Cafeïnearme koffie is Decaf’s hippe nieuwe neef

Een van de belangrijkste redenen dat we allemaal zo van koffie houden, is cafeïne.

Als hardcore koffieliefhebbers willen we echter soms koffie drinken voor de smaak; we willen niet per se de bijwerkingen.

Vroeger was er maar één antwoord op dat dilemma: Decaf koffie 🤷 ♂️.

Tegenwoordig is het echter wat complexer.

We hebben een nieuwe categorie bonen beschikbaar, intuïtief bekend als “cafeïnearme koffie” of gewoon “Locaf

Hoewel er enorme verschillen zijn tussen deze bonensoorten, hebben ze allemaal één overeenkomst: ze zijn van nature laag in cafeïne.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over dit soort koffie.

Cafeïne uitgelegd

Cafeïne is een stimulerend middel dat van nature voorkomt in koffiebonen. Cafeïne helpt de alertheid en het energieniveau te verhogen. Het is de reden waarom het drinken van koffie voelt als het krijgen van superkrachten in de ochtend.

We kijken echter niet vaak naar cafeïne vanuit het oogpunt van de plant.

Maar hier is een korte samenvatting: koffie produceert geen cafeïne om mensen energieker te maken. Nee, het is de natuurlijke verdediging van de plant tegen ongedierte en insecten.

Als zodanig is het gemakkelijk te begrijpen waarom verschillende koffiesoorten verschillende cafeïneniveaus kunnen hebben.

💡 Bijvoorbeeld: Robusta heeft meestal bijna het dubbele van de hoeveelheid cafeïne in vergelijking met Arabica! De effecten van het drinken van pure robusta kunnen behoorlijk geestverruimend zijn.

Integendeel, er zijn ook soorten met een laag cafeïnegehalte. Liberica kan bijvoorbeeld als zodanig worden beschreven, omdat het slechts ongeveer 75% van de cafeïnespiegels van Arabica bevat. Dit is echter onvoldoende om een levensvatbaar alternatief te zijn voor cafeïnevrije koffie, dus ik zal er in dit artikel niet meer tijd aan besteden.

Hoeveel cafeïne?

De belangrijkste reden waarom mensen zoveel genegenheid voor koffie hebben, is waarschijnlijk te wijten aan cafeïne.

Maar als de liefdesrelatie alleen over de cafeïne zou gaan, zouden we dan niet allemaal gewoon goedkope Robusta drinken?

Aangezien dit nauwelijks het geval is, moet er ook een ander onderdeel zijn, dat meer te maken heeft met de smaak van koffie. En misschien zelfs het hele ritueel rond het consumeren ervan?

Maar kun je te veel cafeïne binnenkrijgen? Het antwoord hangt af van hoeveel je consumeert. Als u dagelijks minder dan 200 mg cafeïne drinkt (ongeveer twee kopjes gewone koffie), zult u waarschijnlijk geen nadelige bijwerkingen ervaren.

Als u echter dagelijks meer dan 400 mg cafeïne drinkt, loopt u het risico enkele bijwerkingen te ervaren. Dit omvat hoofdpijn, angst, slapeloosheid, nervositeit, prikkelbaarheid, tremoren, hartkloppingen, snelle hartslag en zelfs aanvallen.

En dan is er ook nog de vraag op welk moment van de dag je het consumeert.

Na zes uur is de helft van de cafeïne uit je bloedbaan verwijderd. Maar cafeïne heeft minstens 10 uur nodig om volledig uit je systeem te zijn.

Voor de meeste mensen is het belangrijkste probleem met cafeïne de mogelijke nadelige bijwerkingen op de slaap.

Cafeïnearme koffie

Maar hier is het goede nieuws. Dankzij verschillende unieke soorten koffievariëteiten en -soorten hoef je de echte smaak van koffie niet te missen, ook al heb je een cafeïnebeperkingsplan.

Cafeïnearme koffie verwijst naar koffie die niet is blootgesteld aan cafeïnevrije verkoop. Deze koffie is minder cafeïnehoudend dan gewone koffie, maar nog steeds volledig “normaal”, om zo te zeggen.

Voorheen was er niet veel vraag naar dit soort koffie, maar met toenemende interesse in gezondheid en levensstijl, vinden koffieproducenten planten die aan deze vraag kunnen voldoen.

Hoewel Arabica en Robusta koffie de wereldhandel grondig domineren, zijn er veel wilde koffiesoorten met onaangeboorde kenmerken met betrekking tot smaak en rauw biologisch potentieel.

cafeïnearme koffie friedhats
Nederlandse brander Friedhats biedt een mix van Laurina en Aramosa als een “lo-café” optie. Het is lekker!

Aramosa Koffie

Aramosa is een soort cafeïnearme koffie. Het is een kruising tussen twee verschillende soorten koffie.

De eerste die we allemaal kennen: Coffea Arabica. De tweede is Coffea Racemosa, een kleine minder bekende soort die in het wild groeit in Zuid-Afrika en Zimbabwe. Het had eigenlijk een korte periode als een commercieel gewas in Mozambique in de jaren 1960 en 1970, maar het werd nooit een groot succes onder boeren vanwege de bescheiden opbrengst.

Aramosa is een hybride variëteit van de twee en deelt eigenschappen met beide ouders.

Het produceert koffie met milde smaken en lage hoeveelheden cafeïne.

Because van deze kruising heeft Aramosa een uniek smaakprofiel terwijl het slechts de helft van het cafeïnegehalte van Arabica-koffie biedt.

Het wordt vaak beschreven als een zoet aroma met hints van bloemen en chocolade. Dit betekent dat Aramosa perfect is voor diegenen die een milder alternatief voor gewone koffie willen zonder afbreuk te doen aan de smaak.

Persoonlijk heb ik genoten van dit type boon als pour over en espresso. Het heeft een laag niveau van bitterheid, waardoor het een soepele en opwindende ervaring is.

Laurina Koffie

Laurina koffie komt van het eiland Réunion in de Indische Oceaan. Het is een arabica hybride die op natuurlijke wijze evolueert uit Bourbon. Het wordt ook wel Bourbon Pointu genoemd vanwege de puntige vorm.

Laurina koffie is een arabica variëteit die van nature minder cafeïne bevat. Het heeft slechts ongeveer 25-50% van het cafeïnegehalte van gewone arabica koffiebonen.

Dit betekent dat je veel meer Laurina-koffie kunt drinken zonder zenuwachtig te zijn of slaapproblemen te hebben.

boubon pointu fles
Ik had het geluk om wat Bourbon pointu aka Laurina te proberen bij Coffee Lover’s Planet in Taipei

Laurina is erg zoet en het smaakprofiel doet denken aan fruitsmaken en delicate bloemen. Het is zeer aromatisch en laag in bitterheid (cafeïne is een van de meest bittere verbindingen in koffie, dus een laag cafeïnegehalte impliceert meestal een lage bitterheid.)

Vanwege de unieke smaak is Laurina populair onder koffiekenners. Het wordt echter ook steeds populairder bij consumenten die de voorkeur geven aan cafeïnearme alternatieven.

Hierdoor is Laurina een gewilde koffie die op dit moment zeer hoge prijzen opbrengt. Men kan echter hopen dat meer boeren dit gewas gaan telen, zodat de prijzen verder omlaag kunnen worden geduwd.

Hoe zit het met Eugenioides Coffee?

Eugenioides Koffie is een vorm van koffie die inheems is in Oost-Afrika. Het is een van de ouders van de Arabica-soort die we allemaal koesteren en liefhebben.

Eugenioides is echter een uitdaging om te cultiveren, dus het was tot voor kort niet van veel commercieel belang toen het in de schijnwerpers kwam tijdens het World Barista Championship en Brewers Cup in 2021.

Door de schaarste is het duur en moeilijk om in handen te krijgen. Het heeft echter wel een intens zoet en uniek smaakprofiel, volgens het beperkte aantal mensen dat het heeft geprobeerd.

Het is ook laag in cafeïne, slechts ongeveer de helft van normale Arabica. Het lijkt echter niet waarschijnlijk dat Eugenioides een leegte in de “locaf” koffiemarkt zal vullen, omdat het zo zeldzaam en moeilijk te kweken is. Ik voorspel dat het in de eerste plaats iets zal zijn dat kenners en supernerds consumeren voor de smaak en de nieuwigheid.

Cafeïnevrije verkoop

Cafeïnevrije koffie is een controversieel onderwerp. Naast het gevoel als verraad aan de aard van koffie, beweren veel mensen dat het cafeïnevrije proces de koffie slechter laat smaken dan gewone koffie. Vandaar de interesse in beter smakende natuurlijke “locaf” variëteiten.

Er zijn verschillende methoden die worden gebruikt om koffie te decafeïneren; ik ben echter maar echt onder de indruk van één van hen: De “suikerriet methode.” Dit is een relatief nieuwe methode die qua populariteit lijkt te stijgen.

Deze koffiebonen hebben een unieke smaak – een die ik zou beschrijven als heel aangenaam als je van natuurlijk verwerkte, gefermenteerde koffie houdt.

De suikerrietmethode maakt gebruik van een natuurlijk product genaamd ethylacetaat, dat is afgeleid van melasse. Omdat ethylacetaat van nature voorkomt in suikerriet en andere gewassen, wordt het proces gelabeld als ‘natuurlijk cafeïnevrij’.

suikerriet decaf koffie gardellie
Gardelli uit Italië heeft deze suikerriet decaf partij vaak in hun line-up.

Historische methoden

De eerste decaf-methode omvat het weken of stomen van de koffiebonen in heet water. Dit type cafeïnevrije stof is al sinds 1903 bekend.

Vroeger werden ook verschillende ongezonde chemicaliën toegevoegd om het proces efficiënter te maken. Dit helpt om de cafeïne te verwijderen, maar heeft ook invloed op de smaak. Tegenwoordig gebruikt deze methode mildere voedselveilige oplosmiddelen.

Een andere methode die eigenlijk behoorlijk populair is geworden in speciale koffiekringen is de zogenaamde “Zwitsers waterproces.” Deze methode is gebaseerd op ‘Green Coffee Extract’. Bij dit proces geven de bonen cafeïne af via osmose. De bonen worden gedrenkt in het extract en ze zullen cafeïne afgeven als gevolg van de wetten van evenwicht. Je zou het een natuurlijke methode kunnen noemen, maar een zeer complexe.

Conclusie

Koffie is een heerlijke beverage met veel gezondheidsvoordelen. Als je wilt genieten van je favoriete kopje joe terwijl je de bijwerkingen van cafeïne vermijdt, dan is Laurina of Aramosa misschien iets voor jou.

Als je op zoek bent naar iets dat geweldig smaakt, maar geen cafeïne bevat, raad ik je aan om wat decaf te bekijken dat is gemaakt via het suikerrietproces.

Welke koffie heeft de laagste hoeveelheid cafeïne?

De twee koffiesoorten, Laurina en Aramosa, zijn waarschijnlijk de beste opties als je de inname van cafeïne wilt beperken. Deze variëteiten bevatten minder cafeïne terwijl ze nog steeds smaken als speciale koffie.

Bestaat cafeïnearme koffie?

Ja, het is nog steeds vrij zeldzaam in de winkels, maar het wordt steeds populairder. In de afgelopen jaren zijn ambachtelijke branders en speciaalzaken begonnen met het aanbieden van meer koffie die van nature laag is in cafeïne.

Is cafeïnevrije koffie echt zonder cafeïne?

Het is erg moeilijk om alle cafeïne volledig te verwijderen, maar veel producten zullen zo laag in cafeïne zijn dat je geen effecten zult ervaren. De meeste cafeïnevrije koffie zou bijvoorbeeld minder cafeïne moeten bevatten dan thee, frisdranken of warme chocolademelk. Onderzoek wijst uit dat 14-20 kopjes decaf het equivalent zijn van een gewone kop cafeïne- gewijs.