Breville Bijou Espressomachine review


Als u thuis koffie van hoge kwaliteit wilt maken en u vindt het niet erg om de tijd te nemen om het te leren, dan is dit apparaat er een om te overwegen. Kleinschalig en leuk, Breville’s Bijou Espresso Machine maakt een krakende espresso en heerlijk opgeschuimde melk.

Ontwerp & uiterlijk

 • Roestvrijstalen behuizing
 • 1,5 liter tank
 • Maakt 1-2 espresso’s per keer

In de doos zit een espressopomp met 15 bar, een portafilter, een schepje en tamper, een handleiding, en twee dubbelwandige filtermandjes – een voor 1 kopje en een voor 2 kopjes.

De volledige inhoud van de doos

Het apparaat zelf heeft een roestvrijstalen behuizing met een transparante tank van 1,5 liter aan de achterkant. Het netsnoer is 70 cm lang, zodat u het apparaat niet direct voor een stopcontact hoeft te plaatsen. Met een hoogte van iets meer dan 29 cm, een breedte van 20 cm en een diepte van 28 cm is het een keurig toestel dat niet veel plaats inneemt op uw aanrecht.

Het waterreservoir van de Bijou

Aan de voorkant heeft de machine een rij met drie knoppen – één voor power, één voor brew en één voor stoom – en een draaiknop. Onder de portafilteraansluiting bevindt zich een zwarte kunststof lekbak met een roestvrijstalen roosterafdekking, die gemakkelijk kan worden verwijderd en vervangen.

Prestaties en gebruik

 • Geen vooraf ingestelde doseringsvolumes
 • Niet hoog genoeg voor een latte glas
 • Afkoeling nodig na het stomen van melk

Na het uitpakken van de machine moet je de tank afwassen en 400 ml water door de machine laten lopen om hem schoon te maken. U kunt het reservoir uit de kraan nemen om het te vullen – het schuift gemakkelijk terug op zijn plaats – of een kan gebruiken terwijl het reservoir op zijn plaats zit.

De Bijou uitspoelen

Als je de machine aanzet, moet je even wachten tot hij warm is. Wij vonden dat het ongeveer zes minuten duurde vanaf een zeer koude start. Je weet dat hij klaar is wanneer het indicatielampje van de zetknop stopt met pulseren.

Zodra je het reinigingsproces hebt doorlopen, kun je je eerste koffie zetten.

Kies uw filtermandje, afhankelijk van de hoeveelheid koffie die u wilt zetten, en plaats het in de portafilter door de hobbel van het mandje uit te lijnen met de inkeping van de portafilter – dit bracht ons aanvankelijk op een dwaalspoor, totdat we de instructies opnieuw lazen.

Gebruik het bijgeleverde schepje om de hoeveelheid koffie in het mandje af te meten, draai het schepje om en tamp de koffie aan met het andere uiteinde, waarbij u erop let dat u druk uitoefent. Draai dan de portafilter op zijn plaats op de machine. Dit is een beetje een kunstje, en we vonden het in het begin een beetje stroef gaan.

Zet je kopje onder de portafilter en draai de regelknop om te zetten; de machine begint dan koffie te schenken met zachte stoomstoten. Als je de gewenste hoeveelheid hebt, draai je de knop weer op stand-by.

Bijou koffiezetten

Zoals u zult merken aan het beschreven proces, is dit geen koffiezetten met één druk op de knop. En tenzij je een barista-opleiding hebt gehad, kan het een steile leercurve zijn om met de machine overweg te kunnen. We hebben heel wat moeten experimenteren. Maar dit betekent dat het een ideale aankoop is voor koffiehobbyisten die op zoek zijn naar hun eerste espressomachine voor thuisgebruik.

Een gemiddeld espresso shot is 30ml, maar dit is moeilijk op het oog te meten en we hebben de eerste paar keer wild te veel gedoseerd. Uiteindelijk gebruikten we een glas waarop aan de zijkant het juiste niveau was aangegeven, totdat we een goed idee kregen van hoe 30 ml er in een kopje uitzag.

Bijou espresso klaar

De noodzaak van een periode van vallen en opstaan is te wijten aan de handmatige doseerknop van de Bijou. Dit Breville model heeft geen vooraf ingestelde doseringsvolume functie, wat betekent dat het niet de juiste machine is voor mensen die op een knop of twee willen drukken om hun ochtend brouwsel te krijgen.

Aan de positieve kant geeft de handmatige dosering u de mogelijkheid om de koffiesterkte gemakkelijk aan te passen op een manier die een automatisch apparaat misschien niet kan.

Toen we eenmaal de juiste dosering hadden, was het resultaat indrukwekkend: een Guinness-achtige espresso met een heerlijke crema bovenop, een heerlijke geur en een diepe, rijke smaak.

Je kunt echter maar een of twee kopjes tegelijk zetten, en de Bijou heeft niet de hoogte voor hoge latteglazen. Als je vier espresso’s, lattes of cappuccino’s wilt maken, wordt de bereiding een meerstappenproces.

Breville stelt voor om eerst de koffie te zetten en daarna de melk te stomen. Het stoomproces maakt het apparaat te heet om daarna nog op de juiste manier te zetten, dus je moet een beetje plannen als je een koffie met gestoomde melk aan meer dan twee personen wilt serveren.

Als alternatief kunt u de warmte door de afkoelcyclus laten ontsnappen door op de zetknop te drukken, een kannetje onder de stoomstaaf te zetten en de draaiknop op stomen te zetten. Dit duurt ongeveer 40 seconden, je draait de draaiknop weer op stand-by, en het apparaat is dan klaar om een nieuwe ronde espresso’s te maken.

Als je je koffiedik eruit moet tikken, is er een clip die over het mandje gaat, zodat het filter er niet uitvalt.

Stoomende melk

 • Steile leercurve om goede resultaten te krijgen
 • Stoomstaaf te laag om een pint melk te kunnen stomen

Vul uw melkkan voor ongeveer een derde of de helft. Omdat de Bijou zo compact is, heeft de stoomstaaf niet de hoogte om in één keer een halve liter melk te kunnen stomen.

Je kunt elke soort koude melk gebruiken – rijst, amandel, haver, kokos – maar volle melk werkt het beste. Sojamelk is veel moeilijker om mee te werken, omdat zowel hoge temperaturen als de zuurgraad van koffie de melk kunnen doen stremmen.

Druk op de stoomknop, steek het pijpje net onder het oppervlak van de melk en draai de regelknop op stomen. Stoom vervolgens de melk tot de gewenste textuur en temperatuur. Als u klaar bent, zet u de draaiknop in de stand-bystand en veegt u de stoomstaaf af.

Dit klinkt eenvoudig, en dat is het ook als je eenmaal weet wat je doet, maar het is weer een enorme leercurve voor nieuwelingen. Onze eerste drie pogingen waren volslagen waardeloos: we hebben te veel gedraaid en te weinig verhit, te veel verhit en te weinig verhit – op een gegeven moment hebben we per ongeluk de afkoelcyclus door een kan melk laten lopen.

Dus wees ervan bewust dat je wat oefening nodig hebt als je voor de eerste keer melk gaat stomen. De Bijou geeft je geen lepeltjes.

Maar wat hij wel doet, is je de controle geven en de mogelijkheid om te experimenteren en geweldige koffie te maken zonder dat je honderden euro’s hoeft uit te geven of broodnodige aanrechtruimte hoeft op te geven. Het is een geweldig apparaat voor een klein huishouden.

Toen we het eindelijk voor elkaar hadden, was het resultaat een gladde, fluweelzachte cappuccino die kon wedijveren met, of misschien zelfs beter was dan, een koffiezaakkoffie.

Prijs en beschikbaarheid

Espressomachines zijn duur. Breville heeft hier iets betaalbaars en kwalitatief hoogstaands neergezet door veel van de fijnafstelling aan de gebruiker uit te besteden. De Bijou heeft een RRP van £199.99 maar als je slim winkelt, kun je er een bemachtigen voor dichter bij de £150.

Hij is momenteel
verkrijgbaar bij Amazon voor £153.35. Voor deze prijs, is het echt een goede prijs.

Houd er rekening mee dat de Bijou geen bonen maalt. Als je van het geluid van de Bijou houdt, maar een ingebouwde molen wilt, heeft Breville ook een machine met een molen: de fantastische Barista Max Espresso koffiemachine,
die we ook hebben beoordeeld.

Verdict

Dit is geen apparaat voor mensen die ’s morgens op een eenvoudige manier espresso willen zetten: het gaat niet snel en het is onhandig. Het is ook niet geschikt voor grote huishoudens met meerdere mensen die snel koffie willen drinken.

Maar we vonden het geweldig. We hebben veel plezier beleefd aan het knutselen met de dosering, het opschuimen van melk en de verhouding shot-melk. We hadden graag een door Breville geleverde handleiding voor het maken van koffie gehad, en misschien een beetje meer ruimte onder de stoomstaaf.

Als er in uw huishouden weinig ruimte is, is de Bijou een compacte, budgetvriendelijke manier om koffie van hoge kwaliteit te krijgen.

Voor meer koffiezetapparaat opties, bekijk onze round-up van
de beste koffiemachines die we hebben getest.

Specs

Breville Bijou Espressomachine (VCF149): Specs

 • Afmetingen: 30 x 21 x 27cm
 • Bar druk: 15 bar
 • Vermogen: 1050 Watt
 • Met geïntegreerde melkopschuimer

Recent Content