Cortado vs MacchiatoEspresso is iets prachtigs – zo lekker, zo veelzijdig, zo troostend. Maar soms is het lekker om een vleugje melk toe te voegen om de smaken wat af te zwakken, misschien wat andere te accentueren, of gewoon om je espresso ervaring wat te mengen. Cortado versus macchiato is een keuze waar veel espressodrinkers die op zoek zijn naar een kleine verandering al eens mee geworsteld hebben. Dus hoe kies je?

Het verschil tussen cortado en macchiato komt neer op de toegevoegde melk. Cortado wordt gemaakt met gelijke hoeveelheden espresso en gestoomde melk, maar zonder schuim. Macchiato is een espresso shot met een theelepel melkschuim toegevoegd. Wat de smaak betreft, is cortado een zoetere en mildere koffie, terwijl macchiato de randen van de uitgesproken koffiesmaak afrondt met het melkschuim.

Natuurlijk is er nog iets meer te vertellen over de verschillen tussen deze twee smakelijke koffiedranken. Lees verder en we duiken in de achtergrond en alle details over uw favoriete kleine Europese koffiesoorten:

Dit artikel kan affiliate/gecompenseerde links bevatten. Als een Amazon Associate, verdienen we aan in aanmerking komende aankopen zonder extra kosten voor u. Voor meer informatie zie onze disclaimer hier.

macchiato icoon

Wat is een Macchiato?

Macchiato is een shot espresso koffie met een lepeltje melkschuim erop.

Een kopje macchiato

Omdat het een traditionele Italiaanse koffie is, komt de naam uit het Italiaans. Macchiato betekent letterlijk “bevlekt” wat verwijst naar de espresso wordt “bevlekt” met een vleugje melkschuim.

Veel koffiehuizen in de VS wijken af van het klassieke Italiaanse koffierecept door macchiato te maken met een grote dot schuim die lijkt op de slagroom op een ijskoffie of ijskoffie latte. Maar, om trouw te blijven aan het origineel moet het maar een heel klein beetje (1-2 theelepels) melkschuim zijn die wordt toegevoegd.

Het vleugje melkschuim is er om de zuurte en de bitterheid van de espresso weg te nemen, en creëert een mildere koffiedrank. De koffie wordt er niet zo zoet door als door het toevoegen van gestoomde melk, maar het verzacht eventuele harde noten. Het resultaat is dat de zoete fruit-, chocolade- en rooksmaken van de koffie naar voren komen. Maar zonder de pittigheid die je verwacht af te zwakken.

menupictogram

Macchiato Variaties

Zoals veel dingen in koffie, is het leven nooit zo eenvoudig.

De meeste koffiezaken zullen tegenwoordig een macchiato op hun kaart hebben staan, maar ze serveren misschien niet allemaal hetzelfde. Sommigen serveren een espresso macchiato en anderen een latte macchiato. En dan zijn er nog de gearomatiseerde versies die in de mix gegooid worden.

De macchiato-versie die populair is geworden in de Italiaanse koffiecultuur is de klassieke espresso macchiato. Maar aangezien macchiato letterlijk “bezoedeld” betekent, kiezen sommige koffiehuizen ervoor de volgorde van de melk en de espresso om te keren. Dus in plaats van espresso met een scheutje melk (espresso macchiato), krijg je melk met een scheutje espresso (latte macchiato).

Misschien heb je ook wel eens een “karamel macchiato” of iets dergelijks gezien of zelfs besteld bij je favoriete koffiehuis. Wat u kreeg zal een grote, melkachtige drank met slechts een beetje koffie erin en een hoop suikerachtige siroop.

Het is meestal gemakkelijk genoeg om het verschil te zien. In de meeste koffiezaken is een “macchiato” de klassieke espresso met een vleugje melk. Als er een smaakje in de naam zit, zoals een karamel macchiato, kun je een zoete, melkachtige drank verwachten met slechts een vleugje koffie.

cortado icoon

Dus, wat is Cortado Coffee?

Cortado is een Spaanse koffiedrank waarvan de naam afkomstig is van het Spaanse werkwoord “cortar”, dat “snijden” betekent. Het verwijst naar espresso die “gesneden” wordt met melk.

Een cortado koffie

Om een cortado te maken, wordt een scheut espresso van donker gebrande koffiebonen (het moet Robusta zijn) versneden met eenzelfde volume gestoomde, maar niet opgeschuimde, melk.

De zachte romige koffiedrank moet alleen worden geserveerd als een korte 2oz grootte gemaakt van 1oz elk van gelijke delen koffie en melk. De melk moet de pure chocolade en de zoete rookaroma’s van de espresso accentueren.

Wat cortado ongebruikelijk maakt, is dat zelfs grote koffieketens het meestal niet in meerdere maten aanbieden. A “dubbele cortado” of “grote cortado” is niet iets dat wordt aangeboden in een zeer zeldzaam eerbetoon aan de oorsprong van de drank en de Spaanse koffiecultuur.

Als een variatie in naam alleen, kan cortado als “Gibraltar” op menu’s van koffiehuizen staan.. Dit is een verwijzing naar het kleine glas waarin het vaak wordt geserveerd, maar de inhoud zal hetzelfde zijn.

Cortado is ook ongewoon in zijn behoefte aan Robusta-koffiebonen om de espresso te maken. Ja, elke koffie die espresso is gemengd met hetzelfde volume gestoomde melk kan een “cortado” worden genoemd. Maar als hij niet met Robusta is gemaakt, smaakt hij niet goed en is hij *technisch* geen cortado.

koffie drinken

Cortado vs Macchiato Smaak Vergelijking

Beide zijn kleine koffies. Beide hebben een espresso basis. En beide hebben melk. Dus smaken ze echt zo verschillend? Yup, en hier is hoe:

Het vleugje melkschuim in de macchiato is bedoeld om de espresso wat op te fleuren. Het verandert de smaak niet wezenlijk, maar verzacht alleen de zuurte en de bitterheid een beetje. Het is bijna alsof je een paar suikerkorrels aan je espresso toevoegt, maar dan met de extra textuur van het schuim. Het eindresultaat is een robuustere, naar espresso neigende koffiesmaak dan bij een cortado.

Aan de andere kant, de cortado rondt de smaak van de espresso volledig af en brengt de chocoladetonen naar de voorgrond. De toevoeging van gestoomde melk, in plaats van schuim, voegt genoeg zoetheid toe om de espresso rijk en toegeeflijk te laten aanvoelen.

Infographic: Cortado vs Macchiato
laatste gedachten pictogram

Welk drankje moet je kiezen?

Cortado vs macchiato. Rijkere vs brutalere koffie. Spanje vs Italië. De juiste keuze voor jou komt neer op hoeveel zoetheid je wilt van je espresso.

Als je op zoek bent naar de zoetste toets om de scherpe kantjes af te ronden, kies dan macchiato. Als je op zoek bent naar een rijkere, meer chocoladeachtige smaak, dan is cortado iets voor jou. Maar als je op zoek bent naar iets zoets met slechts een vleugje cafeïne, dan zijn de gearomatiseerde macchiato’s je beste keuze.

Zolang je een espresso machine, ze zijn allebei vrij gemakkelijk thuis te maken. Of u kunt ze toevoegen aan uw volgende bestelling bij de koffieshop, maar wat is daar de lol van? Dus welke wordt uw nieuwe favoriete koffiedrankje – de Spaanse cortado of de Italiaanse macchiato?

Misschien vind je dit ook leuk

  • Infographic: Hoe maak je een Cortado

    Hoe maak je een Cortado

    Zoete, rijke, chocoladeachtige espresso zonder suiker toe te voegen? Klinkt onmogelijk, maar wij leggen uit hoe je een cortado maakt zodat je er elke dag van kunt genieten

  • Ijskoffie vs iced latte vergelijking infographic

    Ijskoffie vs. Iced Latte

    Wat is het verschil tussen ijskoffie vs. iced latte? Heel veel! Dat beloven we. Leer wat de koude koffie &amp scheidt; hoe ze thuis te maken

Recent Content