De Big Kalita Wave Review: welke moet je krijgen?

In de loop der jaren heb ik alle verschillende Kalita Wave modellen uitgeprobeerd en getest.

Hoewel deze druppelaars dezelfde naam hebben en in theorie identiek zouden moeten brouwen, is dat niet echt het geval.

Noem het slechte kwaliteitscontrole of eigenzinnige charme; dat is aan jou 🤷 ♂️

Persoonlijk hou ik erg van een paar van de Kalita Waves, maar andere zou ik niet aanraden.

In deze review zoom ik in op alle kleine details die belangrijk zijn als het gaat om het kiezen van een model dat bij je past.

In het geval dat u haast heeft, kunt u de TL, DR versie hieronder:

De beste Kalita Wave Model – Volgens The Coffee Chronicler

  • Keramische Kalita Wave: 4.7/5
    De beste combinatie van consistentie, stevigheid, smaak en prijs.
  • Tsubame Staal: 4.5/5
    Als geld geen object is, dan is de stalen Tsubame een uitstekende optie. Steviger dan de keramische versie en met minder thermisch beheer vereist. Enige nadeel is de steile prijs.
  • Zandsteen / Sagan: 4.2/5
    De Sagan-modellen kunnen variëren in debiet van batch tot batch. Het materiaal is een beetje polariserend. Of je houdt ervan of je haat het.
  • Glas: 4.0/5
    Werkt heel goed, maar ook ongelooflijk fragiel.
  • Edelstaal: 2.5/5
    Loopt langzaam leeg en verstopt heel gemakkelijk door ontwerpfouten. Hoewel het erg wijdverspreid is, zou ik het niet aanraden.
    * De kleine versie (155) lijkt minder gevoelig voor verstopping in vergelijking met het grote 185-model

Kalita Wave: Achtergrondverhaal

In speciale koffie bewonderen we consistentie en bijna wetenschappelijke nauwkeurigheid. Dit soort dingen worden vaak gehoord onder de meest hardcore geeks:

De extractieopbrengst moet ‘X’ zijn en de totale brouwtijd ‘Y’.

Vaak slagen we er echter niet in om enkele van de meest elementaire aannames in twijfel te trekken.

De laatste tijd heb ik meer geëxperimenteerd met de Kalita Wave. Ik heb de kleine glazen versie al een paar jaar en vond het altijd leuk, ook al was ik meer van de Hario V60.

Omdat ik grotere partijen wilde brouwen, kreeg ik de iconische roestvrijstalen Kalita Wave 185.

Ik heb echter iets heel vreemds meegemaakt: de stalen versie leek door te sijpelen een stuk langzamer en meer onvoorspelbaar dan mijn gebruikelijke glazen model.

Bekijk de video hieronder, waar ik laat zien hoe je de roestvrijstalen versie van de Kalita Wave ⬇️ kunt “modden”

Kalita Golf Debiet

Verbaasd voerde ik een eenvoudig experiment uit om te zien of er daadwerkelijk verschil was tussen de twee.

  • Ik goot 500 ml (16,90 fl oz) water in elke druppelaar
  • Toen heb ik gemeten hoe snel het zou leeglopen.

Ik was behoorlijk verbaasd: de kleine glazen versie leeggetapt 83 procent sneller dan de metalen versie.

Ik kreeg toen de 185 Wave in keramiek in handen en deed hetzelfde experiment. Opnieuw was ik verrast; deze brouwer handelde ook anders, maar niet zo dramatisch.

Inmiddels was ik ervan overtuigd dat alle Kalita Waves hun eigen persoonlijkheid en flow rate hadden. Het enige wat ze schijnbaar gemeen hadden, was de naam.

Ik nam contact op met enkele van mijn goede koffiemaatjes op Instagram (bedankt, jongens!) en vroeg hen om hetzelfde experiment uit te voeren met hun versies van de Kalita Wave.

Er volgde meer water dat stroomde, en uiteindelijk kwamen ze bij me terug met aanvullende gegevens om mijn hypothese te bevestigen: niet alle golven zijn hetzelfde!

Bekijk de onderstaande infographic om de resultaten van het experiment te zien!

Over implicaties uitstorten?

Bovenstaande metingen zeggen niets over welk model betere koffie zet. Het enige wat het zegt is dat de Kalita Golven enigszins anders zijn.

Met name het roestvrijstalen model is een uitschieter. Het is bijna dubbel zo langzaam in vergelijking met de Glass 185 Wave.

Een ervaren barista zou waarschijnlijk in staat zijn om deze verschillen te overwinnen door de maalgrootte en gietsnelheid aan te passen; het is echter problematisch wanneer Kalita Wave-recepten worden gedeeld alsof er alleen een standaardmodel is.

De sceptische lezer zou kunnen zeggen dat het gieten van water in een lege kegel niets bewijst, dus om dat argument te weerleggen deed ik hetzelfde experiment met een voorvochtig filter in de druppelaar. Nogmaals, de resultaten waren sterk verschillend.

Met voorgespoeld filter

  • Tsubame 185 – 50 sec.
  • Glas 155 – 56 sec.
  • Keramiek 185 – 62 sec.
  • Roestvrij staal 185 – 92 sec.

Verstopping Kalita Wave 185 vs 155?

Mijn persoonlijke ervaring met deze verschillende modellen sloot mooi aan bij de testresultaten. De roestvrijstalen versie is een stuk langzamer dan zijn broers en zussen.

Bovendien hebben zowel ik als andere thuisbrouwers gemerkt dat het de neiging heeft om verstoppingsproblemen te hebben. Dit gebeurt wanneer het gecombineerde gewicht van water plus verzadigd koffiedik het papieren filter naar beneden trekt, zodat het een of meer van de afvoergaten bedekt. Dit is vooral geneigd om te gebeuren als u een meertraps gietrecept volgt (d.w.z. meer dan 2-3 giet).

Ik ondervroeg mijn koffie-geekvrienden hierover, en de algemene mening was dat de roestvrijstalen versie dit probleem had, terwijl het onwaarschijnlijk was dat de glazen en keramische versies verstopt raakten.

kalita wave 4 modellen naast elkaar gezien vanaf de bovenzijde
Merk op hoe er 3 verschillende soorten drainageontwerpen zijn onder deze Kalitas

Verschillen tussen Kalita Wave modellen

Laten we het ontwerp van elk model eens nader bekijken en praten over voor- en nadelen.

Keramische Kalita Wave

De keramische versie heeft drie uitstekende ribben die bedoeld zijn om de onderkant van het filter omhoog te brengen. Deze ribben steken ver genoeg uit dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat het filter naar het gewicht van de drijfmest wordt gesleept. Ook worden de gaten aan de zijkant van de ribben geplaatst, wat het nog moeilijker maakt voor verstopping.

Over het algemeen heeft het keramiek een uitstekende stroomsnelheid en consistentie.

Het ontwerp is mooi zonder de meest in het oog springende te zijn onder de Kalita Waves.

Het grootste nadeel is natuurlijk dat keramiek kwetsbaarder is dan andere materialen.

Glas Kalita Wave

Het glazen model ziet er compleet anders uit dan de keramische versie. Ja, het is ook een druppelaar met platte bodem, maar dat is waar overeenkomsten eindigen.

In plaats van ribben in de bodem heeft het glas een midden dat wordt opgetild. Dit houdt het filter efficiënt uit de buurt van de afvoergaten.

De glazen Kalita heeft een zeer snel debiet en is voorspelbaar. Het is een genot om op te brouwen.

De glazen versie is echter nogal fragiel, dus als je het minst onhandig bent, zou ik dat model vermijden.

In de aanloop naar dit experiment kocht ik de grotere glazen versie, maar brak deze na slechts twee dagen gebruik.

De versie van 155 glas zou steviger moeten zijn, omdat de plastic dop hem beter beschermt en een betere gewichtsverdeling heeft. Op beide versies zijn de plastic doppen van identieke grootte. De 185 is echter veel groter, dus technisch gezien is hij een stuk meer blootgesteld. Om mijn punt kracht bij te zetten, voeg ik eraan toe dat ik de 155 glazen versie al ongeveer 2,5 jaar heb, zonder ongelukken tot nu toe (klop op hout).

Kalita Tsubame en Sagan naast elkaar
Tsubame en Sagan zien er redelijk goed uit in je IG-feed.

Roestvrij staal (RVS) Kalita Wave

Het roestvrijstalen model ziet er geweldig uit als je het op de brouwbalk ziet. Het heeft echter een slecht ontwerp rond de afvoergaten. Net als de keramische en zandstenen versies, vertrouwt het ook op ribben om te voorkomen dat het filter de afvoergaten blokkeert.

Het doet dit echter slecht. De ribben zijn erg ondiep en de plaatsing van de gaten is niet ideaal. Dit maakt verstopping en stalling heel gebruikelijk bij de stalen Kalita Wave.

Om die reden moeten veel mensen die deze brouwer gebruiken, hun toevlucht nemen tot speciale technieken, zoals het gieten van al het water in Ă©Ă©n of twee keer.

Tsubame Kalita Golf (staal/koper)

Ik moet toegeven dat ik aarzelde om te investeren in de Tsubame Kalita Wave 185. Ik vreesde dat het een duur maar inferieur product zou worden, maar gelukkig waren mijn twijfels onterecht.

De Tsubame is vergelijkbaar met de glazen versie, in de zin dat hij geen ribben heeft. De bodem is echter minder bol.

Het werkt min of meer als de glazen versie, maar dan zonder de fragiliteit. Als je het je kunt veroorloven, is deze versie uitstekend! Het heeft een snel debiet dat vergelijkbaar is met de keramische en glazen versies, en het is niet waarschijnlijk dat er vastloopt.

Ik heb zowel de glas- als de keramische druppelaars al laten vallen en verpest. Zoals ze zeggen; Ă©Ă©n keer kopen, Ă©Ă©n keer huilen. Ik verwacht dat de stalen Tsubame alle andere Kalita’s in mijn collectie zal overleven.

Btw, het handvat op de Tsubame-versie ziet er misschien dun uit op foto’s. Maar als je het in het echt ziet, zul je je realiseren dat het op een zeer studie- en elegante manier is beveiligd. De Tsubame straalt gewoon luxe uit. Het is duur, maar als je het kunt betalen, denk ik dat je het zult waarderen.

Ik heb gekozen voor de stalen versie, omdat ik die kleur wat mooier vind dan de koperen versie, en de prijs is ook wat lager.

Sidenote: Het lijkt erop dat er twee verschillende modellen circuleren van de Kalita Wave roestvrij staal: Een met meer uitstekende ribben en een iets snellere stroming, evenals de meer wijdverspreide in dit artikel.

kalita golf gebroken
De keramische versie is steviger dan glas. Maar onverwoestbaar is het niet.

Conclusie: Kalita Wave Dripper Review

Als je geĂŻnteresseerd bent in het brouwen met een Kalita Wave, stel ik voor om te gaan voor een die vrij snel leegloopt en niet het verstoppingsprobleem heeft.

Stevigheid moet ook een overweging zijn.

De keramische versie zal gevoelig zijn voor breken als je hem van een afstand laat vallen, maar tenzij je onhandig bent (zoals ik) zal het waarschijnlijk prima zijn voor dagelijks gebruik. Het heeft wat gewicht, dus je zult het waarschijnlijk niet per ongeluk omver duwen.

Met al deze overwegingen denk ik dat de keramische Kalita Wave de beste combinatie van bruikbaarheid en levensduur biedt. Het enige nadeel is het gewicht; met 317/365 gram (11-13 oz) is het niet bepaald ideaal voor op reis.

De duurdere Tsubame-versie biedt veel van dezelfde voordelen als de keramische versie. Het is echter een stuk lichter en heeft ook meer kans om te overleven als het wordt gedropt. Dat model zou mijn upgradekeuze zijn als geld geen object is.

Modding /Hacking van de roestvrijstalen Kalita

Ik heb onlangs geĂ«xperimenteerd met het “modden” van de roestvrijstalen Kalita Wave.

Er zijn twee kleine hacks die de prestaties van dit model zullen verbeteren.

De eenvoudigste is om het stalen dispersiescherm van de Flair Espresso Pro 2 in de bodem van de druppelaar te gebruiken. Dit zal helpen om verstopping of stilstand te voorkomen. Het nadeel is echter dat je moet letten op een extra bewegend onderdeel. En als je het dispersiescherm nog niet hebt, moet je $ 12 uitgeven.

kalita golf gehackt met boor

De tweede hack is om de afvoergaten op de druppelaar te vergroten. Als je thuis een boormachine hebt en een kobaltboor die ongeveer 4 mm is, is dit een relatief eenvoudige hack om uit te voeren.

Je kunt de video op mijn YouTube-kanaal bekijken om meer te weten te komen over dit trucje.

Ik heb de Kalita van een draintijd van 55 seconden naar 29 seconden gehaald door de gaten sligthly groter te maken. Deze hack zal het probleem niet uitroeien waarbij het filter zich vastklampt aan een of meer afvoergaten, maar het zal de prestaties verbeteren en de stalen versie meer vergelijkbaar maken met de andere Kalita-modellen in termen van stroomsnelheid.

Benieuwd hoe ik de Kalita brouw? Bekijk deze video:

  • Update 25 augustus 2019: Kalita heeft onlangs een zandstenen versie uitgebracht met de naam ‘Sagan’. De druppelaar is gemaakt in samenwerking met de ambachtslieden uit de Hasami-stad, die ook de keramische druppelaar hebben gemaakt. Het presteert op dezelfde manier als de keramische versie en heeft veel van dezelfde voor- en nadelen.
  • Update 2021: Ik heb eindelijk een Kalita Sagan gekocht, en deze versie heeft een debiet vergelijkbaar met de glas-versie. Eigenlijk vind ik dit iets te snel. Mijn conclusie is dat de Sagan-druppelaars consistentieproblemen hebben en dat keramiek een betere keuze is.

FAQ

Welke Kalita Wave-versie moet ik krijgen?

Ik denk dat het keramische 185-model voor de meeste mensen logisch is om te krijgen. Uw geval kan echter speciaal zijn, dus ik stel voor dat u op het artikel klikt om de volledige uitleg te lezen.

Welke maat Kalita moet ik krijgen?

Ik stel voor dat je de grote maat (185) krijgt. Deze grootte werkt goed, zelfs met doses tot 15 gram.
De kleine 155 Kalita Wave werkt alleen voor vrij kleine doses. Rond de 18 gram lijkt het maximum te zijn.

Is Kalita Wave beter dan de Hario V60?

De Kalita Wave is op zich niet beter, maar veel ervaren barista’s geven de voorkeur aan de smaakhelderheid van druppelaars met platte bodem. Als je van lichte roasts houdt, kun je veel genieten van de Kalita Wave.

Snelle navigatie