Cafelat Robot Review: de ultieme handmatige espressomachine?

Tegenwoordig is het gebruikelijk om te horen dat robots en AI de wereld zullen regeren in een niet zo verre dystopische toekomst.

Hoewel er waarschijnlijk een kern van waarheid in dat scenario zit, voorspel ik dat espresso (en koffie in het algemeen) een van de laatste obstakels zal zijn voor menselijke betrokkenheid.

In die context is het best leuk om een handleiding en een zeer low-tech espressomachine genaamd te bekijken die “de Robot”.

Deze machine produceert geweldige opnamen, maar het vereist een aanzienlijk niveau van gebruikersbetrokkenheid om het hoogtepunt van het maken van espresso te bereiken.

Ik heb de Robot al meer dan drie maanden nu, dus ik denk dat ik een redelijk goed begrip heb van de voor- en nadelen.

In deze review zal ik goed kijken hoe het werkt in het dagelijks leven.

Ik zal het ook vergelijken met zijn bekendere rivaal, de Flair Espressomachine (u kunt hier direct naar het vergelijkingsgedeelte gaan).

Bekijk hier de huidige robotprijs

Over Cafelat

Cafelat is een koffiebedrijf gevestigd in Hong Kong. Het is opgericht door de espressomachine-tovenaar Paul Pratt, die beroemd is om het restaureren van vintage machines.

Tot een paar jaar geleden produceerde Cafelat vooral espresso-accessoires zoals klopdozen, tamping matten en verschillende reserveonderdelen.

De producten van Cafelat hebben vaak een speels, eigenzinnig ontwerp, wat te danken is aan de betrokkenheid van de Deense kunstenaar en ontwerper Karina Mencke.

Schoonheid in een kopje.

Meer recent is de Robot het vlaggenschipproduct van Cafelat geworden. De ontwikkeling van deze volledig handmatige espressomachine begon in 2015 en werd in 2018 gelanceerd op Kickstarter.

Het koffiezetapparaat is geïnspireerd op de Faemina Baby, die in de jaren 1950 in Italië werd geproduceerd en verkocht.

Ontwerpfilosofie

De Cafelat Robot is een opvallend stuk kit in het echte leven. Je kunt zien dat alleen hoogwaardige materialen zijn gebruikt, en zoals vermeld in de vorige sectie, houdt het zich aan die doordachte Deense ontwerpfilosofie.

Veel mensen zijn dol op het uiterlijk van Robot, maar het heeft ook zijn tegenstanders. Sommige mensen vinden het een beetje te kinderachtig of retro-achtig. Anderen hebben daarentegen opgemerkt dat de anatomie van de robot en de plaats waar de espresso uitkomt nogal ongelukkig is, omdat het een aantal nogal onaangename beelden van lichaamsfuncties oproept.

Persoonlijk was ik niet zo enthousiast over de eerste colorways die uitkwamen; de recente crème-witte versie ziet er echter ‘dope AF‘ zoals leden van Generatie Z zouden zeggen. Het trekt niet al te veel aandacht in mijn koffiehoek in vergelijking met een turquoise of groen model, maar ziet er nog steeds goed uit.

Bouwkwaliteit

De Cafelat Robot is extreem stevig. Het heeft wat gewicht. Het is grotendeels gemaakt van roestvrij staal en er wordt geen plastic gebruikt.

De pakking op de zuiger is gemaakt van food-grade siliconen, een van de weinige enigszins fragiele onderdelen op de machine.

Laat het portafilter niet voor langere tijd op de zuiger zitten, want dat kan de pakking beschadigen

Je kunt een video zien van Paul Pratt die het apparaat uit elkaar haalt, en het is eerlijk gezegd fascinerend om te zien hoe goed ontworpen en waterdicht het apparaat lijkt te zijn.

De Portafilter is weer redelijk zwaar en stevig, maar door zijn ontwerp heeft hij slechts minimaal contact met de mand waar je de koffie en het warme zetwater hebt. Dit is een bonus omdat het anders veel thermische energie uit het brouwproces zou kunnen zuigen.

Als u echter gewend bent aan een gewoon portafilter, kan het even duren om te wennen aan de ongewone vorm. Het handvat is kort, plat en volledig metalen, terwijl het portafilter veel dieper is dan een gewoon model.

De mand zelf is extreem goed gemaakt en toch licht van gewicht. Ik heb me er nooit zorgen over gemaakt in de tijd dat ik de machine had, ook al is hij blootgesteld aan aanzienlijke druk.

De achilleshiel van de machine is echter het metalen dispersiescherm dat bovenop de koffiepuck gaat. Het is een heel dun stuk metaal dat gemakkelijk gedeukt of gebogen kan raken. Dit kan gebeuren wanneer je overtollig water uit de puck probeert te persen. Ik slaagde erin om er een te vernietigen binnen mijn eerste maand na het bezitten van de robot, wat het meest voorkomende ontwerpprobleem lijkt te zijn voor de meeste gebruikers.

Gelukkig wordt de machine geleverd met een back-upscherm; ik verwacht echter dat het ook een beperkte levensduur zal hebben.

Update: In 2021 wordt de Robot geleverd met een nieuw dispersiescherm dat een rubberen punt heeft om buigen te voorkomen

Wees voorzichtig met het dispersiescherm wanneer u overtollig water wegperst.

Een ander zwak punt is de siliconen pakking op de zuiger, die uit vorm kan raken als je hem te lang in het portafilter laat zitten. Verwijder het dus direct nadat je je schot hebt getrokken als je een lang leven wilt garanderen.

Afgezien van deze twee zwakke punten (die goedkoop kunnen worden vervangen), is het moeilijk in te zien waarom de robot niet tientallen jaren mee zou gaan. Mijn set werd ook geleverd met een reserveonderdeel van elk.

Bij dagelijks gebruik

Zoals bij elke handmatige espressomachine, zijn de workflow en het proces nogal vreemd als je van een elektrische espressomachine komt. De Robot is geen uitzondering. Het vreemdste aan de Robot is dat het portafilter ook dienst doet als brouwkamer.

De eerste paar keer dat je een shot op die manier voorbereidt, voelt het gewoon raar. Er zijn echter verschillende voordelen aan deze oplossing, en de belangrijkste is dat thermisch beheer beter is dan andere handmatige espressomachines. Wanneer u heet water in de mand / brouwkamer giet, verliest het niet te veel van zijn thermische energie.

Qua temperatuur zit je op een goede plek met de meeste espresso roasts – maar als het gaat om lichtere roasts, moet je nog steeds wat voorverwarmen om het meeste uit je shot te halen.

Roomwitte robot en met crema bedekte, donkere espresso.

Anders dan dat, is de workflow vrij eenvoudig. Ik vind het fijn dat de mand zo groot is dat je er zonder problemen direct in kunt slijpen. Als u een doseerbeker gebruikt, kunt u deze ook bovenop de mand plaatsen en de grond erin schudden voor een efficiënte en eenvoudige distributie.

Het inbellen en trekken van het schot vergt wel enige oefening. Je hebt alle gebruikelijke uitdagingen bij het maken van echte espresso:

  • Het vinden van de juiste maalmaat
  • Distributie
  • Aanstampen

Bovendien moet je ook:

  • Manoeuvreer een mand gevuld met bijna kokend water in een vrij beperkte ruimte.
  • Dan moet je aan hendels trekken om de juiste hoeveelheid kracht op de puck uit te oefenen, wat even wennen is.

Mijn apparaat heeft een manometer geïnstalleerd en dat is een grote hulp geweest bij het trekken van schoten. Je kunt een beetje geld besparen door het over te slaan, maar ik zou het niet aanraden.

Het naar beneden duwen van de twee hendels is verrassend moeilijk. Naarmate mijn techniek echter is verbeterd en ik me in een lager drukprofiel en een overeenkomstige (grovere) maalgrootte heb genesteld, heb ik het steeds gemakkelijker gevonden.

Ik moet echter eerlijk zijn en zeggen dat er een paar gelegenheden zijn geweest waarbij het dicht bij legitieme oefening is geweest – vooral wanneer ik probeer te trekken lichtere shots rond 9 bars.

In deze situaties heb ik stilletjes het antropomorfe ontwerp van de Robot vervloekt. Het uiteinde van de hendels is duidelijk ontworpen om er schattig uit te zien in plaats van ergonomisch te zijn.

Meer ontwikkelde shots rond 6-7 bars zijn een heel andere zaak. Tenzij je een hand- of armletsel hebt, zouden de meeste mensen een schot moeten kunnen trekken zonder ernstige problemen te ondervinden.

Update: Cafelat heeft nu wanten gelanceerd die je kunt kopen als add-on voor meer comfort

Shot smaak

Bij het beoordelen van een espressomachine moeten we het natuurlijk hebben over de smaak en textuur van de shots.

Zoals op veel plaatsen vermeld, is de Robot uiterst capabel en vergelijkbaar met espressomachines die drie of vier keer de prijs hebben.

espresso shot robot |
Geschoten met tijgerstrepen. Smaakte zo goed als het eruit ziet.

Die verklaring moet echter een beetje worden gematigd: de robot is alleen zo goed als de operator hem toestaat.

Het maken van goede espresso is niet eenvoudig. Het is een voorwaarde om een capabele molen en geschikte bonen te hebben.

Bovendien moet je in staat zijn om de puck voor te bereiden en de fijne kneepjes van een handmatige hefboommachine te beheren.

  • Hefboom espresso is anders dan een semi-automaat. En dat geldt ook voor het handmatig maken van espresso. Er zijn veel meer variabelen om rekening mee te houden. Het plafond van hoe ver je kunt gaan is behoorlijk hoog, maar je komt er gewoon niet zonder veel betrokkenheid.
  • Er moet aan worden toegevoegd dat hefboom espressomachines meestal beter werken rond het bereik van 6-7 bar in plaats van de standaard 9 bar, wat ook enige invloed heeft op de smaak. Het geeft iets meer nuance in de cup maar minder textuur.
  • Ik weet ook niet zeker of dat ultralichte omni roasts zijn de beste match voor dit apparaat. De paar keer dat ik dat soort shots probeerde te maken, was het proces een stuk ingewikkelder; de hendels zullen erg moeilijk in te drukken zijn (omdat ze fijner gaan), en je moet een aantal van de verschillende preh gebruikeneetmethoden om een hogere brouwtemperatuur te krijgen.

Reiniging

Schoonmaken is een ander sterk punt. Het is relatief eenvoudig. Druk langzaam de rest van het brouwwater uit de puck, schroef het portafilter los, trek de mand eruit en sla de samengeperste puck uit de prullenbak.

Update: Onlangs ben ik gestopt met het wegduwen van het overtollige water, in plaats daarvan kantel ik de mand gewoon en giet ik het uit in de gootsteen. Dit betekent dat de puck wat slushy is wanneer je hem knock-out slaat, maar het versnelt het schoonmaken in het algemeen. Een extra bonus is dat het minder waarschijnlijk maakt dat uw dispersiescherm schade oploopt

Ik heb sommige gebruikers zien zeggen dat koffiedik kan worden opgezogen in het gebied rond de zuiger, maar ik heb al die tijd niets dergelijks meegemaakt.

Natuurlijk zullen er hier en daar een paar spuiten zijn bij het maken van espresso, maar de algehele schoonmaak is probleemloos verlopen.

Nadelen

Zoals je ziet ben ik vooral positief als het gaat om de Robot; er zijn echter een paar nadelen die het waard zijn om even over te praten.

  • Breekbare delen: Over het algemeen is het ontwerp van Cafelat erg stevig, maar er zijn een paar kwetsbare onderdelen. Het oude filterschermontwerp was bijzonder fragiel, maar de nieuwe met de rode rubberen punt lijken dit probleem te hebben opgehelderd. Ook kan de rubberen pakking mogelijk slijten als u de mand een tijdje in de brouwkop laat staan. Er is echter een vervanging voor beide onderdelen in de doos en als u extra onderdelen nodig hebt, worden ze verkocht tegen zeer redelijke prijzen van Cafelat.
  • Moeilijk met lichtere braadstukken: Ik hou niet echt van ultralichte espresso roasts (het soort dat is FEITELIJK een filter roast), maar als je dat doet, zal de Robot veel werk zijn. Je zou vrij fijn moeten malen, waardoor het moeilijker zou zijn om de hendels naar beneden te drukken. Bovendien zou je ook rekening moeten houden met een soort voorverwarmingsroutine.
  • Prijs: De Robot is vrij goedkoop in vergelijking met andere espressomachines; je kunt echter nog steeds een aantal zeer capabele elektrische espressomachines vinden in deze prijsklasse, bijvoorbeeld de Gaggia Classic Pro.
  • Geen melkdranken: Als je het zo ver hebt geschopt, zou je dit al moeten weten, maar het is duidelijk dat de Robot een espressomachine is – er zijn hier geen melkstoommogelijkheden.

Cafelat Robot vs Flair espressomachine

In de handmatige espressomachineruimte is er vooral één andere machine, naast de Robot, die het afgelopen jaar veel aandacht heeft gekregen, en dat is de Flair-espressomachine.

➡️ Zorg er ook voor dat u controleert mijn videovergelijking op YouTube!

Ik heb de Flair in een ander bericht beoordeeld, je kunt het hier zien, maar om helemaal eerlijk te zijn, zou je onderscheid moeten maken tussen de basis Flair en de “Pro” versie in vergelijking met de Robot.

  • De klassieke Flair is aanzienlijk goedkoper dan de Robot – op het moment van schrijven is het slechts een derde van de prijs van zijn rivaal. Dat plaatst het in een andere categorie met heel andere verwachtingen. Als je een beetje espresso wilt drinken zonder al te veel te binden, dan is dit het voor de hand liggende startpunt.
  • De Flair Pro 2 staat qua prijs dichter bij de Robot. Voor deze prijs wordt het uitdagender om de Flair aan te bevelen. De espresso die je met de Flair kunt maken komt qua kwaliteit dicht in de buurt; er zijn echter enkele kleine voordelen die de weegschaal naar de Robot doen kantelen als mijn algemene favoriet.
  • 58 mm mand: De Robot heeft een standaard maat mand. Dat betekent dat je een dunnere puck krijgt en daardoor fijner kunt malen. Dit geeft een meer klassiek mondgevoel en textuur aan de foto die je niet helemaal krijgt met de Flair.
  • Betere molen: Het 58 mm portafilter kan ook als een nadeel worden gezien, omdat je een meer toegewijde espressomolen nodig hebt om er echt het beste van te maken. Als je een minder dan ideale grinder gebruikt (bijvoorbeeld de Baratza Encore of Lido 3), is de Flair een betere optie omdat hij vergevingsgezinder is. Vooral de Flair Signature neemt een grovere maling..
  • Smaak: Als het gaat om opnamekwaliteit, zijn beide apparaten in staat om uitstekende, genuanceerde opnamen te produceren. Het is moeilijk om te zeggen dat de ene beter is dan de andere. Ik krijg echter vaker goed uitgespeelde foto’s met de Robot. Ik weet niet precies waarom, maar ik denk dat het te maken heeft met de mandvorm en kwaliteit, wat een inkeping beter is.
  • Extractie: De extractie lijkt ook consistenter te zijn met de Robot, terwijl de Flair de neiging heeft om te exhibit donut-vormige pre-infusie en heeft meer kans op spurt.
  • Voorverwarmen: De brouwkop van de Flair Pro heeft een enorme thermische massa en je moet hem hoe dan ook voorverwarmen. Dat hoef je met de Robot niet te doen, tenzij je lichte, moderne espresso roasts brouwt.
  • Bereiding en reiniging: Er zijn minder onderdelen en stappen wanneer je een schot wilt trekken met de Robot. In het dagelijks leven is dat gewoon iets om te waarderen. Het duurt niet zo lang om een schot te trekken met de Flair – gemiddeld misschien 20-30 seconden, maar het is net iets rommeliger en ingewikkelder. Zowel als het gaat om preppen en schoonmaken.
  • Eenvoud: In het echte leven betekent een eenvoudiger ontwerp ook dat er minder dingen mis kunnen gaan. Er zijn meer pakkingen en o-ringen die versleten kunnen raken, en meer onderdelen die verloren kunnen gaan met de Flair.

    Met mijn Flair Pro heb ik bijvoorbeeld een paar shots laten verpesten door een echt vervelende fout: bij het optillen van de hendel na het trekken van de shots, zou de druk in de brouwwarmte vrijkomen, en omdat de pakking niet zo strak is als voorheen, zouden de brouwkop en het portafilter uit elkaar vallen en water in mijn shot spuiten. Ik weet niet zeker of ik hier het probleem ben, of dat het mijn brouwhoofd is. Deze kleine ergernissen word je niet echt onder ogen gezien met de Robot. (Disclaimer: Ik gebruik de 1e iteratie van de Flair Pro mand, die een kortere kraag heeft in vergelijking met de nieuwste versie. Dit zou moeten helpen om scheiding als gevolg van drukafgifte na het brouwsel te verminderen).

  • Vormfactor: Over het algemeen geef ik de voorkeur aan het gevoel van het gebruik van de enkele hendel van de Flair om de foto’s te maken. Misschien is dat gewoon gewoonte. Aan de andere kant geef ik de voorkeur aan de grotere mand en gemakkelijker doseren, aanstampen en instellen van de robot. Dus over het algemeen moet ik deze nog steeds aan de robot geven.
  • Reizen: De Flair is met zijn draagtas en opvouwbaar design wat meer geschikt om mee op de weg te nemen. Ik neem echter aan dat de meeste mensen die het meenemen op reis, dit in een auto zouden doen. Ik zie geen redenen waarom je de Robot niet in de kofferbak of op de achterbank zou kunnen hebben. Natuurlijk wil je het niet meenemen als handbagage, maar hetzelfde geldt voor de Flair Pro. Dus hoewel de Flair deze wint, is het geen belangrijke overwinning, tenzij je op zoek bent naar een speciaal reiskoffiezetapparaat.

Welke moet je krijgen?:

  • Als je wilt experimenteren met espresso zonder te gaan ‘All-in‘ financieel is de Flair nog steeds een solide optie in vergelijking met de Robot. Als je een beperkt budget hebt en een premium handmolen wilt gebruiken in plaats van een speciale espressomolen te kopen, is de Flair waarschijnlijk meer geschikt voor jou.
  • De Flair Pro is nu in een ietwat ‘ongelukkige’ positie geplaatst tussen de Flair Signature en de Robot. Persoonlijk zou ik waarschijnlijk kiezen voor de goedkopere ‘Signature’, of mijn budget helemaal uitbreiden tot aan de Robot.
  • Als je espresso een deel van je dagelijks leven wilt maken (en een speciale, elektrische espressomolen hebt gekregen), dan is de Robot IMHO logischer dan de vergelijkbare Flair Pro. In het dagelijks gebruik maken de workflow, het reinigingsgemak en de consistentie een verschil.

(Update 2022: Er is een nieuwe en grotere Flair espressomachine uit, die de situatie tussen deze twee rivalen duidelijk een beetje verandert. Bekijk hier mijn Flair 58 review.)

Conclusie

Als je een van die mensen bent die klaar is voor een nieuwe hobby (wat espresso is) en je wilt een stevige, cool uitziende en capabele optie, de Cafelat Robot is momenteel de beste optie op de markt.

Natuurlijk is het prijzig voor iets dat geen latte kan maken en tegelijkertijd vereist dat je voor je schot werkt, maar als het gaat om kennerschap, dat is de naam van het spel.

Het kostte me een maand experimenteren om mijn hoofd echt rond dit kleine kereltje te wikkelen, maar sindsdien zijn de foto’s ronduit spectaculair.

Waarschuwingen:

  • Als je primaire interesse koffie op basis van melk is, koop dan in plaats daarvan een semi-automatische.
  • Als je nog niet klaar bent om all-in te gaan en gewoon wat plezier wilt hebben terwijl je nog steeds eersteklas shots drinkt, is de Flair op instapniveau nog steeds een solide optie.

Bekijk hier de huidige robotprijs