Bodum Bistro koffiemolen review: meer dan looks?

Bodum is min of meer synoniem met Franse persen.

Het Deense bedrijf produceert echter een heleboel verschillende koffieproducten.

In deze review zullen we een zeer grondige blik werpen op de vlaggenschipslijper van het bedrijf, de Bistro.

Lees verder, als je wilt weten of je het moet krijgen.

Design &Merk

De bouwkwaliteit van de Bodum Bistro is behoorlijk, ook al voelt de grinder vrij licht aan als je hem in de hand houdt.

De grinders maken gebruik van een speciaal soort matzwart plastic, wat er best goed uitziet.

Ik zou zeggen dat de grinder er iets meer uitziet als een design-product in vergelijking met andere budgetvriendelijke modellen. Sommige mensen geven echter waarschijnlijk de voorkeur aan iets dat wat minimalistischer of utilitairder is.

Nadelen:

  • Vervagende kleuren: Het belangrijkste nadeel van het ontwerp is dat de rode contrastkleur op de knoppen en de instelknop de neiging hebben om na verloop van tijd te vervagen, waardoor de molen er een beetje goedkoper uitziet.
  • Dun deksel: Een ander ding waar ik een hekel aan heb, is het dunne plastic deksel, dat niet echt op zijn plaats “vergrendelt”. Het heeft de neiging om gewoon bovenop de trechter te zweven, in plaats van goed te zitten. Geen groot probleem in het dagelijks leven, omdat de molen vrij stil is; gewoon een beetje vervelend.

Helemaal niet rommelig

bodum bistro grond pot
De vangpot doet geweldig werk bij het verminderen van statische elektriciteit

De borosilicaat glazen vangpot is het hoogtepunt van de molen. Dit blijkt hetzelfde materiaal te zijn als het glas dat wordt gebruikt voor de Franse persen van Bodum.

Natuurlijk is glas een stuk kwetsbaarder dan plastic, wat iets is om in gedachten te houden als je onhandig bent.

Ik denk echter niet dat ik andere grinders heb gezien die zich op dit niveau bevinden als het gaat om het verminderen van statische elektriciteit en het creëren van een rommelvrije ervaring. Dit is ontzettend fijn in het dagelijks gebruik.

Als een rommelvrije ervaring een van uw prioriteiten is, dan moet de Bodum Bistro 100% op uw radar staan.

Bij dagelijks gebruik

De Bodum Bistro is vrij eenvoudig te gebruiken. Het is hetzelfde eenvoudige ontwerp dat je op de meeste conische braamslijpers op instapniveau ziet: je draait gewoon de trechter om de slijpgrootte aan te passen.

Er is ook een instelbare timer, wat leuk genoeg is, of je nu een enkele dosering doet of de trechter vult.

Zoals eerder vermeld, is er geen puinhoop met deze molen. Door de combinatie van een nauwsluitend rubberen deksel en glazen vangpot komen alle gronden precies daar terecht waar je ze wilt hebben, en zal er slechts minimale static zijn – zelfs zonder gebruik te maken van de Ross Droplet Technique.

Ik merkte ongeveer 1-1,5 gram retentie / uitwisseling bij elk gebruik. Als je hier gevoelig voor bent, kun je het apparaat een klein tikje aan de zijkant geven terwijl het de laatste paar bonen uitmaalt. Dat haalt het grootste deel van het terrein uit de stortkoker.

Het ontwerp is vrij uniek.

Middelmatige prestaties

Afhankelijk van waar je woont kan de Bodum Bistro budgetvriendelijk of verrassend duur zijn.

Met dat in gedachten kan het een beetje lastig zijn om deze grinder te beoordelen.

Dit model maalt duidelijk niet met hetzelfde niveau van uniformiteit als betere handslijpers zoals Timemore Slim of 1Zpresso Jx, maar het is relatief consistent in vergelijking met andere elektrische slijpmachines op instapniveau (wat niet echt veel zegt).

In mijn testen zijn de gronden relatief uniform geweest op het fijnere bereik.

Dit is vrij typisch voor instapslijpmachines. Wanneer het echter grover gaat (een beetje boven de “pour over” -instelling op de instelknop) verslechtert de consistentie snel. Veel grote brokken, ook wel keien genoemd, zijn aanwezig op grovere slijpstanden.

Ook is er geen enorm bereik om te navigeren tussen “prima” en “te grof”, wat teleurstellend is. Het is alsof je in een mum van tijd van ‘prima’ naar grote brokken gaat. Persoonlijk brouw ik graag pour over op het bereik van 800-900 micron, en deze sweet spot is nogal uitdagend om te vinden met de Bistro.

Ik was verrast door de poour kwaliteit van grove gronden, aangezien Bodum beroemd is om zijn Franse persen.

Je zou denken dat hun slijpmachines juist goed zouden zijn voor grove gronden.

Zoals je op de foto hierboven kunt zien, is de grove instelling vrij inconsistent. Brouwen met deze maalgrootte zal ertoe leiden dat sommige deeltjes extreem onderextractieel zijn.

Bodum beweert dat de molen fijn genoeg kan malen voor espresso, maar het is duidelijk niet ideaal voor deze brouwmethode. Ja, je kunt het waarschijnlijk gebruiken met een portafilter onder druk, maar dat is alles. Dit is geen espressomolen.

Bij het gietbereik (zoals te zien is op de afstelring) zien de gronden er in eerste instantie vrij consistent uit, maar na het brouwen realiseer je je dat er veel “fijne deeltjes” aka stoffige deeltjes in de maling zitten.

Natuurlijk beïnvloedt dit de smaak die een beetje hard is, terwijl het ontbreekt aan significante zoetheid. Bij immersiezetten zoals French press en Aeropress is dit minder duidelijk, maar het wordt duidelijk bij het zetten van pour over koffie.

Je zult vaak gedwongen worden om aan de grovere kant te zetten bij het maken van druppelkoffie, omdat fijne stoffen de neiging hebben om harde smaken te creëren. Ik heb dit probleem omzeild door te brouwen op een grove setting met een sterkere brouwverhouding.

In consumentenrapporten grote grinder vergelijking, de Bodum Bistro is momenteel de top ranking model. Het verslaat zelfs een model als de Baratza Encore, die al eeuwenlang wordt geprezen als de gouden standaard.  In de vergelijking wordt de Bistro specifiek uitgekozen als een grinder, die uitblinkt als het gaat om grof slijpen, wat voor mij een beetje een verrassing is, gezien de resultaten in mijn testen.

Voor wie is het bedoeld?

De Bodum Bistro is geen slechte molen. Het ontwerp is interessant en ik denk dat sommige mensen het leuk genoeg zullen vinden om de grinder te kiezen boven bijvoorbeeld de Baratza Encore.

Je kunt ook fatsoenlijk genoeg koffie maken met de molen. Het vereist echter een beetje experimenteren met de maalgrootte en de brouwverhouding.

Over het algemeen zullen regelmatige koffiedrinkers (mensen die melk en suiker toevoegen en genieten van medium tot darks roasts) waarschijnlijk behoorlijk tevreden zijn met de smaak. Echte koffiesnobs die specialty coffee kopen met interessante smaaktonen zullen echter niet helemaal blij zijn met deze molen.

De Bodum Bistro maakt gebruik van een conische braam die typisch is voor instappers

Bij fijnere instellingen krijg je wat hardheid in de beker en warrige smaken, waardoor het moeilijk is om bepaalde smaaktonen te onderscheiden.

Bij grovere settings kamp je met onderextractie door het hoge aandeel keien, en als gevolg daarvan zul je moeten brouwen in verhoudingen als 1:14 om de oneffenheden te compenseren.

Naar mijn mening kun je beter af zijn met een Baratza Encore, die wel wat meer smaakhelderheid biedt.

Als je echter netheid en een gebrek aan statische elektriciteit boven alles waardeert, is deze molen fantastisch.

→ Bekijk hier de huidige prijs