Bose QuietComfort 45 review

Het heeft lang geduurd, maar Bose is eindelijk terug met een nieuwe QuietComfort hoofdtelefoon met ruisonderdrukking voor over het oor. Maar is de QC45 je zuurverdiende geld waard?

De hoofdtelefoon kost £319/US$329 en hoewel het iconische ontwerp behouden blijft in een nieuwe, veel lichtere verpakking, met solide ANC en geluidskwaliteit, heeft Bose besloten om de dingen hier merkwaardig eenvoudig te houden in termen van technologie, zodat je elders gemakkelijk meer voor minder kunt krijgen.

Ontwerp & bouw

Het QuietComfort-ontwerp is al jaren een icoon in de hoofdtelefoonwereld, dus het is begrijpelijk dat Bose die direct herkenbare look wilde behouden voor de QC45.

Er is heel weinig veranderd, wat Bose-fans volgens mij zal bevallen, maar wat toeschouwers misschien zal verbazen, aangezien zoveel technologie draait om verfrissing en verbetering. Aan het eind van de dag moet je gewoon beslissen of je van de stijl versus de rivalen houdt of niet.

Bose QC45 knoppen

Ik vind de QC45 op dit gebied goed, ook al ziet het ontwerp er nu een beetje gedateerd uit. Er zijn wel subtiele verbeteringen met een schokbestendige, met glas gevulde nylon hoofdband gecombineerd met duurzaam, op maat gegoten metaal. In het algemeen zien ze er netter en verfijnder uit in vergelijking met de
QC35 II.

Belangrijk is dat hij de QuietComfort-naam eer aan doet en met gemak een van de prettigste hoofdtelefoons is die ik ooit heb getest. De synthetisch lederen kussens zijn op de een of andere manier zachter en meer kussenachtig met net genoeg druk om te blijven zitten, maar zonder enig gevoel van klemming.

Als je op zoek bent naar eersteklas materialen en een flitsende afwerking, moet je elders zoeken, maar door te kiezen voor plastic onderdelen blijft de QC45 met slechts 240 g extreem licht (het laatste model was 310 g). Als u een hoofdtelefoon zoekt voor lange luistersessies, dan wordt het niet echt comfortabeler dan deze.

Net als bij de vorige modellen kan de QC45 netjes worden opgevouwen en Bose levert er een langwerpige draagtas bij waarin ook een klein vakje zit voor de kabels. Een klein minpuntje is dat wanneer ik ze om mijn nek draag terwijl ik ze niet gebruik, de oorschelpen wegvouwen van het lichaam, wat niet zo comfortabel is in vergelijking met het tegenovergestelde.

Bose QC45 hoesje

Er zijn hier geen aanraakbediening, maar ik denk dat Bose daar verstandig aan heeft gedaan, omdat die vaak onhandig en onbetrouwbaar zijn. Met de knoppen op beide kopjes kunt u gemakkelijk de stroom, het afspelen en de ANC-modi bedienen.

Geluidskwaliteit & ANC

Bose is terughoudend als het gaat om het delen van specificaties zoals de grootte van de drivers of zelfs het frequentiebereik van de QC45. Wat er ook in de oorschelpen zit, ze klinken inderdaad erg goed. Wat de bekende specificaties betreft, werkt de hoofdtelefoon met Bluetooth 5.1 en de AAC-codec. Net als Sony’s WH-1000XM4 is er geen ondersteuning voor aptX of aptX HD, wat jammer is als je apparaten hebt die dat gebruiken.

Wat Bose wel biedt is zijn eigen TriPort akoestische architectuur, die ventilatieopeningen in de oorschelpen bevat zonder ze groter te maken. Hoeveel verschil dit maakt is moeilijk te kwantificeren, maar de QC45 klinkt wel erg mooi met een mooi uitgebalanceerde afstemming en een meeslepende ervaring.

Bose QC45 oorschelpen

Je kunt elders een preciezere en dynamischere geluidskwaliteit krijgen, maar ik zit daar te muggenziften. Voor de overgrote meerderheid van potentiële kopers zal de QC45 briljant klinken. Het is jammer dat er geen controle is over het geluid via de app. In plaats daarvan maakt Bose gebruik van Active EQ om aanpassingen voor je te maken – voornamelijk om alles in balans te houden, ongeacht hoe hard of zacht je het volume hebt ingesteld.

Net als bij de QC Earbuds is het moeilijk te zeggen hoeveel dit doet omdat het niet kan worden uitgeschakeld ter vergelijking, maar ik kan wel zeggen dat de bas in plaats daarvan aanwezig blijft bij lage volumes en dat de algehele luisterervaring consistent aangenaam is.

Als het op ruisonderdrukking aankomt, behoort Bose al vele jaren tot de besten. Dat is hier niet anders in termen van pure prestaties – de QC45 kan zonder aarzelen alles wat er om je heen gebeurt uit de weg ruimen.

Een nieuwe Aware-modus is een voor de hand liggende toevoeging, wat betekent dat je kunt horen wat er om je heen gebeurt zonder de hoofdtelefoon af te zetten. Dit maakt het minder gevaarlijk om te gaan hardlopen of zorgt ervoor dat je de oproep voor de trein niet mist, om twee voorbeelden te noemen. Het is tegenwoordig zo’n beetje standaard voor ANC-hoofdtelefoons en het werkt hier goed.

Bose QC45

Er zijn echter een paar dingen waar ik eerlijk gezegd verward over ben als het gaat om de QC45. De eerder genoemde noise cancelling (of ‘Quiet’) en Aware standen zijn de enige keuzes. Je kunt ANC niet uitschakelen, noch kun je het niveau van een van beide modi aanpassen.

Wat dit bijzonder vreemd maakt, is dat dit precies is wat je kunt doen op de vlaggenschip Bose QC Earbuds en de
Noise Cancelling hoofdtelefoon 700, dus waarom het niet op deze zit is mij een raadsel.

Slimme functies

Als je je zorgen maakt over slimme functies, dan komt de QC45 tekort en biedt hij niet eens oordetectie om je muziek automatisch te pauzeren of te hervatten wanneer je ze aan en uit doet. Nogmaals, dit is iets wat de
Bose QC Earbuds wel bieden.

Als we vergelijken met de
Sony WH-1000XM4, bieden deze dit plus een heleboel slimme technologie, waaronder de mogelijkheid om automatisch te schakelen tussen modi, afhankelijk van waar je bent of wat je aan het doen bent – thuis, je favoriete café, gaan hardlopen en nog veel meer.

Een truc die ze in hun mouw hebben zitten is SimpleSync. Dit betekent dat als je een compatibele Bose-soundbar of -luidspreker hebt (die ik niet heb, dus ik heb het niet getest), je de QC45 draadloos kunt aansluiten voor privé-luisteren. Handig als je bijvoorbeeld ’s avonds laat iets wilt kijken zonder iemand te storen.

Bose QC45 app

Op een meer elementair niveau kun je verbinding maken met twee apparaten tegelijk en de audio schakelt automatisch afhankelijk van wat je aan het doen bent. Om verwarring te voorkomen, geeft de hoofdtelefoon een audio prompt wanneer je hem voor het eerst aanzet om je te laten weten op welk apparaat je bent aangesloten – ook al klinkt de stem soms een beetje vreemd.

Het batterijniveau is een ander stukje informatie dat je via deze methode krijgt, hoewel als je dat liever hebt, alle meldingen in de app kunnen worden uitgeschakeld.

Bose heeft een zesde microfoon toegevoegd aan de QC45 en noemt topkwaliteit voor gesprekken. Met behulp van de reeks microfoons en een ruiswerend algoritme kan de hoofdtelefoon achtergrondgeluiden wegfilteren terwijl je praat en dat werkt erg goed, waardoor het een geweldige keuze is als je veel gesprekken voert terwijl je op pad bent.

Je kunt ook instellen hoeveel van je eigen stem doorkomt tijdens een gesprek – hoog, gemiddeld, laag of uit – voornamelijk om te voorkomen dat je gaat schreeuwen vanwege de passieve geluidsisolatie van het dragen van een over-ear hoofdtelefoon.

Levensduur batterij

Wat de levensduur van de batterij betreft, vermeldt Bose nu een gebruiksduur tot 24 uur met ingeschakelde ruisonderdrukking. Tijdens mijn tests haalde ik dat aantal uren niet, zelfs niet in een vrij stil kantoor. Het is een beetje moeilijk om de batterijlevensduur bij te houden, omdat de uitlezingen in 10% verspringen, dus je kunt denken dat je 60% hebt en 30 seconden later is er 50%.

Ik vond dat de QC45 gemiddeld 10% batterij verbruikte gedurende ongeveer 2 uur gebruik, wat hen op een totaal van 20 uur brengt. Natuurlijk zijn er verschillende factoren die de levensduur van de batterij beïnvloeden, dus het zal afhangen van wat je doet en waar je bent, maar de prestaties zijn degelijk.

Bose QC45 bedraad

Ik ben blij dat Bose de mogelijkheid heeft ingebouwd om de hoofdtelefoon met kabel te gebruiken. Er zit een 3,5 mm poort op de linker oorschelp en er wordt ook een kabel meegeleverd. Je zult geen gebruik kunnen maken van functies als ANC of Active EQ, maar het betekent in ieder geval dat de hoofdtelefoon niet nutteloos is als de batterij leeg raakt.

Opladen gaat nu via USB-C en Bose biedt drie uur afspelen met een lading van 15 minuten.

Prijs

De Bose QC45 zijn nu verkrijgbaar voor £319.95/US$329 in twee kleuren: Zwart of White Smoke. Dat is 10 pond goedkoper dan de QC35 II en dat is een goed begin.

U kunt ze kopen
rechtstreeks bij Bose, maar ook bij winkeliers zoals
Currys,
John Lewis,
Argos en
Amazon. In de VS kunt u ze krijgen bij onder andere
Amazon,
BestBuy en
Walmart.

Ze zijn ook een stuk goedkoper dan Apple’s 549 pond/US$550
AirPods Max ter vergelijking en Sony’s vlaggenschip WH-1000XM4 hebben een RPP van £350/US$349. Maar omdat ze er al een tijdje zijn, kun je ze gemakkelijk vinden voor
£279 en, op het moment van schrijven,
heeft Amazon ze voor slechts £264.

Er zijn ook enkele paren van minder dan £300/$300 om te overwegen, zoals de
Marshall Monitor II ANC, dus als je niet trouw bent aan Bose, kan je best wat rondkijken.

Meer opties vind je in onze
beste hoofdtelefoons en
beste ruisonderdrukkende hoofdtelefoon grafieken.

Verdict

Als u een lichtgewicht, uiterst comfortabele over-ear hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking en een behoorlijke geluidskwaliteit wilt, dan is de Bose QC45 zeker geschikt.

Bose heeft hier echter een paar vreemde beslissingen genomen en dan heb ik het vooral over het gebrek aan ANC-bediening – afgezien van het schakelen tussen de twee aangeboden basismodi – en het missen van slimme functies zoals draagdetectie.

Het is verwarrend na vijf jaar wachten en het feit dat andere premium hoofdtelefoons van Bose deze functies wel hebben.

Misschien spreekt een eenvoudiger plug-and-play-aanpak je aan, maar het lijkt een vreemde keuze voor een hoofdtelefoon van topklasse. De weglatingen laten hem nogal middenklasse aanvoelen. Als je meer gebruikerscontrole en moderne functies wilt, moet je elders zoeken, zelfs binnen Bose’s eigen assortiment.

De Sony WH-1000XM4 zijn een voor de hand liggend alternatief en vormen een bijzonder aantrekkelijke optie, vooral omdat ze nu overal verkrijgbaar zijn tegen veel lagere prijzen dan de QC45. Ze zijn slechts iets zwaarder en u hoeft niet te gaan prutsen met de instellingen als u dat niet wilt.