Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen.
Cappuccino is een klassieke, schuimige drank gemaakt met espresso en melk. Zie hoe je het thuis kunt maken en hoe het verschilt van een latte.
Wat is een Cappuccino?
- Een cappuccino is een 6 ounce espressodrank gemaakt met 1-2 shots van espresso en opgeschuimde melk. Het is een deel espresso, een deel gestoomde melk en een deel schuim.
- De drank is afkomstig uit Italië en wordt uitgesproken als CAP-PU-CHEEN-O.
- Er zijn veel variaties op de cappuccino, van zeer schuimige melk met stijve pieken tot het toevoegen van chocoladepoeder.
- Hoewel de traditionele grootte van een cappuccino klein is, kan deze worden besteld in korte, lange, grande en venti maten.
Cappuccino’s worden beschouwd als een klassieke Italiaanse drank. Lees meer over andere klassiekers, zoals espresso lattes, cortados, americanos, plat wit, en macchiato’s.
Verschil tussen cappuccino en latte
Espresso
Beide Lattes en cappuccino’s kan worden gemaakt met 1-2 shots espresso. Veel koffiespeciaalzaken serveren beide drankjes met een dubbele shot. Bij Starbucks zit één shot espresso in een korte en lange bekers en twee shots zijn in grande en venti voor zowel latte als cappuccino.
Melk
Wat een cappuccino anders maakt dan een latte is de melk. De melk voor een cappuccino wordt meer opgeschuimd, wat zorgt voor lichter schuim. Schuim wordt gemaakt door lucht in melk te brengen, waardoor de melk wordt uitgebreid, zodat er minder melk in een cappuccino zit dan een latte van dezelfde grootte.
Barista’s Tip: Een goede test om te zien of een drankje een latte of cappuccino is, is om een lepel te nemen en de melk van je af te duwen. Als je nog schuim ziet, is het een cappuccino. Als je melk ziet, dan is het een latte. Dit is wel afhankelijk van de breedte van de cup (een bredere cup zal het schuim breder verspreiden, waardoor deze duwtest moeilijker wordt).
Grootte van de drank
Standaard cappuccino’s zijn 6 ounces, terwijl lattes variëren in grootte van 8-20 ounces.
Verschil tussen cappuccino en flat white
Espresso
Cappuccino’s hebben 1-2 shots espresso, terwijl plat wit zijn gemaakt met 2 shots.
Melk
Cappuccino’s hebben schuimiger melk dan flat whites. Beide moeten glad microschuim hebben, maar het schuim op een cappuccino moet dik zijn. De eerste slok moet allemaal schuim zijn. De eerste slok van een flat white daarentegen is een mix van schuim en melk. Cappuccino’s en flat whites bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid melk.
Grootte van de drank
Beide dranken zijn traditioneel 6 gram.
Cappuccino’s bij Starbucks
Cappuccino’s dwalen ver af van hun Italiaanse roots bij Starbucks. In plaats van een drankje van 6 ounce, worden cappuccino’s bij Starbucks geserveerd in al hun cupmaten: kort (8 ounces), lang (12 ounces), grande (16 ounces) en venti (20 ounces).
Bestel een korte (8 ounces) cappuccino om de grootte te krijgen die het dichtst bij de traditionele (6 ounces) ligt.
Korte en hoge cappuccino’s worden geleverd met 1 shot espresso, terwijl grande en venti cappuccino worden geleverd met een dubbele shot.
Wat je nodig hebt
- Espressomachine
Een must om een goede cappuccino te maken. - Koffiemolen
Dit is alleen nodig als je espressomachine er geen bij heeft. Je kunt voorgemalen koffie gebruiken, maar de beste drank komt van versgemalen koffie. - Hele bonen
Gebruik koffie niet ouder dan 2 weken – koffie verliest belangrijke aromaten en smaak naarmate het ouder wordt. - Melk
Perfect getextureerde melk met een gelijke balans van gestoomd en schuim vergt oefening. Volle of 2% melk schuimt gemakkelijker dan notenmelk.
STep-by-Step Instructies
Voor volledige ingrediënten en instructies scrolt u omlaag naar het recept.
- Trek 1-2 shots espresso.
Maal koffiebonen en gebruik een espressomachine om 1-2 shots espresso in een kleine mok of kopje te trekken. - Stoom melk.
Schuim 4 ons melk, waardoor wat donzig schuim ontstaat. - Giet melk in espresso.
Barista’s Tip: Als je langzaam giet, blijft het schuim in de melkkan en giet het aan het einde uit om je drankje te vullen
Tips van experts
- In sommige landen worden cappuccino’s geserveerd met geschoren of poedervormige chocolade of kaneel.
- Wat we in de Verenigde Staten een cappuccino noemen, is heel anders dan een cappuccino in traditionele Italiaanse koffiehuizen. Cappuccino’s in Italië hebben veel meer schuim. Sommige plaatsen zullen zelfs alleen schuim uitscheppen om de espresso te vullen.
- U kunt een “droge” cappuccino (met meer schuim) een “kurkdroge” cappuccino (allemaal schuim) of een “natte” cappuccino (met schuim vergelijkbaar met een latte) bestellen.
- Iced lattes zijn een veel voorkomende drank, maar sommige coffeeshops kunnen weigeren om een ijscappuccino te serveren. Dat komt omdat het schuim in een cappuccino zo duidelijk is, en het toevoegen van warm geschuimde melk aan een koude drank kan de drank een onveilige temperatuur maken.
Vragen die u mogelijk heeft
Als je in Italië bent, is een echte cappuccino een drankje van 5-6 ounce met een shot espresso en zwaar opgeschuimde melk. De betekenis ervan is echter geëvolueerd en veranderd naarmate de drank de wereld rondreisde.
Een frappuccino is een drankje uitgevonden door George Howell dat werd gekocht door Starbucks. Het is een ijsd blended drankje met koffie, ijs en andere add-ons. Een cappuccino en frappuccino zijn verschillende drankjes.
Er is een vaak geciteerde “regel” die zegt dat Italianen ’s middags geen cappuccino’s drinken – en cultureel gezien is dit meestal waar. De meeste Italianen drinken alleen melk in de ochtend.
U kunt! Beide Nespresso- en Nespresso- en Keurig machines hebben opties om melk op de machines op te schuimen. U kunt echter ook peulen of pakketten kopen die specifiek zijn voor espresso en vervolgens de melk afzonderlijk opschuimen.
Meer Espresso Drankjes
Wil je deze cappuccinogids bewaren voor later? Sla het nu op je Pinterest op!
OPSLAAN OP PINTEREST
Hoe maak je een cappuccino
Een drankje met gelijke delen espresso, gestoomde melk en schuim.
-
Trek 2 shots espresso.Maal koffiebonen en gebruik een espressomachine om 2 shots espresso in een kleine mok of beker te trekken die 6 gram kan bevatten. Als je een minder sterke drank wilt, trek dan slechts 1 shot espresso.
-
Stoom melk.Schuim 4 ons melk op, waardoor wat luchtig schuim ontstaat. Doe de stoompijp in de kruik met melk net onder het oppervlak en zet de stoom aan. Beweeg de kruik naar beneden zodat de stoom het oppervlak gedurende 3 seconden raakt en luister naar een papierscheurend geluid. Beweeg vervolgens de kruik weer omhoog en opzij, zodat de staaf zich onder het oppervlak bevindt en er een vortex ontstaat. Eventuele grote bubbels moeten kleiner worden. Zodra de melk in volume is verdubbeld en de kruik te heet is om aan te raken, schakelt u het stoompijpje uit. De melk moet er glad en fluweelachtig uitzien.
-
Giet melk in espresso. Giet langzaam zodat het schuim in de melkkan blijft en giet aan het einde uit om je drankje te vullen.
Cappuccino’s zijn notoir moeilijk om goed te krijgen vanwege hun schuimigheid. Probeer eerst te stomen met volle melk – of, als je zuivelvrij bent, een melk met vet en eiwitten zoals sojamelk.
Calorieën: 75 | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 4g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 2g | Cholesterol: 11Mg | Natrium: 57Mg | Kalium: 219Mg | Suiker: 6g | Vitamine A: 184Iu | Calcium: 128Mg
Inhoudsopgave