Boter en kokosolie in koffie: is het bulletproof of BS?

De meeste mensen reageren met zowel nieuwsgierigheid als walging wanneer ze de twee woorden boter en koffie voor het eerst in dezelfde zin horen uitspreken.

Melk is normaal. Suiker is begrijpelijk. Ach, zelfs een scheutje cacaopoeder zou geen wenkbrauwen doen fronsen.

Boter en kokosolie in koffie, echter… op dit punt begint het een beetje raar te worden.

Er is echter een logische verklaring voor alle waanzin.

Persoonlijk ben ik af en toe dol op zogenaamde “boterkoffie”.

Als je wilt weten hoe je in deze opwindende trend kunt komen zonder de juiste koffiesmaak (en je ziel) op te offeren, lees dan verder.

Bulletproof koffie vs. kokosolie en boter koffie

Het is al honderden jaren gebruikelijk om zuivel aan koffie toe te voegen. Tegenwoordig gebruiken we meestal melk, maar in de old school Europese koffiehuizen meer dan een eeuw geleden was het vrij standaard om een scheutje room toe te voegen om die extra rijke en ronde smaak te krijgen.

In wezen is room geconcentreerde melk. En boter is gewoon room die gekarnd is. Dus de stap van melk naar boter is niet zo dramatisch als je erover nadenkt.

De toevoeging van boter aan zwarte koffie was echter niet wijdverspreid totdat ondernemer en lifestylegoeroe Dave Asprey langskwam en zijn recept op zijn website deelde in 2009. Hij noemde zijn brouwsel “Bulletproof koffie” omdat het bedoeld was om je kogelvrij te laten voelen.

Asprey kreeg de inspiratie van de plattelandsbevolking van Tibet die yakboterthee drinken – naar verluidt zit het boordevol energie en voeding.

Waarom boter in koffie doen?

In de afgelopen jaren hebben voedingsbewegingen zoals paleo en LCHF gepredikt dat vet eigenlijk gunstig is om aan je dieet toe te voegen als je je goed wilt voelen en er fit uit wilt zien.

David Asprey heeft dit tot het uiterste doorgevoerd met de toevoeging van boter en een derivaat van kokosolie genaamd MCT aan zijn ochtendkoffie.

Volgens hem is deze combinatie van cafeïne en vet veel beter dan ontbijten. Het verhoogt ook de mentale helderheid en bevordert gewichtsverlies, beweert de uitvinder.

Veel first-movers en gezondheidsfanaten probeerden het uiteindelijk eens en ontdekten dat de wonderdrank veel van zijn beloften waarmaakte.

David Asprey kreeg echter enige terugslag in de paleogemeenschap omdat hij probeerde een vrij eenvoudige koffiedrank te handelsmerk en auteursrecht te geven.

Mr. Asprey lanceerde zijn eigen lijn van koffiebonen en MCT-olie die op de een of andere manier meer ‘bulletproof’ was dan al het andere dat er was. Met name zijn bewering dat zijn koffiebonen minder “mycotoxinen” bevatten in vergelijking met reguliere merken werd met scepsis ontvangen.

Vanwege deze controverse zijn veel mensen begonnen het brouwsel “boterkoffie” te noemen in plaats van de kogelvrije naam te gebruiken, die kan worden gezien als een goedkeuring van de heer Asprey en zijn zakelijke belangen.

Wat is boterkoffie?

Dus als je me zou vragen ‘Wat is boterkoffie’? Ik zou zeggen dat het vergelijkbaar is met de bovengenoemde bulletproof koffie – alleen zonder alle marketing en hype.

  • In zijn puurste vorm is het gewoon zwarte koffie met boter erin gemengd. Het maakt niet uit, hoe je het maakt, het is echter belangrijk om te gebruiken Ongezouten boter. Gezouten boter in koffie is behoorlijk walgelijk.
  • Terwijl melk en room zich gemakkelijk mengen met koffie, is boter moeilijker vanwege het hoge vetgehalte. Je hebt een blender of een handmixer nodig om een goed consistent resultaat te krijgen. Of als je een espressomachine hebt met een krachtige stoomarm, kun je het gewoon allemaal samenschuimen in de kruik.
  • Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, voegen veel mensen graag kokosolie of het derivaat MCT toe aan het brouwsel. Dit verbetert de textuur, smaak en gezondheidsaspecten van de drank.

MCT staat voor medium chain triglyceride; kortom, het zijn de middellange vetzuren uit kokosolie. MCT heeft het voordeel dat het vloeibaar en smaakloos is, en sommige mensen beweren dat het het meest gezonde deel van kokosolie is. MCT is echter meestal duurder dan oude kokosolie, dus misschien wilt u beide proberen en erachter komen wat het beste voor u werkt.

bulletproof koffie
Als je een espressomachine hebt, kun je de blender overslaan en gewoon het stoompijpje gebruiken om de drank op te schuimen.

Mijn ervaring: Kokosolie in koffie voordelen

Ik drink boterkoffie af en aan sinds ik het voor het eerst probeerde in 2013. In die tijd at ik ontbijt zoals de meeste mensen doen, dus het duurde een paar dagen om te wennen aan het vervangen van de eerste maaltijd door koffie en vetten.

Na het wennen genoot ik echter van het gevoel dat de kogelvrije boterkoffie me gaf. Een van de ideeën achter de drank is dat het zorgt voor meer mentale helderheid, en dat kon ik voelen in mijn dagelijkse werkleven. Ik had meer concentratie en minder trek in eten. Of dit kwam door een langzamere afgifte van de cafeïne of door de vetten, ik heb geen idee. Maar het leek te werken.

Ik ontdekte ook dat de drank me hielp om dichter bij een koolhydraatarme levensstijl te blijven, die ik op dat moment probeerde te volgen. Na het drinken van boterkoffie met boter en olie toegevoegd voor ongeveer vier maanden en proberen om granen te vermijden, was ik terug naar mijn laagste gewicht sinds de middelbare school. Het was heel verbazingwekkend.

Het oordeel van de Koffiekroniqueur

Als koffienerd was er echter een keerzijde. Een van de echte geneugten in het leven is om alle smaken te ervaren die een boon te bieden heeft; als je boter en kokosolie aan je mok toevoegt, gaat dat niet gebeuren.

Ik dacht dat bulletproof koffie verrassend goed smaakte, maar het was meer als het hebben van een latte of cappuccino en minder als het drinken van het soort zwarte speciale koffie waar ik van hou. Ik dronk meestal één kopje boter en dan twee zonder, om toch te kunnen genieten van mijn gewone druppelkoffie.

Koffie met boter is ook vergelijkbaar met koffiedranken op basis van melk: over het algemeen moet u een iets donkerder gebraad dan je anders zou doen. De romigheid van de boter leent zich heel goed voor alles van full city tot Italiaans gebraad. Ga echter niet lichter dan dat.

Tegenwoordig vast ik meestal ’s ochtends in plaats van kogelvrije koffie te drinken, omdat het gemakkelijker is en veel van dezelfde voordelen lijkt te bieden.

Af en toe, echter, als ik een intens schema voor me heb, haal ik de blender tevoorschijn en maak ik een heerlijke en rijke boterkoffie die me urenlang met aanhoudende energie op de been houdt.

Boter koffie Recept / hoe boter koffie te maken

  • Zet een grote kop koffie (220 ml/ 7,5 oz)
  • Gebruik een donkerder gebraad en een methode zoals Aeropress of giet over. Ik vind de resultaten smakelijker met papier gefilterde koffie.
  • Voeg 0,5 oz/15 g kokos- of MCT-olie toe aan de blender.
  • Voeg 0,5 oz/15 g ongezouten boter toe. Kies voor het beste resultaat voor grasgevoerde Ierse boter zoals Kerrygold. Ankerboter uit Nieuw-Zeeland is ook een goede optie.
  • Pulseer op maximale snelheid gedurende 30 seconden of totdat je tevreden bent met de schuimkraag.
  • Schenk, geniet en sla het ontbijt over, als je daar zin in hebt.

FAQ

Wat is een bulletproof koffie?

Dave Asprey deelde zijn recept op zijn website in 2009. Hij noemde dit brouwsel “Bulletproof coffee” omdat het je zo moest laten voelen. Asprey kreeg de inspiratie van de mensen van Tibet die yakboterthee zien als het gezondste wat je maar kunt binnenkrijgen.

Kun je kokosolie in koffie doen?

Een paar mensen mengen de olie graag met koffie in een blender om een verrukkelijk drankje in tropische stijl te maken. Uiteindelijk kun je tot 2 eetlepels (28 gram) kokosolie roeren in het geval dat je misschien je vetinname wilt verhogen. Rundown Begin met het toevoegen van 1 eetlepel (14 gram) kokosolie aan je hete espresso.

Wat doet boter in je koffie?

Van boterkoffie wordt aangenomen dat het consistente, langdurige energie geeft zonder een glucosecrash. Omdat vet de spijsvertering vergemakkelijkt, wordt de cafeïne in de koffie in principe langzamer ingenomen en zorgt voor langdurige energie.