De 10 beste koffielanden in Azië

Historisch gezien is Aziatische koffie overschaduwd door bonen uit Oost-Afrika en Midden-Amerika.

Hoewel Ethiopië en Panama waarschijnlijk nog jaren favoriet zullen blijven onder koffiesnobs, vinden er op dit moment spannende ontwikkelingen plaats in Azië.

De afgelopen jaren hebben Aziatische landen een enorme sprong voorwaarts gemaakt als het gaat om zowel koffiecultuur als productie.

Dit is aangetoond door een nieuwe golf van barista en latte kunst kampioenen uit Japan, Taiwan, China, Zuid-Korea, Thailand en Maleisië.

Deze toegenomen focus op koffiecultuur en -consumptie is echter ook overgegaan in een meer gerichte inspanning bij het produceren van opvallende koffie.

Hier zijn enkele Aziatische koffielanden die de moeite waard zijn om in de gaten te houden.

1. Indonesië

meer toba in sumatra koffie
Lake Toba is een van de mooiste koffiegebieden ter wereld
Groeiende regio’s: Sumatra, Java, Bali, Sulawesi, Kalimantan, Flores, Timor, Papoea

Veel voorkomende variëteitenTypica, Catimor, Caturra, S-795, S-288, Timor, Robusta

Interessant feit: De dure maar controversiële kopi luwak | (civetkoffie) is hier ontstaan.

Momenteel gerangschikt 4e in de Top
Koffieproducerende landen in de wereld, Indonesië heeft een stempel gedrukt met zijn
sterke aanwezigheid in binnen- en buitenland.

Het smaakprofiel van Indonesië – vooral dat van Sumatraanse koffie – is wat vaak in je opkomt als mensen ‘Aziatische koffie’ noemen. Met een goede reden: in combinatie met het bergachtige en gevarieerde terrein van Indonesië dat hoogwaardige arabica’s verbouwt, gebruiken de meeste boeren ook een specifieke verwerkingsmethode die bekend staat als vergulden basah (ook bekend als nat pellen), wat resulteert in een koffie met een duidelijk aards en houtachtig profiel.

U kunt echter speciaal gewassen vinden
en natuurlijke bewerkte koffie in Indonesië ook. Het is een enorm land met
zeer diverse koffieregio’s. In die zin zal een gewassen Sulawesi behoorlijk smaken.
anders dan een natgedoopte koffie uit de noordelijkste provincie Atjeh meer
dan 1800 mijl afstand.

Als je dieper wilt graven in de mysteries van Indonesische koffie, bekijk dan deze blogpost over Sumatra-koffie.

2. Vietnam

Vietnam is berucht om goedkope Robusta, maar speciale arabica begint beschikbaar te komen.
Groeiende regio’s: Centrale Hooglanden, Dien Bien, Son La, Da Lat

Veel voorkomende variëteiten: Catimor, Bourbon, Robusta

Interessant feit: De Vietnamese regering heeft 10 december aangewezen als de nationale koffiedag van het land.

Vietnam is de 2e grootste koffieproducent ter wereld na Brazilië. Tot 97% van de koffieproductie bestaat echter uit robusta van lagere kwaliteit die wordt gebruikt voor commerciële koffieproductie. De overheid toont steun door zwaar te investeren in onderzoek en tal van initiatieven te creëren voor zowel telers als verwerkers. Door dit te doen, is Vietnam klaar om zijn status als wereldwijde koffie-krachtpatser nog vele jaren te behouden.

Voor een land dat bekend staat om zijn enorme export van robusta, is het gemakkelijk om de kwaliteit van de koffie die ze daadwerkelijk produceren over het hoofd te zien. Echter, de Centrale Hooglanden– een beroemde koffieteeltregio in Vietnam – staat al lang bekend om de zoetheid en kracht van hun koffie. Vietnamese onderzoekers hebben ook nieuwe variëteiten van robusta en arabica ontwikkeld die meer dan 70 en 80 punten verzamelen; respectievelijk, beide beschouwd als van hoge kwaliteit volgens SCA-normen.

3. Indië

Groeiende regio’s: Karnataka, Kerala, Tamil Nadu

Veel voorkomende variëteiten: Kent, S.795, Cauvery (catimor), Selectie 9, Typica, Robusta

Interessant feit: De S.795 variëteit is een van de weinige arabica variëteiten met Liberica genetica

India is de thuisbasis van specerijen en wordt ook gevierd om zijn in de schaduw geteelde en moessonkoffie. De binnenlandse markt van het land moet nog een affiniteit ontwikkelen voor het drinken van koffie, maar het wordt op grote schaal genoten door Europeanen, de grootste exportmarkt van het land. Naast de koffieteeltregio’s en opslagpraktijken die Indiase koffie hun onderscheidende profiel geven, wordt intercropping ook op grote schaal beoefend. Indiase koffies worden afgewisseld met kruiden, waaronder kaneel, kruidnagel, en nootmuskaat.

India staat wereldwijd op de 7e plaats voor de grootste koffieproductie. Dit is echter ten koste gegaan van het opruimen van gebieden in het West-Ghats-gebergte om plaats te maken voor meer koffieplantages. Met het gebied al connaast een biodiversiteitshotspot kan dit een evenwichtsoefening betekenen voor de industrie om het milieu te beschermen en toch ruimte te maken voor koffie.

4. China

Torch Coffee werkt samen met lokale koffieproducenten uit Yunnan.
Groeiende regio’s: Yunnan, Hainan, Fujian

Veel voorkomende variëteiten: Catimor, Bourbon, Typica, Robusta

Interessant feit: Pu’er – een gebied in Yunnan dat bekend staat om zijn theebladeren – verbouwt nu koffie naast hen.

Het kan moeilijk voor te stellen zijn hoe een natie doordrenkt is
in de theedrinkcultuur explodeerde in de koffiescene in een tijdspanne van slechts een paar
Decennia. Het was niet gemakkelijk voor koffie om wortel te schieten toen het naar de
vasteland door Franse missionarissen in de late 19e eeuw. Zelfs de
de overheid slaagde erin met haar initiatief om de koffiesector in de
jaren zestig. Echter, in 1988, bijgestaan door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties
en de Wereldbank, de Chinese overheid slaagde er eindelijk in om zich te ontwikkelen
koffieproductie op grote schaal.

Met de enorme toename van de productie in de afgelopen jaren zijn de exportniveaus van China ook gegroeid – groot genoeg om de bovenste rangen van koffieproducenten wereldwijd te betreden. Het grootste deel van de koffieteelt is in de Yunnan provincie, waarvan de grote hoogte en het terrein geschikt zijn voor het kweken van arabica. De hausse in de Chinese economie gaf aanleiding tot consumenten met een besteedbaar inkomen en gretigheid om hun levensstijl te upgraden. Koffiebedrijven profiteerden hiervan toen duizenden coffeeshops opdoken en go-to-plaatsen werden voor nieuwe ervaringen, vooral voor de jongere generatie. Naarmate de groeiende cafécultuur meer Chinese consumenten blootstelt aan koffie van hogere kwaliteit, maakt de specialiteitenmarkt zich nu op om aan deze vraag te voldoen

5. Papoea-Nieuw-Guinea

Groeiende regio’s: Westelijke Hooglanden, Oostelijke Hooglanden, Jiwaka, Morobe, Simbu, Sepik

Veel voorkomende variëteitenTypica, Arusha, Mundo Novo, Catimor, Caturra, Robusta

Interessant feit: De eerste koffie die naar PNG wordt gebracht is de beroemde Jamaicaanse Blue Mountain.

Deze gewaardeerde oorsprong aanbeden door koffiebezoekers
wereldwijd is ook verantwoordelijk voor het inkomen van ongeveer drie miljoen Papoea-Nieuw
Guineeërs. Zelfs met palmolie als de belangrijkste landbouwexport van het land,
koffie is nog steeds het belangrijkste geldgewas voor boeren in de teeltgebieden.

In tegenstelling tot uitgestrekte koffieplantages en landgoederen in andere producerende landen, vertrouwt PNG op kleine boeren en hun koffietuinen om ongeveer 85% van de jaarlijkse koffiegewassen. Dit kleinschalige karakter van hun productie en verslechterde wegen van boer tot markt zijn slechts enkele van de hindernissen die de koffieproductie van het land jarenlang beperken.

6. Laos

Groeiende regio’s: Bolaven Plateau, Luang Prabang

Veel voorkomende variëteiten: Catimor, Typica, Robusta

Interessant feit: Traditioneel café Lao gebrouwen in een stoffen filter sok wordt meestal geserveerd met een kant van groene thee.

Dit is een land waarvan de koffiegeschiedenis
beladen met natuurlijke en door de mens veroorzaakte rampen: van vorst en oranjeroest
ziekte aan de zware bombardementen van de vietnamoorlog. Tot op de dag van vandaag zijn boeren
beperkt van het uitbreiden van de koffieproductie omdat een groot deel van de rijke bergachtige
regio geschikt voor het verbouwen van koffie is nog steeds bezaaid met niet-ontplofte bommen van
de oorlog. Clearing operaties zijn aan de gang, maar dit vormt nog steeds een reëel gevaar
aan de plattelandsgemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van het land.

Zelfs met dit nadeel is de Laotiaanse koffie-industrie erin geslaagd zich te herstellen. Het is nu een van de beste koffieproducenten in Azië, voornamelijk het exporteren van robusta. Arabica-koffie wordt nog steeds op kleinere schaal geteeld, maar wordt voortdurend gepromoot door hun nationale overheid om het inkomen van boeren te verbeteren.

7. Nederland

Chiang Rai is een van de beroemdste koffiewijken in Thailand
Groeiende regio’s: Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Hong Zoon, Nan, Tak, Chumphon (robusta)

Veel voorkomende variëteiten: Catimor, Typica, Bourbon, Caturra, Catuai, Robusta

Interessant feit: In de jaren ’70 en ’80 werden veel gebieden die voorheen opium produceerden gestimuleerd om over te schakelen op koffieproductie.

Thailand’s unieke koffiecultuur: de lokale
specialty coffee scene gevoed door Thaise arabica is borstelig en levendig, maar alleen
langzaam internationale erkenning beginnen te krijgen.

Wijlen Thaise koning Bhumibol en zijn Royal Project Foundation hebben een belangrijke rol gespeeld bij het maken van koffie tot een cash crop in berggebieden die voorheen berucht waren om de opiumproductie.

De meeste Thaise koffie wordt in eigen land geconsumeerd en
wordt slechts zelden geëxporteerd. Dit komt door een zeer hoog importtarief op
internationale bonen. Dit beleid heeft bijgedragen aan het kickstarten van de koffieproductie in
Thailand en creëerde een lokaal gevoel van trots. Het is echter een tweesnijdend zwaard
omdat het ook betekent dat Thaise koffie momenteel niet in staat is om te concurreren in de
internationale markt.

De zuidelijke regio’s van Thailand verbouwen voornamelijk robusta, terwijl arabica bijna uitsluitend in de noordelijke regio’s wordt geteeld.

8. Filipijnen

Groeiende regio’s: SOCCSKSARGEN, ARMM, Regio Davao, CAR, CALABARZON

Veel voorkomende variëteitenTypica, Robusta, Liberica, Excelsa

Interessant feit: Kapeng Alamid is de Filipijnse versie van de civetkoffie.

De Filippijnen zijn uniek omdat het groeit
zowel arabica, robusta, liberica en excelsa (een variant onder liberica);
het grootste deel van de export is echter nog steeds robusta. Met zijn lange geschiedenis in koffie
daterend uit de 18e eeuw, waren de Filippijnen op een gegeven moment de wereld
top koffieproducent. Maar helaas, de koffie roest de aankomst in de
land en de plaagplaag verlamde de productie en de koffie-industrie
is sindsdien nooit meer volledig hersteld.

Zelfs met enorme uitdagingen waarmee de lokale koffieproductie momenteel wordt geconfronteerd, groeit de binnenlandse consumptie nog steeds. Dus terwijl de lokale bevolking geniet van het nippen aan Kapeng Barako (liberica), dit opent ook een kans voor de jonge koffiemarkt van het land om aan die toenemende vraag te voldoen (en sommigen van hen hebben dat al gedaan!). De routekaart voor de koffie-industrie die door de nationale overheid is opgesteld om de sector nieuw leven in te blazen, is nog steeds aan de gang, maar particuliere organisaties en lokale boeren helpen elkaar en doen ondertussen wat ze kunnen.

9. Jemen

Groeiende regio’s: Matari, Haraaz, Hayma, Sana’a, Ismaeli, Raimi

Veel voorkomende variëteiten: Typica, Bourbon, Jemenië

Interessant feit: Ouderwetse molenstenen die worden gebruikt om bonen te malen, worden nog steeds handmatig gedraaid door kamelen en ezels.

Veel mensen denken niet aan Jemen als een Aziatische oorsprong, maar technisch gezien is het dat wel. Jemen wedijvert met Ethiopië in zijn jarenlange koffietraditie en geschiedenis en produceert zeer gewilde bonen die alleen maar zeldzamer zijn geworden vanwege de voortdurende burgeroorlog. Algemeen wordt aangenomen dat koffie voor het eerst op grote schaal werd verbouwd in Jemen nadat het werd geëxporteerd vanuit zijn geboorteplaats Ethiopië. Met de productie gecommercialiseerd in de 16e eeuw, werd Jemen ’s werelds enige koffie-exporteur en beïnvloedde het de opkomst van koffieculturen in Europa en het Arabische rijk.

In de afgelopen jaren heeft Jemen langzaam een comeback gemaakt in de collectieve geest van koffiekenners. Te midden van het uitbreken van oorlogen, ernstig watertekort en verleiding van andere, meer lucratieve gewassen, veel Jemenitische boeren – geïnspireerd door het klinkende commerciële succes van de Port of Mokha merk — ernaar streven de koffiesector nieuw leven in te blazen.

Meer recent, het nieuws over een genetische
aparte koffiefamilie afkomstig uit JemeniJsland heeft geleid tot nog meer internationaal
vraag naar koffie van deze oude oorsprong.

10. Maleisië

Enkele rijpe liberica kersen uit Sarawak, Oost-Maleisië.
Groeiende regio’s: Johor, Sabah, Sarawak

Veel voorkomende variëteiten: Liberica, Robusta

Interessant feit:Lokaal kopitiams of coffeeshops serveren een mix van robusta en liberica koffie die is gebrand met margarine en suiker.

Misschien wel de minst populaire Aziatische koffie oorsprong
op deze lijst is Maleisië inderdaad een belangrijke koffieproducent – alleen niet het soort
koffie die mensen gewend zijn. Terwijl de geografie van het land niet
gunstig voor het kweken van arabica, het is een van de weinige landen die voornamelijk
cultiveert liberica. Vanwege de lage wereldwijde vraag naar dit type
koffie, Maleisië heeft zich niet volledig gecementeerd in de koffie-industrie.

Dit is de afgelopen jaren aan het veranderen, waarbij de overheid investeerde in het liberica-koffieteeltpotentieel van Sarawak (een Maleisisch staatsdeel van het eiland Borneo). Als gevolg hiervan zijn er ook speciaalzaken in de regio ontstaan, die liberica presenteren en consumenten opnieuw opleiden in het proces. In de regio Johor, waar de meeste liberica wordt verbouwd, staat een kleine koffieboerderij bekend als Mijn Liberica staat als een pionier in het produceren van speciale liberica in het land. Producenten en branders volgen dit voorbeeld terwijl ze experimenteren met verschillende methoden om het meestal onbenutte smaakpotentieel van liberica verder te verkennen.

Verder lezen: De beste koffiebonen ter wereld