Cortado vs. Flat WhiteDe wereld kan verdeeld worden in twee groepen mensen: zij die hun koffiebestelling weten voordat ze binnenlopen, en zij die dat niet weten. Voor de tweede groep is het grote bord bij je favoriete koffiehuis op zijn zachtst gezegd intimiderend. Twee koffiesoorten die eruit springen zijn de cortado en de flat white. Waarom? Omdat ze tot die zeldzame groep koffiedranken behoren die er maar in één maat zijn.

Cortado versus flat white heeft vooral te maken met de melk. Cortado wordt gemaakt met gelijke hoeveelheden espresso en gestoomde, maar niet getextureerde, melk. De flat white heeft een melk/espressoverhouding van 2:1 en gebruikt getextureerde melk voor een romiger, luxueuzer gevoel van de koffie.

Natuurlijk komt er meer bij kijken dan dat. Lees verder om alle verschillen tussen cortado en flat white te bekijken, zodat je jouw favoriete “one size fits all” cafeïnehoudende koffiehit kunt kiezen.

Dit artikel kan affiliate/gecompenseerde links bevatten. Als een Amazon Associate, verdienen we uit in aanmerking komende aankopen zonder extra kosten voor u. Voor meer informatie zie onze disclaimer hier.

cortado icoon

Wat zit er in een Cortado?

Een cortado is een shot espresso met een gelijke hoeveelheid gestoomde melk met weinig tot geen schuim.

Traditioneel is een cortado gemaakt met donker gebrande koffiebonen die Robusta zijn (de meeste speciale koffie die momenteel in de VS verkrijgbaar is, is arabica). Door de toevoeging van gestoomde melk worden de robuustere koffiesmaak en de bittere noten verzoet. Hierdoor blijft een rijke, chocoladeachtige smaak over die zeer aangenaam is.

De cortado is gemaakt met een enkel espresso shot, ongeveer 1-1.50z. Aangezien het wordt gesneden met gelijke delen koffie en melk, is het nooit meer dan 2-3oz totaal. U zult moeite hebben om veel koffiehuizen te vinden die zelfs een versie met een dubbele espresso. Het bestaat gewoon niet echt. Dit komt deels doordat veel Amerikaanse koffiehuizen het serveren in een klein glaasje dat een “Gibraltar” wordt genoemd. Om deze reden zie je het soms aangeduid als een “Girbraltar” in plaats van cortado koffie.

Een cortado koffie
flat white icoon

Wat zit er in een Flat White?

De flat white is een iets ander dier, maar met een vergelijkbaar concept van espresso en melk.

Om een flat white te maken, wordt espresso gecombineerd met getextureerde melk, maar bijna geen schuim. In het ideale geval is de verhouding 1 deel espresso op 2 delen melk en wordt het meestal geserveerd als een dubbele espresso. Dit betekent dat uw flat white ongeveer 6oz zal zijn: 2oz espresso op 4oz melk.

De textuur van de gestoomde melk voegt een luxueus gevoel aan de vlakke witte koffiedrank. Vergeleken met gewone zwarte koffie, krijgt u een lichte zoetheid door de toevoeging van melk. Deze zoetheid, in combinatie met het mondgevoel, heeft de flat white tot een van de populairste koffiedranken ter wereld gemaakt.

Flat White Koffie
spanje icoon

Waar is de Cortado gemaakt?

In tegenstelling tot veel andere koffiedranken kent het ontstaan van de cortado geen romantisch, apocrief verhaal.

We weten wel dat het begon in Spanjemisschien in het Baskisch of misschien in Madrid. Maar niemand weet het zeker en niemand lijkt zich druk te maken om het uit te zoeken. En dat is verfrissend. De naam komt van het voltooid deelwoord van het Spaanse werkwoord “cortar” wat “snijden” betekent.

De populariteit in Amerika is makkelijker te traceren. Het schijnt begonnen te zijn in San Francisco waar de Blue Bottle Coffee Company het serveerde als een “off-menu” item genaamd een “Gibraltar”. Deze naam kwam van het kleine stenen glas waarin het werd geserveerd. En omdat ze niet wisten dat wat ze serveerden al een naam had. Sindsdien heeft het zich verspreid over derde-golf koffiehuizen. Nu is het te vinden in de meeste koffiehuizen die koffiespecialiteiten serveren.

australië icoon

Waar is de Flat White ontstaan?

Dit is een controversieel onderwerp – zowel Nieuw-Zeeland als Australië beweren de flat white te hebben uitgevonden. Je kunt de vraag dus beter niet stellen als je in een Nieuw-Zeelandse coffeeshop zit!

We zijn vrij zeker dat het een Australische creatie is omdat er een goede reden achter zit, in plaats van alleen maar gissingen.

In de jaren ’80 was er een verandering in de voeding van melkkoeien in Australië die resulteerde in melk met een veel lager vetgehalte. Zoals elke barista je zal vertellen, maakt melk met een lager vetgehalte het veel moeilijker om mooi microschuim te maken. Dit leidde ertoe dat barista’s moeite hadden om schuimende cappuccino’s te maken zoals normaal, dus begonnen ze ze “flat whites” te noemen. En zo werd een legende geboren.

Er is een soortgelijk verhaal uit Wellington, Nieuw Zeeland over een Barista die moeite had om magere melk op te schuimen dus noemden ze hun mislukte cappuccino een “flat white”. Hoewel het een mooi verhaal is, voelt het als een overdreven romantisch verhaal.

Niemand kan bewijzen dat beide verhalen 100% waar zijn. Wij denken dus dat het veel waarschijnlijker is dat het op vele plaatsen in Australië is ontstaan dan in één plaatselijke koffieshop in Nieuw-Zeeland. Wat we wel zeker weten is dat het werd gemodelleerd naar de cappuccino.

vs pictogram

Belangrijkste verschillen tussen een Cortado en een Flat White

Cortado vs. Flat White

De Espresso Basis

Zowel flat white als cortado koffie zijn espressodranken. Maar hoe die espresso wordt gemaakt, is anders:

Traditioneel wordt de cortado gemaakt met Robusta bonen. We zouden zo ver gaan om te zeggen als het niet gemaakt is met Robusta bonen, dan is het geen echte cortado. Idealiter zouden ze ook donker geroosterd voor een brutere, intensere koffiesmaak.

De flat white, aan de andere kant, kan worden gemaakt met elke espresso bonen. Er is geen traditie om een specifieke variëteit te gebruiken zoals bij cortado, dus kiezen veel koffiedrinkers voor Arabica, gebrand zoals zij verkiezen.

De Grootte

De twee verschillende koffies worden traditioneel geserveerd in totaal verschillende maten:

Als u wilt een snelle cafeïne hit, de cortado iets voor jou. Hij wordt gemaakt met slechts één shot espresso en een gelijke hoeveelheid melk.

Als je liever nipt en geniet van uw koffie, kies dan voor een platte witte die wordt gemaakt met een dubbele scheut espresso in een verhouding van 1 deel koffie op 2 delen melk.

De toegevoegde melk

Hoewel zowel cortado als flat white koffie gestoomde melk bevatten, zijn de textuur en de hoeveelheid zeer verschillend:

A cortado gebruikt gestoomde melk die niet gestructureerd is – hij wordt wel verwarmd, maar tot een lagere temperatuur. De espresso wordt vervolgens versneden met een gelijke hoeveelheid van deze verwarmde melk met weinig tot geen schuim om de kleine cortado te creëren.

De flat white heeft een 2:1 verhouding van melk tot espresso en gebruikt getextureerde melk, wederom met weinig tot geen schuim. De getextureerde melk geeft een fluweelzacht gevoel. In combinatie met het grotere aandeel geeft dit een zoeter en luxueuzer gevoel aan de koffie.

Lees Volgende: Cortado vs Macchiato

cafeïne icoon

Heeft een Cortado of een Flat White meer cafeïne?

Een cortado wordt traditioneel gemaakt met een enkel shot espresso, terwijl een flat white wordt gemaakt met een dubbel shot.

Dus een flat white zal meer cafeïne bevatten dan een cortado – het dubbele in feite.

Maar niet alle koffieshops volgen deze regels, dus het is altijd het beste om te vragen als je bezorgd bent over de inname van cafeïne.

Als je je koffiedranken thuis maakt met dezelfde koffiebonen en de traditionele recepten volgt, zal een flat white sterker zijn dan een cortado. Onthoud alleen dat niet alle soorten koffiebonen dezelfde hoeveelheid cafeïne hebben.

koffie drinken icoon

Cortado vs Flat White: Welke te kiezen?

De keuze van cortado vs flat white koffie is een keuze van grootte, sterkte, en smaak:

Cortado is ideaal voor iemand die een korte espresso wil, maar met een zoeter, meer chocoladeachtig profiel. Maar zonder suiker toe te voegen.

De flat white is voor mensen die houden van een sterke koffie die gezoet is door de toevoeging van melk en een meer sensuele textuur heeft.

Dus welke van deze smakelijke koffiedrankjes wordt uw nieuwe favoriet?

Misschien vind je het ook leuk

  • Infographic: Cortado vs Macchiato

    Cortado vs Macchiato

    Als het op espresso drinken aankomt, is cortado vs macchiato eigenlijk Spanje vs Italië. Leer alle verschillen zodat je de winnaar kan kiezen

  • Infographic: Hoe maak je een Cortado

    Hoe maak je een Cortado

    Zoete, rijke, chocoladeachtige espresso zonder suiker toe te voegen? Klinkt onmogelijk, maar wij leggen uit hoe je een cortado maakt zodat je er elke dag van kunt genieten

Recent Content