Espresso versus ‘gewone’ koffie: de 5 belangrijkste verschillen

Wat is het verschil tussen koffie en espresso?

Het lijkt misschien een domme vraag, maar zoals je later zult zien is het dat niet.

Koffie en espresso zijn twee van de meest populaire drankjes op de planeet – en ze hebben veel overeenkomsten.

Maar er zijn weinig belangrijke verschillen waar je je bewust van moet zijn.

Ik neem aan dat je niet van de planeet Mars komt – je weet al wat een kop koffie is.

Laat ik om die reden beginnen met te praten over de illusoire espresso en zijn belangrijkste kenmerken.

#1: Druk vs percolatie

Veel dingen definiëren een shot espresso, maar onder druk worden gebrouwen staat bovenaan de lijst.

Traditioneel 9 bar zijn vereist, maar in de afgelopen jaren hebben we lagere aantallen gezien tot 6 bars die worden geaccepteerd door de barista-elite. Dit komt vooral vaak voor bij het brouwen van moderne “turbo shots”

Om onder druk te brouwen, heb je een espressomachine of een soortgelijk apparaat nodig. De meeste espressomachines hebben krachtige pompen ingebouwd. Ze kunnen extreme druk genereren die het water door een dichte puck van gemalen koffie kan dwingen.

Dus om samen te vatten: Het eerste gebod van espresso – het wordt onder druk gebrouwen

Hoe wordt gewone koffie gezet? Welnu, er zijn veel verschillende technieken, maar ze vallen meestal onder twee hoofdstijlen:

De eerste is degene die wordt gebruikt door het klassieke, oude druppelkoffiezetapparaat; de tweede is als die van een Franse pers.

Pro-tip: Een Bialetti moka pot brouwt ook onder druk, maar het bereikt slechts 1,5 bar – om die reden wordt het niet beschouwd als een echte espresso.

https://www.youtube.com/watch?v=Mihmgxzqysg

#2: Brouwverhouding

Een ander essentieel kenmerk is dat espresso een vrij extreme verhouding van koffie tot water heeft.

  • Traditioneel wordt espresso gebrouwen in een verhouding van 1:2. Dat betekent dat je voor 20 gram koffie een drankje van 40 gram produceert. Om die reden is espresso een ongelooflijk sterke drank. Per ml heeft het veel meer smaakstoffen en cafeïne in vergelijking met gewone koffie. Een espresso is ongeveer 8-10 keer zo geconcentreerd als een filterkoffie!
  • Een standaard kopje koffie; of het nu Franse pers of giet over, wordt meestal gebrouwen rond een verhouding van 1:15 tot 1:18.

(Ps: deze regel wordt tegenwoordig veel meer overtreden nadat de allongé en lungo weer in de mode zijn gekomen. Espresso wordt vaak weer in een langere verhouding gezet.)

Pro-tip: Ik zie espresso graag als een whisky qua concentratie, terwijl gewone koffie meer op een bier lijkt.

#3: Gebraden niveau van espresso

Voor veel mensen is het brandniveau echter meestal wat in je opkomt als je het debat over espresso versus koffie aangaat.

Espresso wordt traditioneel donkerder gebrand dan gewone koffie. Dit komt door het Italiaanse erfgoed van de drank. In Zuid-Europa hebben donkere roasts altijd de voorkeur gehad boven de lichtere ‘Nordic’ braadstukken.

(Sidenote: Dat gezegd hebbende, een merk als Lavazza roostert niet bijzonder donker. )

Tegenwoordig is het nog steeds zo dat espressobonen over het algemeen donkerder worden gebrand dan koffie die bedoeld is voor andere soorten brouwen. Dit komt vooral omdat espresso vaak met melk wordt gebruikt.

Dranken zoals cappuccino, lattes en cortados vertrouwen allemaal op verschillende verhoudingen van espresso en gestoomde melk. Een lichte roast snijdt niet zo efficiënt door de romige, melkachtige smaak, maar een donkere roast wel.

Pro-tip: In veel nieuwe, hipster coffeeshops kun je single origin espresso tegenkomen die vrij licht gebrand is. Het lijkt een trend in opkomst.

#4: Maalgrootte

Een ander opvallend verschil is dat espresso een stuk fijner gemalen is dan standaard koffie. Dit komt door de unieke 9 bar druk brouwstijl waar espresso op vertrouwt. Wanneer de koffie superfijn gemalen is, bijna tot microstof, kan deze in een zogenaamd portafilter worden geplaatst en handmatig in een puck worden gestamd.

Om die reden moeten voorgemalen bonen voor hun specifieke doel worden gebruikt. Als u gewone koffie in een espressomachine gebruikt, is het resulterende shot dun.

Als u espressodik in een druppelkoffiezetapparaat probeert te gebruiken, is de kans groot dat uw filter verstopt raakt of dat u een onaangenaam en overdreven geëxtraheerd drankje krijgt.

Een kookplaat espressomachine maakt, ondanks de naam, geen echte espresso.

#5: Zoek naar de crema

Kijkend naar de koffie vs espresso .debzo gegeten, zo ingewikkeld lijkt het niet. We hebben het duidelijk over twee heel verschillende dranken.

Maar tegenwoordig lijken veel nieuwe apparaten op de markt verschillende brouwstijlen te mengen. De Aeropress brouwt bijvoorbeeld onder druk en kan worden gebruikt voor espresso-achtige dranken. Betekent dit dat het een echte espressomachine is?

Niet echt. Bij twijfel is er nog een laatste ding dat de moeite waard is om naar te kijken, en dat is de ‘crema’.

Crema is een Italiaans woord dat de schuimige, olieachtige laag – vaak met een gouden tint – op de bovenkant van een espresso betekent. Het is een laag die duidelijk verschilt van de rest van de drank. Een echte espresso moet crema hebben.

Deze, bijna mythologische verbinding, treedt alleen op als de druk extreem hoog is. Aeropress en de kookplaat espressomachine zijn hier niet toe in staat.

De heerlijke kleine gadget, de Cafflano Kompresso, is echter in staat tot precies dat, wat betekent dat het kwalificeert als een espressomachine.

Verder lezen: Hoe zure espresso te repareren

Espresso vs Koffie: de conclusie

Espresso is een soort koffie, maar het is een subgenre met bepaalde kenmerken. Om in deze categorie te vallen moet aan een paar dingen worden voldaan:

  • Gebrouwen onder 9 bar druk
  • Crema
  • Een verhouding van bijna 2:1

Een kopje koffie daarentegen kan veel losser worden gebruikt. Het zou je vergeven zijn als je veel dingen ‘een kopje koffie’ noemt – hetzelfde kan niet gezegd worden over espresso.

Ben je op zoek naar perfect gebrande koffiebonen? Bekijk dan mijn gids voor enkele van de beste koffieclubs en abonnementen die er zijn.

FAQ

Wat is het verschil tussen espresso en gewone koffie?

Het verschil tussen espresso en koffie heeft te maken met de bereidingswijze, te beginnen met de bonen zelf. Koffiebonen die zijn toegewezen voor espresso worden gewoonlijk voor een langere tijd gebrand dan bonen die bedoeld zijn voor druppelkoffie. Espressobonen worden ook aan de fijnere kant gemalen, meer als zand dan als grind.

Kan ik espresso maken met gewone koffie?

Dat hangt ervan af. Als je hele bonen hebt en een molen die prima genoeg kan gaan voor espresso; dan ja – theoretisch kun je ze gebruiken. De smaak kan echter erg zuur en beter zijn.

Waarom smaakt espresso beter dan koffie?

De smaak van espresso en gezette koffie varieert omdat koffie wordt gezet door verwarmd water onder ongelooflijk hoge druk door fijngemalen koffie te dwingen. Dit resulteert in een uitzonderlijk geconcentreerd shot koffie met een karamelachtige zoetheid en een bepaalde crema (laag schuim) bovenop.