Ecovacs Deebot X1 OMNI review


Er worden voortdurend nieuwe functies toegevoegd aan robotstofzuigers. Zoals zijn naam al doet vermoeden, is de X1 OMNI een van de meest volledig uitgeruste op de markt, met bijna alles wat een robotstofzuiger momenteel kan.

Hij heeft een fenomenale zuigkracht, een nieuw ontworpen draaiende mop, een ingebouwde camera met tweewegaudio die u op afstand kunt bedienen, een ingebouwde spraakassistent, geavanceerde navigatie en gedetailleerde 3D-kaarten.

Bovendien leegt hij automatisch zijn stofinhoud in het dock, leegt en hervult hij zijn vuilwatertank, wast en droogt hij zichzelf.

Dus, op papier, is het een monster. Maar hoe is hij in het gebruik?

Ontwerp en uiterlijk

 • Gemaakt door een ontwerpstudio
 • Afmetingen: 36.2×36.2×10.4cm
 • Twee draaiende vegers

De X1 OMNI is ontworpen in samenwerking met de Jacob Jensen Studio in Denemarken. Ze hebben niet veel gesleuteld aan het vertrouwde robotstofzuigeruiterlijk, maar hij is wel mooi gedetailleerd en heeft een subtiele glans van kwaliteit die past bij zijn prijsklasse. Het is in wezen een schijf met zilveren bovenkant, met een verhoogde LIDAR-toren aan de voorkant.

X1 OMNI

Alles bij elkaar staat hij ongeveer 10 cm van de grond (de afmetingen zijn 36,2 x 36,2 x 10,4 cm), wat ongeveer gemiddeld is voor een robotstofzuiger. Hij zou gemakkelijk onder de meeste meubels moeten kunnen stofzuigen, maar we raden u aan om voor de zekerheid de ruimte onder uw bed en bank op te meten.

Aan de voorkant is er een camera die u via de app kunt openen, evenals een luidspreker en microfoon voor de stemassistent en audio. Onderaan heeft het twee zijborstels en plekken om de dweilplaten te bevestigen.

Onderkant van de X1 OMNI

Als u bij de stofbak moet, verwijdert u gewoon het deksel van de robotstofzuiger, dat magnetisch bevestigd is. De stofbak is klein: een kleine capaciteit is een van de struikelblokken van het ontwerp van de robotstofzuiger, maar in een zelfledigend apparaat is het veel minder belangrijk.

Instellen

De X1 OMNI is eenvoudig te installeren. Vul het schoonwaterreservoir in het dock, stop een zak in de gleuf, sluit het dock aan en bevestig de borstels aan de onderkant van de robotstofzuiger.

Zodra je de ECOVACS-app hebt gedownload (gratis te gebruiken en beschikbaar voor Apple en Android), volg je de in-app instructies om te koppelen. Het maakt gebruik van uw Wi-Fi-verbinding thuis en in onze test vond en koppelde het onmiddellijk met de robot.

Het is misschien handig om op te merken dat de OMNI omkeert in zijn dock. Je weet dat je het goed hebt als het oplaadlampje brandt en zichtbaar is aan de voorkant van de robot. Doe niet wat ik deed en stop hem er verkeerd om in, waardoor de lading langzaam wegvloeit terwijl je probeert uit te zoeken of er iets niet goed is aangesloten.

X1 OMNI in dock

Als je eenmaal bent ingesteld, kun je de X1 OMNI bedienen met bedieningselementen in de app, op het dock, op de robot zelf of via spraakopdrachten aan Yiko, de geïntegreerde spraakassistent.

Prestaties

 • 5000PA zuigkracht
 • 4hr 20min lopende tijd
 • 67dB bedrijfsvolume

Soms, als er een product is met een heleboel toeters en bellen, gaan de centrale functies een beetje verloren. Dit is niet het geval met de X1 OMNI, die absoluut fantastisch is in wat hij moet doen: vloeren reinigen.

Hij heeft de krachtigste zuigkracht die we hebben getest (5000PA), en is geschikt voor harde vloeren en tapijten. We zouden nog steeds zeggen dat als je erg dikke tapijten hebt, je regelmatig met de hand moet stofzuigen voor een diepere reiniging.

De X1 OMNI heeft een functie voor oppervlaktedetectie, zodat hij het vermogen kan opvoeren als het om een vloerkleed of tapijt gaat, terwijl hij de batterijlevensduur spaart met een lagere zuigkracht op harde vloeren.

Als hij volledig is opgeladen, kan hij 4 uur en 20 minuten werken. Het is moeilijk voor te stellen dat je meer tijd nodig hebt dan dat. De oplaadtijd is niet gespecificeerd, maar ik schat dat het ongeveer 5 uur was.

Een van de verkoopargumenten is de AIVI 3D Obstacle Avoidance. Ecovacs beweert dat het 18 veelvoorkomende voorwerpen kan herkennen en vermijden, waaronder schoenen, sokken en draden. Ik heb deze functie getest door een trainer en een sok op zijn pad te leggen. De objectdetectie werkt echt. De X1 OMNI navigeerde naadloos om de obstakels heen zonder verstrikt te raken en gered te moeten worden.

Ik denk echter dat een verdwaalde schoenveter of korte USB-oplaadkabel nog steeds naar binnen gezogen kan worden.

De objectdetectie betekent dat de stofzuiger stopt bij meubelstukken in plaats van er recht op in te ploegen, maar als u een verhoogde drempel naar een kamer hebt, zou de X1 OMNI nog steeds in staat moeten zijn om deze succesvol te passeren zonder te stranden. Alles bij elkaar genomen is de navigatie zo goed als elke andere robotstofzuiger die ik heb getest.

Hij is ook erg stil; Ecovacs zegt dat hij een werkvolume heeft van 67dB.

Ecovacs app

 • 3D in kaart brengen
 • Granulaire planning
 • Kan zich richten op specifieke meubelstukken

De app is eenvoudig te navigeren en geeft je veel granulaire controle over de robot en zijn schoonmaakschema.

Je kunt kiezen voor drie niveaus van afzuiging, drie niveaus van waterdebiet, een schoonmaakvolgorde per kamer opgeven en natuurlijk de schoonmaak inplannen.

Na de eerste schoonmaakbeurt in uw huis, maakt het apparaat een zeer gedetailleerde plattegrond. Als het niet helemaal goed is, kunt u de grenzen van de kamers veranderen. Zo kunt u de spraakassistent bijvoorbeeld vragen om de keuken te dweilen, of een dagschema instellen waarbij de OMNI ’s ochtends na het ontbijt de keuken schoonmaakt of ’s avonds nadat u naar bed bent gegaan de woonkamer stofzuigt.

Het genereert ook een 3D plattegrond, waaraan u meubelstukken kunt toevoegen. Hiermee kunt u dan weer specifieke instructies geven, zoals “maak schoon onder de bank” of “maak schoon rond de keukentafel”.

X1 OMNI in kaart brengen

De mapping-functie zag een paar meubels aan voor muren, en er was geen manier om ze te verwijderen. Dit was enigszins frustrerend, maar het had geen invloed op het schoonmaakprogramma en het was verder indrukwekkend.

X1 OMNI dock

 • Groot dok (43 x 45 x 58cm)
 • Vervangende zakken elke 1-2 maanden nodig
 • Luidruchtig legen van de zuiging

Dankzij de geïntegreerde watertanks, het reinigingssysteem en de zuigzak is het dok van de X1 OMNI enorm. Daaraan valt niet te ontkomen. De afmetingen zijn 43 x 45 x 58 cm en er is enige ruimte rondom nodig om goed te kunnen werken.

Hij is uitgevoerd in houtskool en zilver, met een minimalistische esthetiek. Ondanks het design ziet hij eruit als een dure vuilnisbak en ik vind hem niet mooi, hoewel ik echt niet weet hoe hij verbeterd zou kunnen worden. Maar ook al is hij niet prachtig, hij is wel discreet en eenvoudig.

X1 OMNI en dock

Het andere ding om te vermelden is het geluid. Als de robot terugkeert naar het dok en zichzelf leegt, doet hij dat via afzuiging. Luidruchtig. Als je niet verwacht een straaljager naast je te horen opstijgen, zal het jou, je huisdieren en iedereen in de kamer de stuipen op het lijf jagen.

Toch, als je een robot wil die je kan plannen om schoon te maken en te vergeten, dan is dit hem. U hoeft de zak in het dock slechts om de één tot twee maanden te legen. De zakken kosten
23,99 dollar voor 10 in de VS, maar prijziger in het Verenigd Koninkrijk, waar ze
£10 voor twee, hoewel je misschien een deal kunt vinden om ze goedkoper te krijgen.

Dweilfunctie

 • Dubbele, draaiende dweilen
 • Leegt, vult bij, droogt en reinigt zichzelf
 • Schoonmaken & drogen is lawaaierig

De X1 OMNI is gebouwd als een “set and forget” reiniger. Dus nadat hij klaar is met dweilen en terugkeert naar het dok, wordt de ingebouwde tank geleegd en opnieuw gevuld en worden de mop pads uitgespoeld en gedroogd. Dit voorkomt dat het apparaat gaat schimmelen als u het niet zelf schoonmaakt (wat het doel enigszins voorbij zou schieten).

De ruil is dat het reinigings- en droogproces nogal lawaaierig is, maar het duurt maar een minuut of twee.

Je zult ervoor moeten zorgen dat de 4-liter schoon- en vuilwatertanks regelmatig vol/leeg worden gehouden. De app en stemassistent herinneren je eraan wanneer het tijd is, en het is gemakkelijk te doen. De bovenkant van het dock gaat open om de tanks eronder te tonen. Elke tank heeft een handvat en kan er recht uit worden getild en naar de gootsteen worden gebracht.

X1 OMNI's watertanks

Robotstofzuigers dweilen meestal op dezelfde manier. Je bevestigt een dweilpad, die min of meer gewoon over de vloer wordt gesleept terwijl ze schoonmaken. Het is echt alleen voorzichtig effectief.

De X1 OMNI heeft twee draaiende mop pads, die met 180 omwentelingen per minuut roteren en een betere schoonmaakprestatie leveren. Toch is het niet zo effectief als met de hand dweilen en het betekent niet dat u nooit meer hoeft te dweilen.

Hoewel je kunt kiezen uit drie mogelijke waterniveaus, zal geen enkele je vloer echt nat maken, dus als je ervan houdt om veel water rond te klotsen wanneer je schoonmaakt, zal dit niet bevredigend zijn. Een ander negatief punt is dat, als de robot over een tapijt moet om terug te keren naar zijn dock na het dweilen van de badkamer, het tapijt licht vochtig kan worden.

Spraakassistent

 • Integrale stemassistent
 • Reageert op 36 commando’s
 • Verschillende talen ondersteund

De X1 OMNI heeft een geïntegreerde spraakassistent, Yiko. Je kunt haar wakker maken door te zeggen: “Okay Yiko”. Vervolgens kun je haar een van de 36 spraakopdrachten geven (die je allemaal in de app kunt zien, en waarvan sommige synoniem zijn). De commando’s omvatten zo’n beetje alles wat u van de robotstofzuiger verlangt.

Het enige addertje onder het gras is dat je de app open moet hebben om de commando’s te leren (hoewel je de app niet open hoeft te houden om spraakbesturing te gebruiken).

Sommige commando’s, zoals “Begin met schoonmaken”, “Maak mijn huis schoon” of “Begin met schoonmaken” zijn gemakkelijk te onthouden, andere, zoals “Zijn verbruiksartikelen verlopen?”, zullen minder snel in je opkomen.

Als je tegen Yiko spreekt, zal ze op je reageren, ongeveer zoals Alexa. Ze kan een aantal talen verstaan, waaronder Frans, Italiaans, Duits, Koreaans en Engels. Houd er rekening mee dat als je tijdens het schoonmaken tegen de stemassistent spreekt, de robotstofzuiger zal pauzeren.

Al met al vond ik deze functie veel fijner dan ik had verwacht. Het is handig om direct te kunnen vragen om de keukenvloer te dweilen, in plaats van te moeten stoeien met de app. Bovendien betekent het dat je kunt beschikken over spraakassistentfunctionaliteit zonder van tevoren uit te zoeken of het werkt met je huisinstallatie. Toch is hij ook compatibel met Alexa en Google Assistant.

Camera en audio

 • Video bediening op afstand
 • Twee-weg audio
 • Veiligheidspatrouille

De X1 OMNI heeft een camera, microfoon en luidspreker aan boord. Dit betekent dat hij in twee richtingen audio kan afspelen. Open de camerafunctie in de app en u kunt uw robotstofzuiger bedienen van waar u ook bent, in wezen kunt u hem door uw huis besturen als een auto met afstandsbediening.

Hoewel het beeld extreem helder en gedetailleerd is, is het niet het gemakkelijkste ding ter wereld om te besturen. Beter nog, u kunt ervoor kiezen om automatisch door uw huis te patrouilleren, en de beelden te bekijken om te zien of er niets aan de hand is. U kunt zelfs video’s en foto’s opslaan.

Cameraweergave van de X1 OMNI

Er is ook een optie voor een spraakoproep, zodat je via de app naar huis kunt bellen en een gesprek kunt voeren. Als je tenminste cool bent met het idee dat je stem zonder lichaam uit een robotstofzuiger komt – en zij cool zijn met het zitten en chatten met een robotstofzuiger. Dit was een grappige, maar niet bijzonder nuttige functie.

Je kunt ook hallo zeggen tegen huisdieren als je buiten bent, maar als ik afga op de reactie van mijn kat, schrikken ze eerder af dan dat ze gerustgesteld worden.

Prijs en beschikbaarheid

De X1 OMNI is een van de duurste robotstofzuigers die we hebben getest. Maar dat is geen verrassing, gezien het feit dat het Ecovacs’ vlaggenschip product is en absoluut vol zit met functies.

Hij is te koop in verschillende landen. Als je in de VS bent, kun je het krijgen
bij Amazon of
Best Buy. In het Verenigd Koninkrijk is hij verkrijgbaar bij
Ecovacs zelf of
Amazon.

Het merk heeft vrij regelmatig promotionele evenementen, dus het is de moeite waard om in de gaten te houden voor aanbiedingen als je overweegt om te kopen.

Verdict

Dit is echt een monsterrobotstofzuiger – in termen van grootte, prijs, functies en kracht. Het is moeilijk voor te stellen hoe het kan worden overtroffen. Als u een top-of-the-line robotstofzuiger met alle toeters en bellen wilt, is de X1 OMNI een serieuze mededinger.

Hij is echter wel prijzig, dus het is de moeite waard om te overwegen of u alle functies gaat gebruiken waarvoor u betaalt.

Voor meer robotstofzuigeropties, bekijk onze round-up van
de beste robotstofzuigers die we hebben getest.

Specs

Ecovacs Deebot X1 OMNI: Specs

 • Robotstofzuiger en -mop met zelfledigende en zelfreinigende functies
 • 5000PA zuigkracht
 • AIVI 3D obstakel vermijding
 • Levensduur batterij: 4 uur 20 min
 • Werkvolume: 67dB
 • Ingebouwde stemassistent
 • 3D mapping

Recent Content