Conische versus platte burr koffiemolens: wat is het verschil?

Kanttekening: Er zijn echter een paar uitzonderingen op dit principe. De Baratza Sette bijvoorbeeld. Het heeft een draaiende buitenbraam.

Zowel platte als conische bramen kunnen worden gebruikt voor espresso- en druppelkoffiemachines. Sommige mensen zullen echter beweren dat de ene beter is dan de andere, maar dat is niet echt het geval.

Het hangt ervan af wat voor soort koffie je gaat zetten en welke attributen je waardeert in een molen.

Met dat uit de weg, kunnen we één ding zeker zeggen over deze molens: de goedkoopste braammolens hebben de neiging om conisch te zijn.

Met andere woorden; als je op zoek bent naar instapslijpmachines, zijn de meeste uitgerust met conische bramen.

Hetzelfde geldt voor handmolens. De meeste handmatige slijpmachines hebben conische bramen, omdat het erg moeilijk is om grote platte bramen in dat type ontwerp te plaatsen. Dus als je iets draagbaars waardeert, heeft het meestal conische bramen.

Nogmaals, dit is niet per se slecht. Veel hardcore koffie-geeks gebruiken een handmatige molen met conische bramen en zijn er absoluut dol op!

aan de bovenkant een set italiaanse platte bramen aan de onderkant een set conische stalen bramen
Platte bramen aan de bovenkant, conicals aan de onderkant

Hoe beïnvloedt de vorm van de braam je koffiekwaliteit?

Een braamslijper werkt volgens het principe van wrijving tussen twee oppervlakken.

Met een conische braam moet elke koffieboon door toenemende wrijvingsniveaus gaan terwijl ze worden verpletterd door de roterende braam.

De bonen worden eerst door de zwaartekracht naar beneden getrokken door de steeds smaller wordende ruimte en daarna door de braam die zich als een vijzel gedraagt.

Uiteindelijk moeten alle koffiebonen door dezelfde kleine opening tussen de binnenste en buitenste braam, wat betekent dat elk deeltje een vergelijkbare diameter moet hebben.

In werkelijkheid zal er echter enige variatie zijn. Vaak krijg je ook wat stof/hele kleine deeltjes die in koffiejargon “fines” worden genoemd.

Platte bramen werken een beetje anders omdat ze bij hogere snelheden draaien. De tanden en het continue draaien duwen langzaam steeds kleinere koffiechips naar buiten richting de uitgang van de maalkamer.

maalmaat moka pot
Zo’n uniforme maalgrootte is belangrijk voor een gelijkmatige extractie.

Consistentie van de maling

Dus dat is een beetje hoe ze werken. Maar welke is beter?

Er zijn veel parameters waar we naar moeten kijken om die vraag te beantwoorden.

Eerst en vooral moet u zich zorgen maken over de consistentie van de maling, Aka deeltjesuniformiteit.

Laten we zeggen dat we één schep koffie malen. Misschien heeft de helft van de schep deeltjes die 600 micron groot zijn. De rest van de deeltjes zal in een klokcurvevorm van steeds grotere deeltjes vallen. Als we het hebben over zaken als deeltjesverdeling en ‘piek’, verwijzen we naar deze curve.

Het hebben van een hoge piek en een smalle verdeling wordt meestal als wenselijk gezien. Dit komt omdat het ervoor zorgt dat de meeste deeltjes met dezelfde snelheid extraheren.

Hier is een voorbeeld van hoe grindverdeling kan worden gevisualiseerd, .

Fijne stoffen (de stoffige, superkleine deeltjes) worden meestal als ongewenst beschouwd omdat ze de neiging hebben om te veel te extraheren en bitterheid te creëren.

Ze verstoppen ook filters of schermen bij het maken van schenking over koffie, wat stagnatie en verstopping veroorzaakt.

Als een grinder twee iets gescheiden pieken heeft, een grotere en een kleinere, noemen we het een bimodale braammolen als we naar de verdeling kijken. Als er maar één piek is, noemen we die unimodaal.

Unimodal wordt gezien als de heilige graal voor filterkoffie, terwijl bimodaal als meer geschikt voor espresso wordt beschouwd.

Meer informatie: Hoe maak je een Burr Grinder schoon

Smaakverschillen

Wat smaak betreft, creëert bimodaal een meer gestructureerde beker met een lichaam dat door veel barista’s wordt gezocht.

Aan de andere kant heeft unimodaal de neiging om een kopje met meer helderheid te produceren. Dit is de reden waarom veel koffie snobs de voorkeur geven aan hun platte braammolen voor filterkoffie.

Veel barista’s geven echter de voorkeur aan platte bramen voor espresso, omdat ze een meer rond en geïntegreerd smaakprofiel bieden.

Het is ook vermeldenswaard dat sommige platte bramen, bijvoorbeeld de gehypete SSP Multipurpose-set, een ongelooflijk schoon shotprofiel bieden.

Daarentegen produceren veel andere platte bramen een verdeling die lichaam en zoetheid benadrukt. Dus zelfs binnen de wereld van platte bramen kunnen er aanzienlijke verschillen zijn qua smaak.

Maalgrootte & SettiNGS

ssp braam multifunctionele rode snelheid en df64 grinder
De SSP Multipurpose bramen hebben een unimodale verdeling met een hoge piek. Ze zijn populair voor zowel espresso als druppel.

We moeten ook kort ingaan op de grindinstellingen. Voor espresso en Turkse koffie wilt u een fijne maling gebruiken. Dit is waar de bramen super dichtbij zijn, zodat ze kleine deeltjes kunnen produceren.

Voor Franse pers- en druppelkoffie wilt u een medium-instelling gebruiken. Bij deze maalgrootte worden de bramen ergens tussen fijn en grof geplaatst.

De meeste (zo niet alle) braammolens kunnen een goede medium grind maken. Het is echter meestal uitdagender om een zeer fijne of grove maling uit te voeren, omdat het een betere kalibratie en precisie tussen elke braam vereist.

Conische Bramen

Pros

  • Ze zijn meestal een stuk goedkoper dan platte braammolens, ook al zijn ze in alle prijsklassen. Een conische keramische braammolen kan minder dan 20 $ kosten
  • Kalibratie en uitlijning door de gebruiker is meestal niet vereist
  • Word minder heet. Deze factor is echter alleen nodig in een coffeeshopomgeving.
  • Meestal is het gemakkelijker om espressoshots in te stellen met conicals

Tegens

  • Neigen naar meer bimodaal
  • Het kan meer samentrekkend qua smaak zijn

Platte Bramen

Pros

  • Meer consistente/uniforme gronden
  • Vaak blinken ze uit in zowel pour-over als espresso
  • Het is meestal mogelijk om nieuwe bramen te installeren en te experimenteren met een andere geometrie

Tegens

  • Kan lastig uitlijnen zijn voor thuisgebruikers
  • Duurder
  • Eenvoudig om de maalgrootte aan te passen

Geluid &retentie

Twee belangrijke factoren als het gaat om de aanschaf van een braamslijper zijn geluid en retentie. Hoewel die factoren cruciaal zijn, hebben ze niet veel te maken met het braamtype dat in het apparaat wordt gebruikt. Meestal wordt geluid bepaald door het materiaal dat voor het lichaam wordt gebruikt, het toerental en de geometrie van de bramen, evenals het algehele ontwerp.

Retentie wordt gemeten aan de hand van hoeveel oude koffie in de molen wordt bewaard. Dit zit meestal vast in de slijpkamer, chute of verschillende hoeken en gaten van het apparaat.

Hoge retentie is een probleem, omdat het betekent dat er elke keer dat je maalt wat “uitwisseling” zal zijn. Met andere woorden, het betekent dat je misschien een beetje oude koffie in je portafilter krijgt.

Het gebruik van een platte of conische braam is niet het belangrijkste aspect van retentie. In plaats daarvan is het algehele ontwerp van de molen veel kritischer.

De Niche Zero, een conische braammolen, heeft bijvoorbeeld een zeer lage retentie. De Iberital MC2, een andere conische braamslijper, heeft echter een enorme retentie.

keramische braam vs stalen braam close-up
De keramische conische braam van de Hario Skerton Pro (R) versus een typische, conische stalen braam (L). Keramische conische bramen zijn meestal de goedkoopste optie.

Conclusie

Kortom, we hebben alle belangrijke voor- en nadelen van conische versus platte braamslijpers behandeld.

Afhankelijk van uw behoeften en voorkeuren kan de ene optie geschikter zijn dan de andere.

Als je een eerste koper bent die op zoek is naar iets goedkoops en gemakkelijk te gebruiken, ga dan voor een conische braam. Zo’n molen kan je helpen bij het maken van heerlijke koffie. Vanwege de prijs zou het waarschijnlijk de standaardoptie moeten zijn voor de meeste starters.

Je kunt altijd in een later stadium upgraden als je geobsedeerd raakt door koffie en klaar bent om meer geld uit te geven aan een platte braammolen.

Aan de andere kant, als je al weet wat je wilt, en je bent op zoek naar iets ultraschoons en high-end, ga dan voor een platte braam.


FAQ

Wat is een betere platte of conische braammolen?

Deze vraag is behoorlijk subjectief. Er zijn hier geen goede antwoorden. Het hangt af van je smaakvoorkeuren.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan platte braammolens omdat ze me een schoner kopje koffie met zoetheid geven.

Wat zijn de voordelen van conische koffie braammolens ten opzichte van platte bramen?

Conische braammolens hebben de neiging om espressoshots te maken met meer dikte en textuur. Ze zijn ook te vinden op goedkopere molens dan platte bramen, wat betekent dat ze eerder je toegangspoort tot de koffiewereld zijn.

De goedkoopste zijn bijvoorbeeld waarschijnlijk de keramische braam die op veel instaphandslijpmachines te vinden is.
Het nadeel is dat ze veel stof kunnen produceren, dus daar moet je op letten.

Hoe kies ik tussen platte en conische braamslijpers?

Het is moeilijk om te zeggen wat het beste is zonder te weten wat voor soort koffie je lekker vindt. Als je van zoet smakende koffie houdt, ga dan voor een kegelbraam. Aan de andere kant, als je voorkeur neigt naar bittere koffie, ga dan met een platte braam.

Zijn conische braammolens de moeite waard?

Ja, conische bramen zijn de moeite waard om in te investeren. Ze zijn veel beter dan messenslijpers! Ook zijn ze vaak minder duur dan platte bramen, waardoor ze een goed toegangspunt zijn tot de wereld van het slijpen.
Je kunt heerlijke koffie zetten met een conische braam, maar je moet wat oefenen.