Cortado v LatteHeb je ooit wel eens naar je espressomachine of naar een enorme menukaart in je plaatselijke koffiezaak staan staren en voelde je je verlamd toen je een beslissing moest nemen? Om meer te kunnen genieten van alle verschillende koffiesoorten die er zijn, moet je eerst begrijpen wat de namen betekenen. Natuurlijk, de basis van espresso en cappuccino is eenvoudig, maar hoe zit het met cortado en latte?

Cortado v latte komt neer op de hoeveelheid melk bij de espresso. Een cortado is traditioneel een enkel espresso shot met dezelfde hoeveelheid gestoomde melk maar zonder schuim. Een latte bestaat uit 2/3 melk en 1/3 espresso. De gestoomde melk heeft ook een dun laagje schuim bovenop. De langere latte is voor degenen die de voorkeur geven aan een subtielere, romigere koffiesmaak.

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen deze populaire espressodranken en ze hebben een heel verschillend begin. Lees verder om beide dranken in detail te bekijken, zodat u de perfecte koffie kunt bestellen die bij uw stemming past:

Dit artikel kan affiliate/gecompenseerde links bevatten. Als een Amazon Associate, verdienen we uit in aanmerking komende aankopen zonder extra kosten voor u. Voor meer informatie zie onze disclaimer hier.

itliaans vlagpictogram

Waar komt Latte vandaan?

Latte is een afkorting van het Italiaanse “caffè latte”, wat “koffie met melk” betekent. Het is dus geen verrassing dat dit een Italiaanse koffiecreatie is.

In de loop der tijd werd de naam afgekort in Engelssprekende landen tot gewoon “latte”.

Melkkoffies zijn meer populair in Italië bij het ontbijt, cappuccino is de meest voorkomende. Maar caffè latte was (en is nog steeds) een gebruikelijke koffiebestelling in Italië ’s morgens.

Traditioneel, moet het espresso gemengd met twee keer zoveel melk aan koffie en slechts een klein beetje schuim bovenop. Dit onderscheidt hem van de cappuccino, die voor 1/3 uit espresso, voor 1/3 uit getextureerde melk en voor 1/3 uit schuim bestaat.

Na verloop van tijd, echter, is de latte geëvolueerd in veel coffeeshops zo melkachtig geworden dat de espresso bijna niet meer te onderscheiden is. Het resultaat is een zeer romige, mildere koffiesmaak, maar eigenlijk zou het een evenwicht tussen de twee moeten zijn.

Een Latte met kunst
spaanse vlag icoon

Waar komt Cortado vandaan?

Cortado heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de Baskische regio van Spanje. Het is ook mogelijk dat het uit Madrid komt, niemand weet het zeker anders dan dat het zeker een Spaanse creatie is.

Om een cortado te maken, wordt een shot espresso van donker gebrande Robusta bonen gesneden met een gelijke hoeveelheid gestoomde, maar niet getextureerde, melk.

De naam “cortado” komt van het Spaanse werkwoord dat “snijden” betekent, cortar. Het is mogelijk dat het begon als “café cortado con leche” of “koffie gesneden met melk”. Maar werd al snel afgekort tot “coffee cortado” of gewoon “cortado”. Zoals veel apocriefe koffieverhalen, hebben we hier geen bewijs voor. Maar het klinkt aannemelijk.

Een cortado koffie
versus pictogram

Cortado v Latte Verschillen

Net als veel andere koffiespecialiteiten komen zowel latte als cortado neer op espresso en melk. Maar de verhoudingen, de techniek en de smaken zijn heel verschillend:

Soort koffiebonen

Traditioneel moet cortado gemaakt worden met Robusta bonen. De melk brengt de zoetere, donkere chocolade en krachtigere koffiesmaak van de Robusta naar boven. Voor de beste resultaten moeten ze donker geroosterd ook.

Er is geen “traditionele” koffieboonsoort voor een latte. Hij zal ook zijn begonnen met donker gebrande Robusta, vanwege de beschikbaarheid. Maar de bonen maken geen integrerend deel uit van het profiel van de totale koffie, zoals bij een cortado. Je kunt dus de bonen gebruiken die brandingsniveau die u verkiest.

Melk tot Espresso Verhouding

Cortado wordt gemaakt met een 1:1 verhouding van koffie en melk. Latte wordt gemaakt met een verhouding van 1:2 tussen koffie en melk.

In werkelijkheid worden lattes vaak gemaakt met de koffie veel meer verdund dan dit. Veel populaire koffieketens over de hele wereld gebruiken 1:5 of zelfs hogere verhoudingen voor een zwakkere koffiesmaak.

De latte is veel flexibeler op deze manier. Het betekent eigenlijk gewoon “melkachtige koffie met een vleugje schuim” en de exacte verhoudingen kunnen bijna alles zijn. Cortado is vast, het is 1:1 of het is geen cortado.

Latte v Cortado, Vergelijking van de verschillende koffiesoorten

Stijl van melk

De cortado wordt gemaakt met melk die gestoomd is, maar geen textuur heeft en geen schuim. Dit betekent dat de melk niet is verwarmd tot een temperatuur waarbij de melk die zijdeachtige textuur krijgt. En er zou geen laagje schuim bovenop mogen zitten, zelfs geen superdun laagje.

Latte is gemaakt met getextureerde melk die ongeveer 10% schuim zou moeten hebben en daarom kunnen barista’s er mooie tekeningen mee maken. Maar het gaat niet alleen om de esthetiek. De melk van de latte heeft een heel ander mondgevoel dan de gestoomde melk voor de cortado, waardoor een zeer zachte koffiedrank ontstaat.

In werkelijkheid zul je cortado vaak geserveerd zien met een dun laagje schuim of “latte art” erin getekend. Persoonlijk verwijt ik Instagram en TikTok dat ze visuals boven smaak stellen. Maar ik ben waarschijnlijk gewoon oud en chagrijnig.

Grootte opties

De cortado is er in één maat. Het is een klein koffiedrankje dat een enkele espresso met melk moet zijn. Hoewel het zeldzaam is, zul je af en toe Amerikaanse koffieshops vinden die het als een dubbele serveren.

Maar je zult geen selectie van maten op het menu zien. Gedeeltelijk omdat een 20oz koffiekopje vullen met halve espresso en halve melk krankzinnig zou zijn. Maar ook omdat het een kort drankje is om van te nippen en te genieten.

Aan de andere kant van het spectrum, een latte kan komen in elke grootte die je je kunt voorstellen. Van een vingerhoedje vol tot een badkuip.

Starbuck’s serveert de kleinste latte van 8oz en de grootste van 31oz. Deze grote maten hebben een veel hogere verhouding van melk tot koffie want 10oz espresso op 20oz melk zou psychotisch zijn.

Aanpassing

Er zijn vele manieren om je latte te pimpen, vooral als een meer zoete koffiedrank je voorkeur heeft. Het basisrecept zal hetzelfde zijn, maar u kunt gearomatiseerde siropen, slagroom, sauzen toevoegen, wat u maar lekker vindt.

Als alternatief kunt u kiezen voor een iced latte als je afkoeling nodig hebt tijdens de hete zomermaanden.

Maar, cortado koffie bestaat precies zoals het is. Geen toeters of bellen die moeten worden toegevoegd of het wordt een totaal andere espresso drankje.

cafeïne icoon

Cafeïnegehalte in een Cortado vs een Latte

Hoeveel cafeïne je in een cortado of een latte vindt, hangt natuurlijk af van de grootte van de latte die je krijgt. Maar omdat beide koffiesoorten espresso als basis hebben, is het vrij eenvoudig om uit te rekenen welke van de twee meer cafeïne bevat.

Elk espresso shot is ongeveer 63mg cafeïne (volgens de USDA). Als je een klassieke cortado hebt, is dat alles wat je krijgt. Een kleine latte zal waarschijnlijk ook slechts één shot espresso bevatten, dus het cafeïnegehalte zal hetzelfde zijn.

Als je merkt dat je meer cafeïne nodig hebtkunt u de grootte van uw latte vergroten voor een dubbele (of meer) espresso shots. De cafeïne gaat omhoog en omhoog in veelvouden van 63mg. Als je de twee vergelijkt, tel je gewoon de espresso shots en dan weet je welke meer of minder cafeïne heeft, afhankelijk van je voorkeur.

laatste gedachten pictogram

Laatste gedachten

Als je moet kiezen tussen cortado en latte, is de enige vraag die je moet stellen “Hoe melkachtig wil ik mijn koffie?”

Als je alleen wilt dat de melk de zoetere tonen van de espresso naar voren brengt, dan is cortado iets voor jou. Het biedt nog steeds een sterkere koffiesmaak, maar met een iets meer afgeronde rand.

Maar als je op zoek bent naar een meer verdunde espresso smaak met een zijdezachtere textuur, dan is een latte een betere keuze.

Beide zijn zeer populaire koffiedranken, vooral ’s morgens, dus het komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur.

Misschien vind je het ook leuk

  • Ijskoffie Americano

    Wat is een Iced Americano?

    Heb je je ooit afgevraagd wat een iced americano is? Ontdek de verfrissende espresso optie voor diegenen die van iets donkerder houden, maar wel verfrissend

  • Cortado vs Flat White

    Cortado vs Flat White

    Weet jij het verschil tussen cortado vs flat white? Spoiler alert: het zit hem allemaal in de melk. Hier leggen we uit hoe je ze makkelijk uit elkaar kan houden

Recent Content