Dyson’s V11 Outsize wordt in het VK gelanceerd – maar betekent groter ook beter?

De Outsize is een nieuwe snoerloze stofzuiger, maar het is geen volledig nieuw model. Het is in wezen een grotere versie van de V11 met een bredere reinigingskop en een ruimere vuilnisbak, hoewel de andere kenmerken en specificaties hetzelfde lijken te zijn.

Het doel van Dyson is om mensen met grotere huizen, die tot nu toe sceptisch waren over de aanschaf van een snoerloze stofzuiger, op andere gedachten te brengen. Het bedrijf zegt dat het nieuwe ontwerp het resultaat is van onderzoek naar wat mensen met grotere huizen willen in een stofzuiger.

Dus, wat is er nieuw?

Nieuwe functies voor de Outsize

De Outsize heeft een grotere stofbak dan de V11, zodat u minder vaak hoeft te pauzeren om hem te legen. Met 1,9 liter is dit een van de grootste vuilnisemmers op de markt en een grote stap voorwaarts ten opzichte van de V11, die slechts 0,75 liter ruimte heeft.

De grootte van de vuilnisbak is van groot belang als u een grotere ruimte hebt. Het is minder belangrijk als je een klein appartement hebt waar je nooit ver verwijderd bent van de mogelijkheid om je stofzuiger in de keukenemmer te legen.

De Outsize heeft ook een bredere reinigingskop dan de V11. Hoewel u met de nieuwe zuigmond van 32 cm meer vloeroppervlak kunt stofzuigen dan met een kleinere zuigmond, is er een duidelijk nadeel: u kunt de stofzuiger niet meer zo gemakkelijk in kleinere ruimten manoeuvreren. Dit lijkt ons echt een gemengde zegen.

Verwijderbare batterij

Als u een groot huis hebt, is het belangrijkste waar u naar moet uitkijken een snoerloze stofzuiger met een verwisselbare accu – die de V11 Outsize heeft. Maar dit is geen nieuwe functie, want de latere generaties van de V11 hebben ook een batterij die u kunt verwijderen en verwisselen. (Eerdere versies hadden een schroefbatterij die niet was ontworpen om door de eigenaar te worden verwijderd).

De enige tekortkoming van een snoerloze stofzuiger is dat de batterij leeg kan raken wanneer u halverwege een kamer bent of halverwege het opruimen van een gemorste vloeistof. U moet dan 3-4 uur wachten tot de batterij is opgeladen om de klus te klaren.

Als je een kleinere ruimte hebt en relatief georganiseerd bent, zal dat geen probleem zijn. Maar met een maximale schoonmaaktijd van een uur voordat je moet opladen, is er misschien niet genoeg tijd om een groter huis met twee of drie verdiepingen te bereiken.

Veel nieuwe snoerloze stofzuigers – vooral de duurdere – hebben een verwijderbare batterij die kan worden opgeladen terwijl ze aan de stofzuiger zijn bevestigd of apart. Koop een tweede batterij en u hebt er altijd één opgeladen en klaar voor gebruik.

De V11 Outsize heeft een verwisselbare batterij, hoewel het lijkt alsof je een tweede afzonderlijk moet kopen. De
Samsung Powerstick Jet en
de Miele TriFlex zijn vergelijkbaar geprijsde stofzuigers die ook deze optie hebben. Dat doet ook de
Shark IZ201 – voor ongeveer de helft van de prijs.

V11 Outsize met wanddock

Net als de standaard V11

gaat de batterij van de Outsize tot een uur mee, hoewel dat waarschijnlijk op de laagste stand zal zijn. Dat is ongeveer het beste wat je met de huidige technologie kunt krijgen, zonder de batterij veel groter en zwaarder te maken.

Het vermogen en de zuigkracht lijken hetzelfde te zijn als bij de standaard V11. De Outsize deelt de andere winnende kenmerken van de V11, waaronder een HEPA-filter, een LCD-scherm dat de levensduur van de batterij en storingen weergeeft, en het Torque-accessoire dat het vloertype detecteert en de zuigkracht automatisch aanpast. Hij wordt ook ondersteund door Dyson’s krachtigste motor.

Het compromis zal het gewicht zijn

De extra vuilnisbak en borstelstang zullen echter onvermijdelijk bijdragen tot het gewicht van de stofzuiger. De standaard V11 is al 300 gram zwaarder dan zijn voorganger en toen
toen we hem bekeken, vonden we dat een probleem: “Als je langer moet schoonmaken – vooral als je hem optilt om de hoeken van het plafond schoon te maken – zul je dat waarschijnlijk voelen aankomen.”

In combinatie met enkele andere kenmerken van de Dyson – bijvoorbeeld het ontbreken van een trekkervergrendeling, wat betekent dat je de knop ingedrukt moet houden als je stofzuigt, en het feit dat het een steel is, zodat je hem ergens tegenaan moet zetten of op de vloer moet leggen om een pauze te nemen – voelt het alsof langdurig stofzuigen met de Outsize zwaar werk kan zijn.

Ik zou zeggen dat als je een grote ruimte schoonmaakt, comfort erg belangrijk is en we zullen pas weten of Dyson dat in zijn nieuwste stofzuiger heeft ingebouwd als we hem hebben geprobeerd.

Vergis u niet, snoerloze stofzuigers zijn nu de norm; het is zeker waar bedrijven hun innovatie op richten. Er zijn genoeg snoerloze stofzuigers op de markt die geschikt zijn voor mensen met grote huizen.

Prijs en beschikbaarheid

Maar zullen de grotere vuilnisbak en de grotere reinigingskop voldoende zijn om mensen die de charmes van de standaard V11 weerstaan hebben, over de streep te trekken? Het oudere model is meer dan redelijk geprijsd in vergelijking, en is momenteel verkrijgbaar
vanaf 499 pond op de Dyson website. De Outsize kost u echter €649,99. Voor deze prijs is het ook onwaarschijnlijk dat het iemand zal bekeren die nog geen Dyson fan is.

De Dyson V11 Outsize is exclusief verkrijgbaar bij
te koop bij Currys PC World. Hij kost £649,99 en is verkrijgbaar in de kleuren nikkel en rood. Voer bij de kassa de code DYSONFNDD in voor gratis bezorging de volgende dag.

Om meer te weten te komen over de functies, kunt u
onze review van de (standaard) Dyson V11 lezen of bekijk onze round-up van
de beste stofzuigers die we hebben getest voor onze volledige lijst van aanbevelingen.