Geavanceerde Aeropress-instructies &Brew Guide

De Aeropress is in slechts een paar jaar tijd uitgegroeid van een obscuur koffiezetapparaat tot een culturele instelling.

Tegenwoordig zijn er nationale en internationale kampioenschappen, talloze crowdsourced recepten en zelfs virale fenomenen zoals de #milehighaeropressclub.

Sidenote: Zoek het op Instagram op, als je wilt zien hoe creatief koffiemensen kunnen zijn!

Maar er zit ook een donkere kant aan de AeroPress… eentje waar je meestal niet over leest in de glossy barista magazines.

De waarheid is dat veel amateurs, evenals professionals, geen echte Aeropress konden brouwen, zelfs als hun leven ervan afhing.

Ik heb nogal wat vrienden gehad die me opbiechtten dat de brouwer ‘het gewoon niet voor hen deed.

En om eerlijk te zijn ben ik er zelf zelfs geweest.

De Aeropress kan op verschillende manieren worden gebruikt. Maar dat betekent ook dat je het op nog meer manieren kunt verknoeien.

In dit artikel zoom ik in op elk klein detail van dit fascinerende brouwapparaat – van de geschiedenis tot de nieuwste trends op het wereldkampioenschap en geavanceerde Aeropress-instructies.

GESCHIEDENIS VAN DE AEROPRESS

Zoals de meeste geweldige dingen in de wereld, begon de Aeropress als een enigszins gek idee in het hoofd van een ongewone man.

Alan Adler, een uitvinder en werktuigbouwkundig ingenieur, was niet van plan om een commercieel product te maken. Integendeel, hij was gewoon op zoek naar een manier om het zetten van koffie te vereenvoudigen.

Voor die tijd was Adler’s belangrijkste claim to fame dat hij de ‘Aerobie Flying ring’ had uitgevonden – een revolutionair soort vliegende schijf die veel verder kon worden gegooid dan een traditionele frisbee.

Maar in 2003 begon Adler te experimenteren met het zetten van koffie. Een van de eerste dingen waar hij naar begon te kijken was de watertemperatuur. Adler gaf de voorkeur aan koffie gebrouwen met een temperatuur rond 175 ° F / 80 ° C en dat deden de meeste van zijn onderwerpen ook. Dit gaat in tegen veel traditionele koffiewijsheid, waarbij het water dichter bij een kookpunt ligt.

In die tijd was Adler voornamelijk bezig met het zetten van schenking over koffie, en hij realiseerde zich dat er iets te winnen zou zijn als het brouwen kon worden versneld met behulp van luchtdruk.

Adler maakte een heleboel verschillende prototypes voor het koffiezetapparaat onder druk. Hij maakte er zelfs een die werd aangedreven door een fietspomp.

Uiteindelijk nodigde hij de general manager van Aerobie, Alex Tennant, uit om een slok te nemen van wat uiteindelijk de definitieve versie zou worden.

“Alan, we kunnen er miljoenen van verkopen”, flapte hij eruit bij het proeven van het brouwsel. Het duurde nog twee jaar voordat het product in 2005 op de markt kwam. Maar sindsdien is de richting voor de Aeropress maar één kant op gegaan.

Op 78-jarige leeftijd besloot Adler dat het tijd was om met pensioen te gaan. In 2017 verkocht hij de speelgoeddivisie van Aerobie. De koffieafdeling stond een tijdje te koop, maar uiteindelijk besloten Adler en zijn vrouw Irene het eigendom te behouden.

Eind 2019 bracht Aerobie het eerste nieuwe koffieproduct in jaren uit; de AeroPress Go.

WAT is DE Aeropress go?

De Aeropress Go vertegenwoordigt de belangrijkste update qua ontwerp in de geschiedenis van het apparaat. Het nieuwe model werd uitgebracht aan het einde van 2019.

De ‘Go’ is een versie gemaakt met de frequente reiziger in gedachten. Het is kleiner dan het origineel en wordt geleverd met een draagtas die ook als beker fungeert.

Bekijk mijn volledige recensie van dit coole kleine apparaat.

basis Aeropress technieken

De Aeropress was Alan Adler’s manier om meer van de parameters te kunnen regelen in vergelijking met het gebruik van een espressomachine. Maar in feite creëerde hij een brouwapparaat met meer opties dan enig ander dat er is.

Je kunt letterlijk alles met het apparaat doen. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende technieken. Bekijk ook zeker de video hierboven, waar ik een aantal eenvoudige overwinningen doorneem die je meteen kunt implementeren om betere koffie te maken.

#1: omgekeerde methode of normaal?

De eerste grote vraag die je jezelf moet stellen, is of je wilt brouwen zoals Alan Adler het bedoeld heeft of dat je de ‘omgekeerde’ methode aka upside-down wilt gebruiken (foto rechts).

De mensen in het omgekeerde kamp geloven dat het een betere controle biedt over de extractie, omdat er geen koffie uit mag druppelen. Natuurlijk ziet het er ook best cool uit, als een barista de brouwer omdraait.

Niet iedereen is echter overtuigd. Sommige mensen houden niet van het idee dat de koffie op de rubberen pakking rust en denken dat het een slechte smaak aan de koffie kan geven

#2: lage temperatuur

Alan Adler schreef 175 ° F voor als zijn ideale temperatuur, maar dit gaat in tegen het heersende dogma van het zetten van koffie.

Jarenlang werd 200 ° F gezien als het ideaal – en dat is het nog steeds als het gaat om het zetten van espresso of overgieten.

Onder aero-liefhebbers is het echter gebruikelijk om bij vrij lage temperaturen te brouwen.

#3: bloeien

bloeien van de aeropress

Dit is oorspronkelijk een techniek van het overgieten van koffie.

Bloei zorgt voor een gelijkmatige extractie en maakt kanalisatie minder waarschijnlijk.

Het zorgt er ook voor dat koolstofdioxide uit bonen kan ontsnappen voordat het juiste brouwen begint.

Bloeien is simpel. Giet voorzichtig 2-3 x koffiegewicht; en wacht vervolgens 45 seconden.

#4: de drijfmest weggooien

Wanneer het water net onder de ‘1-mark’ is, maak je het brouwsel af in plaats van helemaal door te drukken.

Het idee is dat je door op de koffiepuck en het laatste zetwater te drukken veel ongewenste moleculen kunt extraheren. Door het niet op te nemen in het uiteindelijke brouwsel kun je bitterheid of off-flavours vermijden.

Het weggooien van de drijfmest wordt tegenwoordig beschouwd als de beste praktijk.

Veel aero-barista’s stoppen graag wanneer ze een ‘sissend’ geluid horen, anderen kunnen visuele aanwijzingen gebruiken.

#5: verdunning

Recepten die om verdunning vragen, zijn vrij gebruikelijk bij deze brouwer. Zeker onder de wereldkampioenen.

Brouw een ultrasterke drank en voeg vervolgens heet water toe om een meer ’transparante’ smaakprole te creëren. In veel opzichten is dit vergelijkbaar met het brouwen van een americano.

lessen van de wereldkampioenen

Het eerste internationale kampioenschap vond plaats in Noorwegen in 2008. Niet omdat Adler en zijn bedrijf het hebben gemaakt, in plaats daarvan gebeurde het organisch. De Noorse koffiegoeroe Tim Wendelboe was een van de belangrijkste initiatiefnemers.

De eerste wereldkampioenschappen hadden slechts drie deelnemers, maar in de jaren daarna groeide het al snel uit tot iets veel groters.

Tegenwoordig zijn er nationale wedstrijden over de hele wereld. De landskampioen krijgt het recht om mee te doen aan het WK.

(Als je nieuwsgierig bent, kun je hier mijn interview lezen met een eerdere winnaar van de Deense staatsburgers.)

De AeroPress is in de loop der jaren sterk veranderd. Hier is de meest recente ontwerpupdate; de AeroPresso Go.

het vinden van de beste aeropress methode

Hoewel de W.A.C. nuchterder is in vergelijking met het World Barista Championship, is het nog steeds fel competitief.

Dit betekent dat we behoorlijk wat kunnen leren door de kampioenen en hun beste recepten te bestuderen. In feite zijn er nogal wat nieuwe technieken geïntroduceerd op het wereldtoneel tijdens deze wedstrijden.

Dus wat is er nodig om een aero-brouwsel te maken zoals de kampioenen? Lees verder om erachter te komen..

aeropress methode brouwgids

De ideale aeropress ratio

Een van de belangrijkste dingen bij het zetten van elke vorm van koffie is de zogenaamde zetverhouding.

De zetverhouding is de relatie tussen de hoeveelheid koffie en water die wordt gebruikt. Dus een 1:18 zetverhouding zou bijvoorbeeld betekenen dat je voor elke eenheid koffie 18 eenheden water zou hebben. Deze specifieke ratio noemt de SCA de ‘Golden Cup Ratio’ (bron).

Persoonlijk vind ik dit een beetje dun, dus in plaats daarvan zou ik meestal kiezen voor ongeveer 1: 15 als mijn ideale Aeropress-verhouding.

De meeste brouwmethoden blinken meestal uit in een verhouding tussen 1:15 en 1:18. Aeropress koffie is in dit opzicht echter vrij uniek. Als je goed naar de winnende recepten kijkt, zie je dat ze allemaal nogal geconcentreerd zijn in vergelijking met traditionele koffiezetmethoden. (bron)

De winnares van de W.A.C 2018, Carolina Garay uit Colombia, gebruikte maar liefst 1:5,7 ratio. Dat is dichter bij espresso dan gewone zwarte filterkoffie!

Gemiddeld is de winstverhouding 1:11,5. Dit is vaak gecombineerd met een zeer grove maalmaat; vooral de laatste jaren.

Hoewel ik er zeker van ben dat dit geweldig smaakt, zou ik persoonlijk snel verpest raken, als ik dagelijks zulke brouwverhoudingen zou gebruiken. Het is dus misschien de moeite waard om te onthouden dat een wedstrijdscenario iets heel anders is dan dagelijks koffiedrinken.

Je kunt het vergelijken met het verschil tussen een fietser en een Ronde van Frankrijk concurrent. Je hebt niet per se bloeddoping en een fiets van $ 15K nodig om een goed resultaat te behalen als hobbyist.

👉 Ga dieper: 5 Essentiële AeroPress Recepten

hoe een aeropress te gebruiken

aero perstrofee
De felbegeerde prijs.

Nog een pattern die er meteen uitspringt bij het bestuderen van alle voorbije kampioenen is dat de watertemperatuur vrij laag is.

Gemiddeld is de winnende temperatuur 177 °F/80 °C. Al jaren is de officiële aanbeveling van de SCA 200 °F/93°C (bron).

Er zijn verschillende theorieën over waarom een lagere temperatuur beter zou kunnen zijn.

Men stelt dat bepaalde verbindingen extraheren bij ongeveer 177 ° F, terwijl meer bittere en minder wenselijke verbindingen dichter bij een kookpunt extraheren

Een heel simpele en nuchtere uitleg; is echter dat het gebruik van een lage temperatuur het mogelijk maakt om eerder vroeg dan laat van het kopje te genieten.

Aan de andere kant is de gerespecteerde koffievernieuwer en voormalig Winnaar van de World Brewers Cup Matt Perger al lang een voorstander van het gebruik van kokend water. Hij stelt dat dit zorgt voor een zo goed mogelijke extractie. Het is ook eenvoudig en consistent om elke keer te doen, vergeleken met het gebruik van een thermometer.

Maar over het algemeen zullen we moeten zeggen dat de jury nog steeds uit is op de perfecte watertemperatuur. Er is veel anekdotisch bewijs dat wijst op alles van 175- 205 ° F. Uiteindelijk ligt het waarschijnlijk meer aan persoonlijke smaak dan aan iets anders.

Een kanttekening die ik moet toevoegen, is dat de lage temperatuur bij de W.A.C. ook gezien moet worden in relatie tot de ongewoon hoge brouwverhoudingen. Het is waarschijnlijk dat deze twee parameters hand in hand moeten gaan.

Jeff Verellens

W.A.C. Winnaar 2011 & 2013

het vinden van de Beste Aeropress methode

“Aanvankelijk was de manier om bij het recept te komen klassiek vallen en opstaan. Kaizen manier van verbeteren: Elke ochtend 2 Aeropresses, 1 ‘beste’ methode een standaard, en 1 uitdagende methode, als de uitdagende methode beter was dan die ene zou de volgende dagen ”beste” methode zijn.

Er zijn veel variabelen om mee te spelen om een uitdagende methode te maken: grind, verhouding, water, temperatuur, tijd.

Een paar dingen zullen een koffie altijd verbeteren; bonendefecten uitzoeken, beter water gebruiken, een betere molen gebruiken, de fijne deeltjes zeven, niet helemaal doordrukken (de Ketel one-techniek) dus dat is een gegeven om deze ten volle te verbeteren.” (Bron)

HET PAPIEREN FILTER IS EEN TROOPER

Een van de interessante dingen over de plastic pomp is dat het gebruikers in staat stelt om veel kleine dingen te veranderen en aan te passen in vergelijking met meer conventionele brouwapparaten.

Er zijn bijvoorbeeld nogal wat bedrijven die speciale filters produceren die zijn gemaakt van verschillende metalen.

Sommige mensen experimenteren ook graag met het gebruik van twee papieren filters voor extra bekerhelderheid. Maar in feite heeft elke winnaar van de W.A.C. gekozen voor een enkele, traditionele papieren filter.

Als het gaat om de positie van de brouwer, is het moeilijk om harde conclusies te trekken.

De eerste twee winnaars gebruikten de omgekeerde methode, volgden vervolgens vier opeenvolgende rechtopstaande kampioenen en nu zijn de laatste vier omgekeerd.

aeropress instructies

GEAVANCEERDE AEROPRESS INSTRUCTIES &Aanwijzingen

Dus is dat alles wat er is om plezier te hebben met de Aeropress? Natuurlijk niet…

Wat dit apparaat zo cool maakt, is dat het een van de beste koffiezetapparaten is die vandaag beschikbaar zijn, maar tegelijkertijd is het bijna speelgoed.

In deze sectie laat ik je kennismaken met een paar coole manieren om meer uit je apparaat te halen.

Dit zijn misschien geen kampioenschapswinnende Aeropress-recepten zoals die in het vorige hoofdstuk, maar als je de instructies volgt, krijg je zowel smakelijke koffie als reacties op Instagram.

grote partijen

Een van de meest voorkomende klachten die ik hoor over dit brouwapparaat, is dat het slechts één kopje tegelijk kan maken.

Onlangs bedacht ik echter een techniek waarmee je grote batches kunt brouwen zonder afbreuk te doen aan de smaak.

De methode is relatief eenvoudig en je hoeft waarschijnlijk alleen maar deze handige kleine video te bekijken om de basis te begrijpen.

Ik moet vermelden dat het een stuk gemakkelijker is om deze methode te gebruiken als je een van de nieuwere modellen hebt. Aerobie schakelde een paar jaar geleden over op een ander siliconenmateriaal op de rubberen pakking, waardoor het ‘gladder’ wordt en gemakkelijker te manoeuvreren op de manier die essentieel is om deze techniek uit te voeren.

Als je meer routebeschrijvingen plus tips en trucs wilt, bekijk dan ook dit bericht.

  • Gebruik 26 gram koffie tot 400 gram water
    (schaal het recept terug naar 23 gram/350 gram, als je de kleinere Aeropress Go gebruikt, zoals ik in de video doe)
  • Voeg 60 gram water toe en schud om de bloei mogelijk te maken. Wacht 30 seconden.
  • Voeg vervolgens 140 gram water toe.
  • Druk de zuiger omlaag een centimeter. Draai het vervolgens opzij en verwijder het.
  • Plaats het opnieuw en druk een centimeter naar beneden.
  • Ga door totdat er geen water meer is.
  • Giet 200 gram water in de lege kamer. Plaats de zuiger en trek iets naar boven om een vacuümafdichting te creëren. Wacht 1 minuut.
  • Duik langzaam – het duurt 45-60 seconden.
  • Genieten! Nu heb je genoeg koffie voor twee personen.

Aeropress koud brouwsel

Heb je ooit geprobeerd koud brouwsel te maken met een normaal gietfilter? Nee? Nou, ik zal je veel moeite besparen en je vertellen om het niet eens te proberen!

Bij het maken van cold brew staan water en koffiedik meestal 12 tot 36 uur in contact. Dit geeft de boetes voldoende tijd om water op te nemen. Daarom is het zo moeilijk om door een filter te gaan. Als je het in een V60 giet, verstopt het vrijwel onmiddellijk.

Dit compacte koffiezetapparaat is een redder in nood, als het gaat om cold brew.

Door de luchtdruk kun je het eigenlijk vrij gemakkelijk filteren, waardoor je in een mum van tijd een lekker uitgebalanceerd koud brouwsel overhoudt.

  • Voeg 35 gram koffie toe aan 500 gram water in een fles.
  • Laat 5-10 uur op het aanrechtblad staan.
  • Bewaar ’s nachts in de koelkast.
  • Giet de drijfmest in de Aeropress, normale positie. (U kunt een papieren of metalen filter gebruiken, afhankelijk van uw voorkeur).
  • Duik over ijsblokjes. (Afspoelen en herhalen, als je meer mengsel over hebt).

Aeropress ESPRESSO

Hoewel Aeropress tegenwoordig algemeen wordt beschouwd als een zwart koffiezetapparaat – vergelijkbaar met de Franse pers of filterkoffie – is er altijd ergens in de mix een aura van espresso geweest.

Het verband tussen de twee lijkt voor de hand te liggen – althans op het eerste gezicht. Beide apparaten maken gebruik van druk. Maar terwijl de beroemde 9 bars een essentieel onderdeel zijn van hoe de beste espressomachines werken, is de druk van de AeroPress eerder een manier om gezette koffie van het gemalen te scheiden.

Tegenwoordig zijn er echter een paar gadgets die je kunnen helpen espresso te maken met een AeroPress. Bekijk mijn artikel, waarin ik de Prismo, JoePresso en verschillende andere technieken vergelijk.

Doe-het-zelf zwanenhals waterkoker

de aeropress kan worden gebruikt als zuiger

Hier is een leuke kleine reishack: gebruik de binnenkant van de zuiger als je geen zwanenhalsketel hebt.

Als je het bijna tot de bovenkant vult (min 1 cm) heb je precies 200 ml water. Dat is handig als je geen weegschaal hebt.

De stroomregeling is veel beter dan een gewone waterkoker.

Eigenlijk bedoelde Alan Adler de zuiger als meetinstrument. Daarom waren er markeringen op de eerste versies van het apparaat, maar hij realiseerde zich dat de meeste mensen het nooit gebruikten, dus uiteindelijk heeft Aerobie ze afgeschaft.

Als u zich echter in een situatie bevindt waarin u geen toegang hebt tot een zwanenhalsketel en een gietbeurt wilt maken, hoeft u alleen uw zuiger. Het is er praktisch voor gemaakt.

het lange brouwsel

Oldschool Aero-brewing heeft altijd gepleit voor korte brouwtijden. Maar wat als ik je zou vertellen dat je de regels kunt overtreden en geweldige koffie kunt krijgen terwijl je het doet?

Ik noem deze manier van brouwen ‘het lange brouwsel’ en de aanpak ligt dichter bij cupping in plaats van normale aero-methodologie.

Er zijn verschillende redenen waarom ik van het lange en langzame brouwsel houd. Allereerst kan het echt een aantal onverwachte en smakelijke smaken naar voren brengen. Vooral met bonen die om de een of andere reden zoetheid missen. Sommige aromaverbindingen hebben meer tijd nodig om te extraheren, dus door de brouwtijd te verlengen, krijg je meer body en meer gekarameliseerde suikers.

Een ander voordeel van dit recept is dat je je brouwverhouding kunt verhogen tot 1:18. Dit betekent dat je dezelfde hoeveelheid gezette koffie krijgt met minder bonen. Het is dus eigenlijk minder verspillend en tegelijkertijd bespaar je een beetje geld. Wat is er niet leuk aan?

Aeropress koffie recept

  • Zet de brouwer in de omgekeerde positie en voeg 14 gram grofgemalen koffie toe.
    (Pro Tip: Het is belangrijk om de beste braam koffiemolen te gebruiken die je in handen kunt krijgen!)
  • Giet langzaam 250 gram water van 200 °F.
  • Spoel het papieren filter af en doe het in de dop. Bevestig de dop en wacht vier minuten.
  • Roer als de vier minuten voorbij zijn 5 keer en laat de korst breken. Doe de dop er weer op.
  • Wacht 8 minuten. Keer om en duik langzaam.
  • Geniet van je slow brew.

aeropress COFFEE in een vliegtuig

Zoals vermeld in de inleiding, heeft het apparaat een zeer onverwachte fanbase gevonden: frequente reizigers met een voorliefde voor koffie!

Deze groep wordt de #miLehighaeropressclub op Instagram. Aanvankelijk was het idee om je eigen koffie te zetten in het vliegtuig in plaats van te bezwijken voor vreselijke vliegtuigkoffie. Maar gaandeweg is het een ‘ding’ geworden. Iets geweldiger dan de ice bucket challenge, maar niet zo cool als hardlopen met de stieren in Pamplona.

Je kunt niet echt een recept geven voor het gebruik van een Aeropress in een vliegtuig. Het is meer alsof je de juiste mindset en een beetje begeleiding nodig hebt.

Houd de apparatuur gewoon klaar in je handbagage, zodat het gemakkelijk is om eruit te komen als je eenmaal in de lucht bent. Vraag het cabinepersoneel om een kopje warm water. Meestal geven ze je er een gratis.

Vergeet niet dat je zult moeten brouwen Omgekeerde omdat je in dezelfde beker moet drukken waarin je water wordt geserveerd.

Ik heb het een paar keer geprobeerd, en het is gemakkelijker dan V60’ing in een vliegtuig. Toch is het een beetje gedoe en je zult zeker een aantal rare blikken krijgen.

de meest voorkomende Aeropress fouten

Tot nu toe hebben we veel gesproken over de voordelen van deze opmerkelijke brouwer. Laat me me nu concentreren op enkele van de nadelen. Zoals vermeld in de inleiding veel barista’s thuis (evenals professionals) hebben het eigenlijk moeilijk om heerlijke koffie uit het apparaat te krijgen.

Ik heb vaak vrienden gehad die me opbiechten dat ze zelden de brouwer gebruiken en dat overkoken koffie consequent btter smaakt.

Met dat in gedachten zijn hier enkele typische fouten die de ontluikende Aero-barista zou kunnen begaan en hoe ze te repareren.

#1: DUIK ZACHTJES

Zoals hierboven vermeld, hebben de Aeropress en de espresso altijd een soort mythische verbinding gehad in de geest van mensen. Misschien vanwege de namen, of misschien omdat ze allebei op de een of andere manier druk gebruiken.

Op de een of andere manier denken veel barista’s dat druk is de sleutel tot een goed brouwsel. Om die reden zullen ze met al hun gewicht op de zuiger leunen en als gekken pompen.

De waarheid is echter dat de luchtdruk geen belangrijk onderdeel van het brouwsel is; het is gewoon een handige manier om vloeistof en de puck te scheiden.

Door volle kracht uit te oefenen bij het zetten, verpest je eigenlijk je koffie. Koffie die op deze manier wordt gezet, heeft vaak een rare, bijna eendimensionale smaak.

Wat u in plaats daarvan moet doen, is zachte druk uitoefenen op de zuiger.

Voor de schoonste smaak duurt het bijna een minuut om de zuiger helemaal naar de bodem te drukken. Dit sentiment wordt ook door veel andere kenners gedeeld. Zelfs Alan Adler brouwt op deze manier.

#2: MIX, BELUCHT &COOL DOWN

Deze tip klinkt misschien eenvoudig, maar het is een cruciale stap in het maken van een heerlijk kopje elke keer.

Als je de Aero direct in een voorverwarmde mok drukt, kan en zal er van alles misgaan.

  • Zwarte koffie moet worden gezet rond 200 ° F (93 ° C), maar het moet worden geserveerd en geconsumeerd rond 140 °F (55 °C).
  • Verder moet het gemengd en belucht iets om alle aromaverbindingen mooi te laten blenden.
  • Alle bovenstaande dingen gebeuren automatisch als je brouwt in een karaf of range server en draai het een paar keer rond.

Aan de andere kant, als je brouwt in een voorverwarmde mok, zoals veel wanna-be barista’s meestal doen, dan zal je brouwsel ondermaats zijn.

Het zal veel te warm zijn om meteen te drinken. En de meeste aromaverbindingen zullen rondzweven in de bodem van de beker.

Het is een beetje controversieel, maar sommige van de meest deskundige mensen in de koffiebusiness beweren ook dat koffie moet zijn Belucht om zijn volledige potentieel waar te maken. Bijna als wijn.

Naar mijn mening is beluchting een cruciale stap van handmatig brouwen.

#3: GEBRUIK HET JUISTE WATER

Over water en koffie valt veel te zeggen. Er zijn zelfs boeken en wetenschappelijke artikelen gewijd aan dit onderwerp.

Water is wat vaak een goede kop zelfgebrouwen koffie scheidt van een kopje van wereldklasse in een koffiebar van de derde golf.

Dit is echter een van de meest uitdagende onderdelen om goed te krijgen. Aan de oppervlakte ziet al het water er vrijwel hetzelfde uit. Je hebt dus kennis of misschien zelfs speciale apparatuur nodig om het goed te doen.

Maar voor nu laat me je wat kort advies geven: Vermijd kraanwater. De meeste mensen op deze planeet hebben geen kraanwater dat geschikt is voor het zetten van koffie. (Dit geldt zelfs als het water goed smaakt).

Gebruik in plaats daarvan relatief zacht water zoals Volvic of gebruik omgekeerde osmosewater in combinatie met toegevoegde mineralen van het bedrijf Third Wave Water.

Idealiter wilt u water gebruiken met een TDS tussen 70 and 140 met gelijke hoeveelheden calcium en magnesium.

Als je tijd en moeite wilt investeren, probeer dan mijn recept voor perfect brouwwater.

Derde Golf Water Mineraal...

#4: GEBRUIK TWEE FILTERS

Brouwen met een enkel AeroPress-filter is niet per se een fout – het is tenslotte wat alle wereldkampioenen doen.

Toch moet ik zeggen dat ik vaak betere resultaten krijg met twee filters in plaats van één.

Als je van overgieten houdt zoals Hario V60 en Kalita Wave, dan moet je zeker deze kleine hack proberen. Het heeft de neiging om de beker te maken evenwichtiger en schoner, terwijl ook de sprankelende zuurgraad wordt bevorderd.

Plaats beide filters gewoon in de dop, spoel af en brouw zoals je normaal zou doen. Als u wilt, kunt u de filters na gebruik afwassen en tot 3 keer recyclen. Behandel ze gewoon als één geheel tijdens het wassen en laat ze drogen in de filterdop om de vorm te behouden.

#5: SCHOONMAKEN

Dit is een andere veel voorkomende fout die wordt veroorzaakt door old-school Aero-propaganda.

“Dit apparaat hoeft niet te worden schoongemaakt – druk gewoon op de zuiger en schiet de puck in een bak”, beweert de instructie.

Ja, juist – De Koffie Kroniekschrijver is het er niet helemaal mee eens.

Laat ik u dit eerlijk zeggen. Als dit de enige vorm van schoonmaken is die je doet, zal je koffie binnen een maand of twee vreselijk smaken.

Geef je apparaat af en toe een lekker bad in heet water en zuiveringszout. Zorg ervoor dat u ook de rubberen pakking eraf haalt.

Het is verwijderbaar, maar veel mensen hebben geen idee. Veel vervelende oliën zullen zich in de spleten verzamelen als ze aan zichzelf worden overgelaten en dat zal de smaak beïnvloeden.

Vertrouw de stiekeme koffieverkoper hier niet op. Het is een coole brouwer, maar net als alle andere items in je keuken, moet het af en toe worden schoongemaakt.

Ik herhaal het nog eens: Vergeet niet om de pakking elke twee weken vrij voor een grondige schoonmaak!

#6 Te veel vertrouwen in de AeroPress Scoop Size

Als het gaat om het maken van de perfecte kop koffie, zijn er veel variabelen om te overwegen.

Een vaak over het hoofd geziene factor is maat schep.

De Aeropress wordt geleverd met een schepje dat plaats biedt aan ongeveer 11,5 gram koffie. Een volle schep bevat ongeveer 14 gram.

Dit lijkt misschien veel, maar afhankelijk van de hoeveelheid water die je gebruikt, kan het eigenlijk een behoorlijk zwakke kop creëren.

Laten we zeggen dat u 200 gram koffie gebruikt voor een van deze twee schepvolumes. Dat brengt je op een verhouding van 1:14 of 1:17,4. Als je iets van koffie weet, weet je dat dit twee extreem verschillende brouwsels zal creëren.

Dus als u het meeste uit uw Aeropress wilt halen, zorg er dan voor dat u een digitale weegschaal gebruikt in plaats van de meegeleverde schep. Het is gewoon geen betrouwbare manier om lekkere koffie te produceren.

OVER NAAR JOU

Als je helemaal tot het einde hebt gelezen, weet je al veel over dit fantastische brouwapparaat. Ik moedig je aan om te experimenteren en elk klein advies te testen. Bewaar wat je lekker vindt en gooi de rest weg.

Uiteindelijk kun je Aeropress brouwen op elke manier die je wilt – het belangrijkste is dat je ervan geniet.

De uitvinder van deze brouwer maakte speelgoed voordat hij op de koffie stapte, met dat in gedachten denk ik dat we ons altijd moeten concentreren op het speelse aspect van de brouwer.


FAQ

Is AeroPress goed voor espresso?

Het kan een aantal sterke en geconcentreerde shots maken die veel mensen tevreden zullen stellen, maar het kan geen echte espresso maken. De druk komt niet in de buurt van 9 bar. Je kunt investeren in de speciale Prismo-dop als je iets meer op espresso wilt laten lijken.

Is de AeroPress gemaakt van veilig plastic?

Ja, het is gemaakt van polypropyleen, dat als veilig en PBA-vrij wordt beschouwd.

Is de AeroPress echt zo goed?

Zowel ja als nee. Over het algemeen is het niet zo eenvoudig om met dit apparaat een echt prachtig kopje koffie te maken. Het soort beker dat kan wedijveren met de beste gietovers is moeilijk te bereiken. Wanneer je echter een geavanceerde AeroBarista wordt, kun je een aantal uitstekende kopjes maken.

Is AeroPress beter dan French press?

De AeroPress is een stuk veelzijdiger dan de Franse pers. Je kunt er allerlei soorten koffie mee zetten vanwege het ongewone ontwerp. Is het ook beter? Als koffieprofessional zal ik “ja” moeten zeggen. Door het ontwerp van het apparaat heb je veel meer controle over het brouwproces, maar dit is ook de reden dat het moeilijk kan zijn om het goed te gebruiken.