Cappuccino maken met espressomachine


Cappuccino staat bekend als een Italiaanse drank, maar de drank komt oorspronkelijk uit Wenen. In de Oostenrijkse hoofdstad zijn ze erin geslaagd een unieke combinatie van koffie en verschillende verhoudingen melkschuim te creëren. Oorspronkelijk is cappuccino een afgeleide van cappuccino, een koffiesoort uit Oostenrijk die ook koffie en (warme) melk gebruikt.

In de loop der jaren is cappuccino een van de meest populaire koffiespecialiteiten geworden. Dit heeft niet alleen te maken met de smaak van cappuccino, maar ook met het feit dat de smaak van cappuccino relatief gemakkelijk te beïnvloeden is. Hoe doe je dat? U kunt hierover lezen in dit artikel.

In dit artikel zullen we in detail zien hoe je een cappuccino met een espressomachine maakt. We bespreken de ingrediënten die je nodig hebt, de stappen die je moet nemen en alles wat je nog meer moet weten.

Wat is een cappuccino?

Voordat we de exacte manier bespreken om een cappuccino te maken, laten we eens kijken wat een cappuccino precies is. Cappuccino is een koffiespecialiteit die uit drie gelijke delen bestaat:

We hebben deze drie delen hierboven gerangschikt in de volgorde waarin ze in de titel voorkomen. De bodem van het koffiekopje bevat de hoeveelheid espresso. Aan deze espresso wordt een bepaalde hoeveelheid melk toegevoegd en vervolgens wordt de melklaag bedekt met een laag melkschuim.

Als u zelf een cappuccino wilt maken, kunt u kaneel of cacaopoeder toevoegen aan de bovenste laag van het melkschuim. Dit voegt nog meer smaak toe, maar het is nooit gedaan door professionele barista’s. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat dit additief het melkschuim sneller doet verdwijnen.

In het algemeen is een cappuccino een samenstelling van melkschuim, melk en espresso. Als je thuis cappuccino wilt maken, heb je koffiebonen en melk nodig. We bespreken nu het gereedschap dat je nodig hebt om het huis binnen te komen.

Wat heb je nodig om een cappuccino te maken?

Ben je een grote cappuccinodrinker? Hou je van de perfecte combinatie van melk, melkschuim en espresso? Dan zou het geweldig zijn als je thuis je eigen cappuccino kon maken. We kunnen hem vertellen dat het niet zo moeilijk is.

Je moet gewoon weten wat je doet en de juiste ingrediënten gebruiken. Over welke ingrediënten hebben we het? Je hebt nog steeds het beste nodig om een heerlijke cappuccino te maken:

  • Espresso 25-35 ml
  • 100 ml gestoomde melk
  • Melkschuim

Waar heb je de expresse vandaan? Het is helemaal aan jou. U kunt kiezen voor heerlijke koffiebonen, maar bijvoorbeeld ook voor gemalen koffie. In ieder geval is het wenselijk dat de smaak van de koffie relatief sterk is. De kracht waarmee je uiteindelijk espresso maakt hangt af van je eigen voorkeuren.

Als het gaat om het creëren van melkschuim, heb je verschillende opties. Hiervoor kunt u gebruik maken van een melkopschuimer, u kunt een roestvrijstalen pot gebruiken in combinatie met een stoomslang, maar u kunt ook uw eigen melkopschuimer maken met een koekenpan. In de rest van dit artikel kunt u meer lezen over hoe u dit kunt doen.

Om een heerlijke cappuccino te bereiden, raden wij altijd aan om een kwaliteits espressomachine te gebruiken. Deze machine is in staat om de meest heerlijke espresso aan te bieden, met een rijke body en smaak.

Om het maximale uit uw espressomachine te halen, raden wij u aan de beste espressobonen te gebruiken. Deze espressobonen hebben van nature al veel aroma’s en zijn relatief sterk. Dit is een van de redenen waarom espressobonen zo perfect zijn voor het maken van heerlijke cappuccino’s.

Bent u nog op zoek naar een melkconditioner, een espressomachine of de beste espressoboon voor uw espressomachine? Dan ben je bij Kafea.nl zeker in goede handen. We hebben de beste espressomachines op een rijtje gezet in ons artikel over de beste espressomachines. Voor meer informatie over de beste koffiebonen voor espresso, zie ons artikel over de beste koffiebonen. Wilt u een melkfriteuse gebruiken? Bekijk ons artikel De beste melksnijder!

Hoe maak je een cappuccino met een espressomachine?

Boven kun je lezen welke ingrediënten je in huis moet hebben. Heb je de espresso en de melk meegebracht? Heeft u ook toegang tot een espressomachine en eventueel een melkfabriek?

Dan kun je beginnen met het maken van een heerlijke cappuccino. Wat is de beste manier om verder te gaan? Volg hiervoor het onderstaande stappenplan.

Stap één:

Bereid je eerst goed voor. Maak de stoomslang van de espressomachine schoon, vul de espressomachine met voldoende water en verwarm het (de) koffiekopje(s) voor.

Stap twee:

Laat uw espressomachine eerst zijn werk doen; selecteer de juiste instellingen en druk op de knop Espresso. Uw espressomachine zal u een heerlijke espresso maken.

Stap drie:

Giet nu ongeveer 60 ml koude melk in een roestvrijstalen kan en laat de stoom ongeveer 2 seconden uit de stoommachine ontsnappen.

Stap vier:

Steek nu de stoomslang in de melkkan en dompel deze bijna volledig onder. Zet nu het stoompijpje aan en wacht even.

Stap vijf:

Heb je gemerkt dat het melkschuim begint te verdikken? Dan kun je de kruik wat lager zetten. Als u ervaring heeft op dit gebied, kunt u de kruik ook draaien tijdens de voorbereiding.

Stap zes:

Ontsnapt de stoom uit de roestvrijstalen kan? Dan is het belangrijk om de stoomleiding te sluiten en de roestvrijstalen kan te verwijderen.

Raad: Meet de temperatuur van het melkschuim met een thermometer. Is het een temperatuur tussen 60 en 65 graden? Dan ben je aan het juiste adres, want bij deze temperatuur smaakt de melk beter.

Stap zeven:

Plaats de kruik en tik deze meerdere malen op de tafel/teller. Hierdoor worden onnodige bubbels uit het melkschuim verwijderd.

Stap 8:

Giet nu wat melk in een beker. Voeg tot slot melkschuim toe aan de beker. Als je het goed doet, zijn alle drie de stukken van dezelfde hoeveelheid/dikte gemaakt.

Stap 9:

Serveer een goede cappuccino. Als je het echt goed wilt doen, kun je er een glas ijswater naast zetten. IJswater en een heerlijke cappuccino zijn de perfecte combinatie.

Heeft uw espressomachine geen stoomleiding? Zo blijven er twee manieren over om melkschuim te maken. U kunt hiervoor onder andere een melkfriteuse gebruiken. Wat is de beste manier om zo’n melkfriteuse te gebruiken? Hiervoor verwijzen we graag naar de Coolblue video hieronder:

 

Een andere optie is om de melkcontainer op het fornuis te zetten. Laat de melk opwarmen tot ongeveer 60-65 graden en maak bubbels. Als je dit op de kachel doet, kan er een heerlijk laagje schuim ontstaan. U kunt hiervoor ook een elektrische mixer gebruiken als u dat wenst.

Wat maakt een goede cappuccino?

Een als heerlijk omschreven cappuccino voldoet aan de volgende eisen:

  • De drie delen zijn volledig identiek: de espressolaag, de melklaag en de melkschuimlaag.
  • Een laag melkschuim wordt verwarmd tot de gewenste temperatuur (60 tot 65 graden).
  • De beste espressobonen worden gebruikt voor de productie van espresso.
  • Zorg ervoor dat u uw cappuccino in de juiste kopjes of glazen serveert. Bekijk onze beste cappuccinoglazen en cappuccinobekers.
  • Gebruik altijd koude melk om een laag melkschuim te creëren. Het duurt langer om de gewenste temperatuur van de melk te bereiken, waardoor u meer tijd heeft om een volle, heerlijke melkschuimlaag te creëren.

Om dit artikel af te sluiten met een interessante noot, willen we u nog een nuttige tip geven. Als je je eigen cappuccino wilt maken, ben je misschien bang dat de lagen melk en espresso zich niet goed mengen. U kunt dit voorkomen door een kleine hoeveelheid schuim aan de melk toe te voegen. Hierdoor wordt de melk iets dikker, waardoor deze beter in de espresso kan worden opgenomen.

Wil je leren hoe je een goede cappuccino maakt? U kunt het stappenplan hierboven volgen, maar u kunt ook de onderstaande video als aanvulling bekijken. In deze video wordt rustig en duidelijk uitgelegd hoe u een cappuccino met een espressomachine kunt bereiden:

 

Recent Content