De’Longhi Dinamica review

In een oogopslag

Beoordeling van de expert

Onze uitspraak

Als gemak het belangrijkste is wat u van een koffiezetapparaat verlangt, dan is de Dinamica waarschijnlijk iets voor u. Hij heeft een handig formaat, een handig ontwerp en is handig in het gebruik. Met slechts een paar drukken op de knop krijgt u in minder dan een minuut versgemalen espresso.
Serieuze barista’s zullen elders moeten kijken voor meer diepgaande bediening en aanpassingen, maar als je gewoon een goede kop koffie wilt zonder al te veel na te hoeven denken om 7 uur ’s ochtends, is dit een geweldige keuze.

De DeLonghi Dinamica prijst één ding boven alle andere: eenvoud. Dit is een bean-to-cup koffiemachine voor mensen die thuis heerlijke espressokoffie willen zetten, maar geen tijd hebben om een opleiding tot barista te volgen.

De keerzijde daarvan is dat het waarschijnlijk niet in de smaak zal vallen bij serieuze koffienerds die gewend zijn aan handmatige machines – dit is zo’n beetje het meest hands-off apparaat dat je kunt krijgen – maar het is een ideale machine voor iedereen die jaloers is op de eenvoud van Nespresso, maar te kieskeurig is wat koffiekwaliteit betreft om het bij pods te houden.

Prijs en beschikbaarheid

Het model dat we hier bespreken is de Dinamica ECAM 350.35.W. De ‘W’ verwijst enkel naar de kleur, maar het nummer waar je naar moet zoeken is de ’35’, aangezien je ook gelijkaardige modellen kan tegenkomen met de nummers 75, 55, of 15. Er zijn een paar verschillen tussen de modellen, maar de belangrijkste zijn dat de 15 niet het LCD-scherm heeft van de andere modellen, en dat de 75 en 55 een zelfstandig melkopschuimsysteem hebben voor een extra stap van eenvoud.

De ECAM 350.35.W is officieel geprijsd op £699,99, maar het is gemakkelijk genoeg om hem te vinden bij
Amazon of
Currys te vinden voor minder dan £500.

Als u iets betaalbaarders zoekt, kijk dan eens naar de
Gaggia Naviglio.

Express espresso

De belangrijkste aantrekkingskracht van de Dinamica komt neer op twee dingen: snelheid en eenvoud. Alles aan deze machine is erop gericht om het zo makkelijk mogelijk te maken om ’s morgens vroeg met een bleke blik een cappuccino te maken, waardoor hij perfect is voor iedereen die thuis koffie wil drinken in een koffiehuis zonder een 19-stappen espressotechniek onder de knie te krijgen.

Zet de Dinamica aan en hij warmt automatisch op en spoelt het systeem door. Binnen 30 seconden is hij klaar voor gebruik, waarbij het LCD-display u helder instrueert om uw drankje te kiezen. Vier voorinstellingen – espresso, ‘koffie’ (americano in wezen), lang, en doppio+ – geven u allemaal een koffie met een enkele druk op de knop, en een paar drukken meer geven u de extra opties van een espresso lungo of een ristretto.

Je kunt al deze voorinstellingen direct aanpassen – meer koffie toevoegen voor een sterkere smaak of meer water voor een langere dosering – en je kunt deze aanpassingen ook opslaan in je eigen aangepaste voorinstellingen, zodat je je espresso precies zo hebt als jij wilt, zonder dat je elke keer in de instellingen hoeft te rommelen. Er is ook een speciale knop voor heet water, voor het geval u een koffie langer wilt maken of voor thee.

De bonen worden bewaard in de ingebouwde conische molen, die genoeg capaciteit heeft voor een standaard zakje van 250 gram, en die goed is afgesloten om de versheid op korte termijn te behouden. Er is ook een mogelijkheid om gemalen koffie te gebruiken, voor het geval je nog wat hebt liggen, maar dit moet wel met één schep tegelijk gebeuren.

Heb je melk?

Dus dat is de koffie kant – doodeenvoudig. Als je melk wilt toevoegen, wordt het een beetje handiger.

Langs de voorkant van de machine bevindt zich een melkopschuimer waarmee je melk kunt opwarmen voor een latte of grondiger kunt opschuimen voor een cappuccino. Sommige Dinamica modellen hebben een eigen melkgedeelte, maar het hier besproken model is handzamer.

Net als bij de koffie, is het slechts een paar drukken op de knop om bij de stoomoptie te komen, die je vrij snel het gesis en gekletter geeft van stoom die op hete melk slaat. Het vergt wat oefening om de melk precies goed op te schuimen – draaien en kantelen op de juiste manier, de juiste kan gebruiken, perfect schenken – maar in de kern is het nog steeds eenvoudig. Doe melk in een kan, doe stoom in de melk, en binnen een minuut heb je al het schuim dat je je maar kunt wensen.

Gewoon strak

Eenvoud is niet het enige verkoopargument van de Dinamica. Hij profiteert ook van een slim, compact ontwerp dat zelfs een kleine keuken niet zal domineren en gebruiksgemak voorop stelt.

Het slanke formaat zou in elke keuken moeten passen, en het is indrukwekkend hoeveel functionaliteit De’Longhi in deze vormfactor heeft weten te passen. We zijn ook fan van de subtiele retro-styling, met zachte rondingen en chromen accenten die ervoor zorgen dat dit een machine is waarmee je wilt pronken, en niet in een groezelig hoekje wilt verstoppen.

Hij is zowel praktisch als mooi. Als bijvoorbeeld het waterreservoir leeg raakt of de koffiedikbak vol raakt, knippert er een bericht op het scherm om u dat te laten weten. De koffieresidubak is toegankelijk door de onderkant van de machine snel naar buiten te schuiven, en het waterreservoir schuift netjes aan de rechterkant naar buiten. Beide – en het bijvullen van de bonen – zijn snel, eenvoudig en duidelijk ontworpen met het oog op gebruiksgemak, zodat u nooit de hele machine hoeft te verplaatsen om bij datgene te komen wat u nodig hebt.

De crema van het gewas

Dus wat er echt toe doet, is de kwaliteit van de koffie. En hoewel de Dinamica ons op dat vlak niet echt versteld heeft doen staan, is de koffie constant sterk en kan hij gerust wedijveren met de koffiezaak van uw keuze.

Espresso wordt geleverd met een aantrekkelijke, donkere crema die misschien een beetje dun is naar onze smaak, maar al met al niet slecht. Dat is deels te danken aan de standaardinstellingen, die een beetje zwak zijn, maar als je de instelling ‘aroma’ verhoogt, krijg je drankjes met veel meer oomph als dat is wat je zoekt, en je kunt ook spelen met de moleninstellingen voor verdere fijnafstelling.

De kwaliteit van je cappuccino’s en lattes zal enigszins afhangen van hoeveel handigheid je ontwikkelt voor de melkopschuimer, maar je kunt er in ieder geval op vertrouwen dat de koffie die eraan ten grondslag ligt indruk zal maken.

Verdict

Als gemak het belangrijkste is wat je van een koffiezetapparaat verlangt, dan is de Dinamica waarschijnlijk iets voor jou. Hij heeft een handig formaat, een handig ontwerp en is handig in het gebruik. Met slechts een paar drukken op de knop krijgt u in minder dan een minuut versgemalen espresso.

Serieuze barista’s zullen elders willen kijken voor meer diepgaande bedieningen en aanpassingen, maar als je gewoon een goede kop koffie wilt zetten zonder al te veel na te hoeven denken om 7 uur ’s ochtends, is dit een geweldige keuze.