Bose Soundbar 900: een complete soundbar, maar licht in de basis

De Amerikaanse reus heeft er lang over gedaan, maar Bose biedt nu zijn Dolby Atmos “3D” soundbar aan. De Soundbar 900 is een waar boegbeeld en belooft ons een “onderdompeling zoals we die nog nooit hebben meegemaakt”. Een programma dat je doet afvragen…
Bose Soundbar 900

Bekijk de dagprijs

Presentatie

In een tijd waarin alle grote fabrikanten soundbars op de markt brengen met driedimensionale geluid virtualisatie, gedreven door de marketingkracht van Dolby Atmos, is het niet verwonderlijk dat Bose met dit voorstel komt. De Soundbar 900, die eind 2021 op de markt komt voor € 1.000, wordt gepositioneerd als de nieuwe referentie voor Bose-soundbars, met ondersteuning voor Dolby-streams, waaronder het onvermijdelijke Atmos, en de integratie van verschillende eigen technologieën om de meest overtuigende geluidsbubbel mogelijk te maken.

Qua gebruiksvriendelijkheid, interactie met de bar en functionaliteit is de Soundbar 900 bijna perfect in lijn met andere Soundbar modellen die eerder op de markt zijn gebracht. Netwerkfunctionaliteit (streamingdienst, Bose multiroom, AirPlay 2, Chromecast, Google Assistant/Alexa-integratie) via wifi of RJ45, Bluetooth, companion app, bijgeleverde afstandsbediening, connectiviteit en een zeer simplistisch display blijven op de agenda staan.

De Soundbar 900 werd getest in versie 3.0.18 met een muziektoepassing van Bose in versie 5.2.3.

Productie

De Soundbar 900 is, zoals te verwachten was, qua design een directe voortzetting van de andere Soundbar-modellen. Deze soundbar van Bose heeft strakke lijnen en een slank, langwerpig ontwerp dat hem een zekere elegantie verleent en er vooral voor zorgt dat hij gemakkelijk voor een televisie kan worden geschoven (5,8 x 104,5 x 10,7 cm). De kwaliteit van de afwerking zelf is opnieuw zeer goed, met het gebruik van een grote metalen grill in combinatie met een gehard glazen oppervlak en dichte kunststof. Uit praktisch oogpunt zou het echter beter zijn geweest een materiaal te kiezen dat aan de bovenzijde veel minder vuil en reflecterend is.

Net als andere Soundbar-soundbars kan ook de Soundbar 900 aan de wand worden bevestigd. U moet echter € 39,95 (exclusief portokosten) betalen voor de muurbeugel, die helaas niet in de doos is inbegrepen.

Connectiviteit

De Soundbar 900 heeft één HDMI eARC poort en één Toslink optische ingang: een grote eenvoud die ook rijmt met bijzonder beperkte mogelijkheden. Het ontbreken van een HDMI-ingang op de bar betekent dat gebruikers een eARC-compatibele TV moeten hebben om van Dolby Atmos-inhoud te kunnen genieten. Verder ondersteunt de bar helaas alleen Dolby multikanaalstromen (Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital+, Dolby True HD), en dus niet DTS en multikanaal PCM.

Achteraan bevindt zich ook een RJ45-poort om de Soundbar 900 op het netwerk aan te sluiten (wifi is geïntegreerd voor draadloze communicatie). Het is ook mogelijk om de bar via Bluetooth met een bron te verbinden.

Ervaring van de gebruiker

Het aansluiten van de bar leidt vervolgens tot een eerste configuratie via de Bose Music applicatie, die even eenvoudig is als altijd dankzij de stap-voor-stap handleiding die wordt weergegeven. Deze laatste biedt ook de overgrote meerderheid van de beschikbare functies, met inbegrip van de verbonden aspecten die we meer in detail behandelen in het specifieke deel van deze recensie.

Na deze fase (die ongeveer tien minuten in beslag neemt) is de Soundbar 900 vrij eenvoudig in het gebruik, soms te simplistisch in bepaalde aspecten, met name de interactie: alleen een zeer discrete lichtbalk is op de staaf ondergebracht, er wordt geen display of TV-interface voorgesteld. U kunt altijd teruggaan naar de toepassing als u niet zeker bent, maar de operatie is een beetje vervelend.

De Soundbar 900 kan worden bediend met deze app, maar ook met de kleine speciale afstandsbediening (meegeleverd), die prettig en gemakkelijk in gebruik is (maar niet verlicht), of met de stem dankzij het geïntegreerde opnamesysteem en de compatibiliteit met Google Assistant en Amazon Alexa. Zoals altijd kunnen sommige basisbedieningen rechtstreeks met de afstandsbediening van de TV worden gedaan. Bose is niet verlegen om aanpassingen: basniveau, treble-niveau, middenkanaalniveau, speciale luidsprekers voor surround/Atmos-weergave en een Dialoog-modus om stemmen naar voren te brengen. Geen franjes, dan.

Aangesloten functies

De Soundbar 900 maakt deel uit van het Bose Music-ecosysteem en profiteert daarom van zijn deel aan connected functies. Deze is niet echt geëvolueerd sinds de Soundbar/Home Speaker werd geïntroduceerd en is, ondanks het feit dat hij zeer eenvoudig en aangenaam in het gebruik is, in sommige opzichten niet erg genereus. Dit geldt met name voor de compatibele streamingdiensten, waarvan de lijst uiterst beperkt blijft (Spotify, Amazon Music en Deezer, TuneIn voor webradio’s). Het is ook nog steeds niet mogelijk om bestanden af te spelen die zijn opgeslagen op het lokale netwerk, of zelfs op de smartphone met de Bose Music-app.

De ondersteuning voor AirPlay 2, Alexa Cast, Chromecast en Spotify Connect is daarom des te meer welkom hier, omdat het de mogelijkheden voor het streamen van muziek en het beheren van remote playback in huis aanzienlijk uitbreidt. De mogelijkheid om te kiezen tussen de twee intelligente spraakassistenten Amazon Alexa en Google Assistant is een andere reden tot tevredenheid.

Spraakherkenning

Wat spraakherkenning betreft, is de Soundbar 900 net zo goed als zijn kleine zusje, de Soundbar 700, en daar zijn we duidelijk tevreden over.

Het geïntegreerde microfoonsysteem is in staat om onze wekoproepen en verzoeken zonder problemen op te vangen in een stille omgeving, zelfs op ruime afstand van de bar en zonder dat het stemniveau specifiek moet worden verhoogd. Dit is ook heel goed in een iets luidruchtigere kamer (waterkoker, oven en afzuigkap in werking op een paar meter afstand). Interactie met de assistente is vanzelfsprekend, zolang je op een paar meter afstand blijft en de moeite neemt je naar de bar te draaien om een verzoek te doen.

In meer complexe omstandigheden, in een lawaaierige ruimte en/of wanneer de soundbar zelf geluid afspeelt, volstaat het om naar iemand toe te stappen en luid te spreken om u verstaanbaar te maken, zoals u zou doen wanneer u iemand aanspreekt. Hoewel dit niets te maken heeft met de intrinsieke prestaties van de pick-up van de bar, wordt zoals altijd opgemerkt dat Alexa iets moeilijker hoort en iets minder bedreven is in het horen van onze wake-up call en het begrijpen van de inhoud van onze verzoeken wanneer het omgevingsgeluidsniveau relatief hoog wordt.

Audio

Hoewel de continuïteit van de geluidsprestaties tussen de Soundbar 500, 700 en 900 duidelijk was, hoopten we oprecht dat Bose gebruik had gemaakt van de evolutie in de akoestische architectuur van zijn vlaggenschip om de sonische nauwkeurigheid te verbeteren. Helaas vertoont de Soundbar 900, ondanks enkele kwaliteiten, op dit punt nog zwakke punten.

Wederom zonder verrassing ligt het akoestisch gedrag van de Soundbar 900 in de directe lijn van de vorige Soundbars. Zonder AdaptiQ-correctie vertoont deze soundbar een voorliefde voor lage frequenties die helaas veel uitgesprokener is dan de frequentieresponscurve op zichzelf zou doen vermoeden. In combinatie met de zeer gemiddelde precisie van de staaf op dit gebied, leidt dit gedrag tot een geluid dat zeker warm en rond is, maar de lage tonen ook een boemerig, katoenachtig en opdringerig kantje geeft dat afbreuk doet aan de leesbaarheid en het algemene evenwicht. Het effect is des te hoorbaarder bij inhoud die veeleisend is op dit gebied (explosies, geweerschoten, motorgeluiden, muzikale inhoud met snelle percussie op korte afstand, bij voorbeeld) waar het moeilijk wordt de verschillende elementen correct te scheiden. Zelfs de stemmen worden gedeeltelijk verdoezeld door de maskereffecten.

Het is niettemin mogelijk om de lage tonen enigszins te “deblokkeren” en een beetje “lucht” en homogeniteit terug te winnen door in te werken op het niveau van de lage tonen in de EQ van de begeleidende app, terwijl een beetje extensie in de extreme lage tonen behouden blijft (wat correct is gezien het volume van de maat). De bovengenoemde nauwkeurigheidsproblemen kunnen echter niet worden ondervangen. Wat de rest van het hoorbare spectrum betreft, vertoont de Soundbar 900 een goede balans, maar heeft hij ook hier te lijden onder een zeker gebrek aan reliëf en detail, alsmede een “chemisch” geluid dat kenmerkend is voor veel Bose-producten.

Naast de demping van de lage tonen door de EQ, optimaliseert de configuratie en activering van de AdaptiQ akoestische correctie de frequentiebalans van de soundbar en verbetert de homogeniteit en helderheid ervan nog verder. Het resultaat is iets gecontroleerder en overtuigender op alle soorten inhoud, maar we zijn nog steeds gefrustreerd door het gebrek aan precisie van de staaf, waardoor we niet ten volle kunnen profiteren van zijn zeer royale gangreserve (op het gevaar af dat de eerder genoemde gebreken nog erger worden). Gelukkig is het resterende vermogen ruim voldoende om in een middelgrote huiskamer van muziek en films te genieten.

Wat de weergave van de geluidsruimte betreft, slaagt de Soundbar er bij lange na niet in de beloofde, echt meeslepende ervaring te bieden. De manier waarop de bar het voorste podium – en het stereoveld bij het beluisteren van muziek – over zijn fysieke grenzen uitstrekt, is bijzonder aangenaam; de weergave van surround- en hoogte-effecten is echter niet overtuigend. De uittrekbaarheid is bijzonder beperkt: de geluidsruimte reikt schuchter verder dan ongeveer 50/60° aan weerszijden van de bar en 1/1,5 m erboven. Dit is verre van een halve bol en nog verder van een echt gevoel van omhulling. Bovendien is de plaats van bronnen en effecten in deze ruimte zeer relatief.
sounbar 900

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

  • Hoogte: 5,8 cm
  • Breedte: 104 cm
  • Diepte: 10,4 cm
  • Gewicht: 5800 g
  • Subwoofer: Neen
  • Gedecodeerde formaten: Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby TrueHD
  • Bekabelde aansluitingen: Optische S/PDIF, RJ45, HDMI
  • Draadloze connectiviteit: Wi-Fi, Bluetooth
  • Ondersteunde Bluetooth-codecs: SBC
  • Toepassingen: iOS, Android
  • Netwerkmogelijkheden: Ja
  • Meerkamer: Ja
  • Spraakassistent: Alexa, Google Assistent

Voordelen

  • Goede geluidsbalans na AdaptiQ kalibratie en EQ correctie.
  • Royale stereofonische breedte.
  • Gemakkelijk te installeren en te gebruiken, veel aangesloten functies.
  • Goede stemopname.
  • Goed ontwerp.

Nadelen

  • Nog steeds gemiddelde geluidsnauwkeurigheid.
  • Surround/Atmos effecten bijna anekdotisch.
  • Minimalistische connectiviteit, weinig ondersteunde audioformaten.
  • Zeer discrete lichtbalk als enige richtingaanwijzer ingebouwd in de balk.
  • Bose Music is slecht in geïntegreerde streamingdiensten.

Conclusie

De Soundbar 900 is een zeer ambitieus systeem, maar uiteindelijk is het nogal timide in termen van geluidsprestaties en schiet het zelfs tekort op het gebied van driedimensionale virtualisatie. Op zich zal dit model enige voldoening geven aan diegenen die op zoek zijn naar een alles-in-één soundbar met veel mogelijkheden, maar dit zijn kwaliteiten die ook te vinden zijn bij enkele directe concurrenten die een meer volmaakte geluidservaring bieden. De keuze is snel gemaakt…