De bizarre wetenschap achter Beko’s nieuwe HarvestFresh lichttechnologie


Beko beweert dat de nieuwe technologie fruit en groenten langer vers houdt en dat het vitamine A en C gehalte behouden blijft.

De technologie, die Beko HarvestFresh noemt, werkt door de natuurlijke cyclus van daglicht na te bootsen. De groentelade baadt in licht, waarvan de kleur gedurende de dag verandert. s Morgens is er vier uur blauw licht, om de dageraad na te bootsen. Daarna volgen twee uur groen licht om het middaguur na te bootsen en zes uur rood licht voor de schemering. s Nachts gaan de lichten 12 uur lang uit.

Beko zegt dat de technologie onafhankelijk werd geverifieerd door kwaliteitsborgingsorganisatie
Intertek. Het bedrijf testte fruit en groenten die gedurende vijf dagen werden bewaard met de lichttechnologie, in vergelijking met een controlegroep die in het donker werd bewaard. De geteste producten waren tomaten, groene paprika’s, wortelen, spinazie en selderij.

HarvestFresh laden

Als dit alles klinkt als gekkenpraat – want per slot van rekening is groente groente en zodra het geplukt is, is de levenscyclus voorbij, toch? – bereid je dan voor op een verrassing. Dit is veel aannemelijker dan het in eerste instantie klinkt.

In 2013 werd de publicatie
Current Biology een ongelooflijke studie gepubliceerd die aantoont dat zelfs nadat ze geplukt zijn, de fytochemische samenstelling van fruit en groenten blijft veranderen in reactie op licht. Het team achter de studie werkte aanvankelijk met geoogste kool, en testte daarna andere producten, waaronder zoete aardappelen, bosbessen, spinazie en courgettes.

In de vroege ochtend, voor zonsopgang, verhogen planten de productie van chemicaliën die gebruikt worden om insecten af te schrikken. En dit circadiane ritme zet zich voort in hun fruit na de oogst. Sommige van deze chemicaliën hebben een voedingswaarde voor de mens, en we kunnen hun productie stimuleren door de natuurlijke lichtcyclus na te bootsen.

In grote lijnen betekent dit dat het juiste licht op het juiste moment kan worden gebruikt om fruit en groenten voedzamer te maken.

Wat we echter niet weten is of dit proces alleen wordt verstoord of helemaal wordt stopgezet tijdens het vervoer (waar de producten in totale duisternis liggen) of tijdens de opslag (waar ze kunnen worden uitgestald in een supermarkt die 24 uur per dag verlicht is). Dat betekent dat de doeltreffendheid van de technologie van de koelkast afhankelijk kan zijn van de tijd die de producten nodig hebben om bij u thuis te komen.

Het zou ook kunnen betekenen dat om voordeel te halen uit de verhoogde voedingswaarde, je de producten op een bepaald moment van de dag zou moeten eten.

Maar als je je eigen groenten en fruit kweekt of lokaal gekweekte producten koopt, zou Beko’s nieuwe lichttechniek je wel eens kunnen helpen om het beste uit je groenten en fruit te halen.

De nieuwe reeks koelvriezers met HarvestFresh-technologie is te koop bij de gebruikelijke Beko-verkooppunten. Prijzen beginnen vanaf £449 voor de
Harvest Fresh CFG3691DVB 50/50 koelvriescombinatie in zwart, die momenteel op voorraad is op de website van Currys PC World.

Beko HarvestFresh koelkast

U kunt hem ook
kopen in een mat zilveren afwerking voor £469,99. De afmetingen zijn 191 x 59,5 x 65 cm en hij heeft een koelkastinhoud van 184 liter en een vriesinhoud van 129 liter. Als bonus heeft hij een waterdispenser, maar die hoeft niet aangesloten te worden.

U kunt de volledige
HarvestFresh koelvriescombinaties bekijken op de Beko website. Als u hulp wilt bij het beslissen of de tijd is gekomen om uw koelkast te vervangen,
bekijk dan onze gids.

Recent Content