De bucketlist: 37 verschillende soorten koffie om te proberen

Ik snap het; koffie kan verwarrend zijn. Vroeger hoefde je alleen maar na te denken of je het met suiker of melk wilde, of gewoon zwart, maar de laatste tijd zijn er steeds meer gekke brouwsels ontstaan.

Dit is mijn poging om een lijst te maken die alle verschillende soorten koffie omvat en of je ze moet proberen of niet.

Veel voorkomende soorten zwarte koffies

  1. Druppel koffie: Dit is de klassieke koffie uit je jeugd. Het wordt gebrouwen met een druppelkoffiemachine en een papieren filter. Je weet al of je deze koffie lekker vindt of niet, dus ik ga je hier geen advies geven.
  2. Batch Brouwen: Dit is in wezen de “professionele versie” van druppelkoffie. Meestal wordt het gemaakt met een groter en beter koffiezetapparaat dan wat je thuis hebt. Veel speciaalzaken zijn begonnen met het aanbieden van dit soort koffie, wat betekent dat het vaak een uitstekende optie is als je een heerlijke kop koffie zonder melk of suiker wilt.
  3. Espresso: Een klein kopje koffie, meestal rond de 1 oz, afkomstig uit Italië. Gezet op een espressomachine die heet water door een puck fijngemalen koffie met minstens 9 bar druk kan persen. Espresso heeft een laag goudbruine crema bovenop. Dit type koffie is de basis van veel andere koffiedranken.
  4. Americano: Dit type koffie is een espresso verdund met heet water. Qua kracht is het meestal iets sterker dan druppelkoffie, en de smaak is vaak wat ‘gebrander’ en intenser.
  5. Gieten Over: Vergelijkbaar met druppelkoffie, behalve dat het handmatig is gezet door de barista. Vaak gebruikt hij of zij een kleine gietkegel van een bedrijf zoals Hario of Kalita en voegt langzaam water toe met een zwanenhalsketel. Een van mijn favoriete brouwmethodes.
  6. Oogwenk koffie: Giet heet water op gevriesdroogde koffie. Roeren. Makkelijk te maken maar meestal niet erg lekker omdat er meestal een goedkope koffiesoort genaamd ‘Robusta’ wordt gebruikt.

Minder bekende zwarte koffies

  1. Ristretto: Een espresso met maar half zoveel water en een nog fijnere malingsgrootte wat resulteert in een super intense smaak.
  2. Doppio: Italiaans woord voor ‘dubbele espresso’.
  3. Lang Zwart: Australische uitdrukking voor ‘Americano’.
  4. Sifon Koffie: Gebrouwen met behulp van een glazen apparaat dat een sifon of vacuümbrouwpot wordt genoemd. Het vertrouwt op vacuüm om water door gemalen koffie te trekken. Meestal te zien in koffiespeciaalzaken zoals Blue Bottle. Een genuanceerde, maar gedurfde koffiezetmethode.
  5. Aeropress: Dit soort koffie wordt gemaakt door iets te gebruiken dat lijkt op een oversized spuit. De brouwmethode combineert zowel onderdompeling als infusie. Door luchtdruk te gebruiken, dwingt het de gezette koffie door een papieren filter. Cupkwaliteit kan uitstekend zijn; een goedkope en makkelijke manier om thuis goede koffie te zetten.
  6. Turkse koffie: Fijngemalen koffie wordt gekookt in een unieke waterkoker met suiker en ongefilterd geserveerd. Niet alleen in Turkije, maar ook in delen van Oost-Europa en het Midden-Oosten.

Koffie op basis van melk

  1. Cappuccino: Een van de meest voorkomende soorten koffie. Bestaat uit een dubbele shot espresso en gelijke delen gestoomde melk en melkschuim bovenop.
  2. Latte: Een caffe latte (of gewoon latte, zoals het meestal wordt genoemd) is een koffiedrank op basis van lange melk afkomstig uit de VS in de jaren 80. Het is als een cappuccino, maar het is groter in termen van volume en heeft minder melkschuim aan de bovenkant. Vaak wordt het geserveerd in een hoog glas en versierd met latte art
  3. Café Au Lait: Een Franse koffiesoort. In wezen is het een caffe latte geserveerd in een cappuccinokopje.
  4. Caffè Macchiato: Dit is in wezen een espresso shot met een klein beetje melkschuim erop. Het moet voor minstens 80 procent uit zwarte koffie bestaan.
  5. Latte Macchiato: De latte macchiato is verwarrend omdat hij zijn naam deelt met de caffè macchiato en in feite is hij heel anders. Het is een hoog glas gestoomde en schuimende melk met een espressoschot erop. Om die reden is het melkwit in de bodem en meer bruinachtig op het hoofd.
  6. Cortado: Dit is een drank op basis van melk van oorsprong uit Cuba en Spanje. Het is meestal vergelijkbaar met een cappuccino, maar gebruikt minder melk, waardoor het een meer ‘mannelijk’ alternatief is voor andere koffie op basis van melk.
  7. Gibraltar: Min of meer hetzelfde als een Cortado, maar dan geserveerd in een glas. Beroemd gemaakt door Blue Bottle koffie.
  8. Plat Wit: Min of meer gewoon een Australische naam voor een caffe latte. Het verschilt door meestal s te zijnerved in kleinere, keramische beker in tegenstelling tot het hoge glas, en kan minder melkschuim hebben.
  9. Mokka: Een cappuccino waarbij één espresso shot wordt geruild ten gunste van warme chocolademelk.
  10. Espresso con Panna: Espresso met een royale portie slagroom erop.
  11. Affogato: Meer een dessert dan een koffiedrankje. Meestal is het gewoon een klein glas of kommetje met een bolletje vanille-ijs en een enkele shot espresso.
  12. Bulletproof Koffie: Koffie gemengd met ongezouten boter en een bepaald derivaat van kokosolie genaamd MCT-olie. Vanwege het hoge calorische gehalte is het bedoeld om het ontbijt te vervangen. Vermoedelijk helpt het gewichtsverlies en verbetert het de cognitie.
  13. Ierse koffie: Een cocktail bestaande uit hete koffie gemengd met whisky en bruine suiker. Overgoten met slagroom.
  14. Dalgona Koffie: Een mix van oploskoffie, suiker gemengd en heet water samengeklopt tot “koffiemousse”. Daarna overgoten met koude melk.
latte art op cortado

Verschillende soorten ijskoffie

  1. Japanse ijskoffie: Dit verwijst naar een schenking over koffie, waarbij de helft van het water wordt vervangen door ijsblokjes. Vandaar dat de koffie direct op ijs wordt gezet. Vaak erg lekker.
  2. IJs Americano: Een Ice americano verwijst naar een dubbele shot espresso gegoten over een glas vol ijs. Een gebruikelijke manier voor cafés om ijskoffie te serveren.
  3. IJs latte: Als een caffe latte wordt het brouwsel gewoon over een hoog glas ijs gegoten. Zal nog steeds melkschuim aan de bovenkant vasthouden.
  4. Cold Brew: Verwijst naar een soort koffie waarbij koud water en gemalen koffie minstens 24 uur mogen trekken. Omdat het niet met heet water wordt gebrouwen, is de smaak erg laag in zuurgraad.
  5. Koud infuus: Deze zetmethode laat koud water heel langzaam over de gemalen koffie druppelen met behulp van een speciaal apparaat. Deze methode extraheert meer smaak dan cold brew, maar is nog steeds laag in zuur.
  6. Nitro Koffie: Is de laatste jaren erg populair geworden. Het is koffie ‘van de tap’; koffie doordrenkt met stikstof, waardoor het bubbelt als een bier van de tap. Kan heerlijk zijn.
  7. Espresso Tonic: Een veel voorkomend gezicht in de afgelopen jaren, deze drank bestaat uit een espresso shot (of soms geconcentreerde zwarte koffie) gegoten op tonic water. Geserveerd op ijs en vaak gegarneerd met een schijfje citroen of een pruik rozemarijn.
nitro koffiehouten tafel
Wat nitro koffie vers uit de kraan

Lijst van zeldzame koffiesoorten en bonen

  1. Cascara: Je zou dit ‘koffiethee’ kunnen noemen. Het is gemaakt van de schil en pulp van de koffiekers, die wordt gedroogd. Het kan worden toegediend en geconsumeerd op een vergelijkbare manier als thee. Het heeft een goudrode kleur en smaakt zoet en fruitig. Bevat cafeïne zoals gewone koffie, maar in kleinere hoeveelheden.
  2. Geisha: De afgelopen tien jaar is deze koffie de duurste en meest gehypete koffiesoort ter wereld. De bes is meestal langwerpig en heeft smaken van bergamot, jasmijn en perzik. In 2018 werd een pond van de duurste Geisha verkocht voor $ 803 per pond. De hoogste kwaliteit is te vinden in Panama.
  3. Pacamara: Dit is een andere gewilde koffievariëteit. Pacamara wordt soms vergeleken met Geisha, ook al heeft het een heel andere smaak. De boon is groter in vergelijking met andere variëteiten, en deze variëteit wordt meestal geassocieerd met El Salvador.
  4. Liberica: Koffie heeft drie oudersoorten. De meeste speciale koffie komt uit de Arabica-familie, terwijl de meeste bonen die worden gebruikt voor oploskoffie en andere commerciële soorten koffie afkomstig zijn van de Robusta-soort. Er is echter een derde en schaarse soort genaamd ‘Liberica’. Het wordt tegenwoordig meestal gekweekt in de Filippijnen en kan tot 20 meter hoog worden. De smaak is beschreven als ‘mannelijk’ en nootachtig.
  5. Kopi Luwak: Een bijzondere manier van verwerking van koffie die veel voorkomt in Indonesië, waar de koffiekers wordt gegeten door een civet en vervolgens wordt gepoept. Beroemd geworden door de Hollywoodfilm ‘The Bucket List’. Sommige mensen beweren dat dit een unieke smaak aan de koffie toevoegt, maar vrijwel alle koffie-experts zijn het erover eens dat het nep is. Ook draagt dit soort koffie bij aan dierenmishandeling.
  6. Honing verwerkte koffie: Er is geen honing betrokken bij het maken van deze koffie – in plaats daarvan verwijst het naar een verwerkingsmethode, waarbij de verpulpte kersen mogen drogen met het slijm erop. Deze laag kan er een beetje uitzien en ruiken als honing. Honing verwerkte koffie is tegenwoordig te vinden in veel speciaalzaken. Het heeft meestal notities of perzik en bessen.