Drones kunnen video’s en foto’s vastleggen vanuit een perspectief dat je nooit zou krijgen van een smartphone. Maar voor ongeveer dezelfde prijs als een fatsoenlijke telefoon, kunt u kopen wat in feite een vliegende camera is.
Deze drones, die geen professionele apparaten zijn maar gericht zijn op enthousiaste consumenten, zijn qua foto- en videokwaliteit ongeveer gelijk aan de camera’s die je in de nieuwste telefoons vindt.
Deze drones, die geen professionele toestellen zijn maar op enthousiaste consumenten zijn gericht, hebben ingebouwde camera’s die qua foto- en videokwaliteit ruwweg op gelijke voet staan met telefoons.
Afgezien van het luchtperspectief, maken veel drones gebruik van ‘gimbals’ om ervoor te zorgen dat video vloeiend en stabiel is, en de resultaten kunnen verbluffend zijn.
De meeste moderne drones kunnen worden opgevouwen tot een zeer draagbaar formaat, wat betekent dat je ze mee kunt nemen op reis. Vergeet alleen niet om de plaatselijke wetgeving over het vliegen met een drone te controleren voordat je opstijgt. En vergeet niet uit te zoeken waar je mag vliegen. In geval van twijfel kunt u contact opnemen met de landeigenaar of de plaatselijke autoriteiten.
Alle drones hier zijn heel gemakkelijk te besturen, en veel hebben sensoren om te voorkomen dat ze ergens tegenaan botsen. Bovendien kunnen sommige zelfs op automatische piloot vliegen terwijl ze een persoon (of een voorwerp) volgen en tegelijkertijd obstakels vermijden.
De functies die je krijgt – en de kwaliteit van de camera – zullen grotendeels afhangen van je budget. Hier hebben we drones uitgekozen die geen speelgoed zijn: het zijn serieuze gadgets en niet wat je goedkoop zou noemen. Bovendien krijg je waar je voor betaalt, dus hoe hoger de prijs, hoe beter de kwaliteit en meer functies een drone zal hebben.
Budget is echter niet de enige overweging. Misschien ben je op zoek naar een lichtgewicht drone die niet geregistreerd hoeft te worden. In de VS mag je bijvoorbeeld vliegen met elk toestel met een startgewicht van minder dan 250 gram zonder enige opleiding te volgen of registratiekosten te betalen. In het Verenigd Koninkrijk moet je dergelijke drones nog steeds registreren, maar heb je meer vrijheid over waar je ermee mag vliegen, en hoe dicht je ze bij mensen en gebouwen mag laten vliegen. Lees voor meer informatie over de dronewetgeving in het Verenigd Koninkrijk.
Scroll naar beneden onder de reviews voor meer diepgaand koopadvies.
1. DJI Mini 3 Pro

Pros
-
Heeft obstakelsensoren
-
Geweldige videokwaliteit bij weinig licht
-
Kan onderwerpen volgen
Cons
-
Relatief duur
-
Geen zijwaartse sensoren
DJI’s nieuwste drone weegt minder dan 250 gram, dus je hoeft hem in sommige landen niet te registreren. Maar in vergelijking met eerdere modellen in de Mini-reeks kan de Pro obstakels detecteren en vermijden.
Ook kan hij onderwerpen volgen, wat een van de grote nadelen was van bijvoorbeeld de Mini 2.
DJI heeft ook de camerakwaliteit merkbaar opgekrikt, en de Mini 3 Pro levert verrassend goede beelden bij weinig licht – een traditioneel zwak punt van kleine drones met kleine camerasensoren.
Het zal ook 4K60 video opnemen, of tot 4K30 in HDR, en je kunt opnemen in D-Cinelike, waarmee je later je kleurcorrectie kunt doen bij het bewerken van de video. Als je in portret moet opnemen, kan de camera ook 90° gedraaid worden.
Zelfs gekocht zonder controller, is de Mini 3 Pro veel duurder dan de Mini 2 (en 2S), maar als je de extra functies wilt die hij biedt, en de beste kwaliteit wilt van een sub-250g drone, is dit degene om te kopen.
Lees onze volledige
DJI Mini 3 Proreview
2. DJI Air 2S

Pros
-
1-inch sensor
-
HDR & Logprofielen voor video
Nadelen
-
App beperkt tot 1080p uitvoer
-
Duurder dan Air 2
De Air 2S is de beste drone om te kopen als je je geen zorgen maakt over registratie. Het is niet de moeite waard om te upgraden als je al een Mavic Air 2 hebt, maar als je dat niet hebt, zijn er een aantal goede redenen om de Air 2S te kopen in plaats van de goedkopere Air 2, zoals de grotere 1-inch sensor van de camera en extra sensoren voor het vermijden van obstakels.
Sommige functies zijn echter beslist niet voor consumenten. Alleen professionals zullen het meeste kunnen halen uit de 10-bits mogelijkheden van de Air 2S en als je alleen in standaard 8-bits video gaat filmen, merk je misschien geen enorm verschil in kwaliteit bij 4K-resolutie tussen de Air 2S en de Mavic Air 2.
Het levert betere kwaliteit (dan de Air 2) bij weinig licht, maar dit is niet wanneer de meeste mensen vliegen. Simpel gezegd: als je het belangrijk vindt om die laatste druppels in videokwaliteit uit te persen en je weet wat je doet, dan is de Air 2S de voor de hand liggende keuze. Als je geen idee hebt hoe je met logvideo moet werken en het liever bij QuickShots en de editor in DJI’s Fly-app houdt, kun je waarschijnlijk beter je geld besparen en voor de Mavic Air 2 gaan.
Lees onze volledige
DJI Air 2Bepaling
3. DJI Mini 2

Pros
-
Geweldige videokwaliteit
-
Geen registratie vereist in sommige landen
Cons
-
Geen obstakelvermijding
-
Geen ActiveTrack
De Mini 2 is een fantastische drone en verdient nog steeds zijn plaats in deze lijst. De videokwaliteit is duidelijk verbeterd ten opzichte van de originele Mavic Mini, en de mogelijkheid om RAW-foto’s te maken (evenals de automatische belichtingsserie) betekent dat het ook een geweldig hulpmiddel is voor luchtfotografie.
Voeg daarbij de verbeterde motoren die een betere windweerstand mogelijk maken, de aanzienlijk betere controller en het enorm betere bereik (en prestaties bij veel interferentie) en het rechtvaardigt gemakkelijk de prijsverhoging.
Zelfs zonder Active Track (wat de grootste teleurstelling is – niet het gebrek aan obstakelvermijding) is het een geweldige aankoop voor mensen met een budget.
Lees onze volledige
DJI Mini 2review
4. DJI Avata

Pros
-
Opwindende FPV ervaring
-
Intuïtieve DJI Motion controller
-
Compact & duurzaam
Cons
-
Duur als je geen bestaande accessoires hebt
-
Niet alle functies zijn beschikbaar met Motion Controller
-
Geen geautomatiseerde foto/video modi zoals andere DJI drones
In tegenstelling tot andere drones hier, is de Avata niet bedoeld om filmbeelden op te nemen. In plaats daarvan is het ontworpen om een ‘first-person view’ te bieden, net alsof je aan boord van het vliegtuig bent. Je krijgt dit beeld van de camera, ja, maar niet op het scherm van je telefoon: je draagt iets dat lijkt op een VR headset, bekend als FPV goggles.
De Avata is DJI’s tweede-gen FPV drone en is een zeer gebruiksvriendelijke manier om in de hobby te stappen: traditioneel zou je alle verschillende onderdelen zelf in elkaar zetten. Maar hoewel de Avata zelf redelijk betaalbaar lijkt, is hij duur als je de bril en controller nog niet hebt, en dat heb je waarschijnlijk niet.
Als je het je kunt veroorloven, is het heel leuk om ermee te vliegen.
Lees onze volledige
DJI Avatareview
5. DJI Mavic Air 2

Pros
-
Neemt 4K-video op met 60 fps
-
Goede obstakel vermijding
Minpunten
-
Geen LOG video profiel
-
App beperkt tot 1080p uitvoer
De Mavic Air 2 is nog steeds een van de beste opties onder de £800/$800. En het is nog steeds een van de beste drones voor consumenten die er zijn. Hij is nog steeds overal verkrijgbaar, maar dat zal misschien niet lang meer duren, want hij is vervangen door de 2S.
Opnamen maken in 4K60 is geweldig, want het betekent dat je de opnamen kunt vertragen in je videobewerkingsprogramma voor een meer filmische look, en je kunt ook slo-motion opnamen maken met 240 fps in 1080p.
Voeg de verbeterde obstakelvermijding, afstandsbediening en vliegtijd toe in vergelijking met de originele Mavic Air en er is geen wedstrijd: de Air 2 is in alle opzichten superieur. Hij is niet perfect door het ontbreken van obstakelsensoren aan de zijkanten, maar accepteer en omzeil de beperkingen en je zult er uiterst tevreden mee zijn.
De Air 2S is beter, maar hij is duurder en alleen degenen die 10-bits video begrijpen, zullen echt profiteren van de opgewaardeerde camera.
Lees onze volledige
DJI Mavic Air 2 review
6. DJI Mini SE

Cons
-
Basis video kwaliteit
-
Geen obstakel vermijding
DJI heeft vorig jaar in stilte de
Mini SE vorig jaar, en het is de goedkoopste drone van het bedrijf tot nu toe.
Het is een soort kruising tussen de originele Mini en de Mini 2.
Het is het gemakkelijkst om het te beschouwen als een Mini 2 met afgeslankte specificaties die overeenkomen met de originele Mini voor zaken als maximale videoresolutie (2,7K), zendafstand (2km) en vliegtijd (30 minuten).
Aangezien het slechts £ 269 / $ 299 kost, is het een echt koopje als je geen 4K-video’s of RAW-foto’s hoeft te maken.
Gericht op beginnende vliegers, is het een bekwame drone die gemakkelijk te vliegen is, maar hij heeft geen obstakelvermijding zoals sommige van DJI’s duurdere drones.
Het goede nieuws is dat het respectabele video’s en foto’s maakt, en het is licht genoeg om in veel landen te worden gevlogen zonder te worden geregistreerd (niet het Verenigd Koninkrijk, helaas).
Lees onze volledige
DJI Mavic Minireview
7. Papegaai Anafi

Pros
-
Camera kan naar boven kantelen
-
Neemt 4K HDR-video op
Nadelen
-
Geen obstakelvermijding
-
Sommige functies achter paywall
Met een gimbal die zowel 90 graden omhoog als omlaag kan kantelen, plus een batterij die via USB-C wordt opgeladen en de mogelijkheid om 4K HDR-video’s op te nemen, is de Anafi een goed alternatief voor sommige drone’s van DJI, vooral als je hem met korting in de uitverkoop kunt vinden.
Het addertje onder het gras is dat het geen obstakelvermijding heeft en sommige van de automatische pilootmodi zijn vergrendeld achter in-app-aankopen, wat raspt wanneer je net zoveel hebt uitgegeven aan een capabele drone.
Lees onze volledige
Papegaai Anafireview
8. DJI Phantom 4 Pro v2.0

Pros
-
Camera heeft mechanische sluiter
-
Neemt 4K60 video op
Nadelen
-
Groot, maar foldt niet
-
Niet zo draagbaar als andere drones
De Phantom 4 Pro v2.0, opnieuw geïntroduceerd na een tekort aan onderdelen, is nog steeds een van DJI’s meest capabele drones. Het grootste nadeel is dat hij niet opvouwbaar is, dus in tegenstelling tot een Mavic, is hij lang niet zo draagbaar.
De v2.0 werd oorspronkelijk gelanceerd in 2018, maar houdt nog steeds stand qua specs. Hij neemt 4K-video’s op met maximaal 60 fps, maar de belangrijkste attractie is de mechanische sluiter. Toegegeven, dit is alleen echt een voordeel als je een drone wilt gebruiken voor het in kaart brengen (fotogrammetrie), maar geen van DJI’s andere consumenten drones heeft een mechanische sluiter.
Hij heeft OcuSync 2.0 HD voor beeldoverdracht naar de afstandsbediening, plus obstakeldetectie in vijf richtingen en ontwijking in vier.
Als je op zoek bent naar de specifieke functies die hier worden aangeboden en geen draagbaarheid nodig hebt, is de Phantom nog steeds een goede keuze.
Drone koopgids
Sommige mensen willen gewoon vliegen voor de lol, maar de meeste mensen willen een drone om luchtfoto’s en video’s te maken. En als je wilt dat ze goed zijn, zul je geld moeten uitgeven voor een smartphone uit de middenklasse. We hebben nog geen goedkopere drone gezien die gestabiliseerde video’s van goede kwaliteit kan maken.
Je krijgt waar je voor betaalt met drones, dus hoe hoger de prijs, hoe beter de camera en hoe meer functies (zoals obstakelvermijding) die zijn inbegrepen.
Vliegtijd en bereik

De vliegtijd varieert sterk, en is niet gebonden aan de prijs. De
Mavic Mini is DJI’s goedkoopste drone, maar vliegt tot 30 minuten op een lading.
Besteed niet te veel aandacht aan het bereik. Het klinkt geweldig om enkele kilometers ver te kunnen vliegen, maar de meeste lokale wetten (ook in het VK) zeggen dat je de drone te allen tijde in het zicht moet houden. Het handige van langeafstandsclaims is dat deze drones veel beter bestand zouden moeten zijn tegen radiostoringen, in tegenstelling tot korteafstandsmodellen die de verbinding met de controller kunnen verliezen, of een haperende videofeed hebben.
Zeer kleine en lichte drones kunnen door de wind worden rondgeblazen, daarom is het hebben van GPS aan boord een must: het stelt de drone in staat automatisch op zijn plaats te blijven zweven. Kijk ook naar de windsnelheid die een drone kan weerstaan: hoe lager de snelheid, hoe rustiger de omstandigheden zullen moeten wachten voor je kan vliegen.
Onderdelen
Hoewel het zelden voorkomt bij de meeste drones hieronder, is neerstorten een reële mogelijkheid. Bijna alle drones worden geleverd met een volledige set reserve propellers, maar omdat er twee tegen de klok in draaien en het andere paar met de klok mee, heb je slechts twee reserve propellers voor elk paar spindels.
Controleer eerst of reserveonderdelen voor een bepaalde drone gemakkelijk te verkrijgen zijn, en ook de prijzen ervan.
Camera’s
Niet alle drones worden geleverd met camera’s. Je hebt geen camera nodig, omdat je de drone altijd in je gezichtsveld moet hebben terwijl je ermee vliegt.
Aan de goedkopere kant van de prijsschaal moet je gaan voor ten minste 1080p (1920×1080). Bedenk dat je – zoals altijd – niet alleen op specificaties kunt vertrouwen. Lees onze reviews om erachter te komen hoe goed de camera van elke drone is. De bitsnelheid is net zo belangrijk voor details in video: de 4K-video van de DJI Mini 2 is indrukwekkend omdat deze kan opnemen met een snelheid tot 100 Mbps. De oudere Mavic Mini was beperkt tot 40Mbps.
Ook krijg je alleen vloeiende, stabiele beelden als je een drone koopt met een gimbal. Dit is een gestabiliseerde bevestiging voor de camera die hem stabiel houdt wanneer de drone kantelt of beweegt.
Sommige drones nemen video’s rechtstreeks op een microSD-kaart op, maar anderen nemen op vanaf de afstandsbediening, of zelfs via de lucht naar een smartphone. Rechtstreeks opnemen is meestal betrouwbaarder en van betere kwaliteit, omdat de video niet hoeft te worden verzonden voordat hij wordt opgenomen.
Inhoudsopgave