De optimale espressozettemperatuur

Veel variabelen gaan in het zetten van koffie, en temperatuur is een van de belangrijkste.

Een basisbegrip kan echter een lange weg gaan. Laten we daarmee beginnen.

Meestal wordt espresso gezet tussen 90-96 ° C (194-205 ° F).

Er zijn tal van gegevens die suggereren dat een hogere brouwtemperatuur zal resulteren in een hogere extractieopbrengst.

Als je niet bekend bent, betekent extractie “de hoeveelheid koffiebestanddelen getrokken”.

Daarom hebben temperatuur en extractieopbrengst betrekking op het brandniveau op een manier waarbij u rekening moet houden met het smaakprofiel dat u van de espressoshot wilt verkrijgen.

Temperatuur is echter niet het meest uitdagende deel om aan te passen; het moeilijkste deel is uitzoeken hoe het zich verhoudt tot de specifieke koffie die je probeert te zetten.

Aspecten zoals de gebraden leeftijd en het roosterniveau beïnvloeden hoe de brouwtemperatuur zal zijn interactie met de koffie tijdens de extractie.

Gebraden graad en temperatuur

Een donkerder gebraad kan baat hebben bij een lagere temperatuur

Als je bijvoorbeeld een onderontwikkelde / licht gebrande koffie hebt, wil je misschien op een hogere temperatuur brouwen om een voller lichaam en zoetheid te bieden. Dit zal de zuurgraad en “helderheid” die kunnen optreden tegengaan.

U loopt echter het risico ongewenste eigenschappen zoals bitterheid en zwaar mondgevoel naar voren te brengen als de temperatuur te warm is of het schot te lang wordt getrokken.

Het tegenovergestelde kan gezegd worden voor een medium tot donkerder gebrande koffie. In plaats daarvan zou je de koffie op een lagere temperatuur kunnen zetten om meer delicate tonen en de benodigde zuurgraad naar voren te brengen.

In termen van brandleeftijd zal de temperatuur van invloed zijn op hoe gassen uit de koffie vrijkomen tijdens het brouwproces. Hogere temperaturen met verse koffie zal resulteren in meer gassen die worden geproduceerd. Wat dat met de koffie doet tijdens het trekken van espresso is dat er meer bubbels zullen optreden en de totale trektijd misschien aan de langere kant is. Zodra de espresso echter begint te stromen, zal deze sneller zijn dan een oudere koffie.

In een espressorecept heb je misschien dezelfde zettijd tussen een vers gebrande koffie en een oudere koffie, maar als je het proces in twee delen splitst, begint de versere koffie langzaam en eindigt deze snel, terwijl oudere koffie het nadelige effect zal hebben.

Espresso thuis – wat als je geen PID hebt?

Drie soorten temperatuurregeling zijn te vinden in espressomachines. Er zijn mechanische thermostaten, drukstatistieken en iets dat een PID wordt genoemd, wat staat voor Proportioneel integraal derivaat.

  • Mechanische thermostaten wordt ingeschakeld en verwarmt tot 100 °C (212 °F). Zodra die temperatuur is bereikt, gaat de thermostaat uit. Het nadeel van deze temperatuurregeling is dat de ketel pas kan worden opgewarmd als deze een bepaald afkoelpunt heeft bereikt. In werkelijkheid betekent dit dat je brouwtemperatuur zal fluctueren.
  • Druk statistieken gebruik geen verwarming om temperatuur te bereiken; in plaats daarvan wordt druk gebruikt. Lagere druk betekent een lagere temperatuur, terwijl een hogere druk gelijk staat aan een hogere temperatuur. Deze zijn meestal beter dan mechanische thermostaten omdat krappere openingen minder ruimte laten voor fouten bij het proberen de gewenste temperatuur te bereiken.
  • PID’s zal een ingestelde temperatuur bereiken en zal blijven inschakelen om die temperatuur te handhaven. Dit is de meest consistente en nauwkeurige technologie. PID’s zijn vooral krachtig in machines met dubbele ketel, omdat ze afzonderlijke keteltemperaturen mogelijk maken voor zowel stomen als brouwen.

Wat is Temperature Surfing? 🏄

Temperatuursurfen is een veelgebruikte techniek onder koffie-geeks die geen espressomachine met PID hebben.

In wezen betekent temperatuursurfen dat u de machine probeert te manipuleren om de temperatuur te verhogen of te verlagen, afhankelijk van uw doel.

Een espressomachine kan bijvoorbeeld heet worden, zodat de gebruiker de groepskop kan inschakelen, water kan laten lopen, waardoor deze afkoelt om een meer wenselijke temperatuur te kunnen gebruiken voordat een opname wordt getrokken.

Aan de andere kant kan een machine aan de koelere kant zitten en moet er water door de groepskop lopen om het op te warmen en op een goede brouwtemperatuur te brengen.

Helaas varieert het surfen op temperatuur en is het inconsistent, dus het delen van tips tussen thuisbrouwers is niet eenvoudig, tenzij je hetzelfde model hebt.

Een PID is echt de manier om thuis te brouwen als je je zorgen maakt over het hebben van een variabele minder in het proberen om consistent heerlijk smakende espresso te trekken. De andere twee opties zijn goed te doen, maar ik zou aanraden om uitgebreid onderzoek te doen naar de machine als geheel en zorg ervoor dat u aandacht besteedt aan de temperatuurverwarmingselementen als u er meer over te weten komt.

Temperatuur op het werk in een coffeeshop

Wat betreft het werken als barista in een coffeeshop, heb ik persoonlijk nog nooit meegemaakt dat de temperatuur op een espressomachine verandert. Meestal behandelt een technicus de machine volgens de specificaties.

Het veranderen van de temperatuur is geen ideale zet omdat de meeste espressomachines in de winkel meerdere groepskoppen hebben, wat zou betekenen dat de temperatuur meerdere keren gedurende de dag moet worden aangepast. Als u de temperatuur op de machine echter hetzelfde houdt, voegt u consistentie toe tussen de andere variabelen die worden gewijzigd bij het kiezen van espresso.

Basisvariabelen die worden gewijzigd, zijn de koffiedosering, de hoeveelheid gedoseerde koffie en de tijd die het kost. Andere aspecten die een rol spelen zijn: het type grinder die je gebruikt, de temperatuur binnen en buiten de winkel, het weer buiten en de hoeveelheid zonlicht die aan de koffie wordt blootgesteld. Omdat die aspecten gedurende de dag veranderen, moeten barista’s ook een recept bijhouden door het meerdere keren in te bellen. Met dat in gedachten zou het aanpassen van de temperatuur een onnodige stap toevoegen aan het grote schema van het bieden van efficiëntie.

Conclusie

Met dit alles om te overwegen, eenvoudig gezegd, kan gezond verstand worden gebruikt als je begrijpt wat hierboven is uitgelegd en hoe de temperatuur van invloed is op koffie wanneer je als espresso wordt getrokken.

Hogere temperaturen zullen je opwinden hogere extractie met een verhoogd lichaam en zoetheid, maar een verhoogde kans op het krijgen van een bittere kop. Omgekeerd zullen lagere temperaturen minder extractie, meer zuurgraad en minder lichaam brengen.

Temperatuur is een interessante variabele om uit te zoeken. Als je moeite hebt om je koffie op je espressomachine in te stellen en alle andere variabelen zijn correct, dan kan de temperatuur die laatste hindernis zijn die je van het perfecte kopje houdt. Aan de andere kant, als uw dosering in, uit en tijd allemaal goed zijn, uw molen consistent en betrouwbaar is en uw aanstampen goed is, probeer dan de temperatuur aan te passen.

Dit kan ook van toepassing zijn op het brouwen van pour-overs. Voel je niet buitengesloten als je thuis geen espressomachine hebt en dit wilt proberen en testen.


FAQ Sectie

Wat is de perfecte temperatuur voor espresso?

De benodigde temperatuur voor koffie zal veranderen, maar moet in het venster van 90-96 ° C (194-205 ° F) blijven

Kan water te heet zijn voor espresso?

Ja. Als je water te heet hebt voor espresso, zal het te snel extraheren. De koffie krijgt niet de ruimte om zich te ontwikkelen en laat je achter met een bitter kopje als dat gebeurt.

Waarom is mijn espresso niet heet?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Een eenvoudige oplossing kan zijn dat het kopje waarin je espresso wordt getrokken koud is en dat het kopje de warmte van de espresso absorbeert. Een andere reden zou kunnen zijn dat het portafilter niet genoeg tijd heeft gehad om op te warmen in de groepskop. Een andere belangrijkere reden kan zijn dat je espressomachine waterkoker voor je groepshoofd niet op de juiste temperatuur was ingesteld om je shot espresso goed te trekken.

Welke temperatuur moet lattemelk zijn?

Als barista stoom ik melk tot 71 °C (160 °F) voor een latte. Een goede graadmeter is door met je vrije hand te vertellen hoe heet het is. Een latte is op temperatuur met een handgreep van één seconde op je handpalm. Als je je handpalm maar één seconde tegen de kruik kunt houden voordat het te pijnlijk is, dan heb je ongeveer gelijk. Latte melktextuur moet dun microschuim zijn.