Pro of Classic? Review van de Flair Espresso Makers


Manuele espresso makers zijn geen speelgoed meer. In deze review vergelijk ik de Flair Classic en de meer recente Pro-versie. Welke moet je kopen?

We beleven momenteel een renaissance voor manuele espressomachines. Als u een echte espressoliefhebber bent (en niet alleen verslaafd aan gestoomde melk en syryp zoals de meeste mensen ?), dan bent u terecht enthousiast over deze ontwikkeling.

Flair Espresso Makers review

Handmatige espresso is leuk om te maken, en de apparaten zijn prijstechnisch erg aantrekkelijk in vergelijking met al dat oude Italiaanse spul. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de honderden dingen die mis kunnen gaan. Elektrische espresso apparaten zijn nogal pietluttig.

De laatste jaren hebben we een heleboel opwindende handmatige espressomachines gezien, die allemaal in staat zijn om echte met crema bedekte shots te maken. Zo is er de Rok, de Cafflano Kompresso, de Cafelat Robot, enzovoort.

En natuurlijk zijn er de verschillende Flair Espresso makers, die we in deze review onder de loep gaan nemen.

Heeft hij wat nodig is om op te vallen tussen al die andere coole machines? En welk model moet je kopen? Dat gaan we uitzoeken.

FLAIR ESPRESSO MAKER

Flair Espresso Maker

Deze bundel bevat de manometer en tamper. Maak thuis espresso op barista-niveau

Bekijk de dagprijs

Wat is er zo uniek aan de Flair?

De Flair Espresso Maker heeft veel aandacht gekregen sinds het in 2016 als Kickstarter-project werd gelanceerd. Het brein achter het product is de Braziliaanse werktuigbouwkundig ingenieur, Sergio Landau. Nadat hij met pensioen ging, begon hij te sleutelen aan het idee dat uiteindelijk uitmondde in de Flair.

Sindsdien hebben we een paar verschillende iteraties van de Flair gezien.

 • De eerste heet de Classic
 • Daarna kwam de Signature
 • En uiteindelijk kwam de Pro in 2018 (een Pro 2.0 werd echter eind 2019 aangekondigd)

Ze bouwen echter allemaal op hetzelfde idee: Gebruik een enkele hendel om water door een kleine, samengeperste puck koffie te persen.

Toen ik de Flair voor het eerst tegenkwam op een conferentie, was ik aanvankelijk afgeschrikt. De workflow leek ingewikkeld en contra-intuïtief. Voorverwarmen leek me niet leuk. Ook de portafilter zonder handvat vond ik vreemd.

Pas toen ik de Cafflano Kompresso kreeg (die in veel opzichten een vergelijkbare constructie heeft als de Flair), begon ik een meer avant-gardistische benadering van espresso te waarderen. Ik vond het geweldig dat hij draagbaar was, en de shots waren helemaal niet slecht.

Toen bracht Flair in 2018 hun Pro-model uit, dat coole functies heeft zoals een drukmeter en een bodemloze portafilter. Ik bleef er goede dingen over horen en bestelde er uiteindelijk een voor mezelf.

Later sprak ik met de jongens van Flair over de mogelijkheid om de standaard portafilter en brouwkop te gebruiken met het Pro frame. Het blijkt dat dit mogelijk is. Het enige wat je nodig hebt is een plastic conversie ring die je in de portafilter basis steekt. Flair verplichtte zich mij deze op te sturen zodat ik een vergelijking kon maken tussen de Pro en de Classic.

Maakt het echte espresso?

Voordat we in de echte review en vergelijking duiken, gaan we eerst in op enkele veelgestelde vragen.

 • Crema? Ja, de Flair maakt echte espresso met crema en al. Hij presteert goed rond 6-9 bar druk. Het is mogelijk om nog hoger te gaan, maar het bedrijf adviseert dit niet.
 • Verschil in kwaliteit? Er zou geen kwaliteitsverschil in espresso mogen zijn tussen de standaard en de Pro versie. Dat zegt het bedrijf, en mijn waarneming bevestigt dat.
 • Een molen nodig? Ja, je hebt een goede molen nodig om goede resultaten te krijgen met de Flair. De meeste molens onder de €150 zullen het niet halen.

Bekijk de dagprijs

Andere dingen om op te letten?

Alle Flairs (Classic, Signature & Pro) hebben veel gemeen. Laat me een paar nadelen van dit soort apparaten in het algemeen bespreken, voordat we in de meer gedetailleerde vergelijking duiken.

 • Beperkte portiegrootte: Tenzij je extra p0rtafilters koopt, zal het niet leuk zijn om meerdere mensen te vermaken. Met een normale portafilter kun je gewoon de puck uitkloppen, de mand afborstelen, en doseren en klaarmaken. Dit apparaat is meer voor de eenzame espresso-wolf. Met de grotere korf van Pros kun je echter een behoorlijk lange shot maken die wel te delen is.
 • Armkracht nodig: Het vergt iets meer kracht dan ik had gedacht om de hendel naar beneden te trekken. Als je op 5-6 bar staat, is het niet zo’n probleem, maar op 9-10 begint het iets te worden dat op oefening lijkt.
 • Geen lattes: Ik weet dat je dit al weet, maar voor de 1% die het zich nog afvraagt: Er is hier geen stoomoven. Dat betekent geen lattes of cappuccino’s. U zult een aparte steamer moeten kopen als u daar van houdt.

Flair Classic, Signature & Pro: Verschillen

Hoewel de Flair Classic en de Signature min of meer hetzelfde product zijn (het verschil zit hem vooral in het uiterlijk), is de kloof tussen de nieuwste generatie, de Pro, en het origineel aanzienlijker. In de volgende sectie zal ik de voor- en nadelen van elk van deze producten bespreken

Het belangrijkste verschil tussen de Pro en de Classic is:

 • De grootte en vorm van de mand
 • De brouwkop
 • De hoeveelheid accessoires

Dat is het eigenlijk wel. Nou zijn de materialen van de Pro natuurlijk een stuk luxer, maar dat maakt voor de kwaliteit van het shot niet zoveel uit.

De manometer wordt automatisch bij alle Pro’s meegeleverd. Je kunt hem echter ook als add-on bij het originele apparaat krijgen.

 • Pro doseringsmaat: 18-22 gram
 • Classsic & Signature dosering: 14-18 gram

In het algemeen is de enorme hoeveelheid upgrades en bundels op dit moment een beetje verwarrend bij de Flair line-up. Voor hun eigen bestwil hoop ik dat ze in staat zijn om het een beetje meer te stroomlijnen.

Bekijk de dagprijs

Groter is niet altijd beter.

De grotere mand is leuk om te hebben, maar het is niet iets van een deal-breker voor mij. Meestal ga ik voor een dosering van rond de 16-19 gram, ongeacht met welk model ik brouw.

De Pro heeft ook een massieve kop vergeleken met zijn kleine broertje (520 vs. 265 g). Het idee is dat meer thermische massa de temperatuurstabiliteit verhoogt. Dat is natuurlijk ook zo. Maar de grotere brouwkop vereist ook meer energie om te worden verwarmd. Het is een flinke brok roestvrij staal.

Aan het begin van mijn testfase, realiseerde ik me dat veel van mijn shots een beetje zoetheid misten. Toen ik eenmaal ijveriger was geworden met het voorverwarmen, brouwde ik onmiddellijk betere espresso.

Gelukkig wordt de Pro geleverd met een voorverwarmingsdeksel, wat erg handig is. Het deksel is gemaakt van siliconen en schuift gemakkelijk op de onderkant van de kop. Vervolgens kun je heet water rechtstreeks in de cilinder gieten – je hoeft niet te klooien met een kom.

Ik kreeg wel betere resultaten als ik twee keer voorverwarmde.

Met de basisversie had ik echter het gevoel dat mijn shots zelfs met één keer voorverwarmen al goed geëxtraheerd waren. De wetenschap lijkt deze stelling te ondersteunen.

Voorverwarmen en natuurkunde:

Ik heb een rekenmodel voor de brouwtemperatuur gebruikt om de zaken verder te onderzoeken. Het blijkt dat het verschil in thermische massa tussen de twee brouwkoppen een nogal verschillende aanpak vereist. Dat is niet zo verwonderlijk, want de Pro is bijna twee keer zo zwaar. (In dit model is geen rekening gehouden met de twee respectieve manden. Inclusief dit gewicht zouden de resultaten nog verder uit elkaar liggen).

 • De calculator gaf aan dat de eerste voorverwarming de klassieke brouwkop van kamertemperatuur naar ongeveer 73°C zou brengen.
 • Door water te gebruiken dat direct van de kook komt, zou ik volgens het model nog steeds op een brouwtemperatuur van 89.5°C uitkomen. Voor een medium tot donker gebrande koffie zou dat een behoorlijk resultaat opleveren.
 • Bij de Pro versie lijken de wetten van de fysica echter de noodzaak van een tweede voorverwarming te bevestigen.
 • Eén cyclus brengt de cilinder slechts tot 68,5°C / 193°F.
 • Dit is niet voldoende. Je brouwtemperatuur zal uiteindelijk ongeveer 85°C / 185°F zijn.

Conclusie: De Classic kan één keer worden voorverwarmd, maar bij de Pro moet dat twee keer gebeuren.

Nogmaals, voorverwarmen is niet zo ingewikkeld als men zou vrezen bij geen van beide versies. Hoewel de Flair Classic & Signature niet met een dop worden geleverd, kunt u de zuiger erin steken om een afdichting te maken, en vervolgens de twee bovenkanten naar beneden draaien. Vervolgens kunt u kokend water toevoegen en het apparaat laten voorverwarmen terwijl u doseert en bereidt.

Naakte portafilter

Wat de portafilter zelf betreft, zijn er enkele belangrijke verschillen. De Pro heeft geen bodem. Dat verandert niets aan de smaak, maar het is wel fantastisch om elk klein detail van het extractieproces te kunnen zien.

Flair heeft zojuist een nieuwe versie van de Pro aangekondigd – de zogenaamde ‘Pro 2.0.’ Het heeft een afneembare tuit en een stabiele bodem die nog gemakkelijker te bereiden en te gebruiken zou moeten zijn.

De standaard portafilter heeft een tuit, en door het plastic voelt het een stuk goedkoper aan.

De portafilter die ik testte was de opgewaardeerde Signature-versie, waarbij je de plastic schenktuit kunt verwijderen en zonder bodem kunt brouwen. Hoewel het niet zo goed zichtbaar is als bij de Pro, krijg je toch enige visuele feedback over je dosering, prep & tamp. Ik kan me voorstellen dat je een klein spiegeltje (of een cameratelefoon) onder een hoek kunt plaatsen, als je echt wilt kijken naar elke stap van je extractie. Je kunt ook bukken en de mand in de gaten houden, maar dat zou het moeilijker maken om de hendel met de juiste hoeveelheid druk over te halen.

Bekijk de dagprijs

Vorm van de mand

De Pro portafilter heeft een grotere diameter, waardoor hij meer op een traditionele mand lijkt. Het mandje van de Flair Signature is veel dieper en smaller dan u gewoonlijk bij traditionele espressomachines ziet. Dit betekent dat het gemakkelijker is om druk te creëren, omdat er minder vierkante inches zijn. Het betekent ook dat je iets grovere gemalen koffie kunt gebruiken.

In mijn ervaring waren deze twee neveneffecten positief. Met de standaard had ik het gevoel dat ik minder kracht kon gebruiken bij het indrukken van de hendel.

Ik snak naar een heerlijk shotje, niet naar een workout, dus voor mij was dit positief.

De mogelijkheid om een grovere maling te gebruiken is niet iets dat veel voor mij betekende, aangezien ik over bekwame molens beschik, maar sommige potentiële Flair-eigenaars hebben misschien alleen een Baratza Encore. Ik heb het gevoel dat ze met zo’n molen waarschijnlijk wel uit de voeten kunnen met de standaard (je zult dan wel de espresso mod moeten doen).

Drukmeter

Zoals eerder vermeld, kun je de drukmeter voor de standaard als upgrade krijgen.

De manometer was een van de dingen die me in de eerste plaats hebben overtuigd om de Flair aan te schaffen.

Na zowel met als zonder te hebben gebrouwen, kan ik niet zeggen dat het essentieel is om hem te hebben. Als je eenmaal het juiste drukniveau in je biceps hebt geïnternaliseerd, en ook de juiste maalgraad hebt gevonden, zou het niet nodig moeten zijn om naar de meter te kijken.

Ik heb een beetje geëxperimenteerd met drukprofilering, maar om eerlijk te zijn zijn mijn schoten niet beter of slechter geworden door dat soort dingen te doen. Er zijn al zoveel verschillende variabelen bij espresso (en koffie in het algemeen), dus als er één ding minder is om over na te denken, is het waarschijnlijk wel goed.

Werkwijze met de Flair Espresso Maker

Zoals eerder gezegd, was de workflow met beide apparaten goed, toen ik eenmaal het ontwerp in de vingers had. Eerlijk gezegd is het niet veel meer werk dan een elektrische espressomachine of het gebruik van een Moka pot.

Beide versies van de Flair hebben hun eigen voor- en nadelen wat betreft het werkproces. Het voorverwarmen verschilt van elkaar, maar ik kan niet zeggen dat de ene beter of slechter is. Het is waar dat je grondiger te werk moet gaan met de Pro brouwkop, maar omdat deze een siliconen kapje heeft, is het vrij eenvoudig.

Het schoonmaken en uitkloppen van de puck is bij beide apparaten eenvoudig, mits je ervoor zorgt dat je alle vloeistof eruit knijpt. Nadat je je shot hebt getrokken, doe je er gewoon een ander kopje in en druk je nogmaals op de hendel. Dan heb je een droge puck en een korf die gemakkelijk schoon te maken is.

Ik heb een paar keer meegemaakt dat het dispersiescherm van de Signature-versie een beetje vastzat, en ik moest de zijkant van een vork gebruiken om het eruit te tillen. Het dispersiescherm, dat is bekleed met een rubberen pakking, is waarschijnlijk het onderdeel dat ik het minst goed vind aan de Flair Signature.

Bij de Pro krijg je een steviger, volledig metalen scherm dat heel gemakkelijk te verwijderen is.

Welke moet je nemen?

Beide Flairs maken geweldige espresso. Als je zin hebt in geek rond, werken aan dialing in koffie, enzovoort, zul je snel je hoofd krijgen over het concept. Het is echter geen volledig wrijvingsloze ervaring.

Het koffiezetten met een Flair Espresso Maker is niet veel ingewikkelder dan met een espressomachine voor op het fornuis. Het werk zit hem vooral in het instellen van de maling, en het naar beneden halen van de hendel als de maling niet perfect is (het kan lastig zijn om de hendel naar beneden te halen als je net iets te fijngevoelig bent!)

Of u voor de Pro of de Flair Signature moet kiezen, hangt af van uw portemonnee en uw wens om dingen van topkwaliteit te zien.

Ja, de korf, en (vooral) het dispersiescherm op de Signature voelen een beetje goedkoop aan in vergelijking met de roestvrijstalen-bonanza op de Pro.

Maar de langwerpigere portafilter en de ondiepere thermische massa lijken alles een beetje makkelijker te maken op de Flair Signature.

Dat gezegd hebbende, als je een espressomaler van hoge kwaliteit hebt en het geduld en de wens om god-shots op barista-niveau te maken, dan hoef je niet verder te kijken dan de Pro.

Bekijk de dagprijs

Conclusie

De Flair Pro en Signature zijn verrassend vergelijkbaar in termen van de resulterende shots. Het echte verschil zit hem in de dosering, de kwaliteit van de materialen, en de mogelijkheid om de details aan te passen en te tweaken.

Espresso is een vrij dure hobby, maar combineer een van deze met een fatsoenlijke maler, en ik denk dat je een zeer concurrerend pakket krijgt. Zowel qua kwaliteit als qua prijs.

Tegelijkertijd zijn deze apparaten niet alleen voor mensen met een budget. Als je niet bijzonder veel geeft om melkkoffies (of dure reparaties), is dit het ideale alternatief voor de typische espressomachine voor thuisgebruik.

Recent Content