Brouw als een wetenschapper: de beste sifon-koffiezetapparaten

Inmiddels hebben de meeste koffieliefhebbers een borstel gehad met het vreemd uitziende apparaat dat bekend staat als een “Siphon Coffee Maker” (of eenvoudiger gezegd, een vacuüm koffiezetapparaat).

Het is dat eigenaardige apparaat van glazen buizen en branders dat doet denken aan apparatuur die wordt gebruikt in sci-fi-films en in je oude wetenschapslab op de middelbare school.

Maar wat doet dit vreemde (en cool) uitziende apparaat, behalve dat je eruitziet als een mix van een Portland-hipster en een gekke wetenschapper?

Hier is een overzicht van de functies, geschiedenis en waar u op moet letten als u op zoek bent naar een van deze coole constructies.

Topkeuze: Beste waarde

KitchenAid KCM0812OB Sifon...

Dit model is super eenvoudig te gebruiken in vergelijking met de meeste andere sifons en het maakt overheerlijke smakelijke koffie. De constructie van glas en staal zorgt ervoor dat het er erg premium uitziet.

De 5 beste sifon koffiezetapparaten van 2020

Wil je jezelf niet naar de coffeeshop slepen voor je heerlijke kopje in de ochtend? Thuiskoffiebrouwers kunnen zich gemakkelijk vertakken in de wondere wereld van overgehevelde koffie zonder hun wazige slippers en flanellen nachtjes te hoeven verlaten om dit te doen.

Er is een breed scala aan opties voor de caffinatedly geneigden, en ik ga je door enkele van de beste sifonkoffiezetapparaten op de markt leiden, zodat je in een mum van tijd aan de slag kunt met het brouwen van je eigen smakelijke brouwsels (zoals de gekke wetenschapper die je bent) !

1: Hario Technica Coffee Syphon – Het Japanse koffiezetapparaat

Hario 'Technica' Glas Syphon...

Het Hario Technica-systeem is een stand-alone sifon die gebruik maakt van een alcoholbrander en herbruikbare doekfilters. Het heeft een handige brouwcapaciteit van 5 kopjes, is gemaakt van hittebestendig borosilicaatglas en wordt geïmporteerd uit Japan. Hario staat bekend om zijn hoogwaardige koffiezetapparaten en deze stelt niet teleur. Van alle sifonsystemen is dit het posterkind dat we ons allemaal voorstellen terwijl we achterin ons favoriete koffiehuis zitten. De open brander en glazen karaf passen precies in elk gek wetenschappelijk laboratorium!

Pros

  • Eenvoudig, elegant ontwerp.
  • Gemaakt van hittebestendig borosilicaatglas, dus het is onwaarschijnlijk dat het gemakkelijk breekt.
  • Stand-alone systeem dat even vermakelijk als functioneel is.

Tegens

  • Het doekfilter kan een gedoe zijn om schoon te maken.
  • De meegeleverde alcoholbrander is niet zo efficiënt als een butaan, en misschien wilt u uiteindelijk het laatste.

Meer beoordelingen bekijken

2: Het Bodum Pebo Vacuüm Koffiezetapparaat

Bodum PEBO Koffiezetapparaat,...

De Bodum Pebo Coffee Maker is een fijn vervaardigd product uit Scandinavië. Bekend om zijn schone, simplistische ontwerp is het geen wonder dat het een favoriet is bij populaire koffietenten zoals Starbucks! De Bodum Pebo is een kachel-top sifonsysteem, waarbij de onderste kamer vlak is zodat deze direct op de warmtebron kan worden geplaatst. Het is gemaakt van twee stevig bevestigde glazen kommen, kan een perfecte kop koffie zetten in 5 tot 11 minuten en heeft een brouwcapaciteit van tussen de 4 en 8 kopjes per keer.

Pros

  • Strak, minimalistisch design.
  • Kan worden gebruikt op het fornuis.
  • Heeft een brouwcapaciteit van maximaal 8 kopjes.

Tegens

  • De glazen compartimenten zijn niet zo “onbreekbaar” als de borosilicaatkamers van de Hario.
  • Met gebruik en tijd kan de Bodum zijn strakke afdichting verliezen, waardoor drainageproblemen ontstaan en een ellendige puinhoop ontstaat.

Meer beoordelingen bekijken

3: De Gourmia Premium Siphon Koffiezetapparaat

Gourmia GCM3500 Digitale Sifon...

De sifonbrouwer voor de moderne tijd! Het Gourmia Premium Siphon systeem is elektronisch, draadloos en heeft een one-touch interface! Meer als de elektronische druppelpot die je misschien gewend bent, kan dit slanke en edgy systeem op je aanrechtblad zitten en in tegenstelling tot degenen die een brander of open vuur vereisen, is deze op zichzelf staand.

Pros

  • Elektronisch en draadloos. Geen brander of fornuis nodig.
  • One-touch interface met temperatuurregeling en “warm houden” modus.
  • Prachtig vormgegeven. Heeft zowel de moderne esthetiek die past bij uw andere keukenapparatuur, terwijl u toch dat mooie gevoel van theatrale verwondering behoudt terwijl u uw koffie zelf ziet maken.

Tegens

  • Doekfilters zijn moeilijk schoon te maken en nog moeilijker te vervangen.
  • De brouwcapaciteit is slechts ongeveer 3 kopjes.

Meer beoordelingen bekijken

4: De Diguo Nieuwe Generatie Elektrische Siphon Koffiezetapparaat

Diguo Nieuwe Generatie Elektrische...

Nog een zelfstandige elektrische sifon! De Diguo New Generation Siphon heeft een capaciteit van 3 kopjes.

Het heeft een elektrische basis met instelbare warmteregeling en kan je in ongeveer 5 minuten een smakelijk kopje brouwen.

Net als de Gourmia heeft hij een strakke, moderne uitstraling met behoud van dat aspect van cool. Het kan gemakkelijk zijn intrek nemen op je aanrecht naast al je andere keukenapparatuur en nog steeds de hippe new kid on the block zijn.

Pros

  • Elektrische basis. Geen branders of open vuur.
  • Instelbare warmteregeling.
  • Maakt je brouwsel in 5 minuten of minder.

Tegens

  • Kleine brouwcapaciteit.
  • Bovenste glazen cilinder is uiterst delicaat.

Meer beoordelingen bekijken

5: De KitchenAid KCM08120B Siphon KoffieBrouwer

KitchenAid KCM0812OB Sifon...

Zelfs het geprezen merk KitchenAid omarmt het sifon koffiezetapparaat met hun eigen elektrische versie!

De KitchenAid KCM8120B Siphon Brewer beschikt over een geautomatiseerde volledige dompelingssifon “geleverd door nauwkeurige temperatuur- en vacuümtechnologie”.

Het is gemaakt van premium glas met roestvrijstalen accenten die lenen voor zijn verfijnde en moderne ontwerp.

Het heeft een brouwcapaciteit van 8 kopjes, een magnetische vergrendelingsafdichting die de eenheid veilig aan elkaar bevestigt en wordt geleverd met zowel een stalen filter als een doekfilterpakket.

Pros

  • Wordt geleverd met zowel stalen filter als doek filterpakket. Elektrisch.
  • Grote capaciteit
  • Strak design gemaakt met stevig glas en roestvrijstalen accenten.
  • Magnetische vergrendelingsafdichting.
  • Geen open vuur of branders nodig.

Tegens

  • Aan de duurdere kant.

Meer beoordelingen bekijken

Wat is een vacuüm koffiezetapparaat en waarom maakt het geweldige koffie?

Een Siphon, of vacuüm koffiezetapparaat, is een “volledige onderdompeling” brouwsysteem. Dat betekent dat in plaats van de koffie te koken, het een constante warmtebron (de brander) gebruikt om een intern vacuüm te creëren dat het water van de ene kamer naar de andere verplaatst.

Een van de belangrijkste voordelen van een vacuümbrouwer is dat het water bereikt nooit koken, waardoor de koffie enkele van zijn meest subtiele smaken verliest. Met een Siphon, zodra de brander is ingesteld, blijft de temperatuur constant voor de hele brouwcyclus. Deze volledige “onderdompeling” -methode is ideaal, omdat het koffiedik allemaal gedurende dezelfde tijd, met dezelfde hoeveelheid warmte, continu in het water wordt ondergedompeld.

Een van de belangrijkste voordelen van een vacuümbrouwer is dat het water nooit kookt, waardoor de koffie enkele van zijn meest subtiele smaken verliest.

Het ontwerp beschikt over twee glazen kamers, een gevuld met water en de tweede met gronden. De onderste kamer verwarmen met de brander zorgt ervoor dat de dampdruk toeneemt.

Stoom dwingt het water om naar de bovenste kamer te stijgen waar het koffiedik wacht. Het water, nu vermengd met het terrein, wordt door een filter terug naar beneden getrokken in de onderste kamer dankzij de zwaartekracht (het “vacuüm” effect) waardoor je lekkere, perfect gezette koffie overhoudt als het klaar is. Het is heerlijk en het is wetenschap!

sifon vs moka pot?

Hoewel een Moka-pot een vrij koel apparaat is en druk gebruikt zoals een sifon, gebruikt de Moka-pot nog steeds kokend water om zijn brouwsel te maken. Waar een Moka het vermogen heeft om een sterke espresso te produceren, produceren de methoden die in een sifon worden gebruikt een opmerkelijk schonere koffie met net zoveel intensiteit. Het zit echt allemaal in het vacuüm versus koken! Je proeft duidelijk het verschil.

een korte geschiedenis van het Syphon koffiezetapparaat

Ondanks dat het lijkt op een nieuwerwetse hipsterrage, bestaan sifonkoffiezetapparaten – soms gespeld als ‘Syphon’ – eigenlijk al een tijdje. Het concept dateert uit het midden van de jaren 1800 met het vroegst bekende patent voor een koffiezetapparaat in sifonstijl dat in de jaren 1830 in Berlijn werd ingediend.

Ook toen was men het erover eens dat kokende koffie verminderde de smaak en verschillende soorten vacuüm- en dampdrukmachines werden in gebruik genomen.

De eerste commercieel succesvolle sifonbrouwer werd ontworpen en verkocht door de Franse vrouw die bekend staat als Madame Vassieux, waardoor deze nieuwe methode van koffiezetten in de late jaren 1800 populair werd.

De methode was eleganter en theatraler; een bevredigend spektakel voor het ontvangen van gasten dat was veel geschikter voor die tijd. En waarom zouden we niet van hetzelfde genieten?

Ga dieper: andere functies om naar te zoeken

Je weet al veel over dit prachtige zwaartekracht koffiezetapparaat. Maar hier zijn een few interessante punten.

Vroeg me af welke functies te zoeken in een Siphon? Wanneer u op zoek bent naar het beste sifonkoffiezetapparaat, zijn hier een paar interessante punten bij het bepalen van uw keuze:

Elektrische sifon koffiezetapparaat vs fornuis

Kiezen tussen een standalone elektrische Siphon of een kookplaat is echt een kwestie van voorkeur en esthetiek. Qua brouwkwaliteit is er niet veel verschil.

De kookplaat, zoals de naam duidelijk al aangeeft, is ontworpen om bovenop uw fornuis te zitten, met behulp van de vlam als brander. Deze zijn meestal een beetje eenvoudiger en goedkoper dan hun flitsendere zelfstandige tegenhangers. De standalone heeft daarentegen een eigen standaard en ingebouwde brander (met behulp van gas of alcohol) die net onder de onderste kamer rust waar het water wordt bewaard. Deze hebben de neiging om iets meer flair in hun ontwerp te hebben, maar functioneren verder precies hetzelfde.

capaciteit &design

Zoals bij elk koffiezetapparaat, wordt de hoeveelheid die u nodig hebt bepaald door uw eigen specifieke behoeften. Vacuüm koffiezetapparaten brouwen in verschillende batchgroottes, meestal variërend van 3 tot 8 kopjes per brouwsel.

Wie kan de merkwaardige aantrekkingskracht van een sifonkoffiezetapparaat ontkennen? Ze zijn voortreffelijk, smaakvol bevredigend en maken een prachtige kop koffie!