Dyson denkt dat je een formaldehyde detector nodig hebt. Denk je dat?


Zelfs voor de pandemie, brachten mensen 90% van hun tijd binnen door. Een groot deel daarvan was in openbare gebouwen, zoals pubs, bioscopen, kantoren en restaurants. Maar het afgelopen jaar is een groot deel van die tijd binnenshuis doorgebracht.

Omdat we zoveel tijd thuis doorbrengen, hebben we meer tijd om ons zorgen te maken over de luchtkwaliteit binnenshuis en om na te denken over wat we inademen terwijl we thuis werken, ons thuis ontspannen, thuis eten en ons thuis vervelen. Vandaar
de nieuwe Dyson lancering.

Ik zeg niet dat Dyson munt slaat uit onze angsten – precies. Het is gewoon een van de merken die hun aandacht weer richten op de dingen die al dan niet om ons heen op de loer liggen in onze huizen. En de dreiging van de dag is formaldehyde.

Wat is formaldehyde?

Formaldehyde behoort tot een groep vluchtige organische stoffen (VOS) die aanwezig zijn in de lucht in onze huizen en die worden afgegeven door gewone huishoudelijke artikelen. Andere VOC’s zijn benzeen, ethyleenglycol, tolueen en methyleenchloride. VOC’s zijn gassen die op lange termijn chronische gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben.

In de Verenigde Staten heeft de
Environmental Protection Agency vastgesteld dat de niveaus van een twaalftal veel voorkomende organische verontreinigende stoffen twee tot vijf keer hoger waren in huis dan erbuiten – ongeacht of de huizen in stedelijke of landelijke gebieden stonden.

Waar komt formaldehyde vandaan?

Je komt het meest in contact met formaldehyde via tabaksrook. Maar het wordt ook vaak gebruikt om huishoudelijke artikelen te maken, dus het wordt afgegeven door vervaardigde houtproducten zoals meubels en vloeren en kreukvrije stoffen zoals gordijnen. Het zit ook in tapijten, verf en andere doe-het-zelfartikelen.

Als je veel nieuwe meubels hebt met multiplex, spaanplaat, laminaatvloeren en kasten, is het formaldehydegehalte in je huis waarschijnlijk hoger dan normaal.

Is formaldehyde gevaarlijk?

In grote hoeveelheden, ja. Op korte termijn kan blootstelling aan formaldehyde je ogen, huid en ademhalingssysteem irriteren. Op langere termijn, wordt het beschouwd als kankerverwekkend.

Het lijdt geen twijfel dat formaldehyde en andere VOC’s slecht zijn voor je gezondheid. Maar formaldehyde is geen ondetecteerbare bedreiging.

Als je een hoog gehalte formaldehyde in je huis hebt, weet je dat waarschijnlijk al – omdat je het kunt ruiken. De chemische geur van nieuwe verf, industriële lijm en vloerbedekking duidt waarschijnlijk op een hoog gehalte aan VOC’s, met name formaldehyde, dat een sterke geur heeft.

De lucht thuis zuiveren

Als je onlangs je huis hebt geschilderd, verbouwd of een nieuwe vloer hebt gelegd, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je geen chemicaliën inademt die deze producten uitstoten. Als je huis naar chemicaliën ruikt, adem je chemicaliën in en je kunt er zeker van zijn dat goedkope houtlijm je longen geen goed doet.

Maar er is een eenvoudige oplossing. Zet je ramen open. Dit is de snelste en beste manier om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.

Dit is echter niet altijd mogelijk vanwege de kou, regen en – afhankelijk van waar je woont – de buitenluchtvervuiling door verkeer en meer. De andere optie is dus om te investeren in een luchtzuiveraar met een actief koolfilter.

Luchtzuiveraars zijn een product waarbij techniek en hoogwaardige constructie een enorm verschil maken. Bij slecht gemaakte luchtreinigers zal de lucht door kieren in het apparaat worden gezogen en niet worden gefilterd. Dit betekent dat om een echt effectieve luchtreiniger te krijgen, je zult moeten investeren.

Om meer te weten te komen over welke luchtreiniger geschikt is voor jou,
kijk dan eens naar ons artikel over het kiezen van een luchtreiniger. Maar als je klaar bent om te kopen,
Philips heeft een reeks luchtreinigers die beginnen bij £279,99.

Formaldehyde detectoren

Handheld formaldehyde detectoren zijn
verkrijgbaar voor ongeveer £100 en meer, maar ze zijn niet altijd even goed in het onderscheiden van verschillende chemicaliën en we zouden niet aanraden erop te vertrouwen.

Als je het budget ervoor hebt en wilt investeren in een luchtreiniger van hoge kwaliteit met een ingebouwde formaldehydedetector, is Dyson’s nieuwe
Purifier Hot + Cool Formaldehyde is te koop bij Dyson voor £599.

Wij denken dat de meeste mensen geen speciale formaldehyde detectie nodig hebben. Echter, gezien Dyson’s technische achtergrond, als je er een wilt, is dit er een om te kopen.

In tegenstelling tot concurrerende producten die een op gel gebaseerde formaldehydedetector hebben die na verloop van tijd verslechtert, heeft het nieuwe apparaat van Dyson een solid-state detector. Het apparaat is ook uitgerust met een scherm, zodat u informatie krijgt over het formaldehydegehalte in uw huis.

Maar het detecteert natuurlijk niet alleen. Het heeft ook een volledig afgesloten HEPA 13 filtratiesysteem dat 99,95% van de deeltjes zo klein als 0,1 micron uit de lucht verwijdert. Dyson zegt dat de constructie van het filter ervoor zorgt dat er geen ongefilterde lucht weglekt.

Hij is ook 20% stiller dan de vorige Dyson luchtreiniger, die we hebben getest. Om te zien wat we vonden van de Dyson Pure Hot + Cool, bekijk
onze volledige review.

Recent Content