Corsair MP600 Pro LPX 2TB: de ideale SSD voor de Sony PS5


Corsair richt zich op PS5 gebruikers met haar MP600 Pro LPX SSD serie. Deze high-end PCIe 4 modellen zijn voorzien van een dun koellichaam, waardoor ze in Sony’s console passen en de opslagcapaciteit kunnen uitbreiden.
Corsair MP600 Pro LPX 2TB

Bekijk de dagprijs

Overzicht

De MP600 Pro LPX SSD’s moeten worden gezien als een alternatief voor de MP600 Pro XT, waarvan ze de belangrijkste technische kenmerken overnemen. De M.2 2280 modules werken op een PCIe 4 interface en de componenten zijn absoluut identiek.

De LPX-versie verschilt van de XT’s door het gebruikte koellichaam. Het imposante zwarte metalen koellichaam is vervangen door een dunner onderdeel, maar met een zeer goede afwerking. Dankzij de geringe dikte van 11 mm passen deze SSD’s in Sony’s nieuwste console, de PS5. Corsair heeft de MP600 Pro LPX speciaal voor dit gebruik ontwikkeld en daarmee het grootste probleem van de andere MP600 SSD’s van het merk opgelost.

Onder de heatsink bevindt zich het Phison PS5018-E18 en Micron 3D NAND TLC 176 lagen paar. De controller is een high-end chip met drie Cortex-R5-kernen, geëtst in 12 nm (TSMC). Dit wordt vergezeld door 2 GB cachegeheugen op deze 2 TB versie. De geheugenchips zijn ook van hoge kwaliteit, vergelijkbaar met die in de Seagate FireCuda 530, een andere serie SSD’s die perfect geschikt zijn voor gebruik met de PS5.

De Corsair MP600 Pro LPX 2TB wordt geleverd met een garantie van vijf jaar of 1400TB aan geschreven data, wat het eerst komt. Het schrijfvermogen is enorm en komt overeen met 767 GB dagelijkse gegevens gedurende vijf jaar. We kunnen dus gerust stellen dat dit uithoudingsvermogen nooit op de proef zal worden gesteld door de gebruiker, behalve in het geval van servergebruik – een gebied waarvoor deze SSD niet noodzakelijk is bedoeld. Corsair biedt ook 500GB, 1TB en 4TB versies, met verschillende niveaus van duurzaamheid afhankelijk van de capaciteit.

Corsair SSD Gereedschapskist

Zoals altijd stelt Corsair haar SSD Toolbox beschikbaar aan eigenaren van haar SSD’s. De huidige versie van deze software (v1.2) brengt ons 15 tot 20 jaar terug in de tijd qua presentatie. Alle functies die van dergelijke software worden verwacht, zijn aanwezig: gezondheidsbeheer, veilig wissen, “over-provisioning” beheer en SSD klonen. Het probleem ligt vooral in het gebrek aan zorg dat is besteed aan de interface, die een derdegraads technologieklasproject waardig is. Zo is het bijvoorbeeld nodig om op de kleine groen-witte lijn rechtsonder in de software te klikken (zie boven) om de verificatie en, indien nodig, de installatie van een nieuwe firmware te starten. Dit regeltje kan duidelijker zijn, maar je moet het venster vergroten om de knop helemaal te zien. Verbazingwekkend.

SLC-cachebeheer

Zoals vaak het geval is bij Phison E18 controllers, heeft de fabrikant gekozen voor een dynamisch SLC cache systeem. Dit betekent dat schrijftaken worden versneld tot een derde van de vrije ruimte. Dit is een systeem waarmee grote hoeveelheden gegevens kunnen worden gekopieerd voordat ze buiten deze comfortzone vallen. Exclusief de cache is de doorvoer nog steeds zeer hoog, met een gemiddelde van 1 GB/s.

Thermisch beheer

Het kleine koellichaam doet zijn werk door de SSD op een comfortabele bedrijfstemperatuur te houden. Bij normaal gebruik werkt deze SSD bij ongeveer 50°C in een gesloten computer, zonder directe ventilatie en in de buurt van een grafische kaart. Op het hoogtepunt, na intensieve testsessies, vonden we 65°C. Dit is 7°C hoger dan bij de MP600 Pro XT, maar nog steeds zeer goed, vooral omdat de drempel voor de veiligheidsmodus is ingesteld op 84°C – de temperatuur waarbij de stroomsnelheid wordt verlaagd om oververhitting te voorkomen.

Prestaties

Net als de MP600 Pro XT 2TB is de Corsair MP600 Pro LPX 2TB beoordeeld op een sequentiële leessnelheid van 7,1 GB/s en een schrijfsnelheid van 6,8 GB/s. Dit zijn theoretische maximale datasnelheden die grenzen aan de limieten van de geheugencontroller en de PCIe 4 interface. Onder benchmark zijn de resultaten zeer vergelijkbaar met die van de XT-versie. Er is een gemiddelde gemeten van 7,4 GB/s voor lezen en 6,9 GB/s voor schrijven; resultaten die zeer dicht in de buurt komen van die van de Seagate FireCuda 530.

Willekeurige toegang wordt gegeven als 1,2 MIOPS voor lezen en 1 MIOPS voor schrijven. Onze benchmarktests laten aanzienlijk lagere waarden zien (880 KIOPS lezen en 766 KIOPS schrijven). Hierdoor kan de MP600 Pro LPX zijn concurrent echter met een kleine marge overtreffen.

Tot slot is de handmatige kopie net zo goed, waarbij de SSD 2,1 GB/s lezen en 1,7 GB/s schrijven haalt. Dit is gewoon uitstekend.
MP600 Pro LPX 2TB

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

 • Formaat: M.2 NVMe
 • Capaciteit: 2 TB
 • Uithoudingsvermogen: 1400 TB
 • Garantie: 5 jaar(en)
 • Geheugentype: TLC
 • Geheugen Fabrikant: Micron
 • Controller Merk: Phison
 • Regelaar model: PS5018-E18
 • Cache: 2048 MB
 • vLezen: 7100 MB/s
 • Schrijven: 6800 MB/s
 • Lezen IOPS: 1200000 IOPS
 • Schrijven IOPS: 1000000 IOPS
 • Gewicht: NA

Voordelen

 • Zeer hoge lees- en schrijfsnelheden.
 • Groot genoeg SLC cache.
 • 5 jaar garantie.
 • 1400 TB schrijfweerstand.
 • Voorbeeldig thermisch beheer.
 • Sony PS5 compatibiliteit.

Nadelen

 • Niets bijzonders.

Conclusie

De Corsair MP600 Pro LPX 2TB SSD is een perfect model om de opslagcapaciteit van een Sony PS5 console uit te breiden. De verwerkingscapaciteit is zeer hoog, stabiel en de warmteafgifte wordt perfect geregeld door het kleine koellichaam. Dit model is ook perfect geschikt voor gebruik op een PC. Hij geniet ook een goede garantie, zowel wat de duur als wat het uithoudingsvermogen betreft.

Recent Content