Dyson V11 Absolute review

Dyson moet wel het enige bedrijf ter wereld zijn dat een jaarlijkse stofzuigerupdate kan opdreunen – daar kan toch alleen een iHoover tegenop – en zo staan we oog in oog met de nieuwe
Dyson V11.

Zoals je zou verwachten, komt dit bijgewerkte model met alle gebruikelijke beloften over verbeterde zuigkracht en een betere batterij, maar de interessantste veranderingen zitten helemaal niet in de stofzuiger zelf: ze zitten in de nieuwe High Torque-zuigkop.

Prijs en beschikbaarheid

De Dyson V11 is nu verkrijgbaar in zowel de VS als het VK, met prijzen vanaf £499/$599. De specificaties van de beschikbare modellen verschillen echter tussen de twee landen.

In het Verenigd Koninkrijk kunt u de
V11 Animal krijgen voor 499 pond, die wordt geleverd in paars. Dit is inclusief een reeks accessoires, maar slechts één full-size reinigingskop: Dyson’s oude directe aandrijfkop, die is ontworpen voor tapijten. Dat betekent dat de V11 Animal ideaal is als uw huis volledig is voorzien van vloerbedekking, maar geen volledige reinigingskop bevat die is geoptimaliseerd voor harde vloeren.

Voor £599 krijgt u de V11 Absolute (het model dat we hier hebben beoordeeld), die verkrijgbaar is in blauw of goud. In tegenstelling tot de Animal worden hier twee grote koppen bijgeleverd: een zachte rolkop voor harde vloeren en de nieuwe High Torque kop, die geoptimaliseerd is voor zowel tapijt als harde vloeren en die automatisch tussen beide kan schakelen.

Ongelukkigerwijs is de situatie in de VS anders. Als je in de VS bent,
$ 599 krijgt u de paarse V11 Animal. Dit is inclusief de High Torque kop, maar het lijkt een andere versie te zijn dan die op de
699 dollar kostende V11 Torque Drive (in blauw of koper, in plaats van goud). Extra gereedschap en hulpstukken verschillen ook tussen de VS en het VK, dus deze bespreking van het UK Absolute model is misschien niet helemaal van toepassing als je in de VS winkelt.

Om deze prijzen in perspectief te plaatsen, de Cyclone V10 modellen van vorig jaar variëren van
£399/$499 tot
499 pond/$599, terwijl de oudere
V8 begint bij 299 pond/ 399 dollar, en de
V7 verkrijgbaar is vanaf £249/$299.

Dyson is ook niet de enige speler in de stad, en andere fabrikanten kunnen snoerloos goedkoper aanbieden. De
Philips SpeedPro Max is een goed alternatief vanaf ongeveer £400 in het VK, terwijl de
Roidmi F8 slechts £299/$329 kost. Als u in het VK bent, kunt u nog goedkoper gaan met de
Hoover H-Free voor slechts £ 139 – dus als uw budget krap is, kunt u Dyson misschien beter helemaal vermijden.

Bekijk onze volledige gids voor de
beste stofzuigers voor meer aanbevelingen, zowel met snoer als snoerloos. Lees ook onze
Dyson 360 Heurist test.

Automatisch voor de mensen

Het meest verwarrende aan de manier waarop Dyson de V11-modellen in het VK heeft verdeeld, is dat het de beste nieuwe functie van de stofzuiger beperkt tot het topmodel: de automatische modus.

Bevestig de High Torque stofzuigerkop aan de V11 en laat hem in Auto staan. De stofzuiger detecteert automatisch of hij op een harde vloer of tapijt werkt en past de zuigkracht dynamisch aan, zodat hij extra kracht levert op tapijt en de accu spaart op harde vloeren. Natuurlijk, het is nog steeds meer werk dan het gebruik van een
robotstofzuiger, maar het is tenminste een begin.

Voor iedereen met een mix van vloeren in huis, is dit het soort kleine touch dat veel toevoegt aan het nut van de V11. Dyson weet heel goed dat ondanks het feit dat er zes of zeven opzetstukken bij elke stofzuiger worden geleverd, de meesten van ons gewoon de hoofdstofzuiger voor alles gebruiken en er het beste van hopen, in plaats van elke kamer van kop te wisselen – en nu zal dat ook echt goed werken, mede dankzij een combinatie van stijve nylon borstelharen voor tapijt en antistatische koolstofvezels voor harde vloeren.

Natuurlijk, als je dingen handmatig wilt houden, heb je die keuze ook. Je kunt de batterij sparen in de Eco-modus of er doorheen werken in de Boost-modus – in de eerste modus kun je nog net 60 minuten werken op een volle lading, zelfs met een gemotoriseerde borstelkop, terwijl je in de tweede modus nog maar 15 minuten kunt werken.

Auto wordt deels aangedreven door de High Torque reinigingskop, die het werk doet om het vloertype te detecteren. Schakel over naar een andere kop en de optie voor Auto wordt vervangen door Medium, wat hopelijk voor zichzelf spreekt.

Het is ook eenvoudiger dan ooit om te wisselen tussen de hoofdzuigmond en de kleinere opzetstukken, dankzij de introductie van een zeer eenvoudige innovatie: een klein stukje plastic dat op de schacht van de stofzuiger wordt geklemd en maximaal twee miniborstelkoppen bevat, zodat u niet telkens naar de kast hoeft terug te lopen als u een spleet wilt schoonmaken.

Scherm om te geloven

Schakelen tussen al deze modi gebeurt met een enkele knop op het uiteinde van de handgreep, samen met een klein, rond LCD-scherm dat je laat weten in welke modus je zit.

Een scherm op een stofzuiger plakken lijkt misschien het toppunt van zinloze over-engineering (iets waar Dyson niet geheel onschuldig aan is), maar de V11 maakt er eigenlijk een verrassend sterke zaak van.

Het scherm laat niet alleen zien in welke modus je zit, maar ook het batterijniveau. En niet met een soort nuttige percentage-indicator, maar met een schatting van hoe lang de batterij nog meegaat op dit niveau.

Dat betekent dat wanneer de Auto-modus tussen zuigniveaus schakelt, je onmiddellijk kunt zien hoe dit je resterende schoonmaaktijd zal beïnvloeden, maar het moet ook dienen om mensen te helpen de juiste instelling voor hen te kiezen.

Bij vorige Dysons was de verleiding groot om de zuigkracht tot het maximum op te voeren en dan verbaasd te zijn als de batterij het begaf, maar het scherm biedt een live herinnering van de impact van Boost op de batterij, zodat u uw schoonmaakbeurt beter kunt plannen en optimaal gebruik kunt maken van de Auto- en Eco-modi – die waarschijnlijk toch meer dan genoeg zijn voor de meeste stofzuigbeurten.

Het scherm dient ook een doel buiten het reguliere schoonmaken: als er iets misgaat, laat het scherm je dat weten en toont het een korte grafiek waarin het probleem wordt benadrukt en wordt uitgelegd hoe je het kunt oplossen. Als het filter niet goed is bevestigd, zoomt het in op een afbeelding van het filter, en als er ergens een blokkade is, toont het het specifieke deel van de stofzuiger dat de luchtstroom blokkeert, zodat u het zelf kunt oplossen (en de klantenservice van Dyson wat werk bespaart).

Piekvermogen

Dus dat is al het mooie spul. Maar werkt de V11 eigenlijk wel goed als een vacuüm? Het zal u niet verbazen, ja, maar er zijn ook goede en slechte dingen.

Om te beginnen, de nieuwe V11 motor is 20 procent krachtiger dan de
Cyclone V10 volgens Dyson. In de praktijk is dit bijna irrelevant: op maximaal vermogen was de V10 snel genoeg om de meeste stofzuigers met snoer te evenaren, en dat is de V11 ook. Tijdens onze tests heeft hij alles, van stof tot klonten haar, op zowel hardhout als tapijt, met relatief gemak verwerkt.

De V10 was de eerste snoerloze stofzuiger met genoeg kracht – en batterij – om ons gerust te stellen het snoer helemaal te laten vallen, en er is niets in de V11 dat aan diezelfde aanbeveling zou kunnen afdoen. Dit is een snoerloze die meer dan aanvullend kan zijn: deze kan uw hele schoonmaakbeurt aan, zelfs voor een vrij groot huis.

Het is echter niet allemaal goed. Die snellere motor vereist een grotere batterij om hem aan de gang te houden, en als gevolg daarvan is de werkelijke levensduur van de batterij slechts marginaal beter dan bij het vorige model. Hij kan nu 60 minuten met een gemotoriseerde kop op de laagste zuigstand – dat is dezelfde tijd die de V10 aankon, maar dat was alleen zonder gemotoriseerde kop.

Het nieuwe display moet de meeste eigenaars helpen om die batterij toch efficiënter te gebruiken, maar zelfs dan zullen de meeste gebruikers geen radicaal verschil merken. Zowel deze als de V10 zullen het ongeveer een half uur volhouden met een gemotoriseerde kop op de gebruikelijke zuiginstellingen, en de batterij op de maximale zuigstand blijft gemiddeld onder de 10 minuten.

Aan de andere kant was het bedrijf waarschijnlijk terughoudend om de batterij groter te maken dan hij is vanwege de oplaadtijd – de V11 heeft 4,5 uur nodig om op te laden tot hij vol is, een uur langer dan de V10. Voor de meeste mensen zal dat geen probleem zijn, maar als de batterij halverwege de schoonmaakbeurt leegraakt en je hem wilt bijvullen voor de tweede ronde, heb je nog langer te wachten dan voorheen.

Naast het wachten, maakt Dyson zich waarschijnlijk ook zorgen over het gewicht. De V11 is 300 gram zwaarder dan de V10, die al de grenzen van het comfortabele opzocht. Voor een korte schoonmaakbeurt is het gewicht van 2,97 kg nog steeds prima, maar voor een langere schoonmaakbeurt – vooral als je hem optilt om de hoeken van het plafond schoon te maken – zul je het waarschijnlijk snel voelen branden.

Dat wordt niet geholpen door het feit dat Dyson nog steeds koppig weigert om een trekkervergrendeling toe te voegen. Dat betekent dat je constant druk op de trekker moet houden om de stofzuiger aan de gang te houden. Ongetwijfeld helpt dat om de batterij wat langer mee te laten gaan, maar in ruil daarvoor krijg je een pijnlijke trekkervinger, vooral in combinatie met het extra gewicht van de V11.

Ten slotte is het legen van de vuilnisbak even eenvoudig als altijd – een snelle druk op de knop en de bak is leeg – terwijl de inhoud van de bak – 0,76 liter – hetzelfde is als die van de V10. Hij is groot genoeg voor een volledige schoonmaakbeurt, tenzij uw vloeren echt smerig zijn, en blijft een gebied waar Dyson een voorsprong heeft op de meeste concurrenten.

Verdict

De V11 voelt aan als een iteratieve update in termen van pure kracht, maar een substantiëlere als het gaat om gebruikerservaring.

Hoe gek het ook klinkt, het nieuwe LCD-scherm is een echte innovatie, en de live-batterijupdates en adviezen voor het oplossen van problemen zijn een enorme hulp. De Auto-modus van de High Torque-kop is ook ideaal voor degenen onder ons die gewend zijn om door te ploegen met hetzelfde oude hulpstuk, ongeacht de ondergrond, waarbij de V11 nu in staat is om onze luiheid goed te maken.

De extra zuigkracht is welkom, maar met minimale verbeteringen aan de batterij en extra gewicht zal dit misschien niet iedereen overtuigen die nog overtuigd moet worden van snoerloos werken.

Uiteindelijk is dit zonder twijfel de beste snoerloze stofzuiger op de markt, maar voor deze prijs zou dat wel moeten, en voor de meeste mensen zullen de goedkopere concurrenten van het bedrijf de klus net zo goed klaren. En met de automatische modus die strikt beperkt is tot Absolute (in het Verenigd Koninkrijk) is er echt geen reden om voor de Animal te gaan.

Specs

Dyson V11 Absolute: Specs

  • Tot 60 minuten batterijduur
  • 4,5 uur oplaadtijd
  • 0,76 liter bakinhoud
  • 261x1286x250mm
  • 2.97kg