Een Ode aan Grinding Grove? Mijn Mede Ode Review

De Fellow Ode is al een tijdje uit.

In het begin waren er enorme verwachtingen voor deze glad ogende platte braamslijper.

Maar nadat de eerste golf van opwinding was verdwenen, begonnen klanten te klagen. Naar verluidt was de molen niet in staat om fijn genoeg te malen voor veel gangbare brouwmethoden.

Ik moet toegeven dat deze negatieve recensies me ook hebben uitgeschakeld. De Ode-molen is immers relatief duur, en wie wil er nou een halfbakken product voor die prijs?

Maar toen besloot ik dat ik het apparaat zelf moest proberen, zodat ik je kon vertellen of het de moeite waard was. Ik ben blij dat ik het gedaan heb.

Btw: Ik heb zelf voor deze grinder betaald, dus je kunt er zeker van zijn dat deze review objectief en bias-vrij is.

Mede-Ode

Mede-Ode

Uniek, revolutionair, mooi. Maar heeft ook een aantal ernstige gebreken

Over het bedrijf

Fellow Products is een Amerikaans koffiebedrijf met hoofdkantoor in San Francisco, CA.

Ze staan bekend om super gelikte, moderne (boze tongen zouden zeggen, hipsterachtig) uitziende producten, wat waarschijnlijk verklaart waarom hun prijzen behoorlijk hoog zijn.

Het bekendste product van het merk is de Stagg waterkoker, maar ze hebben ook een uitgebreide lijn bekers en mokken.

De Ode-grinder is de eerste grinder van het bedrijf, en in sommige opzichten is dat duidelijk. Maar daarover later meer.

De Ode begon als een Kickstarter project. Bijna 5000 mensen steunden het project en er werd 1,2 miljoen dollar opgehaald. Hoewel de crowdfunding technisch voorbij is, communiceert Fellow nog steeds met de backers via de projectpagina over enkele aankomende upgrades en verbeteringen.

collega ode grinder

Eerste indrukken

Het meest opvallende aan de Fellow Ode is het prachtige, futuristische design.

Het lijkt wel iets rechtstreeks uit een Stanley Kubrick sci-fi film. Aanvankelijk was het alleen verkrijgbaar in het zwart, maar nu is er ook een witte versie te koop.

Het is een compact, stevig ding, slechts 9,5 inch / 24 centimeter lang. Het ziet er niet helemaal uit als een andere grinder die er is. De meeste molens gebruiken nog steeds een grote trechter voor het bewaren van bonen. Collega Ode heeft dit afgeschaft ten gunste van een enkele dosis trechter.

Omdat we in 2022 leven, is eenmalige dosering een van de grootste trends in koffie, dus deze beslissing is heel logisch.

Het betekent dat de molen minder ruimte op het aanrecht inneemt en in theorie zou je minder problemen moeten hebben met het halflege draaien van de molen.

Zelfs de binnenkant van de single-dose hopper en de achterkant hebben dat “designer” gevoel

Sommige molenaars hebben problemen met popcornen (de laatste bonen springen rond in plaats van gemalen te worden), en de Fellow Ode doet het in dit opzicht behoorlijk goed.

De grinder voelt stevig aan en kan vele jaren meegaan.

Het ontwerp is zowel anders als vertrouwd. Het is niet zoals alle andere grinders op de westerse markt.

De constructie doet me echter denken aan een specifiek Aziatisch ontwerp, dat merken als Xeoleo, Fuji Royal en Feima behoorlijk succesvol hebben gebruikt. De bramen zijn 180 graden gedraaid in vergelijking met veel standaard braamontwerpen, en ik denk dat het helpt om retentie te voorkomen.

De molen maakt ook gebruik van een vijzel, die helpt om de bonen naar de bramen te voeren. Nogmaals, dit is logisch op een enkele dosismolen, omdat dit het hierboven genoemde “popcorning-fenomeen” verder zal verminderen.

De helling die de bonen naar de molen leidt, kan echter een beetje meer schuin zijn om een snellere binnenkomst van bonen in de maalkamer te vergemakkelijken. Fellow werkt aan een kleine herinrichting van de trechter om dit te verbeteren. Maar over het algemeen zou ik zeggen dat dit slechts een klein ongemak is.

Andere opmerkingen over de Ode

  • Het oversized verstelwiel is het andere dat de aandacht steelt. Het wiel is gemakkelijk te draaien en er is een bevredigende klik bij elke instelling, zodat je weet dat het op zijn plaats blijft.
  • Daaronder hebben we de magnetische opvangbeker. Het is gemakkelijk uit te nemen en de magneten zullen het op zijn plaats leiden wanneer je het er weer in stopt. Elegant.
  • Er is ook de Knocker aan de zijkant een klein metalen klepje dat je kunt duwen om het laatste koffiedik eruit te duwen. Deze functie is vrij ongebruikelijk op een koffiemolen voor thuis. Ik kan niet beslissen of ik het leuk vind of niet. Je hoeft de klopper echter niet te gebruiken, dus het is geen probleem.
  • Geluid: Het geluid van deze grinder wanneer het lopen is gewoon heerlijk. Het is bijna stil, een beetje zoals de Eureka Mignon Specialita. Er is echter een klein piepje wanneer de molen heeft vastgesteld dat hij klaar is met slijpen. Het is niet luid, maar sommige mensen zouden dat waarschijnlijk vervelend vinden.
  • Brommen? Er is ook een licht laag zoemend geluid wanneer de molen niet wordt gebruikt. Dit was voor mij een grote teleurstelling. Gelukkig zakte het weg na een paar dagen te zijn aangesloten, en nu is de molen geruisloos wanneer deze niet in gebruik is.
Mede Ode Lid en vangbeker
De vangbeker en het deksel hadden minder onhandig kunnen zijn

Maalt Fellow Ode fijn genoeg?

Een van de grote verkoopargumenten van de Fellow Ode is dat hij 64mm platte bramen gebruikt.

Niet veel huishoudelijke molens bedoeld voor gezette koffie (geen espresso) gebruiken platte bramen. Als ik erover nadenk, past alleen het Wilfa Uniform daarbij. Hoewel, ik weet zeker dat er binnenkort meer concurrentie deze niche van de grindermarkt zal betreden.

Zoals ik al zei, is de molen gericht op gezette koffie, niet op espresso. We hebben het dus over batchbrouwsel, Franse pers, infuus, etc.

Fellow Products heeft hier een aantal grote beslissingen genomen met betrekking tot de bramen. Ze zijn uitstekend geschikt voor gezette koffie, maar ze kunnen niet erg fijn malen. Veel recensenten hebben commentaar gegeven op dit feit, dus het is geen geheim.

Mijn mening is dit: Als je alleen van plan bent om de koffie te gebruiken voor Franse pers en druppelkoffie, komt het goed. Je krijgt heerlijke brouwsels, maak je geen zorgen.

Je zult je echter waarschijnlijk ook een beetje beperkt voelen. Het grootste deel van mijn tijd met behulp van de molen, had ik het in de laagste stand. Je voelt je een beetje dwaas als je dit grote mooie verstelwiel hebt en je maar één instelling gebruikt.

Aan de andere kant waren de smaken van mijn schenking over koffie betoverend. Inderdaad in een andere klasse dan typische alternatieven zoals Baratza Encore of Virtuoso. Naar mijn mening presteerde het zelfs beter dan het Wilfa-uniform.

Ik zou het waarschijnlijk vergelijken met molens zoals de Comandante C40 en K Max in smaakkwaliteit. Het heeft iets minder van die bruisende fruitige zuurgraad die vooral de C40 biedt, maar aan de andere kant zorgt het voor meer body en complexiteit. Het moedigt je aan om wat tijd met de beker door te brengen om te genieten van alle verschillende indrukken.

Maar dit is ook een faustiaans koopje: je krijgt veel. Maar je verliest ook veel.

  • Wat als je wilt malen voor een snelle espresso shot? Nee hoor, kan nergens in de buurt komen.
  • Een AeroPress met het James Hoffmann recept, waarvoor een zeer fijne malingsgrootte nodig is? Nope.
  • U kunt zelfs extractieproblemen ondervinden met een Moka-pot of sifon.
  • Hetzelfde geldt voor specifieke V60-recepten met zeer lichte Scandinavische koffies. In ieder geval voor kleinere batchgroottes, rond de 12 gram.

⚠️ Mede Ode 2.0 bramen?

Fellow realiseerde zich al snel dat ze een fout hadden gemaakt met de originele bramen en introduceerde een ‘versie 1.1’. Deze set kan wat fijner malen dan de originele bramen. Alle nieuwe Odes worden geleverd met deze braamset.

Fellow heeft verklaard dat ze momenteel werken aan een nieuwe braamset, de zogenaamde 2.0 braamset, die vrij fijn zal kunnen malen. Deze is naar verwachting beschikbaar in Q3 van 2022. Huidige eigenaren kunnen de set kopen voor een gereduceerde prijs.

Hoe zit het met SSP-bramen?

Een oplossing voor het probleem met de malingsgrootte is het installeren van de 64 mm multifunctionele braamset van het Koreaanse koffiemerk SSP.

Ik heb die upgrades eerder uitgevoerd op mijn Wilfa Uniform en DF64-slijpmachines, dus ik zal het installatieproces hier niet gedetailleerd beschrijven. Over het algemeen is het echter een eenvoudige mod op de Ode.

Op de twee andere slijpmachines vergde zowel de installatie als de uitlijning vallen en opstaan. Het was eenvoudig te doen met de Fellow Ode, en de smaak was meteen opmerkelijk (ik had de bramen al gekruid, maar als je nieuwe bramen gebruikt, verwacht dan dat het een paar kilo gebruik nodig heeft voordat het optimaal presteert.

Hoe was de koffie met SSP Unimodals? Het smaakte zoals verwacht, zou ik zeggen. De malingsgrootte is zeer consistent en je kunt helemaal naar espresso-fijnheid gaan met een beetje kalibratie. Maar nogmaals, dit is een eenvoudige mod die je in tien minuten of minder kunt doen.

ssp braam multifunctionele rode snelheid en df64 grinder
SSP multifunctionele bramen zijn in staat om meerdere slijpmachines te passen. Onder hen zijn de Ode en de al even gehypete DF64-grinder.

Met SSP-bramen zou ik zeggen dat de Ode veel smaakte naar de DF64 met dezelfde set geïnstalleerd, wat geen verrassing zou moeten zijn.

Misschien smaakte de koffie wat rijker op de DF64 vanwege zijn higher RPM?

De Ode-grinder heeft een automatische variabele RPM-controller die de motor bestuurt, zodat deze constant tegelijkertijd maalt. Ik kan alleen maar speculeren, maar misschien maakt deze functie de Ode nog consistenter, terwijl de DF64 meer boetes gooit, wat resulteert in een meer gelaagde beker?

Sommige mensen zijn dol op de SSP-multifunctionele, en als je een van die mensen bent, zul je ervan genieten in de Ode.

SPP-bramen zijn echter ook vrij duur. Deze bramen kunnen je meer terugbrengen dan een competente huishoudelijke molen, afhankelijk van waar je woont.

Dus met Ode + SPP heb je een totale kosten waarbij je in de buurt komt van sommige prosumer grinders. Dus dat is ook het overwegen waard.

Andere nadelen?

Zoals ik in de inleiding al zei, had mijn apparaat in het begin een raar zoemend geluid, maar na een paar dagen was dat gestopt.

Sommige mensen klagen over de vangbeker en zijn unieke vinnen die bedoeld zijn om de koffie in het zetapparaat te “leiden”. Het werkt niet zo goed, maar het is ook relatief gemakkelijk om van de andere kant te gieten. Ironisch genoeg vond ik het alleen nuttig bij het doseren in een espresso portafilter. De bouillon Ode maalt echter niet fijn genoeg voor zo’n brouwmethode.

Er is een plastic deksel bovenop de grindbak bedoeld om statische en verdwaalde gronden te verminderen. Het werkt goed, maar het is niet heerlijk om het eruit te halen en het elke keer dat je koffie maalt opnieuw te plaatsen.

Ik denk dat ze een ontwerp hadden kunnen maken zonder dat het deksel nodig was.

Statisch is echter geen groot probleem op de molen. De molen kan soms rommelig zijn, maar het is zeker beheersbaar.

Mede ode vs Baratza Encore 1
De Fellow Ode heeft een ongewone vorm in vergelijking met veel andere huishoudelijke molens.

Alternatieven

Zoals ik al eerder zei, heeft Fellow niet veel rivalen. Als het gaat om brouwgerichte platte braammolens die ook betaalbaar zijn, zijn de belangrijkste kanshebbers waarschijnlijk Baratza Vario & Eureka Filtro. Woon je in Europa, dan is Wilfa Uniform ook een optie.

Wat betreft de Baratza koffiemolens, het voelt wel een beetje als een appel en peren vergelijking. Geen van die apparaten heeft dezelfde elegante look en feel als de Fellow Ode.

Maar aan de andere kant kunnen ze fijn genoeg malen voor espresso. Qua smaakkwaliteit loopt de Ode mijlenver voor op de conische molens van Baratza (Encore en Virtuoso).

Ik denk ook dat Ode het out of the box beter doet dan Wilfa Uniform. Wat als je SSP-bramen in beide past? Dan zal het moeilijk zijn om het verschil te zien. Het Wilfa Uniform voelt echter aan alsof zijn motor heel dicht bij onderkracht is wanneer hij wordt gebruikt met SSP-bramen, soms zelfs vastlopend, wat niet het geval is voor de Ode.

Een paar jaar na de lancering kunt u het uniform echter tegen een gereduceerde prijs in Europa krijgen. Dat is een argument in het voordeel van het Noorse merk.

Natuurlijk moeten we ook de DF64 noemen. Maar die grinder is qua esthetiek en functies het tegenovergestelde van de Ode. En het is ontworpen voor espresso. Als u echter SSP MP’s gaat installeren en een multifunctionele grinder wilt, is dit waarschijnlijk de betere keuze.

Handmolens zijn altijd goed voor het geld, en ik denk dat de Comandante C40 en 1Zpresso K Max op hetzelfde niveau zitten als de Fellow Ode als het gaat om gezette koffie. Ze kunnen echter espresso-gronden maken, dus ze winnen die strijd standaard.

Fellow Ode Grinder Review: Het oordeel

De Fellow Ode is in veel opzichten een unieke grinder.

Het heeft een paar kleine fouten en een hele grote.

Als het net iets fijner zou kunnen malen, zou ik het waarschijnlijk als mijn topkeuze hebben voor huishoudelijke, elektrische koffiemolens.

Maar dat een grinder in deze prijsklasse dat niet kan, valt tegen.

Ik waardeer het niet bepaald om mensen naar een dure maar beperkte grinder te sturen. De Ode is geen budgetslijper. In feite is het duur genoeg dat de meeste gewone stervelingen het een beetje bizar zullen vinden om zoveel geld uit te geven.

Dit is echter een uitstekende keuze als u een mooie en capabele molen wilt voor Franse pers- of druppelkoffietaken.

➡️ Bekijk de laatste prijs hier op Amazon

➡️ Check prijs op Fellow’s website