Cappuccino vs Latte: de ultieme gids voor brouwsels op basis van melk

Met zoveel verschillende cafeïnehoudende brouwsels om uit te kiezen, is het niet altijd gemakkelijk om een coffeeshop te bezoeken – tenzij je toevallig vloeiend Italiaans spreekt of barista lingo.

In dit artikel ga ik in lekentermen precies uitleggen wat je van elke drank op basis van koffie kunt verwachten; zij het latte, macchiato of cappuccino, of de modernere creaties uitgevonden door een bepaalde Zeemeermin keten (ook al zijn deze dichter bij het dessert dan koffie IMO).

Maar om de moderne verwarrende koffiewereld te begrijpen, moeten we beginnen met te kijken naar de fundamenten van alle typische Zuid-Europese soorten koffie.

Als je eenmaal de typische sjabloon begrijpt van hoe deze koffie- en melkmengsels worden gemaakt, is het een stuk gemakkelijker om te onthouden wat elk van hen inhoudt.

De klassiekers

Regel #1: Espresso is de basis van alle drankjes.

Het begint allemaal met espresso en melk. Wat als je niet weet wat espresso is? Nou, dan is hier mijn snelle definitie: Espresso is het kleinste en sterkste kopje koffie dat je je kunt voorstellen.

Om als echte espresso te worden beschouwd, moet het onder druk worden gebrouwen. Historisch gezien zijn 9 staven genoemd als de gouden standaard, maar in werkelijkheid is 6 voldoende.

Omdat espresso zo geconcentreerd is, is het ideaal om te mengen met melk of andere vloeistoffen.

Melk wordt in verschillende vormen en verhoudingen gebruikt. De melk kan in twee vormen komen: gestoomd en geschuimd.

  • Gestoomde melk is in wezen gewoon warme melk die mooi zal mengen met de koffie. (Pro Tip: Nooit hoger dan 68 °C / 154 ° F bij het stomen van melk, bij hoge temperaturen zal het eierachtig beginnen te smaken)
  • Melkschuim, aan de andere kant, zal licht en bruisend zijn. Vanwege alle lucht die in de microbubbels gevangen zit, blijft het aan de bovenkant. Het melkschuim zal het canvas zijn voor elke latte art.

het verschil tussen latte, cappuccino & Macchiato

Zowel cappuccino, latte als macchiato bestaan uit espresso, schuim en gestoomde melk. Wat hier belangrijk is, is hoe de verhouding verschilt.

Sommige gerespecteerde mensen in de koffie-industrie hebben de aanpak aangenomen dat het in wezen allemaal hetzelfde is; uiteindelijk is het gewoon een kwestie van verschillende cupmaten.

Andere puristen beweren echter dat er een geschiedenis en een platonisch ideaal is, als het gaat om melk en espresso.

Dit is wat enkele van de meest gerespecteerde mensen in de industrie zeggen over harde en snelle regels als het gaat om melkachtige koffie:

James Freeman: oprichter van Blue Bottle

“Dus wat is een macchiato, een cappuccino of een caffe latte? Bij Blue Bottle instrueren we onze barista’s dat de verschillen zijn meestal een kwestie van proportie.

(…)

Het belangrijkste om te beseffen is dat er net zoveel opvattingen zijn over wat een “echte” macchiato, cappuccino of caffe latte is als er definities zijn van een “echte” martini. Bij Blue Bottle is het belangrijk voor ons dat we het allemaal eens zijn over een interne standaard voor het stomen, extraheren en schenken van deze drankjes, en dat onze klanten deze consistentie herkennen en waarderen, van barista tot barista en van winkel tot winkel. ” (Bron)

Colin Harmon: Oprichter van 3fe &drie keer Barista Kampioen van Ierland

“Maar zelfs in Italië is het “recept” voor een traditionele cappuccino verre van duidelijk.

Iedereen die ooit tijd in Italië heeft doorgebracht, zal begrijpen dat het echt een natie is die uit veel kleine landen bestaat. Zelfs de eenvoudigste recepten worden fel bevochten tussen regio’s met zoiets eenvoudigs als een pesto- of Arrabiata-saus met een veelheid aan verschillende combinaties van ingrediënten die van plaats tot plaats variëren, en een langdurige strijd om te vestigen
dat is het beste.

Het idee dat er een “recept” is voor een cappuccino, of eigenlijk elke melk/koffie combinatie, is helaas wishful thinking. Zelfs de definitie van een cappuccino was vaag en voor zoveel interpretatie vatbaar dat er heel weinig consensus over het onderwerp was. Ze hebben de drank onlangs helemaal verlaten en concurrenten zijn nu verplicht om een naamloze melkdrank naar keuze te bereiden. “ (Bron)

Cappuccino

  • 1 dubbele espresso shot
  • 1 deel gestoomde melk
  • 1 deel melkschuim

Vaak krijg je het drankje met wat latte art erop; rosetta’s en hartjes zijn favoriete patronen. In meer traditionele cafés wordt de cappuccino vaak licht bestrooid met cacaopoeder erop.

Hier zie je een cappuccino met rosetta latte art naast een espresso sheet

de geschiedenis

De cappuccino is de peetvader van koffiedranken op basis van melk. De naam zelf vertelt je hoe oud het brouwsel is. Cappuccino verwijst naar de gewaden van de Italiaanse kapucijnen monniken ook dat was toevallig bruinig; dezelfde kleur die je krijgt als je koffie en melk mengt.

De cappuccino gaat enkele honderden jaren terug, maar de moderne versie dateert uit de jaren 1950 toen espressomachines wijdverspreid werden in Italiaanse coffeeshops.

In Italië wordt cappuccino beschouwd als een ontbijtdrank; het wordt afgekeurd om het na 11.00 uur te drinken. Italianen zullen meestal later op de dag espresso bestellen, omdat het beter zou moeten zijn voor de spijsvertering.


Caffe Latte |

  • Een enkele of dubbele shot espresso
  • 6 -10 fl oz melk
  • 1/2 inch melkschuim

Het wordt meestal geserveerd in een glas en slechts zelden in een koffiemok. Tegenwoordig kun je in veel coffeeshops gigantische lattes tegenkomen.

In recentere tijden wordt siroop vaak toegevoegd om een smaakboost te geven.

Plat wit in een espressobar
Tegenwoordig gaat de espressocultuur net zo goed over artistieke melk brouwsels zoals de flat white.

de geschiedenis

De caffe latte is tegenwoordig een van de meest populaire koffiedranken, wat een beetje vreemd is als je kijkt naar de oorsprong ervan.

In Italië verwees caffe latte altijd naar het maken van koffie met melk. Thuis. Meestal maakten mensen koffie in een zogenaamde kookplaat espressomachine en voegden dan hete melk toe. Deze praktijk wordt ook wel café con leche genoemd in het Spaans of cafe au lait in het Frans.

Historisch gezien is er nog nooit zoiets als ‘a latte’ op het menu geweest in Italiaanse coffeeshops.

In plaats daarvan wordt aangenomen dat de ‘latte’ zoals we die vandaag kennen, zijn oorsprong vond in Italiaans geïnspireerde coffeeshops aan de Amerikaanse westkust in de jaren 1980.


Caffe Macchiato

  • Een dubbele shot espresso
  • 1/2 inch melkschuim

Meestal wordt het geserveerd in een espressokopje of een klein transparant glas.
macchiato in een klein kopje

Een Caffe Macchiato is qua volume niet veel groter dan een dubbele espresso. (Bron)

de geschiedenis

De macchiato is een nieuwer brouwsel dat de laatste jaren erg populair is geworden. Het heeft minder melk en meer espressosmaak in vergelijking met lattes en cappuccino’s. Om die reden zien veel koffiedrinkers het als een meer mannelijke drank.

In wezen is het gewoon een espresso met een beetje geschuimde melk aan de bovenkant. ‘Caffe macchiato’ betekent ‘gemarkeerde koffie’ in het Italiaans, dus het verwijst naar het feit dat de espresso gewoon wordt aangeraakt door een klein beetje melk.

Traditioneel wordt het melkschuim slechts op één plek gegoten, waardoor de drank zijn ‘kenmerkende’ witte vlek in het midden krijgt.


Latte Macchiato

  • Een kopje krachtig gestoomde melk met daarop een mooie laag schuim
  • Een enkele espresso shot wordt BOVENOP de melk gegoten.

De drank zal donkerder zijn aan de bovenkant en lichter aan de onderkant.

Een latte macchiato is een kopje warme melk dat wordt ‘gespot’ met een espressoshot. (Bron)

de geschiedenis

Tot nu toe is alles vrij soepel verlopen. Met de introductie van de Latte Macchiato op de koffiekaart wordt het echter ingewikkeld.

Terwijl de caffe macchiato de krachtigste drank van allemaal is, is de latte macchiato degene met de meeste melk.

Om het verschil te kunnen onthouden, is het een goed idee om het Italiaanse woordenboek dichtbij te houden.

‘Macchiato’ betekent in het Italiaans ‘gemerkt’ en latte betekent melk. Dus in deze drank is het de melk die wordt ‘gemarkeerd’ of gespot met een paar druppels espresso.

Met andere woorden. De latte macchiato is het omgekeerde van de caffe macchiato. Het is als de yin en de yang.

In essentie is dit een melkdrank, geen koffiedrank.


De moderne uitvindingen

Nu hebben we gekeken naar de klassiekers. Natuurlijk hebben ze Latijns klinkende namen, maar het zou gemakkelijk genoeg moeten zijn om het verschil tussen een cappuccino en een macchiato te onthouden.

Het echte probleem als het gaat om moderne koffie begon echter een of twee decennia geleden toen een bepaalde wereldwijde Zeemeermin-merk keten begon met het uitvinden van een heleboel nieuwe koffie- en melk brouwsels.

Tegelijkertijd kwamen de Aussies en Kiwi’s samen en besloten dat ze ook hun eigen namen wilden gebruiken voor wat in wezen gewoon espresso en warme melk is.

Dit heeft geresulteerd in de enorme rommel die een modern koffiemenu vormt.

Plat Wit

De flat white is een rijzende ster in specialty coffee. Het bestaat uit:

  • Een dubbele shot espresso
  • 6 fl oz zacht gestoomde melk
platte witte koffie in oranje kopje
Een flat white is min of meer gewoon een kleine latte. Kortom, het is de hipsterversie.

de geschiedenis

De oorsprong van deze rijzende ster is zeer omstreden. Zowel Australië als Nieuw-Zeeland beweren het land te zijn dat de Flat White heeft voortgebracht.

Moors Espresso Bar uit Sydney zou ergens in het midden van de jaren 1980 de term ‘flat white’ hebben bedacht. Voor die tijd was de beschrijving “witte koffie – plat” wijdverspreid in traditionele Australische koffiehuizen.

Kiwi-barista’s uit zowel Wellington als Auckland beweren echter ook de werkelijke uitvinders te zijn.

In de afgelopen jaren is de Australische koffiecultuur ongelooflijk infuentiaal geworden. Veel ontluikende barista’s uit het buitenland verhuizen naar Melbourne en Sydney om het specialiteitskoffieambacht te leren.

Het is waarschijnlijk dat deze barista’s het drankje sindsdien hadden meegenomen toen ze later naar huis gingen en coffeeshops openden.

De flat white lijkt veel op een latte. Omdat het echter korter is, is de verhouding tussen espresso en melk meestal hoger.

Omdat de flat white een item is dat vaak wordt geassocieerd met coffeeshops van de derde golf (terwijl middelmatige ketens al jaren lattes en cappuccino’s slachten), zijn ze de ideale keuze om voor te gaan als je de voorkeur geeft aan melkachtige koffie, maar toch geeft om kwaliteit en je imago. Het is op de een of andere manier een beetje koeler om een flat white te bestellen, in plaats van een latte, ook al zijn ze in wezen hetzelfde.


Pumpkin Spice latte |

De Pumpkin Spice Latte is een vrij nieuwe koffiedrank die in de VS is uitgevonden door Starbucks. Het combineert de traditionele latte met winterkruiden en geklopt. Aanvankelijk bevatte het geen pompoen.

  • Dubbele espresso
  • Pumpkin Spice Syrup (een mix van suiker, pompoen en kruiden zoals kaneel, kruidnagel, gember &nootmuskaat)
  • Gestoomde melk
  • Slagroom

De PSL is bijna als een dessert (Java Mermaid: Bron)

de geschiedenis

De Pumpkin Spice Latte (of gewoon PSL) werd oorspronkelijk uitgevonden en geïntroduceerd door Starbucks in 2003.

Aanvankelijk was de PSL bedoeld als een seizoensgebonden herfstdrank. De drank kreeg echter al snel een cultaanhang. Tegenwoordig kan het brouwsel al in augustus en helemaal tot januari worden besteld.

Andere koffieketens hebben sindsdien meegelopen en hun versies van de drankjes uitgebracht. Er zijn ook spin-offs zoals pompoenkruidengranen en chocolaatjes.

De originele Pumpkin Spice Latte bevatte, ondanks zijn naam, GEEN pompoen. In plaats daarvan had het een mix van kruiden die meestal worden gebruikt in pompoentaart, zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. In 2015 begon Starbucks echter met het toevoegen van een echte pompoen aan de drank.

De Pumpkin Spice Latte was een van de eerste drankjes in een trend, waarbij koffie en melkdranken steeds dichter bij het dessert zijn komen te staan. Een grote PSL van Starbucks bevat 380 calorieën, wat precies hetzelfde is als een Hot Caramel Sundae van McDonald’s.


Cortado/Gibraltar

Deze koffiedrank heeft verschillende namen en oorsprongen, maar in wezen zijn ze hetzelfde. Korter en geconcentreerder dan een cappuccino, maar melkachtiger dan een macchiato.

  • Dubbele espresso
  • Gestoomde melk

De Gibraltar moet altijd worden geserveerd in zijn gelijknamige glas: Bron)

de geschiedenis

De Cortado heeft Spaanse en Cubaanse roots. Het is een drankje waar je de espresso echt van kunt proeven.

Als zodanig is het populair onder jongens, die van melkachtige koffie houden, maar niet de vrouwelijke connotaties van een latte.

is een van de meer ‘mannelijke’ koffiedranken op basis van melk. Het is een kleinere, meer geconcentreerde latte. Het is ongeveer 50/50 gestoomde mik en espresso.

Het wordt soms een Gibraltar genoemd in speciaalzaken in de VS.


Andere opmerkelijke koffies

De afgelopen jaren hebben we een explosie van koffie- en melkbereiding met creatieve namen gezien. De koffieketens moeten hun marketingafdelingen bezig houden, ook al zal dit nog meer verwarde klanten betekenen, en de trend zal zich waarschijnlijk voortzetten.

Er zijn nog een paar drankjes die waarschijnlijk in de buurt zullen blijven:

Caffe Mokka

Dit is een chocoladeversie van de caffe latte. Het is ongeveer even groot, maar meestal is er ook een beetje warme chocolademelk toegevoegd aan de drank. Vaak kan deze drank in dessertgebied gaan en vrij zoet zijn.

Affogato

Dit is meer een dessert dan een echt koffiedrankje zoveel coffee winkels zullen het niet op het menu hebben. De meest uitgeklede versie van dit dessert is gewoon een bolletje vanille-ijs met een shot espresso erop. Veel chef-koks hebben echter hun eigen versie. De onderstaande afbeelding toont een shot dat direct op het ijs is getrokken.

Mokka

Een cappuccino waarbij één espressoshot wordt ingeruild voor warme chocolademelk.

Espresso con Panna

Espresso met een royale portie slagroom erop.

Bulletproof Koffie

Koffie gemengd met ongezouten boter en een bepaald derivaat van kokosolie genaamd MCT-olie. Vanwege het hoge calorische gehalte is het bedoeld om het ontbijt te vervangen. Vermoedelijk helpt het gewichtsverlies en verbetert het de cognitie.

Ierse koffie

Een cocktail bestaande uit hete koffie gemengd met whisky en bruine suiker. Overgoten met slagroom.

Laatste woorden

Er zijn tegenwoordig zoveel manieren om ‘espresso met hete melk’ te zeggen, dat zelfs een doorgewinterde taalkundige perplex zou staan.

Ik zou je aanraden om aandacht te besteden aan de klassiekers, die gemakkelijk genoeg zouden moeten zijn. Als je toevallig iets extra sterks wilt, is het niet zo moeilijk om een term als ‘cortado’ te onthouden.

Onthoud, als je twijfelt, vraag het dan aan de barista. Meestal zijn het aardige mensen die het niet erg vinden om je over hun werk te vertellen.

Een laatste ding dat het vermelden waard is, is dat koffiebereidingen op basis van melk vaak erg zwaar zijn voor de calorieën, dus dit is waarschijnlijk niet iets dat je dagelijks moet consumeren.