De’Longhi Maestosa review

Het zal niemand verbazen dat automatische bean-to-cup espressomachines zeer, zeer duur kunnen zijn, maar toch is er altijd een kleine verrassing wanneer je de werkelijke prijs van een espressomachine hoort. En zo is het ook met de De’Longhi Maestosa, die voor een prijs van £2.625 zelfs naar die maatstaven aan de prijzige kant is.

Toch, als u het soort persoon bent dat overweegt om een paar duizend aan een koffiezetapparaat te besteden – en u weet waarschijnlijk wel of u dat bent – dan is de Maestosa waarschijnlijk een moeilijk te verslaan apparaat. Met twee bonentrechters, twee melkopschuimers (voor twee melkdranken tegelijk) en een reeks slimme functies is dit een koffiemachine op zijn meest uitgebreid.

Prijs en beschikbaarheid

De De’Longhi Maestosa is nu verkrijgbaar voor £2,625. In Engeland kunt u hem krijgen bij
De’Longhi zelf of
John Lewis of
Harrods. We hebben hem ook gevonden voor £400 minder – (slechts) £2,225 – bij
Coffee Italia, als u bereid bent om de grote retailers links te laten liggen. Er is nog geen officieel bericht over de verkrijgbaarheid of prijs in de VS.

Als dat een beetje te veel voor je is, kijk dan eens naar onze bespreking van de veel betaalbaardere
De’Longhi Dinamica, of onze gids voor de
beste koffiemachines die we tot nu toe getest hebben, ongeacht de prijs.

Goede dingen komen in tweeën

De beste eigenschappen van de Maestosa zijn niet helemaal nieuw, maar in plaats daarvan neemt het dingen die je elders als standaard zou vinden en doet ze twee keer.

Ten eerste – en het beste van alles – zijn er twee bonencontainers, naast een aparte container voor voorgemalen koffie. Elke hopper kan 290g bevatten – genoeg voor een standaardformaat zak en nog wat – en ze zitten naast elkaar bovenop de machine.

Elke keer dat je een koffie zet, kun je kiezen welke bonen je wilt gebruiken (via het 5 inch touchscreen of de bijbehorende smartphone-app), afhankelijk van je stemming. U kunt ook de maling kiezen – op een 14-puntsschaal – met behulp van wat advies op het scherm over de beste maalinstellingen voor specifieke boonsoorten.

Je kunt zelfs verschillende standaard maalinstellingen opslaan voor elke hopper – een terugkerende functie op de machine, die er alles aan doet om je je voorkeursinstellingen voor zowat alles te laten opslaan.

Een tweede bonenreservoir toevoegen lijkt misschien een kleine aanpassing, maar als je verschillende gebruikers hebt met verschillende smaken, of als je ’s ochtends liever een bittere koffie drinkt en ’s middags een zachtere, dan bespaar je je het geschuif met bonen in en uit de machine of kruisbesmetting van je boonsoorten.

Dat is echter niet het enige dat De’Longhi verdubbeld heeft. Er zitten twee melkopschuimers op het bijgeleverde hulpstuk voor warme melk, wat betekent dat u nu twee cappuccino’s of lattes tegelijk kan maken. Nogmaals, het is misschien een kleine verfijning, maar het is het soort gemak dat in de loop van de tijd toeneemt – vooral in combinatie met de automatisering en slimme bediening.

Dat is eigenlijk de andere lijn die door het ontwerp van de Maestosa loopt: alles is ontworpen om net een beetje eenvoudiger en handiger te zijn dan voorheen. De melkopschuimer zal zich automatisch aanpassen aan de juiste instelling voor een cappuccino of een latte – terwijl dit bij de meeste machines hardnekkig handmatig gebeurt. De Maestosa zal ook automatisch aanbieden om de leidingen te stomen na elke melkdrank, en het melkkannetje is geïsoleerd, zodat u de melk tot vier uur lang koel kunt houden.

Er zijn ook nog kleinere accenten. U kunt melk rechtstreeks in de kan gieten om bij te vullen – u hoeft de kan niet uit de machine te halen – en hetzelfde geldt voor het waterreservoir, maar omdat dit aan de zijkant van de machine zit, kan het zijn dat het wordt geblokkeerd door een ander apparaat of een muur, waardoor u gedwongen bent het hele reservoir er (aan de voorkant) uit te halen.

Er is zelfs een sensor die detecteert wanneer je het deksel opent om gemalen koffie toe te voegen, waardoor er een scherm verschijnt met de vraag of je voorgemalen koffie wilt gebruiken. De’Longhi doet in wezen zijn best om elke ergernis die je met de machine zou kunnen hebben te voorspellen, en ze op voorhand te voorkomen.

Kwaliteit koffie

Natuurlijk is al het gemak niets waard als de koffie zelf de hype niet kan waarmaken en als je het niet erg vindt om er een beetje werk in te steken, dan levert de De’Longhi het.

Er zitten 19 recepten in de machine – allemaal aan te passen met maling, aroma, melkschuim enzovoort – variërend van de standaard espresso en cappuccino tot de ijskoffies en frappuccino’s die wat minder gebruikelijk zijn in thuismachines.

De bonen worden snel en verrassend stil gemalen, en het brouwsel zelf is al even ingetogen qua volume. Als je melk wilt opschuimen, duurt het ongeveer 20 seconden langer op de automatische instellingen, maar er is ook een handmatige opschuimoptie als je je latte-kunsten wilt oefenen.

Ik begon met een espresso om het simpel te houden, en verhoogde het aroma om te zien hoe de Maestosa ermee omging. De crema was van begin af aan een knaller, met een rijke, dikke schuimlaag die aanhield tot het einde van het shot.

De cappuccini zijn net zo indrukwekkend. Net als bij eerdere automatische De’Longhi machines, heeft de Maestosa goed werk geleverd door de melk, het schuim en de koffie in lagen aan te brengen, zodat je bij elke slok een beetje van alles krijgt, in plaats van je te dwingen drie happen schuim naar binnen te werken voordat je ook maar een beetje cafeïne binnenkrijgt.

De uitdaging is dat met zoveel instellingen om mee te spelen, het net zo makkelijk is om dingen verkeerd te doen als om ze verkeerd te doen. Om het maximale uit de machine te halen, moet je wat tijd investeren om te leren welke instellingen voor jou werken – en klaar zijn om ze opnieuw aan te passen als je nieuwe bonen in huis haalt.

Als je de Maestosa eenmaal naar wens hebt afgesteld, zet je een paar van de beste koffiesoorten uit een automatische machine, maar het kost tijd om dat te bereiken en je moet bereid zijn een paar teleurstellende drankjes te accepteren op weg naar de perfectionering.

Slim spul

Naast alle basisgemakken beschikt de Maestosa ook over slimme ondersteuning via de De’Longhi Coffee Link-app. Deze app geeft u toegang tot alle belangrijke bedieningselementen van de machine, zodat u op afstand een drankje kunt maken.

Dit zou geweldig zijn als het beter werkte, maar zoals het is, zijn de slimme functies van de Maestosa op de grens van gebroken. Bij het testen van de app op meerdere Android apparaten bleek dat zelfs het koppelen van het apparaat aan de app onbetrouwbaar was – meestal herkende de app gewoon niet dat ik überhaupt een machine had. Zonder ondersteuning voor het oplossen van problemen in de app en zonder alternatieve manieren om te koppelen, was de app gewoon onbruikbaar vanuit een slim perspectief.

Soms schakelde de app zonder waarschuwing over naar een andere taal – precies wat je wilt als je ’s morgens vroeg met een bleary-eyed begint – en als je de gebruikersrecensies van de Coffee Link-app leest, zul je zien dat deze problemen wijdverbreid zijn. De verbinding verloopt alleen via Bluetooth, niet via Wi-Fi, dus zelfs als je hem aan de praat krijgt, moet je in de buurt blijven om de slimme functies te kunnen gebruiken.

Zoals bij elke slimme koffiemachine moet je er natuurlijk ook aan denken om een kopje klaar te zetten, en bonen in de hopper. Als je een melkachtige drank wilt, moet je er ook voor zorgen dat er melk in de kan zit – hoewel het de moeite waard is om op te merken dat, hoewel de kan geïsoleerd is, het bedrijf aanraadt om er maximaal vier uur melk in te laten staan, dus het is niet echt ontworpen om ’s nachts melk in te laten staan voor een flat white in de ochtend.

Er is ook geen ondersteuning voor Alexa, Google Assistant of Siri, dus je kunt de Maestosa niet koppelen aan de rest van je smart home-ecosysteem of hem bedienen met spraakopdrachten. Het is een opmerkelijke omissie in het apparaat – vooral gezien de prijs – en het voelt achterwaarts gezien hoe verankerd die smart home-systemen nu zijn. Als een gloeilamp van € 20 Alexa kan ondersteunen, dan moet een koffiezetapparaat van € 2.625 dat waarschijnlijk ook ergens in kunnen passen.

Het goede nieuws is dat de meeste van de rest van de slimme functies gewoon een andere manier zijn om toegang te krijgen tot dezelfde personalisatie-instellingen die u op de machine zelf kunt openen – drankinstellingen, gebruikersprofielen, favoriete dranken enzovoort. Dus als je het niet voor elkaar krijgt, mis je alleen de mogelijkheid om op afstand drankjes te maken, maar voor deze prijs is het nogal vreemd dat de toegang tot een van de belangrijkste functies niet mogelijk zou zijn.

Verdict

Als koffiezetapparaat is de Maestosa behoorlijk fenomenaal, vol met functies, uitbreidingen en gemakken die het feit ondersteunen dat hij ook gewoon verdomd goede koffie maakt.

Als een slimme koffiemachine is de Maestosa echter een flop. Slimme ondersteuning is in het beste geval van twijfelachtige waarde in een koffiezetapparaat, maar hier werkt het nauwelijks. Dat zou in elke machine een probleem zijn, maar voor deze prijs is het behoorlijk schandalig.

Mijn advies? Als je bereid bent twee en een half duizend neer te tellen voor een automatische koffiemachine die niet slim is, kijk dan eens serieus naar de Maestosa. Maar als het de slimme dingen zijn die je in de verleiding brengen, blijf dan weg en wacht op De’Longhi’s app om nog wat langer te kunnen brouwen.