De gids van Beedrop over opgietkoffie

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende giet-over-technieken en recepten die er zijn.

Sommige, zoals de 4/6- of Rao-methode, hebben zelfs toegewijde volgelingen.

Ik denk dat de meeste methoden je geweldig smakende koffie kunnen geven. Uiteindelijk gaat het om het aanpassen van alle kleine details: dingen zoals maalgrootte, temperatuur en waterzachtheid, enz. En natuurlijk is het hebben van geweldige koffiebonen nog steeds het belangrijkste onderdeel (lees hier over al dat spul).

Een groot probleem met al deze methoden is echter dat ze de neiging hebben ingewikkeld te zijn en veel over te laten aan individuele interpretatie.

Om die reden heb ik hier op de blog niet veel gepost over over-techniek, hoewel ik dit voor de meeste mensen de beste manier vind om koffie te zetten.

Tot nu toe heb ik altijd gedacht dat dit iets is dat mensen zelf moeten inbellen.

Disclaimer: De volgende post is voor intermediaire thuisbrouwers die de basis al hebben van pour-over. Als je net begint, controleer dan dit bericht in plaats van.

Het belang van agitatie

Het afgelopen half jaar heb ik echter geëxperimenteerd met een zeer betrouwbare brouwmethode. Het combineert enkele van de belangrijkste, maar zelden besproken aspecten van het schenken van koffie.

Het idee van deze methode is om agitatie nauwkeurig te beheersen en tegelijkertijd een volledige extractie en een lange nasmaak te bereiken.

Agitatie lijkt de meeste barista’s te ontgaan. Het is essentieel voor de laatste beker, maar je wilt niet te veel. Het is een evenwichtsoefening om gelijk te krijgen.

Nou, dat was het tot nu toe.

Toen ik begin 2019 voor het eerst de Gabi Drip Master B kreeg, maakte ik er geen grote ophef van. Het is tenslotte gewoon een goedkope plastic douchekop.

Sindsdien gebruik ik het steeds meer. Nu is het een steunpilaar geworden in mijn brouwarsenaal. Ik gebruik het bijna elke keer als ik druppelkoffie maak.

Het goede aan dit kleine apparaat is dat het veel menselijke fouten uit de handmatige koffiezetvergelijking haalt, terwijl je een super lange en schone nasmaak.

Door een zetmethode rond het apparaat te creëren, wil ik veel variabelen van het koffiezetten wegnemen. Je kunt nog steeds spelen met de grootte en verhouding van de maling, maar het idee is dat de agitatie consistent blijft van brouwsel tot brouwsel.

Filosofie: Hoe te maken Druppel koffie

Deze brouwmethode bestaat uit drie fasen.

  1. De bloeifase: Waarom we bloeien is op zoveel plaatsen beschreven, dus ik ga er hier niet op in. In tegenstelling tot veel andere mensen vind ik het echter niet leuk om in deze fase op het bed te roeren. Meestal zal er niet genoeg water in het brouwbed zijn om dit zinvol te maken. Het is moeilijk om consistent te blijven.
  2. De agitatiefase: Tijdens deze fase is het doel om de temperatuur van het brouwbed te verhogen en alle agitatie uit te voeren die nodig is voor het brouwsel.
  3. Percolatiefase: Tijdens de laatste helft van het brouwsel streven we ernaar om te brouwen terwijl we het brouwbed zo min mogelijk verstoren. Dit zorgt voor de ultralange afwerking die deze methode garandeert.

De uitrusting

  • Gabi Master B (Vind het op Amazon)
  • Kalita Golf. In werkelijkheid kun je de meeste druppelaars met platte bodem gebruiken. Of zelfs een Hario V60. Maar om vergelijkbare resultaten te krijgen, moet u kiezen voor de Wave. Ik geef de voorkeur aan de keramische versie.
    (Sidenote: Gebruik de roestvrijstalen Kalita niet omdat deze een langdurig debiet heeft in vergelijking met de andere modellen. Of als je dat doet – zorg ervoor dat je het ‘hackt’ met een verspreidingsscherm: uitleg hier.)
  • Gebruik gebleekt papier (de bruine) altijd geef wat smet af)
  • Uiteraard heb je een digitale weegschaal en een timer nodig.
  • Gebruik zacht water met een TDS tussen 50-80 ppm

Giet over koffie instructies

STAP 1: Bloeien

druppel koffie bloei

Dosis:

  • 25 g koffie tot 400 ml water voor de ideale verhouding van 1:16 (of aanpassen afhankelijk van de gewenste sterkte)
  • Grind-formaat: Medium fijn

In de bloeifase is het doel om alle koffie nat te maken. Dit zal koolstofdioxide vrijgeven, helpen om kanalisatie te voorkomen en ervoor zorgen dat alle gronden tegelijkertijd beginnen met extractie.

  • Giet 75 gram water op het bedje van de koffie.
  • Start uw timer en wacht 45 seconden.

Dit vertaalt zich in bloei met 3 x koffiegewicht.

Dus als je een kleinere partij van 20 gram aan het brouwen was of koffie, zou je 60 gram water gieten voor de schenking.

STAP 2: Agitatie

roer een paar keer na de eerste grote schenking

In deze fase is het doel om de temperatuur van de drijfmest te verhogen en alle gronden tegelijkertijd op te nemen.

  • Giet met een zwanenhalsketel 5 keer de dosis (of als het gemakkelijker te berekenen is – totdat u 50% van uw totale watergewicht hebt bereikt). In ons voorbeeld is dit bij 200 g.
  • Roer vervolgens de drijfmest met een lepel of swizzle stick. Gebruik twee roerselen in een gecontroleerde voorwaartse beweging. Het is essentieel om de agitatie elke keer consistent te houden.
  • Wacht tien seconden voordat u doorgaat naar de volgende stap.

STAP 3: Percolatie

De laatste helft van het brouwsel draait om gecontroleerde stroomsnelheid
  • Leg de Gabi Dripmaster B bovenop de brouwer. Tarra de schaal naar nul.
  • Voeg nu 120 ml water toe. Dit vult het binnenste en buitenste reservoir van de Dripmaster.
  • Houd het binnenste waterreservoir gevuld voor het resterende brouwsel. Vul het elke tien seconden aan. Wanneer je weegschaal 200 gram heeft bereikt, ben je klaar.

Het brouwsel moet eindigen om 3:15 tot 3:45.

Wervelen en serveren

het brouwbed moet er plat en schoon uitzien. Als zand op het strand. Er mag geen slib zijn.

Zorg ervoor dat de koffie voldoende wordt gemengd en iets wordt belucht voor het serveren.

  • Draai het rond in de bereikserver.
  • Giet in een keramische beker met een brede mond en geniet.

Tips en trucs: Giet over koffie tot water verhouding

Het idee van deze methode is dat het zeer consistent is terwijl het nog steeds ideale agitatie krijgt. Je wilt een beetje agitatie in de eerste helft van het brouwsel, terwijl je minimale hoeveelheden wilt in de tweede helft. Dit brouwpatroon creëert een consistente beker met een zeer lange en schone nasmaak.

Niet alle koffiebonen zijn echter hetzelfde. Afhankelijk van wat je bij de hand hebt, kun je het brouwsel in twee verschillende richtingen nemen – sommige bonen zullen goed reageren op de eerste benadering en sommige op de tweede. Of je kunt in het midden blijven en een enigszins uitgebalanceerd kopje bereiken.

  • Fruitig & thee-achtig: Voor dit soort bekerexpressie, maal grover. Ga voor een brouwverhouding van 1:15 of zelfs 1:14 als je een zeer grove maling gebruikt (wat mensen soms een Franse persmolengrootte noemen). Je krijgt een zoete beker, met een laag lichaam, schone zoetheid en hoge zuurgraad.
  • Chocolade en intens: Als je hunkert naar een intens mondgevoel en meer prominente tonen van chocolade en karamel, ga dan voor een fijnere maling en een brouwverhouding van 1:16,6. De suikerbruinende smaken die ontstaan tijdens het roosteren, vergen wat meer moeite om te extraheren. Om die reden zul je wat fijner moeten malen. Om niet te overweldigen, belt u de dosis terug.

De beste manier om pour-over koffie te maken?

Dit recept zal goed werken met andere flat-bottomed brouwers die lijken op de Kalita Wave, zoals de December, Lily en de Blue Bottle Pour Over Dripper.

Je kunt de Gabi Master B met bijna elke druppelaar gebruiken zolang deze niet te breed is, maar je zult waarschijnlijk het gietpatroon moeten aanpassen, afhankelijk van de vorm.

Met een deel van de kegelvormige gietvorm over koffiezetapparaten zoals de Hario V60, moet u alleen in stap 3 het binnenste waterreservoir ingieten om ervoor te zorgen dat water het brouwsel niet omzeilt.

Maar als je de parameters vergelijkbaar houdt met wat ik in deze brouwgids heb geschetst, weet ik zeker dat je enkele van de beste en meest consistente schenking over koffie denkbaar zult ervaren. Succes!

invoegen
ingevoegd

FAQ

Is koffie schenken beter?

Vanwege het onderscheid in zettechnieken zullen pour-overs over het algemeen meer smaak hebben dan standaard druppelkoffie. Omdat de brouwprocedure nauwkeuriger is, is de smaak meestal meerlagig en opwindend. Dit komt omdat het water meer gelegenheid heeft om de smaken en oliën van het terrein te trekken.

Bevat pour over koffie meer cafeïne?

Normaal gesproken zal koffie overgieten of druppelen hetzelfde cafeïnegehalte bevatten als oploskoffie. Dit hangt echter ook af van de hoeveelheid koffie die je gebruikt en of de oploskoffie Robusta bevat, wat sterker is dan Arabica-koffie.

Waarom is overgieten beter dan druppelen?

Het stelt je in staat om een gedurfdere en rijkere smaak uit het terrein te halen. Ondanks het feit dat het iets korter zou duren in vergelijking met druppelkoffiemachines, kunt u met een schenking de snelheid van het gieten van water naar uw koffie regelen. Onder koffie snobs en kenners overgieten is de methode van keuze.