Photoshop, Premiere en HandBrake, en 3D rendering met Blender.

Volgens onze tests presteert de M1 Ultra beter dan de krachtigste 11e generatie Intel-processoren en valt hij tussen AMD’s Ryzen 7 5800X en Ryzen 9 5900X. Over het geheel genomen biedt de M1 Ultra prestaties die gelijkwaardig zijn aan die van een Intel Core i5-12600K, hoewel de resultaten sterk variëren afhankelijk van de toepassing. De M1 Ultra levert bijvoorbeeld een uitstekende score onder Cinebench R23, veel beter dan die van de Core i5 processor (24.218 tegen 17.211), en blijft opmerkelijk sneller onder Blender, maar de andere tests zijn in het voordeel van deze Intel.

Het belang van de M1 SoC ligt in het feit dat hij ook GPU-kernen bevat die het mogelijk maken de verwerkingstijd van bepaalde compatibele toepassingen te versnellen. Blender is zojuist bijgewerkt naar versie 3.1 en houdt nu rekening met de hardwareversnelling van de M1. In deze software blijft de M1 Ultra nog steeds achter bij de GeForce RTX grafische kaarten van Nvidia. In Adobe Premiere was hij iets langzamer dan een RTX 3060 Ti en op gelijke hoogte met een AMD Radeon RX 6900 XT. In Photoshop was hij echter veel sneller dan zijn concurrenten. We konden ook Mac Studio uitproberen in Lightroom, wat perfect vloeiend verloopt, terwijl een videobewerkingsproject (demo) in Final Cut met 18 8K videostreams die gelijktijdig worden uitgevoerd, ook volledig vloeiend verloopt.

Een kwestie van optimalisatie?

Er zij op gewezen dat niet alle toepassingen zijn geoptimaliseerd voor het enorme aantal CPU-kernen van de M1 Ultra. Het zal waarschijnlijk een paar weken of maanden duren voordat dit het geval is, en de resultaten zouden aanzienlijk kunnen veranderen. Ook testen we geen software van Apple zelf, zoals Logic Pro of Final Cut, die niet op pc’s kan worden getest, en kunnen we de prestaties van de M1 Ultra niet vergelijken met die van de M1 Pro en Max, bijvoorbeeld. Hij is ongetwijfeld bijzonder goed geoptimaliseerd voor dergelijke software en gebruikers die in het Apple-ecosysteem werken, zullen hun voordeel kunnen doen met de voordelen die deze chip biedt.

Apple biedt een computer aan die veel compacter is dan de meeste PC’s, en bijzonder stil werkt. Bovendien is het stroomverbruik veel beperkter: bij intensief CPU-gebruik onder Blender geeft onze stroommeter een verbruik aan van ongeveer 83 W en 125 W bij activering van het GPU-gedeelte. Dit staat ver af van de 232 W van AMD’s Ryzen 7 5800X, of erger nog, de 320 W die Intel’s Core i5-12600K levert, zeker als je het stroomverbruik van een speciale grafische kaart daarbij optelt!

Audio

Als Apple niet communiceert over de aanwezigheid van luidsprekers die in zijn Mac Studio zijn geïntegreerd, dan is dat omdat ze anekdotisch zijn. Ze worden alleen gebruikt om de systeemgeluiden van macOS te produceren of om de gebruiker te helpen als de computer is aangesloten op een scherm zonder luidsprekers. Het volume is zeer beperkt en de fabrikant vertrouwt duidelijk op de aanwezigheid van een extern apparaat om te luisteren, of het nu een hoofdtelefoon is of zijn nieuwe Display Studio scherm – dat ook een indrukwekkend geluid levert.

De hoofdtelefoonuitgang is zoals gewoonlijk uitstekend. De vervorming bij 0,002 is minimaal, het dynamisch bereik bij 103 dB is voldoende groot en de overspraak bij -60 dB is onmerkbaar. Het uitgangsniveau van 340 mVRMS is in ieder geval geschikt voor elke hifi- of monitoring-hoofdtelefoon.
Mac Studio M1 Ultra

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

 • Processor: M1 Ultra
 • Geheugen: 128 GB
 • Grafische chipset: M1 Ultra
 • Weergave: nee
 • Harde Schijf: 2Tb
 • Afmetingen: 19,7 x 19,7 x 9,5

Voordelen

 • Voorbeeldige afwerking.
 • Goede prestaties in absolute termen.
 • Compacte behuizing.
 • Ultra stil.
 • Laag stroomverbruik.
 • Volledige connectiviteit.
 • Uitstekende hoofdtelefoonuitgang.

Nadelen

 • Ruwe prestaties onder die van concurrerende high-end CPU’s en GPU’s.
 • Moeilijk te demonteren en niet uitbreidbaar.

Conclusie

Met de Mac Studio en zijn M1 Ultra tekent Apple opnieuw een bijzonder interessante machine. De prestaties zijn goed, vooral met hardwareversnelling van toepassingen, ook al zijn de nieuwste generatie high-end AMD en Intel processoren en de Nvidia RTX 30 serie grafische kaarten over het algemeen sneller. Toekomstige optimalisatie van 3D rendering en video post-production software zou de huidige kloof echter kunnen verkleinen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de compacte afmetingen, de stille werking en het lage stroomverbruik, die momenteel ongeëvenaard zijn.

Recent Content