Breville Barista Max review


De Barista Max is een bean-to-cup machine voor mensen die thuis kwaliteitskoffie willen zetten. Het zal niet de perfecte machine zijn voor mensen die zero-effort koffie willen, en het zal niet in de smaak vallen bij hobbyisten die een machine willen waar ze aan kunnen sleutelen en die ze kunnen aanpassen.

Voor de rest van ons zou ik zeggen dat het het beste van twee werelden is: je kunt verse bonen gebruiken en een heerlijke espresso krijgen en er zijn genoeg instellingen (maalfijnheid, watertemperatuur, infusieprofiel) om mee te spelen om een echt geweldige extractie te krijgen. Maar in wezen is dit een betrouwbare, gebruiksvriendelijke machine die constant goede koffie levert. En voor zijn prijs is hij super.

Omdat de Barista Max een ingebouwde koffiemolen en melkopschuimer heeft – en wordt geleverd met een tamper, melkkan en portafilter – heb je niets anders nodig in je koffiezetkit. Dat is maar goed ook, want dit is een groot apparaat (31 x 31 x 33 cm) en de prijs voor zijn koffie van hoge kwaliteit is dat u een navenant grote ruimte op uw aanrecht zult moeten opgeven.

Denk er zelfs niet aan om hem in een kast te zetten als je hem niet gebruikt. Dit is een machine die dagelijks moet worden gebruikt – hij is te zwaar (zoals het hoort) en te onhandig om bij speciale gelegenheden tevoorschijn te worden gehaald.

Barista Max

Als u niet dagelijks echte koffie wilt zetten, is dit waarschijnlijk niet het apparaat voor u. Maar als u twijfelt of een espressomachine wel de moeite waard is, kan de Barista Max u misschien over de streep trekken. Het is veel eenvoudiger en minder rommelig dan het gebruik van een aparte molen en espressomachine. Hij is ook veel minder duur dan een volautomatische machine.

De machine zelf is rechthoekig, met gebogen randen en een plaat van geborsteld aluminium aan de voorkant. Het is aantrekkelijk genoeg, maar niet zo mooi als de
Smeg Espresso Koffiezetapparaat.

Het heeft echter het voordeel van de ingebouwde burr molen en het kost ongeveer dezelfde prijs. Om dezelfde functionaliteit als de Barista Max te krijgen, zou je zowel de Smeg Espresso Coffee Maker als de
Smeg Koffiemolen kopen, voor £500.

Kenmerken

De Barista Max is een solide machine die goed gemaakt aanvoelt. Alle demonteerbare onderdelen klikken goed op hun plaats en afgezien van een paar foutjes is hij mooi ontworpen. Er is een grote lekbak met een vlotter om je te waarschuwen wanneer hij vol raakt. Er is een aparte bak om gemorst koffiedik op te vangen en een opbergruimte voor accessoires. Er is ook voldoende hoogte tussen de kophouder en de koffie-uitloop – meer dan genoeg om een gewone mok te plaatsen.

Er zit geen drukmeter op de machine, wat nog een teken is dat dit geen aankoop is voor koffiehobbyisten. Je kunt de druk in een koffiezetapparaat niet veranderen, maar het getal op de meter kan je een aanwijzing geven over hoe grof of hoe fijn je maling moet zijn.

De machine heeft een mat plastic waterreservoir van 2 liter dat aan de achterkant vastgeklikt kan worden. Ik hou niet van het uitzicht van de tank, of de plaatsing ervan, maar bijna alle koffiemachines hebben een reservoir op een gelijkaardige ontoegankelijke plaats. In dit geval is het iets minder vervelend dan gewoonlijk, omdat de tank een gemakkelijk toegankelijk opklapbaar deksel heeft, wat betekent dat u water kunt toevoegen zonder het hele apparaat te verplaatsen, hoewel u nog steeds niet het duidelijkste zicht op het proces krijgt zonder de machine te verplaatsen.

Waterreservoir

Een klein minpuntje is de beperkte ruimte boven op de machine om je kopjes warm te houden. Er is eigenlijk maar ruimte voor een paar espressokopjes. Dat komt omdat een groot deel van de ruimte in beslag wordt genomen door een bonencontainer van 250 gram.

Bonenreservoir en kopjeswarmer

De trechter is niet luchtdicht, dus je zult je bonen toch in een pot in de buurt willen bewaren en alleen willen toevoegen wat je voor elke maling wilt gebruiken. Het apparaat heeft 30 maalinstellingen (die niet allemaal nuttig zullen zijn) en je zult misschien een beetje moeten experimenteren om de perfecte fijnheid voor je bonen te vinden. Hoe je dat vindt, zou je een idee moeten geven of je dit apparaat leuk zult vinden of niet.

Ik heb al eerder geschreven over hoe
een goede burr molen het verschil kan maken voor de kwaliteit van je koffie thuis. In een notendop zijn daar twee redenen voor: versheid en de grootte en gelijkmatigheid van de maling.

Versgemalen koffie kopen is goed. Maar bonen malen vlak voor gebruik is veel beter. Het geeft een enorme lift aan de smaak van je koffie. Je kunt een aparte maler kopen – en vanaf hier heb je de keuze om voor een handmatige maler te gaan (goedkoper maar vereist een beetje ellebogenvet) of een automatische (gemakkelijker, sneller maar duurder – voor een goede, tenminste).

Een goede molen zorgt ervoor dat je geen ongelijkmatige maling krijgt, waardoor je koffie bitter kan worden. De Barista Max heeft een zeer degelijke conische burr molen die een gelijkmatige maling produceert.

Het afmeten van bonen, het malen van koffie en het overbrengen naar je portafilter is rommelig en tijdrovend, vooral ’s ochtends als je (zoals ik) het type persoon bent dat die eerste cafeïneslag nodig heeft om goed wakker te worden.

De Barista Max maakt dit een beetje gemakkelijker met zijn “Tap & Go Grinding Cradle”. Dit is een vreselijke naam voor een heel mooi gemaakt mechanisme. Het komt erop neer dat er onder de molen een halve hoepel zit waar je de portafilter in steekt. Als je op de knop drukt, start de molen en wordt de koffie in de mand van de portafilter gedeponeerd. Er gaat zelfs een lampje branden om het proces te verlichten. Het is zeer bevredigend om te gebruiken.

Tik en ga mechanisme

Je kunt er echter niet omheen dat je nog steeds met de portafilter te maken hebt. Dit betekent dat het proces niet zo eenvoudig is als bij een volautomatische machine, waar u bonen in de hopper bovenin doet, op een knop drukt en verse koffie uit een tuitje krijgt.

Als dat is wat je zoekt, raden we de
Gaggia Naviglio. Met een prijs van meer dan €400 is hij duurder, maar je hoeft je niet bezig te houden met koffiemalen (tenminste niet totdat het tijd is om ze in de vuilnisbak te gooien – daar ontkom je helaas niet aan).

Het voordeel van een machine als deze is echter dat hij geen koffiemalen hoeft te verplaatsen binnenin, wat betekent dat hij minder snel stuk zal gaan. Als u goed voor uw Barista Max zorgt door gefilterd water te gebruiken (vooral als u in een gebied met hard water woont) en hem regelmatig schoonmaakt, zou hij u nog jaren van dienst moeten zijn.

De machine kan één of twee shots espresso per keer maken, die je kiest door op één knop te drukken. Het wijzigen van de watertemperatuur, die is ingesteld op 92°C, is gecompliceerder. Je moet de handleiding raadplegen en een reeks multifunctionele knoppen indrukken, maar hiermee kun je een temperatuur van 88-96°C kiezen.

U kunt ook het infusieprofiel wijzigen, zodat er meer of minder water aan de gemalen koffie wordt toegevoegd vóór de volledige stroom, wat de smaak subtiel zal veranderen.

De machine heeft slechts één verwarmingselement, dus je kunt geen koffie extraheren en de melkstaaf tegelijkertijd gebruiken en het heeft een beetje tijd nodig om van het ene proces naar het andere te gaan. Maar als je meestal maar twee kopjes koffie zet, is de extra tijd die het kost niet zo’n probleem.

De melkstaaf zelf is zeer wendbaar, met een hittebestendige siliconen band om je te beschermen tegen brandwonden. De melkstaaf is effectief en maakt schuimige, romige melk voor cappuccino’s en lattes.

Prijs en beschikbaarheid

De Barista Max is alleen verkrijgbaar
te koop bij Currys PC World. De prijs is een beetje opgeschoven en staat nu op £349. Als u het niet in uw regio kunt vinden, worden Breville koffiemachines ook verkocht onder de
Sunbeam merknaam, afhankelijk van waar u zich in de wereld bevindt.

Uw andere optie, als u zich kunt veroorloven om meer uit te geven, is om te kiezen voor het nieuwere model: de
Barista Max +. Deze is momenteel verkrijgbaar voor £ 399 en heeft een digitaal display met een extractietimer, een intelligent maalsysteem en de IQ shot-technologie, zodat u uw koffie nog beter onder controle hebt.

Verdict

Voor zijn prijs krijg je met de Barista Max veel voor je geld. Het zal hardcore koffieliefhebbers niet aanspreken, maar voor mensen die hun koffie-ervaring willen upgraden van pod machines of een vergelijkbaar standaard koffiezetapparaat, zal dit een uitstekende aankoop zijn.

Om te zien welke andere koffiemachines we hoog waarderen en hoe de Barista Max meet, bekijk dan onze round-up van
de beste koffiemachines die we hebben getest.

Recent Content