De 11 beste SCAA-gecertificeerde druppelkoffieapparaten

Old school koffiezetapparaten hebben niet de beste reputatie onder koffiesnobs.

Er zijn echter maar weinig modellen die in de buurt kunnen komen van een met de hand gedruppelde koffie, terwijl ze nog steeds het gemak bieden van het indrukken van een knop en een grote batchgrootte.

Dit zijn de modellen die de lijst van SCAA-gecertificeerde koffiezetapparaten halen.

De lijst vertelt u echter niet welke modellen de ‘beste waarde’ vertegenwoordigen. Integendeel, het vertelt je alleen of ze aan bepaalde criteria voldoen (in principe watertemperatuur, brouwtijd en extractie).

Dit is mijn poging om aan te geven welke van de modellen ik persoonlijk denk dat meer waar voor je geld levert, als het gaat om prijs, functies en duurzaamheid.

Topkeuze: Beste waarde

Moccamaster 53933 KBGV Selecteer...

De Moccamaster is een klassieker. Het is niet de meest geavanceerde machine als het gaat om technologie en specificaties, maar het is ontworpen op een slimme en duurzame manier. Dit betekent dat het tientallen jaren mee kan gaan met de juiste zorg.

Pro-tip: Ga voor het nieuwe “Select” -model, dat een betere spuitarm heeft en een speciaal programma voor het brouwen van kleinere batches.

De 5 beste SCAA-gecertificeerde druppelkoffieapparaten 2020 – goedgekeurd door experts

1: Breville Precision Brewer 12 Kop

Breville Precision Brouwer...

De Breville Precision-brouwer is een van de nieuwe modellen op de SCA-goedgekeurde lijst. Dat betekent dat het uitstekende koffie zet… maar zijn er redenen om dit apparaat te kiezen boven zijn vele goedkopere concurrenten?

Het antwoord is ja; er zijn nogal wat dingen die dit imposante 12-kops koffiezetapparaat tot een van de beste opties maken.

Onlangs heb ik de Breville Precision Brewer beoordeeld en ik was erg blij met de prestaties.

In veel opzichten is het de machine waar de echte koffienerds op hebben geanticipeerd. Het aanpassingsniveau dat het apparaat biedt, is gewoon het volgende niveau.

De machine maakt gebruik van een instelbare PID-temperatuurregelaar. Dit soort technologie is meestal alleen te zien op dure espressomachines, dus het plotseling beschikbaar hebben in een druppelkoffiezetapparaat is een aangename maar verrassing.

Temperatuur is belangrijker dan veel mensen zich realiseren – als je veel lichte brandingen brouwt, wil je het dicht bij een kookpunt hebben, terwijl je aan de andere kant ongeveer 190 ° F moet zijn als de koffie gemiddeld tot donker is.

Over temperatuur gesproken: je kunt dit apparaat in twee versies krijgen: een met een thermische karaf en een met een glazen kruik.

Zoals ik in de review vermeld, heeft Breville al een tijdje geen vervangende glazen karaf op voorraad gehad, dus het is een beetje riskant om het model te kopen. Hoewel ik de voorkeur geef aan de look en feel van glas, zou het gewoon zo vervelend zijn om geen vervanging te kunnen bemachtigen, mocht je een ongeluk krijgen.

Het koffiezetapparaat heeft ook instelbare preinfusie en debiet. Dat is geweldig als je vaak verschillende portiegroottes brouwt, of graag experimenteert.

Je hebt ook de mogelijkheid om zowel kalita-stijlfilters met platte bodem als gewone filters te gebruiken, waarvan ik denk dat veel mensen het zullen waarderen. Het is niet altijd gemakkelijk om de meer ongebruikelijke filters te vinden, dus het is leuk om de mogelijkheid te hebben om het om te schakelen.

Als je in de barista-stemming bent, kun je zelfs een Hario V60 of andere giet-over-kegels bevestigen en rechtstreeks in een beker- of bereikserver brouwen (hoewel je een kleine conversiekit moet kopen om dat te laten werken).

Alle eerder genoemde functies zijn nuttig. Er is echter één ding dat deze machine aantrekkelijk maakt voor een specifiek segment: het is een enorm apparaat dat smakelijke koffie zet: met een 60 oz capaciteit het is een legitieme 12 kop koffiepot.

Dit betekent natuurlijk dat de machine veel ruimte in beslag neemt op het aanrecht. Het is groot en omvangrijk! Maar toch zou ik zeggen dat het er goed uitziet. Het is niet lelijk.

De belangrijkste nadelen van de machines: het is een beetje duur en behoorlijk luidruchtig, maar als je daarmee kunt leven, zou het op je radar moeten staan.

Pros

  • Grote capaciteit (12 kopjes)
  • PID temperatuur brouwen
  • Verkrijgbaar met een thermos- of glasserver van hoge kwaliteit
  • Kan de brouwtijd, preinfusie en stroomsnelheid aanpassen

Meer beoordelingen bekijken

2: Technivorm Moccamaster Select Koffiezetapparaat

Moccamaster 53933 KBGV Selecteer...

De Moccamaster is niet voor niets een klassieker. Het biedt gewoon een kopje koffie van wereldklasse zonder veel gedoe.

Het is gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken, en het levert de basis. Het nadeel is dat hetbij het ontwerp en de technologie is een beetje ‘gedateerd’ in vergelijking met sommige van de grand-cru modellen, waar we het in dit artikel over hebben. Je kunt het zien als het koffiezetapparaat-equivalent van een stevige, oude BMW versus een moderne Japanse auto.

Een van de belangrijkste redenen om een Moccamaster te overwegen, is dat het de hele tijd van kwaliteit is. Het gaat langer mee dan de meeste andere keukenapparatuur. Ik zou geen geld inzetten op een van de andere modellen in dit artikel die vijf jaar of langer overleven; dit model is echter de uitzondering.

Dit komt ook door het enigszins modulaire ontwerp; het is heel gemakkelijk om reserveonderdelen te vinden als er iets met uw apparaat gebeurt. Het is ook relatief eenvoudig om de filterhouder los te schroeven en uw eigen druppelaar te gebruiken als u toevallig de voorkeur geeft aan een platte bodem of conische kegel.

Het koperen kookelement in het waterreservoir is de ster van de show. Het is sneller en efficiënter dan de componenten die in de meeste gewone koffiezetapparaten worden gebruikt, wat betekent dat u verzekerd bent van de perfecte zettemperatuur.

De nieuwe ‘Selecteren’ versie heeft ook een extra programma dat de stroomsnelheid vertraagt bij het brouwen van kleinere batches. De Moccamaster is altijd bekend geweest als een zeer snelle koffiebrouwer, maar bij het zetten van 2-4 kopjes kan dit een beetje een probleem zijn. Met het nieuwe programma wordt het debiet vertraagd tot de juiste snelheid voor een kleine batch

De watersproeiarm heeft 9 uitgangen. Op eerdere modellen hadden deze de neiging om zich te verzamelen in één enkele, spetterende en enigszins ongemakkelijke stroom.

Op het nieuwste model (de Select) is het ontwerp van de spuitarm eigenlijk iets gewijzigd, wat een gelijkmatigere verzadiging van het hele brouwbed mogelijk maakt. Als je een oud model hebt, kun je eigenlijk gewoon de nieuwe uitlaatarm kopen en deze in een mum van tijd installeren.

Het grootste nadeel van dit koffiezetapparaat is de prijs. In de VS is het vrij duur voor wat het is.

Het zal echter waarschijnlijk tientallen jaren meegaan, iets dat niet kan worden gezegd voor de andere koffiezetapparaten.

In Europa is de Moccamaster meestal een stuk betaalbaarder, dus als je daar gevestigd bent, is het echt een no-brainer.

Met de nieuwe upgrades voor de Moccamaster Select is het echter heel gemakkelijk aan te bevelen. Bekijk hier mijn volledige review van de Moccamaster.

Pros

  • Goeduitziend. Beproefd en getest ontwerp
  • Bouwkwaliteit
  • Nederlands bedrijf met een grote reputatie
  • Automatische uitschakeling na 100 minuten
  • Modulair ontwerp – eenvoudig om onderdelen te upgraden en reserveonderdelen te vinden
  • Twee verschillende modi voor verschillende batchgroottes

Meer beoordelingen bekijken

3: OXO Barista Brain 9 kop koffiezetapparaat

OXO Brew 9 Kop Roestvrij Staal...

Deze high-tech OXO Barista Brain is een goed compromis als het gaat om geavanceerde functionaliteit en een aangenaam, stevig ontwerp.

Het maakt niet de beste koffie van alle modellen die in dit artikel worden genoemd, en het is ook niet de mooiste of meest geavanceerde machine. Het heeft echter niet echt zwakke punten (wat veel van de andere modellen wel doen).

Het apparaat heeft wel echte barista-achtige bloei. Het water wordt verwarmd tot de ideale zettemperatuur en vervolgens gelijkmatig over de koffie gestrooid om het te laten ontgassen. Zodra het bevochtigingsproces is voltooid, wordt de koffie rechtstreeks in een afgesloten thermische karaf gezet.

Dit slimme koffiezetapparaat kan worden geprogrammeerd dankzij de 24-uurs timer en laat u zelfs weten wat de versheid is van de koffie die in de thermische karaf achterblijft. Dit is niet iets dat ik persoonlijk zou gebruiken, maar ik weet dat veel vroege vogels deze functie waarderen.

Ook de thermo-karaf is goed gemaakt. Het houdt de koffie 1 uur warm en 2 uur ‘drinkbaar’. Het is gemakkelijk om uit te gieten en ziet er geweldig uit.

Pros

  • Pre-infusie
  • Programmeerbaar
  • stevige karaf houdt de koffie warm

Meer beoordelingen bekijken

4: Cuisinart CPO-850 Giet over koffiebrouwer

Cuisinart - CPO-850P1...

Je zou denken cuisinart koffie… Meh… en je zou meestal gelijk hebben. Behalve bij deze.  Elk huishouden met meerdere koffiedrinkers zou de 8-kop Cuisinart moeten bekijken, die waarschijnlijk een van de beste amateur-batchbrouwers is die op dit moment beschikbaar zijn.

Dit stevige koffiezetapparaat biedt 24-uurs programmering en een waterfilter. De thermische karaf is vaatwasmachinebestendig, maar in feite kun je hem ook krijgen met een glazen versie.

De branderinstellingen bieden meerdere “warm houden” keuzes, dus hoe lang het ook duurt om een pot koffie af te maken, u kunt genieten van een warme kop onverbrande koffie!

De brander heeft meerdere opties voor de automatische uitschakeltimer om het risico op gevaarlijke koffiebrandgebeurtenissen te verminderen. En natuurlijk kun je kleinere batches brouwen als dat nodig is.

Pros

  • Strak design
  • Zet lekkere koffie door de brede douchekop
  • Vaatwasmachinebestendige karaf

Meer beoordelingen bekijken

5: Behmor Brazen Plus Koffiezetapparaat

Behmor Brazen Koffiezetapparaat, 8...

De Behmor Brazen Plus is de Lamborghini van de wereld van het druppelkoffiezetapparaat. Het heeft alle meest geavanceerde functies en het lijdt geen twijfel dat het een goddelijke beker van Joe brouwt.

Maar omdat het zo compromisloos is, is het niet het snelste of handigste model op de markt.

De Behmor Brazen kan zowel worden geprogrammeerd als het gaat om pre-infusietijd, temperatuur en hoogte! Ja, dat klopt; als je in een hooggelegen gebied woont, beïnvloedt dit de kooktemperatuur van water en moet je enkele aanpassingen maken aan je koffiezetten, wat dit model eigenlijk voor je zal doen.

Het probleem met de Brazen is dat hij vrij traag is in vergelijking met de andere koffiezetapparaten. Het kan gemakkelijk 10-12 minuten om een batch te brouwen. Dit komt omdat het het water op dezelfde manier verwarmt als een waterkoker voordat het zelf begint met brouwen.

Het mooie daarvan is echter dat je echt de perfecte temperatuur krijgt.

Deze koffiemachine heeft een zeer grote zetkop en u kunt deze gebruiken met het meegeleverde gaasfilter of papierfilters in mandstijl. Ik raad je aan om het te combineren met Kalita Wave 185 papieren filters als je echt de schoonste en soepelste beker wilt krijgen die mogelijk is.

De Behmor Brazen vertrouwt niet op een verwarmingsplaat, maar gebruikt in plaats daarvan een hoogwaardige thermosfles dat houdt je koffie 1-2 uur op perfecte drinktemperatuur.

Een van de grootste zorgen met de vele functies van de Behmor Brazen is echter dat gecompliceerde dingen de neiging hebben om gemakkelijker af te breken. Sommige gebruikers hebben geklaagd over technische problemen en storingen net buiten de garantieperiode van 24 maanden.

Als je een super geeky koffieliefhebber bent, of zelfs een koffieprofessional, die alleen het beste wil, dan moet deze machine op je radar staan. Als u met minder aanpasbaarheid kunt leven, zijn andere modellen zoals de Moccamaster misschien een betere optie voor u.

Vraag jezelf af of je vers gebrande bonen gaat kopen en ze zelf gaat malen? Als jij dat niet bent, kies dan voor een meer basaal model.

Pros

  • Aanpasbare bloei/pre-infusie waarmee u de exacte tijd kunt bepalen
  • Enorme douchekop om alle koffiedik perfect te verzadigen
  • Betere temperatuurregeling dan de meeste modellen op de markt

Meer beoordelingen bekijken

Laat de SCAA uw koffiegids zijn

Druppelkoffiezetapparaten zijn de afgelopen jaren uit de gratie geraakt bij barista’s en grote delen van de koffiedrinkende elite. In plaats daarvan hebben nieuwere constructies zoals het giet-over koffiezetapparaat en de Aeropress het overgenomen als de feitelijk standaard zetmethoden onder de meer deskundige koffiesnobs.

De ondergang van het traditionele druppelkoffiezetapparaat is echter enigszins oneerlijk. Op zich is het geen inherent slechte brouwmethode.

De Specialty Coffee Association (eerder SCAA — tegenwoordig gewoon Sca) heeft een lijst gemaakt van koffiezetapparaten die voldoen aan de hoogste barista-normen.

Om de lijst te halen, moeten deze koffiezetapparaten voldoen aan objectieve criteria voor zaken als temperatuur, tijd, extractie etc. Elk jaar zijn er tests, waarbij de fabrikanten hun nieuwste modellen kunnen indienen. En alleen de besten maken daadwerkelijk de definitieve lijst (bron).

Wat zijn de criteria?

Terwijl de meer old-school modellen gewoon water verwarmden en over het gemalen goten, bieden de beste druppelkoffiezetapparaten die vandaag beschikbaar zijn temperatuurmeters en een pre-infusiestap. Beide opties geven je een veel betere kop Joe.

Maar dit zijn niet de enige belangrijke stappen in het produceren van de best mogelijke koffiemachine. De SCAA heeft een exacte lijst opgesteld waaraan de koffiezetapparaten moeten voldoen:

  • Koffiezetapparaten die op 200 graden zetten: De ideale brouwtemperatuur moet tussen 195-205 F / 90-96 graden C. Ook moet de brouwer in staat zijn om een stabiele temperatuur in de karaf vast te houden tot 30 minuten nadat de brouwcyclus voorbij is.
  • Snelheid: Het duurt niet minder dan 4 minuten om een brouwcyclus te doorlopen en 8 minuten is de maximaal toegestane tijd voor de drawdown.
  • Extractie: Dit is een beetje technisch, dus laat me de definitie lenen van de SCAA:Minimale technische vereiste is voor een dranksterkte (oplosbare concentratie) tussen 1,15% en 1,35% als gevolg van een extractie (oplosbare opbrengst) van tussen 18,0% en 22,0% uit het gewicht van koffie in de brouwmand, zoals bepaald door een koffie refractometer en zetcontrolekaart“. Kortom, het betekent dat het koffiezetapparaat elke keer een verdomd goed kopje moet maken.
  • Pre-infusie: Pre-infusie maakt geen deel uit van de ‘objectieve criteria’ die door SCAA worden gebruikt, maar niettemin is het een belangrijke stap die volgens mij moet worden opgenomen in elke goede brouwpraktijk. Het verwijst naar het proces van het bevochtigen van de grond in heet water (200 graden Fahrenheit / 93 graden Celsius) om koolstofdioxide vrij te maken die in het koffiedik achterblijft van het brandproces. De beste druppelkoffiezetapparaten bieden een pre-infusiestap.

Andere dingen om te overwegen

De SCAA heeft ons een aantal grondige richtlijnen gegeven als het gaat om het waarborgen van een hoge kwaliteit van de gebrouwen mocca.

Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden die meer te maken hebben met je persoonlijke voorkeur voordat je gaat winkelen.

Grootte van de eenheid

Vermaak je veel mensen of heb je een groot gezin? Is het de moeite waard om een groot koffiezetapparaat van 12 kopjes te hebben dat veel ruimte op het aanrecht in beslag neemt? Zo niet, dan wilt u misschien kijken naar een kleiner model dat geschikt is voor 5 kopjes. Er zijn ook single serve koffiezetapparaten voor mensen die net van een snel kopje houden.

Denk je erover om een koffiezetapparaat te kopen om te kamperen? Kijk dan eens naar mijn artikel, waar ik wat advies over dat onderwerp deel.

Thermische karaf vs warmteplaat

Vroeger was het gebruikelijk om de combinatie van een glazen server en een warmteplaat te gebruiken. Op het eerste gezicht lijkt dit een goede oplossing, maar er is één probleem: als je graag grotere batches brouwt en giet terwijl je gaat, zal de koffie uiteindelijk ranzig en muf worden in de glazen server. Dit gebeurt omdat de warmteplaat eigenlijk de hele tijd een klein beetje verdamping veroorzaakt. Tegelijkertijd oxideert de vrije luchtstroom het brouwsel, waardoor het minder lekker wordt.

Om die reden raad ik een thermische karaf aan voor koffiedrinkers die de flexibiliteit willen van het maken van een grote batch om de hele dag mee te gaan. Ja, het is moeilijker om de thermische karaf schoon te maken, maar je zult een frisser smakend brouwsel voor een langere tijd hebben.

Programmeren

Sommige modellen hebben in principe gewoon een aan / uit-knop, terwijl andere als kleine computers zijn die zeer geavanceerde dingen kunnen doen. Misschien wilt u het typische scenario overwegen waarin de machine zal worden gebruikt. In een kantooromgeving waar veel mensen de brouwer zullen behandelen, zullen te veel opties onvermijdelijk misgaan.

Als het echter dezelfde personen zijn die de machine keer op keer zullen gebruiken, kunnen programmeerbaarheid en geheugenfuncties de moeite waard zijn.

Prijs

Het spreekt voor zich dat je ook rekening moet houden met het prijskaartje. Vandaag kunt u veel koffiezetapparaat voor slechts een paar dollar. In mijn jonge naïeve dagen kocht ik er een, maar na het een paar keer te hebben gebruikt, wou ik dat ik naar mijn gezond verstand had geluisterd en me had verteld; ‘je krijgt waar je voor betaalt.’ Het is duidelijk dat het plastic goedkoop en plakkerig zal zijn met dit soort machines.

In het bereik van $ 100-200 kunt u echter de juiste machines vinden die u vele jaren goed van dienst zullen zijn.

Ingebouwde grinder

Ik raad koffiezetapparaten met een ingebouwde molen niet aan, omdat ze meestal niets beters bieden op het gebied van gemak of smaak. Het is beter om een stand-alone grinder te hebben.

Goede praktijk: Druppelkoffie

Het echte probleem met het klassieke koffiezetapparaat is niet dat het een slechte zetmethode is. Het is eerder dat veel clueless home barista’s hebben dit apparaat tientallen jaren misbruikt met slechte bonen en slordige reiniging, waardoor de perfecte storm van slechte brouwgewoonten is ontstaan.

In feite, als je gewoon de normale barista best-practice volgt, zou je in staat moeten zijn om koffie te produceren die bijna gelijk is aan de bovengenoemde hipsterbrouwsels.

Om de meeste waarde uit uw brouwapparaat te halen – ongeacht welke – is het belangrijk om u aan de volgende richtlijnen te houden.

Versgemalen bonen

Investeer in geweldige bonen en een braammolen van goede kwaliteit. Als een braammolen op dit moment buiten uw budget valt, koop dan uw koffie vers gemalen in kleine hoeveelheden en bewaar deze in een luchtdichte of vacuümverzegelde container. Je hoeft het niet in de koelkast te bewaren; gewoon keep het luchtdicht en koel.

Niet in de gaten houden!

Het is verleidelijk om het water te meten door te kijken en de koffie te meten door te scheppen, maar je krijgt elke keer een veel consistentere kop koffie als je een weegschaal gebruikt. Een goede brouwverhouding is meestal rond 66 gram koffie op 1 liter water. Je hebt een weegschaal nodig die op nul kan worden gezet, zodat je een nauwkeurige meting van het gewicht minus je karaf kunt krijgen. Zoek indien mogelijk naar een schaal die zowel in grammen als in ounces leest. Ook zal een weegschaal op batterijen minder tellerruimte in beslag nemen.

Gebruik zacht water om de beste java-smaak te krijgen

Gebruik heerlijk smakend water met het juiste mineraalgehalte. Veel mensen vergeten dat het hoofdingrediënt van koffie water is. Als het water niet lekker is, zal de koffie niet lekker zijn. Idealiter zou u vrij zacht water met een mineraalgehalte rond de 90-150 TDS.

Altijd spoel het papieren filter af voor het brouwen! Je wilt niet die onaangename papierachtige smaak in je brouwsel!

Het spreekt voor zich – maar netheid moet een topprioriteit zijn! Maak de karaf en het filter schoon met een borstel en wat koud water. Dat zou voldoende moeten zijn. Gebruik af en toe een ontkalker en geef het hele apparaat een grondige reiniging met zuiveringszout.

moccamaster scaa gecertificeerd koffiezetapparaat

Conclusie: De juiste koffiebrouwer kiezen

Nu heb je alle kennis die je ooit nodig zou kunnen hebben om het perfecte druppelkoffiezetapparaat te vinden. Als je een van de machines in dit artikel kiest, heb ik er alle vertrouwen in dat je thuis javasap op barista-niveau kunt maken.

Vergeet niet, dat ene ding is de machine … een ander ding is de brouwtechniek. Reinig uw machine altijd na elk gebruik en gebruik goede bonen en water.

Dat is het. Moge de cafeïnekracht bij je zijn.

Uitgelichte afbeelding: Teemu Perhiö – Flickr CC // Bron