Dualit DCM2X 3-in-1 Koffiezetapparaat Review

In een oogopslag

Beoordeling van de expert

Onze uitspraak

De DCM2X zet goede koffie voor een redelijke prijs. Hij is niet onberispelijk, maar als je specifiek een machine wilt die zowel gemalen koffie als pods kan gebruiken (Dualit’s eigen NX en Nespresso en ESE versies), dan is het een prima keuze.

Dualit biedt een reeks 3-in-1 machines en de DCM2X (ook bekend als de 84440) zou in de smaak moeten vallen bij degenen die iets willen dat er een beetje retro uitziet. De gepolijste chromen afwerking, grote knoppen en verlichting – plus de verwarmde kopjeswarmer met rails – zullen een vleugje stijl toevoegen aan elk aanrecht.

Dualit DCM2X: Prijs & beschikbaarheid

De DCM2X kost gewoonlijk £199,99 maar je kunt
de zilveren versie op Amazon kopen voor £185.99 en het
Canvas White model was slechts £150 op het moment van de review. Er is ook een gepolijste versie met een spiegelafwerking aan de zijkanten.

Dat is echt geen slechte prijs voor een espressomachine, laat staan een die compatibel is met Nespresso pods en ESE zakjes.

Dualit’s
eigen composteerbare NX capsules kosten rond de 30 pence als je ze koopt in dozen van 10, maar zijn 20 pence als je voor de 60 capsules doos gaat. Je moet wel meer dan £32 uitgeven om de £6 verzendkosten te vermijden als je ze van Dualit’s website koopt. (Momenteel is er een
actie waarbij je £40 tegoed krijgt om koffie en thee capsules te kopen als je je aankoop registreert, wat het voordeliger maakt. Deze actie eindigt op 10 januari 2020).

Dualit 3-in-1 review

Voor alternatieven zie ons overzicht van de
beste koffiemachines.

Dualit DCM2X: Functies & ontwerp

Het ziet er misschien uit als een miniatuurversie van iets dat je in een koffieshop hebt gezien, maar dit ding is gebouwd voor een prijs. Het lichaam is hoofdzakelijk gemaakt van plastiek – niet metaal – en het is vrij lichtgewicht.

Dualit 3-in-1 review

Dat is hier relevant, want zelfs met een volle watertank zal deze bewegen als je de groepshendel aandraait. Dat betekent dat je een tweede hand moet gebruiken om de rechterkant van de machine vast te pakken om te voorkomen dat dat gebeurt.

De watertank zelf heeft een inhoud van 1,5 liter en kan ter plekke worden bijgevuld dankzij het feit dat de bovenkant naar achteren scharniert. Het is ook een grotere capaciteit dan de meeste Nespresso of pod machines, wat betekent dat er minder vaak moet worden bijgevuld.

In de doos zit een reeks accessoires, en je zult de handleiding moeten lezen om te weten te komen welke onderdelen je moet gebruiken voor het type capsule dat je gebruikt.

Zo is er bijvoorbeeld een hendel voor Dualit’s eigen NX-capsules (die ook geschikt is voor Nespresso en Nespresso-compatibele pods). En voor de meeste capsules moet je het speciale gereedschap gebruiken om gaatjes in de top te prikken voordat je ze in de houder plaatst: er is geen intern mechanisme om dit te doen vanwege het multi-brouwkarakter van de machine.

Het andere handvat is voor gemalen koffie en ESE pods. Er zijn filters voor één en twee kopjes, en een lepel met een stamper aan het uiteinde om de juiste hoeveelheid gemalen koffie af te meten en aan te stampen.

De papieren vellen om in deze filterbehuizingen te plaatsen waren een beetje een verrassing: Dualit raadt het gebruik ervan aan om te vermijden dat het koffiedik de kleine gaatjes verstopt, maar het is de eerste espressomachine die we ermee zien.

Vanaf het indrukken van de aan/uit knop tot het bereiken van de zet temperatuur duurt 40 seconden, op dat moment wordt je geïnstrueerd om 230ml water te doseren zonder capsule, pod of gemalen koffie in de houder. Dit is om ervoor te zorgen dat alles op temperatuur is wanneer de espresso wordt geproduceerd, en het wordt verondersteld ook te worden uitgevoerd van opeenvolgende kopjes.

Dualit 3-in-1 review

Het voegt extra tijd toe aan het proces, maar verwarmt ook je kopje, wat nodig is als je geen lauwe koffie wilt. Je moet de machine een hele tijd aan laten staan voordat de kopjeswarmer bovenop enig effect heeft op de temperatuur ervan.

Er is slechts ongeveer 100mm tussen de rubberen mat en de groepshandgreep, wat betekent dat een standaard theemok niet zal passen. Espresso mokken passen echter prima.

Als je er eenmaal een paar hebt gemaakt, kun je de eerste espresso maken in ongeveer drie minuten. Iets minder als je een capsule gebruikt in plaats van gemalen koffie, en iets meer als je ook melk wilt stomen.

Wat verrassend is, is hoe luidruchtig de pomp is en het wordt luider als er geen koffie in de houder zit. Dit is niet echt een apparaat dat je ’s morgens vroeg kunt bedienen als de rest van het huishouden nog slaapt.

Je zult er ook aan moeten wennen om water op je werkblad te dweilen, want het is erg moeilijk om de hendel van het apparaat te halen zonder dat er restwater uitloopt.

Het goede nieuws is dat hij uitstekende koffie produceert, en betrouwbaar ook. Of je nu Nespresso capsules gebruikt of Dualit’s eigen NX versies, elke keer is er een luxe crema. Hetzelfde geldt als je gemalen koffie gebruikt, en merk op dat dit de enige manier is om twee espresso’s tegelijk te zetten: capsules zetten slechts één kopje tegelijk.

Het stoompijpje doet zijn werk uitstekend met het opschuimen van melk voor lattes en cappucino’s, en het rubberen gedeelte is eenvoudig te verwijderen en schoon te maken.

Omdat er een afvoer is voor de overtollige stoomdruk, loopt de lekbak veel sneller vol dan je zou verwachten, dus moet hij vrij vaak geleegd worden. Maar schoonmaken en onderhoud zijn allemaal vanzelfsprekend bij dit type koffiezetapparaat.

Verdict

Over het geheel genomen is de 3-in-1 koffiemachine van Dualit een degelijke keuze. Het laat je genieten van de ceremonie van het bereiden van een espresso van gemalen koffie, maar biedt ook het gemak van het gebruik van een capsule als je meer haast hebt.

Het kan niet concurreren met het gemak van een bean-to-cup machine, maar voor puristen die een handmatige espressomachine willen, levert het de goederen.