Crema: wat het is en stappen om espresso te maken met crema

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen.

Crema is de goudbruine, schuimige toplaag van een espresso. Kijk wat de oorzaak is van crema en hoe je espresso maakt met de juiste hoeveelheid crema.

Klein glas espresso met crema.

Wat is Crema?

  • Crema is het lichtbruine, goudkleurige schuim dat bovenop een shot espresso zit. Crema verschijnt wanneer koffie wordt gemaakt met behulp van druk, zoals in een espressomachine of een Nespresso.
  • Er is geen crema in koffie gemaakt in een druppelkoffiemachine of koud gezette koffie, omdat het niet met druk is gemaakt.
  • Crema bestaat uit kleine bubbels en het biedt balans aan een espresso, waardoor espresso zijn stroperige, volle mondgevoel krijgt.
  • Goede crema is wanneer er een dun laagje van is (ongeveer 1/4 van de drank) en het duurt een paar minuten. Slechte crema is wanneer het te dun of te dik is (meer dan 1/2 van de drank), te licht van kleur, binnen een paar seconden verdwijnt en veel grote bubbels heeft.
  • Het wordt uitgesproken als CREM-AH

AANVERWANT: Espresso, Blonde Espresso, Lungo, Ristretto, Americano, Cortado, Breve

Hoe krijg je goede Crema

Gebruik verse koffie, maar niet te vers.
Koffie die ongeveer 1-2 weken na de branddatum is, is ideaal om goede crema te krijgen. Dit geeft de koffie voldoende tijd om gassen (waaronder CO2) vrij te geven die bij het brandproces worden geproduceerd. De meeste zakken zullen je vertellen wanneer de koffie is gebrand en als het niet is geëtiketteerd met een datum, is het hoogstwaarschijnlijk oude koffie. Koffie die een paar dagen geleden te vers en gebrand is, heeft te veel CO2 en resulteert in te veel crema, waardoor de espresso uit balans raakt.

Vers gemalen koffie.
Crema is een teken van versheid en koffie begint muf te worden zodra het is gemalen.

Gebruik een goede espressomachine met voldoende druk.
Goedkopere espressomachines in het ($ 100- $ 400-bereik) krijgen het water niet heet genoeg of creëren niet genoeg druk om een goede shot espresso met slechte crema te trekken.

Crema bij Starbucks

Om crema op Starbucks-drankjes te zien, bestel je een espressoshot of twee zonder iets anders toe te voegen. Zodra je ijs of melk toevoegt, is de crema moeilijker te zien omdat deze wordt gemengd met de donkere vloeistof van de espresso.

Hoe donkerder het branden van koffie, hoe minder crema het zal produceren en Starbucks gebruikt zeer donker gebrande koffie voor hun espressodranken. Om betere crema te krijgen, bestel een blonde espresso, dat is een lichtere roast.

Wat je nodig hebt om Crema te krijgen

  • Espressomachine
    Een espressomachine is nodig om crema te maken, maar je kunt ook een Nespresso- en Nespresso- die u vergelijkbare resultaten zal geven.
  • Koffiemolen
    Als je espressomachine er geen heeft, heb je een goede koffiemolen nodig.
  • Hele koffiebonen
    Je kunt elke soort koffiebonen gebruiken die je wilt, maar een lichtere branding geeft je iets meer crema dan een echt donker gebrande koffie. Gebruik koffie die ongeveer 1-2 weken na de datum is waarop het is gebrand.
  • Gefilterd water
    Gebruik altijd water van goede kwaliteit om koffie te zetten.
Mijn espressomachine pick

Foto credit: crateandbarrel.com

Maakt geweldige espresso’s thuis, maar het is een uitspatting. Goede druk en watertemperatuur voor de prijs.

KOOP NU

Hoe crema thuis te maken

  1. Vul en bespamp je portafilter met fijngemalen koffie.
  2. Trek 1-2 shots espresso.
    Je kunt roeren om de crema met de espresso te mengen, maar het is helemaal aan jou.

BARISTA’S TIP: Maak espresso in een klein helder glazen kopje als je naar crema wilt kijken. Je kunt de crema heel duidelijk zien en zien hoe deze na verloop van tijd vervaagt.

Tips van experts

  • Je krijgt de beste crema met koffie van goede kwaliteit die ongeveer 1-2 weken is vanaf de dag dat het werd gebrand, dus controleer altijd de branddatum. Het kleine gaatje in elk koffiezakje is er niet om de koffiebonen op te snuiven, maar om de koffie de CO2 die in vers gebrande koffie zit te laten ontgassen.
  • Latte art kan niet gemaakt worden zonder crema. Het contrast tussen de crema en gestoomde melk is wat het ontwerp creëert.
  • De meeste coffeeshops serveren een espressoshot met een lepel, zodat de crema in de rest van de drank kan worden geroerd. Je hoeft niet te roeren als je dat niet wilt en de lepel is er alleen als optie.
  • De crema kan je veel vertellen over een espresso, of deze nu te lang is getrokken (de crema heeft witte vlekken) of te kort (het is donker en dik).

Vragen die u mogelijk heeft

Kun je crema krijgen van een Nespresso?

Ja, Nespresso gebruikt druk om espressoshots te maken.

Waarom zit er geen crema op mijn koffie?

Er zijn twee grote redenen waarom je koffie geen crema heeft: één, je koffie is erg oud, of twee, je espressoshot was niet goed getrokken.

Kun je crema krijgen zonder espressomachine?

Elke machine die druk gebruikt, zal wat crema maken, maar niet altijd. Een Moka-pot maakt een zeer dunne, bijna bruisend uitziende crema, en een Aeropress heeft misschien een opvallende toplaag, geen mooie crema. Gezette koffie levert geen crema op.

Wil je deze cremagids bewaren? Pin dit aan uw Pinterest bord nu!

Hoe crema in espresso te maken

Auteur: Jee Choe

Zie hoe je espresso maakt met crema.

Voorbereidingstijd 3 Minuten

Totale tijd 3 Minuten

  • Verwijder portafiter en laat het water door de machine (groepskop) lopen om eventueel overgebleven koffiedik te verwijderen.

  • Vul portafilter met fijngemalen koffie. Waterpas en met tamp gevuld portafilter. Verwijder losse gemalen koffie van het portafilter.

  • Doe portafilter in de groepskop en plaats een kopje onder het portafilter. Trek schoten.

  • Nadat je shots espresso hebt getrokken, verwijder je het portafilter en spoel je de groepskop.

  • Je krijgt de beste crema met koffie van goede kwaliteit die ongeveer 1-2 weken is vanaf de dag dat het werd gebrand, dus controleer altijd de branddatum. Het kleine gaatje in elk koffiezakje is er niet om de koffiebonen op te snuiven, maar om de koffie de CO2 die in vers gebrande koffie zit te laten ontgassen.
  • Maak espresso in een klein helder glazen kopje als je naar crema wilt kijken. Je kunt de crema heel duidelijk zien en zien hoe deze na verloop van tijd vervaagt.
  • Latte art kan niet gemaakt worden zonder crema. Het contrast tussen de crema en gestoomde melk is wat het ontwerp creëert.
  • De meeste coffeeshops serveren een espressoshot met een lepel, zodat de crema in de rest van de drank kan worden geroerd. Je hoeft niet te roeren als je dat niet wilt en de lepel is er alleen als optie.
  • De crema kan je veel vertellen over een espresso, of deze nu te lang is getrokken (de crema heeft witte vlekken) of te kort (het is donker en dik).

Hoe krijg je goede Crema

Gebruik verse koffie, maar niet te vers.
Koffie die ongeveer 1-2 weken na de branddatum is, is ideaal om goede crema te krijgen. Dit geeft de koffie voldoende tijd om gassen (waaronder CO2) vrij te geven die bij het brandproces worden geproduceerd. De meeste zakken zullen je vertellen wanneer de koffie is gebrand en als het niet is geëtiketteerd met een datum, is het hoogstwaarschijnlijk oude koffie. Koffie die een paar dagen geleden te vers en gebrand is, heeft te veel CO2 en resulteert in te veel crema, waardoor de espresso uit balans raakt.
Vers gemalen koffie.
Crema is een teken van versheid en koffie begint muf te worden zodra het is gemalen.
Gebruik een goede espressomachine met voldoende druk.
Goedkopere espressomachines in het ($ 100- $ 400-bereik) krijgen het water niet heet genoeg of creëren niet genoeg druk om een goede shot espresso met slechte crema te trekken.

Natrium: 4Mg | Calcium: 3Mg