De AeroPress: één van de beste methodes om koffie te zetten


Zegt de naam Aeropress je iets? Nee? Jammer, want het is een van de beste manieren om goede koffie te zetten. Deze relatief recente uitvinding heeft in de koffiewereld zo’n sensatie teweeggebracht dat er zelfs een eigen wereldbeker voor bestaat. Oorspronkelijk was deze uitvinding populair bij liefhebbers van Deep L die graag thuis koffie zetten.

Aeropress werd 5 jaar geleden uitgevonden door Alan Adler, die de Aerobee Frisbee ontwikkelde. Eerlijk gezegd, toen ik voor het eerst over Aeropress hoorde, dacht ik dat het weer een nieuwigheidje was, speciaal voor tijdschriften en tv-reclames op de late avond. Want hoe kan iemand die frisbees en jojo’s maakt weten hoe je koffie moet zetten?

Blijkbaar, veel. De Aeropress heeft me een paar van de beste koppen koffie die ik ooit heb gehad. In sommige trendy cafés wordt overigens alleen filterkoffie gezet. Adler vond de Aeropress uit omdat hij hield van een rijk smakend kopje koffie gebrouwen volgens de cafetaria-methode, maar de koffie moest minder afval bevatten, schoner zijn en minder zuur smaken.

De oplossing van Adler was het gebruik van een filter van fijn papier dat geschikt is voor fijnmalen en dat in een gladde plastic cilinder met een diameter van 5,6 cm wordt geplaatst. (Het is gemakkelijker te persen met een kleiner oppervlak.) In het algemeen is de grofheid of fijnheid van de molen bepalend voor de vultijd. Maar met de AeroPress kiest u de maling en beslist u wanneer u wilt persen – de New York Times.

De Aeropress is niet alleen supergemakkelijk in gebruik, maar je kunt er ook keer op keer mee experimenteren. Het grote voordeel van Aeropress is dat je kunt werken met verschillende malingtypes, cyclustijden en watertemperaturen om nieuwe resultaten te bereiken. Maar dat kan betekenen dat je uren bezig bent met het maken van het perfecte kopje koffie. Bovendien is de Aeropress gemakkelijk schoon te maken en zo praktisch dat u hem gemakkelijk kunt opbergen in uw bagage of kampeermiddel. De prijs is ongeveer 50 euro slechts. Giet het koffiemengsel in een lepel, voeg heet water toe en knijp het uit.

Recent Content