Apple Studio Display: een goed gekalibreerd en goed uitgerust 27-inch 5K-beeldscherm

Uitgerust met een A13-processor om het beeld dat door de ingebouwde 12MP camera wordt vastgelegd te verbeteren, en zes luidsprekers voor een geweldig geluid, zit de Apple Studio Display 5K monitor vol met goodies.
Apple Studio Display

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Iets meer dan twee jaar na de release van de Pro Display XDR-monitor, die zonder standaard €5000 kostte, besloot Apple een betaalbaarder model uit te brengen ter gelegenheid van de release van de Mac Studio (een Mac Mini opgevoerd met hormonen). Deze Apple Studio Display vervangt in zekere zin de Apple Thunderbolt Display die in 2016 uit de schappen werd gehaald. Hij heeft alle goede ideeën, maar niet alle, want hij bevat bijvoorbeeld geen Ethernet-poort. Apple is tevreden met het aanbieden van alleen USB-C poorten. Voor de rest vinden we een 27-inch IPS-paneel met een weergave in zeer hoge definitie van 5120 x 2880 px in 16/10-formaat, een krachtig audiosysteem bestaande uit zes luidsprekers, een 12MP webcam, drie microfoons en een Apple A13-processor die wordt gebruikt voor geluidspatrouillering, centrering van cameragezichten en activering van de spraakassistent Siri.

De prijs van het Apple Studio Display bedraagt 1 750 euro in de basisversie met een standaardstandaard. Voor de antiverblindingsafwerking met nanotextuur op ons testmodel moet 250 euro extra worden betaald. Apple biedt ook een optionele in hoogte verstelbare standaard aan voor €460. Het is mogelijk de originele standaard te vervangen door een VESA-bevestiging, voor dezelfde prijs. Onze test werd uitgevoerd met het model zonder de verstelbare standaard en met een ontspiegelde afwerking (€2000).

De Apple monitor heeft niet echt concurrenten op de markt, omdat hij met zijn exclusieve functies (Siri Dis, spatial audio, camera centred frame-functie) vooral op Mac-gebruikers is gericht. Voor de anderen zijn er zeer goede monitoren te koop tegen lagere prijzen, zoals de Asus TUF VG28UQL1A met zijn 28-inch Ultra HD 144Hz paneel en HDMI 2.1 connectiviteit die compatibel is met de Xbox Series S/X en PS5 consoles. Als je op zoek bent naar design, kun je kijken naar de Asus ProArt PA279CV (27 inch, IPS, Ultra HD, 60 Hz), de MSI Creator PS321QR (32 inch, IPS, 144 Hz, Quad HD) of de Huawei MateView 28,2 (28 inch, 3:2-formaat, Ultra HD+, 60 Hz).

Ergonomie

Sober en elegant, het ontwerp van de Apple monitor doet duidelijk denken aan de iMac M1. Zoals altijd bij Apple, is de afwerking onberispelijk.

Net als bij de iMac is het glazen paneel rechtstreeks op het aluminium chassis gelijmd. Er is echter een perforatie aan de bovenrand om de warmte van de interne componenten af te voeren.

Het Apple Studio Display biedt alleen een kantelverstelling tussen -5 en +25°. Om de hoogte met 10,5 cm te verstellen, is de optionele standaard nodig. Tot slot kan de monitor compatibel zijn met een VESA-montagesysteem van 100 x 100 mm, maar u moet bij de bestelling kiezen tussen de standaardstandaard of de VESA-kit. Aangenomen wordt dat de VESA-kit op een later tijdstip ook afzonderlijk zal worden verkocht, maar niet bij de lancering.

Net als de voorkant, is de achterkant van de monitor erg schoon. Alleen de aansluitingen zitten links, loodrecht georiënteerd, en de voedingskabel in het midden. Het gat in het midden van de standaard wordt ook gebruikt voor kabelbeheer.

Verrassing! Een derde microfoon is aan de achterkant van de monitor geplaatst.

De connectiviteit is helaas tot het uiterste vereenvoudigd, aangezien de Apple Studio Display alleen een Thunderbolt 3-ingang (USB-C) biedt die compatibel is met USB-C DisplayPort (DP Alt Mode), zodat compatibiliteit is verzekerd met pc’s die USB-C gebruiken voor weergave, evenals drie USB-C-poorten (10 Gb/s) voor randapparatuur (USB-sleutel, harde schijf, Ethernet…). Deze monitor heeft geen traditionele HDMI-ingang, noch een DisplayPort- of mini-DisplayPort-ingang. Er is ook geen hoofdtelefoonuitgang of conventionele USB-poort. Anderzijds heeft hij een audiosysteem met zes luidsprekers, drie microfoons met onderdrukking van omgevingsgeluiden en ondersteuning voor de functie “Say Siri”, waarmee u de spraakassistent Siri handsfree kunt gebruiken (alleen op een Mac). De Thunderbolt 3-poort levert 96 watt stroom, dus alle Apple-laptops kunnen probleemloos worden opgeladen, zelfs de 16-inch MacBook Pro die veel stroom nodig heeft.

Het Apple Studio Display heeft een ultra-groothoek (122°) 12MP camera met een ƒ/2.4 diafragma. Zoals bij alle Macs geeft een groen LED-lampje rechts van de camera aan dat hij filmt. De opnamekwaliteit ligt ver boven wat men gewoonlijk op monitoren aantreft. De ultrabrede hoek van 122° is ook indrukwekkend in vergelijking met de concurrentie, die vaak beperkt is tot 90°. De camera komt ook tot zijn recht met de functie ‘Center Frame’, waarmee de opname kan worden bijgesneden tot het gezicht of de gezichten op het scherm. Deze functie bestaat ook op andere modellen, maar op de Apple monitor zorgt de “Centre Frame”-functie ervoor dat het beeld snel op de onderwerpen wordt gereframed. Merk op dat het alleen op de Mac werkt. De beeldkwaliteit is vrij gemiddeld. Hij doet het beter dan andere ingebouwde webcams, vooral bij daglicht, maar hij heeft het een beetje moeilijk bij weinig licht.

Ons Apple Studio Display is uitgerust met het antireflectiefilter met nanotextuur, een optie die 250 euro kost, maar die wel indruk maakt. We hebben een reflectie gemeten van slechts 9,9% tegen een spiegel, het beste cijfer in ons lab voor welk beeldscherm dan ook; de iPad Pro 12,9″ 2021 M1 haalt 27%, de iPad Air 2019 is blij met 23%, en alleen Samsung-tv’s met een specifiek antireflectiefilter zoals de Samsung QE65QN95A komen tot 19,9%.

Met zijn 27-inch paneel is het Apple Studio Display zeer comfortabel op ons standaardbureau van 140 x 60 cm. De standaard is slechts 16,8 cm diep, waardoor er genoeg ruimte is voor het toetsenbord. De nieuwste versies van de besturingssystemen Windows en macOS kunnen goed overweg met 5K-definitie en maken het mogelijk om 200% te schalen naar een Quad HD-equivalent. Tekstelementen zijn groot genoeg om leesbaar te zijn en het beeld is scherp. De native resolutie van 5120 x 2880 px op een 27-inch paneel (of 217 pixels per inch (ppi)) is echter bijna onbruikbaar zonder schaling.

Fotobewerkingssoftware zoals Photoshop verwerkt deze schaling perfect in de interface, maar geeft beelden weer met de native resolutie van het paneel, zodat fotobewerkers profiteren van een zeer hoog detailniveau.

Kleur en contrast

Het zal u niet verbazen dat Apple zijn reputatie geen windeieren legt en de monitor is meteen uit de doos perfect gekalibreerd met het Apple Display-profiel (P3 – 600 cd/m²). De temperatuurcurve is volkomen stabiel met een gemiddelde gemeten op 6790 K, zeer dicht bij de 6500 K van de videonorm. Hetzelfde geldt voor de grijswaarden: de gammacurve is stabiel met een perfect gemiddelde van 2,2. Tenslotte wordt de gemiddelde delta E gemeten op 1,2 – ruim onder de drempel van 3 waaronder het oog het verschil tussen de nuances niet langer waarneemt – hetgeen resulteert in kleuren die perfect getrouw worden weergegeven aan die welke door de bron worden doorgegeven. Geen enkele kleur overschrijdt een delta E van 3. Zodra de helderheid wordt verlaagd tot 8 om een wit te verkrijgen dat dicht bij 150 cd/m² ligt, blijft de beeldkwaliteit identiek, met zelfs een iets nauwkeuriger kleurtemperatuur (6740 K). Het is dus niet nodig dit scherm te kalibreren met een speciale sonde.

Het native contrast van 1070:1 is iets lager dan dat gemeten op de Asus TUF Gaming VG27AQ en de Iiyama ProLite XUB2792QSN, dat boven de 1200:1 ligt. Het is gemiddeld voor een IPS-paneel, zonder slecht te zijn. In ieder geval is dit bij lange na niet het contrast van de beste VA-monitoren op de markt, zoals de Philips Momentum 436M6 of de MSI Optix MAG271CR, die profiteren van een verhouding van meer dan 4000:1. De donkerste scènes en zwarte gebieden lijken grijsachtig, vooral in een donkere kamer. Dit is echter geen probleem bij gebruik overdag. De maximale helderheid van 602 cd/m² maakt een goede zichtbaarheid mogelijk, zelfs bij daglicht. Helaas is deze monitor niet compatibel met HDR. Apple ondersteunt HDR alleen op Oled-panelen (iPhone) en lcd’s met Mini-Led-achtergrondverlichting (12,9-inch iPad Pro, 14- en 16-inch MacBook Pro en Pro Display XDR).

Het gemiddelde verschil in witte uniformiteit is 10% op dit 27-inch paneel. Er is geen merkbare variatie in helderheid voor het oog. We hebben geen lichtlekkage in de hoeken of vertroebeling opgemerkt bij ons testmodel. De IPS-technologie biedt ook zeer goede kijkhoeken en er is zeer weinig variatie in helderheid of kleur wanneer men zich van de kijkas verwijdert.

Reactievermogen

We hebben gecontroleerd of het Apple beeldscherm geen gebruik maakt van pulsbreedtemodulatie (PWM) om de helderheid aan te passen, dus het is flikkervrij en zal geen hoofdpijn veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor flikkering.

We hebben de Studio Display aangesloten op een desktop-pc met een GeForce RTX 2080. De monitor wordt dan gemarkeerd als G-Sync-compatibel zonder gecertificeerd te zijn. Op een Asus ROG Zephyrus G14 laptop met een RX6800S grafische kaart, is de Apple monitor echter niet gemarkeerd als FreeSync-compatibel. Apple vermeldt deze compatibiliteit niet eens.

We hebben de remanentietijd gemeten op 13,5 ms. Dit is een zeer gemiddelde remanentietijd voor een IPS-monitor. Ter vergelijking: de Asus TUF VG27AQ met zijn 144 Hz Quad HD-paneel doet er slechts 8 ms over. De VA-modellen voor gamers (Samsung Odyssey G7 27 en 49G9) zijn nog responsiever, met 4,5 ms. In de praktijk resulteert deze nagloeier van 12 ms in een wazig effect achter bewegende voorwerpen. Ten slotte hebben we de inputvertraging gemeten op ongeveer 11 ms (bij 60 Hz). Dit betekent dat er geen vertraging is tussen de muisactie en het effect daarvan op het scherm.

Stroomverbruik

Bij maximale helderheid (602 cd/m²) verbruikt het Apple Studio Display 56 W. Deze waarde wordt verlaagd tot 23,5 W wanneer de helderheid is ingesteld op 150 cd/m² op ons testpatroon. Het relatieve stroomverbruik bereikt dan 117 W/m². Dit is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde op andere geteste monitoren (100 W/m²) en kan hoofdzakelijk worden verklaard door de hoge resolutie van het scherm, dat weinig licht doorlaat en waarvoor de achtergrondverlichting dus hoger moet worden gezet. Bij minimale helderheid verbruikt het Studio Display 15 W bij een helderheid van slechts 4 cd/m².
apple display

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

 • Diagonaal: 27 inches
 • Panel: IPS
 • Definitie: 5120 x 2880 pixels
 • Andere kenmerken: 12 MP camera, 3 microfoons, Apple A13
 • Kijkhoeken (H/V): 178/178

Voordelen

 • Beeldkwaliteit.
 • Ontwerp.
 • Uitzonderlijk geluidssysteem voor een monitor.
 • Piekhelderheid (600 cd/m²).
 • Indrukwekkende anti-reflectiecoating met nano-textuur.

Nadelen

 • Niet HDR-compatibel.
 • Geen HDMI-ingang.
 • Geen hoogteverstelling.
 • Alleen 60 Hz.

Conclusie

Het Apple Studio Display is een goed beeldscherm met een vrijwel perfecte beeldkwaliteit direct uit de verpakking, maar heeft te kampen met een beperkt contrast als gevolg van het gebruik van een IPS-paneel. Het audiosysteem levert uitstekend geluid voor een monitor, en de webcam produceert een goed beeld voor een monitor. Tot slot is ook de antireflecterende coating met nano-textuur op ons model verbazingwekkend effectief. De Apple monitor is echter duidelijk gericht op Mac-gebruikers en zal elders moeilijk een plaats vinden, vanwege de beperkte aansluitmogelijkheden (geen HDMI-ingang), een verversingssnelheid die beperkt is tot 60 Hz en het ontbreken van hoogteverstelling (als optie verkrijgbaar).