Eufy RoboVac X8 Hybride test


Hoewel Eufy, eigendom van Anker, geen onbekende is op de robotstofzuigmarkt, heeft het de neiging om zijn aanbod budgetgericht te houden. De RoboVac X8 Hybrid breekt met die trend en biedt een verleidelijke robotstofzuiger in het middensegment met een groot aantal nieuwe en verbeterde functies die vergelijkbaar geprijsde modellen een run voor hun geld kunnen geven.

De X8 Hybrid biedt verbeterde intelligentie met ondersteuning voor meerdere kaarten, LIDAR-scanning, zuigtechnologie met dubbele turbine met automatische aanpassing en de mogelijkheid om hardhouten vloeren te dweilen, en is een verleidelijke – maar niet perfecte – robotstofzuiger.

Ontwerp & bouw

Als het op robotstofzuigers aankomt, hebben ze de neiging om er hetzelfde uit te zien – het zijn allemaal grotendeels ondiepe, ronde producten met een verhoogd gebied dat sensoren bevat waarmee ze de wereld om hen heen kunnen waarnemen. Maar terwijl ze allemaal een vergelijkbare vormfactor hebben, heeft Eufy de RoboVac X8 Hybrid er uitstekend uit laten zien als een stukje high-end technologie, met een volledig zwart ontwerp met stijlvolle bronzen versieringen op de bovenkant die wat pizazz toevoegen aan de procedure.

Robotstofzuigers zijn ontworpen om elk hoekje en gaatje te bereiken, en in het geval van de RoboVac X8 Hybrid is hij 97 mm hoog en heeft hij een diameter van 345 mm. Het grootste deel van de behuizing is eigenlijk dunner, met een groot deel van de hoogte te wijten aan de centraal geplaatste koepel die het LIDAR-sensorsysteem bevat waarmee de stofzuiger met relatief gemak door nog complexere omgevingen kan navigeren – maar daarover later meer.

De hoogte van 97 mm betekent dat hij zich in de meeste ruimtes kan wringen, hoewel de LIDAR-koepel in de weg zit bij het bereiken van extreem smalle openingen zoals onder sofa’s – hoewel hij nog steeds zo ver mogelijk reikt voordat hij verder gaat.

Bovenop de RoboVac vindt u drie bedieningselementen waarmee u een schoonmaaksessie kunt starten, terug kunt keren naar het dock of een spotcleaning kunt uitvoeren (waarbij u de robot met de hand moet verplaatsen naar de plek waar u wilt schoonmaken), maar we raden u aan om de app te gebruiken wanneer dat mogelijk is. De app heeft veel meer functies en biedt toegang tot meer geavanceerde functies, maar als je anti-app bent, kun je de meeste basisfuncties bedienen zonder de app ooit aan te raken.

Er is een 400ml afvalbak die aan de achterkant kan worden uitgetrokken – een bijzonder handige ontwerpbeslissing die u in staat stelt de bak te verwijderen terwijl de X8 Hybrid in zijn dock wordt opgeladen. Het enige nadeel, zoals ik ontdekte toen ik de bak voor de eerste keer verwijderde, is dat de bak een open voorkant heeft zonder klep of andere bescherming tegen stof en ander vuil dat eruit valt, dus je moet voorzichtig zijn bij het legen.

In de stofbak zit een filter – beide moeten regelmatig worden schoongemaakt voor optimale prestaties – en er is een handig opzetborsteltje waarmee u zich snel van overtollig vuil kunt ontdoen in de X8 Hybrid zelf, met een speciaal haarverwijderingshulpstuk.

De inhoud van de vuilnisbak is met 400 ml aan de lage kant, maar dat is vooral te wijten aan het feit dat Eufy een watertank van 250 ml en ruimte voor een microvezeldoek voor het dweilen van harde vloeren heeft moeten inbouwen. Ik vond 400 ml voldoende voor mijn huis, waar ik het om de paar keer beneden schoonmaak, maar er zijn grotere bakken op de markt. Eufy’s eigen standaard X8, zonder dweilfunctie, heeft een grotere opvangbak van 600 ml.

Draai de RoboVac X8 Hybrid om en je vindt de standaard robotstofzuigers, inclusief een gemotoriseerde vloerborstel voor zowel tapijt als hardhout, samen met een drietandige zij-veegborstel die vuil van de randen in het zuigpad duwt – een functie die vooral uitblinkt als het gaat om vuil en stof dat zich kan ophopen in de kleine spleten tussen hardhouten vloeren en aangrenzende muren.

Wanneer de RoboVac X8 Hybrid niet gebruikt wordt, plaatst hij zichzelf in een dock om op te laden. Het volledig zwarte dock is veel compacter dan andere die we hebben gezien, waardoor de RoboVac beter opvalt als hij niet in gebruik is.

Hoewel Eufy aanbeveelt het dock in een open ruimte te plaatsen voor een optimaal auto-docking systeem, ontdekte ik dat de X8 Hybrid consequent en zonder fouten dockt in meer compacte ruimtes, dus er is een beetje speelruimte als je het verborgen wilt hebben wanneer het niet wordt gebruikt.

Functies & prestaties

Zoals gezegd, om het meeste uit de Eufy RoboVac X8 Hybrid te halen, zul je de EufyHome app moeten gebruiken die beschikbaar is voor iOS en Android. Companion apps zijn vaak slecht ontworpen en frustrerend om te gebruiken, maar Eufy’s app is gelikt, presteert goed en belangrijk, het is eenvoudig te gebruiken.

De installatie van de X8 Hybrid is glorieus eenvoudig, en het volgen van de stappen in de app om het te verbinden met mijn lokale Wi-Fi-netwerk en het te associëren met mijn account duurde niet meer dan twee minuten – een verfrissende verandering voor smart home-technologie.

De app zag er op het eerste gezicht wel wat kaal uit, maar dat komt omdat de X8 Hybrid eerst zijn nieuwe territorium in kaart moet brengen met behulp van het ingebouwde LIDAR-systeem. Dat duurt even, want de Hybrid verkent voorzichtig zijn nieuwe omgeving en navigeert door grote objecten zoals banken en tafels. De uiteindelijke kaart wordt zelfs met indrukwekkende nauwkeurigheid automatisch opgesplitst in verschillende kamers.

Als de uiteindelijke plattegrond een beetje scheef is, kun je de lay-out aanpassen met behulp van ingebouwde tools – een belangrijke factor als je sommige van de meer specifieke opdrachten wilt gebruiken, zoals alleen een enkele kamer in het huis kunnen schoonmaken. De stofzuiger zal ook de nauwkeurigheid van de plattegrond blijven verbeteren tijdens volgende rondes door het huis, waarbij de locatie van recent verhuisde meubels wordt bijgewerkt.

Het belangrijkste is dat de X8 Hybrid in staat is om meerdere kaarten op te slaan en te bepalen welke kaart op een bepaald moment moet worden gebruikt, waardoor het de perfecte metgezel is voor huizen met meerdere verdiepingen.

Als u op de grote afspeelknop op de automodus drukt, wordt de X8 Hybrid losgelaten op het huis, en maakt hij automatisch de hele vloer schoon. U kunt ook andere schoonmaakstanden selecteren – Room, Zone en Spot – als u wilt dat de stofzuiger zich concentreert op kleinere delen van het huis, met een intuïtief boxsysteem waarmee u het exacte gebied kunt aanwijzen dat u wilt schoonmaken op de eerder gegenereerde kaart.

U hebt ook de mogelijkheid om het proces volledig te automatiseren door een dagelijks, wekelijks of maandelijks schema in te stellen dat de X8 Hybrid moet volgen. Op die manier moet uw huis altijd brandschoon zijn – in theorie, tenminste.

Stofzuigers zijn meestal luidruchtig, maar dat is niet het geval met de X8 Hybrid; het is niet meer dan een brom op de Pure stand. Dat is de laagste zuigstand, en hoewel het geluidsniveau toeneemt als u Power, Turbo en Max kiest, is het niet iets dat u zal afleiden als u in dezelfde ruimte bent.

De zuigkracht hangt grotendeels af van welke van deze modi je selecteert, waarbij Max het beste haalt uit de twee 2000Pa motoren om zoveel mogelijk vuil en afval op te zuigen, zelfs op dikpolig tapijt. Er is ook een BoostIQ-modus die de zuigkracht aanpast aan het vloertype, waarbij meer kracht wordt gebruikt op tapijt dan op hardhout, voor wie zich geen zorgen wil maken over het constant wijzigen van de zuigkrachtinstellingen in de app.

De RoboVac X8 Hybrid maakt goed gebruik van de twin-turbine technologie en maakt gemakkelijk werk van haar, stof en ander vuil op mijn dikpolig tapijt met maximale zuigkracht, hoewel er een paar bijzonder vastzittende gebieden met vuil waren die hij niet volledig kon reinigen. Maar met een dagelijkse schoonmaakbeurt (die volledig kan worden geautomatiseerd) is dat minder een probleem.

De stofzuiger is ook meer dan in staat om langs obstakels zoals tapijten te komen met behulp van kickstands om zichzelf op te tillen, en de overgang van tapijt naar hardhout is ongeveer zo soepel als je kunt krijgen van een robotstofzuiger.

Op hardhouten vloeren presteert de X8 Hybrid het best, hij zuigt suiker- en toastkruimels na een bijzonder rommelig ontbijt in de keuken zonder een spoor op – en ook niet in de Max-modus. De zijwaartse veegborstel komt ook tot zijn recht op hardhouten vloeren, waardoor het gemakkelijker is om stof en vuil dat zich in hoeken en andere kieren ophoopt op te ruimen.

Het belangrijkste kenmerk van de X8 Hybrid is dat hij ook een dweilstand biedt via een speciale dweilbevestiging die aan de onderkant van de robotstofzuiger wordt bevestigd.

In combinatie met de tank van 250 ml biedt de X8 Hybrid een goede oppervlaktereiniging voor gemorste vloeistof en licht vuil, maar door de statische mopkop en de zwaartekrachtgedreven aard van de tank is hij niet in staat om bijzonder hardnekkige vlekken – zoals thee of cola – te verwijderen. U zult de mop er waarschijnlijk af en toe uit moeten halen en goed schrobben, maar het is voldoende voor een dagelijkse schoonmaakbeurt.

In de doos vind je ook een rubberen mat die onder de mop past en je helpt om je tapijt of vloer te beschermen terwijl de mop doorweekt is.

De RoboVac X8 Hybrid wordt geleverd met een geclaimde looptijd van 180 minuten, en hoewel dat indrukwekkend is, is dat gemeten met het laagste niveau van zuigkracht. Als uw vloeren op de mijne lijken, hebben ze iets meer kracht nodig om effectief schoon te maken, wat betekent dat de lading sneller achteruit gaat.

Het goede nieuws is dat hij nog steeds in staat is om mijn hele benedenverdieping twee keer te reinigen met medium zuigkracht (of Power, zoals het officieel heet) met nog een klein beetje lading in de tank. Het mooie van de X8 Hybrid is dat, zelfs als de batterij leeg raakt tijdens het schoonmaken, hij zichzelf bijvult en verder gaat waar hij gebleven was.

Oh, en als je niet de moeite kunt nemen om de app te openen of op een knop op de robotstofzuiger te drukken om een schoonmaakbeurt te starten, kun je je stem gebruiken via Amazon Alexa of Google Assistant. Het is een kleine functie, maar een die een verschil maakt in het dagelijks gebruik.

Prijzen

De Eufy RoboVac X8 Hybrid is geen goedkope robotstofzuiger, vanaf 499 pond in het Verenigd Koninkrijk bij bijv.
Amazon, en 649 dollar
in de VS. Daarmee ligt de prijs iets hoger dan die van de met camera’s uitgeruste
Roborock S6 Max V, maar met de geboden schoonmaak prestaties, is het een prijs die sommigen graag zullen betalen.

Het goede nieuws voor degenen in het Verenigd Koninkrijk is dat het is afgeprijsd tijdens Black Friday verkoop, waardoor het naar beneden komt tot een ongelooflijk verleidelijke £ 379,99 bij
Amazon voor een beperkte tijd.

Om te zien hoe het zich verhoudt tot de concurrentie, neem een kijkje bij onze selectie van de
beste robotstofzuigers.

Verdict

Hoewel er robotstofzuigers zijn die meer kunnen – sommige hebben een zelfledigende vuilnisbak, en andere hebben mop flow control – vinden wij dat de Eufy RoboVac X8 Hybrid uitblinkt in wat hij wel biedt.

De twin-turbine technologie zorgt voor een krachtige zuigkracht die genoeg is om zelfs dikpolig tapijt een grondige schoonmaakbeurt te geven, maar het is op hardhouten vloeren dat hij het beste presteert, met behulp van de zij-veger om vuil en afval uit alle hoeken en gaten te krijgen, en het zal zelfs een dweil geven met behulp van de bevestigbare dweilkop.

Bundel daar geweldige functies bij, waaronder ondersteuning voor meerdere kaarten, een slank ontwerp, intelligente LIDAR-scanning en een behoorlijke batterijlevensduur, en je hebt een capabele robotstofzuiger voor een verleidelijke middenklasse prijs.

Specs

Eufy RoboVac X8 Hybrid: Specs

  • 2x 2000Pa zuigkracht
  • 450ml vuilnisbak
  • 250ml waterreservoir voor dweilen
  • 4 zuigstanden met BoostIQ slimme aanpassing
  • LIDAR navigatie
  • Plattegronden met meerdere verdiepingen
  • Zone reiniging
  • Kaart bewerken
  • Wi-Fi met ondersteuning voor Smart Assistant
  • Tot 180 minuten runtime

Recent Content