De Beedrop gids voor Colombiaanse koffie

Colombia is ’s werelds grootste producent van arabica koffie. Het is een natie die bijna synoniem is met goede koffie.

Onder mensen in de koffie-industrie staat Colombia bekend om het produceren van wat bekend staat als de ‘mild gewassen koffie’.

In lekentaal vertaalt zich dat in een verdomd, zoet en schoon smakend kopje koffie; een die traditioneel is – op een positieve manier.

Maar Colombiaanse koffie heeft veel meer dan tradities en Juan Valdez. In dit artikel zal ik ingaan op de echte essentie van Colombiaanse koffie en het uitleggen, zodat je het nog meer kunt waarderen.

Geschiedenis van Colombiaanse koffie

Hoewel Colombia en koffie als hand en hand bij elkaar lijken te passen, wordt koffie pas sinds 1808 commercieel geteeld in het land.

Een tijdje waren tabak, kinine en vee een betere investering van landbouwmiddelen. Aan het begin van de 20e eeuw begon koffie echter van de grond te komen.

Met name de oprichting van de Nationale Federatie van Koffietelers van Colombia in 1927 was instrumenteel in het veranderen van Colombia in de koffie groeiende krachtpatser die het vandaag is.

Wat is het vliegseizoen?

Rijpe en onrijpe kersen op dezelfde tak (Dennis Tang: Flickr CC 2.0)

Omdat het zich op de evenaar bevindt met veel bergachtige gebieden en vruchtbare grond, heeft koffie perfecte groeiomstandigheden in het land.

Arabica koffie gedijt op grote hoogten geteeld onder schaduw bomen. Dit maakt Colombia zo’n perfecte koffieoorsprong.

Een vuistregel is dat hoe hoger een koffie wordt geteeld, hoe beter deze zal smaken. Dit komt omdat hoogte het rijpingsproces vertraagt. Dit maakt het zaad in de koffiekers dichter, wat meestal resulteert in meer smaak.

Colombia is ook op een andere manier uniek – het is het enige land dat twee oogstseizoenen heeft. Dit wordt opnieuw veroorzaakt door de nabijheid van de evenaar. Het eerste seizoen vindt plaats van oktober tot januari, terwijl het tweede seizoen in april begint en doorloopt tot juli. Dit wordt de ‘fly season’ of ‘Mitaca’ in het Spaans, en meestal is het slechts goed voor een derde van de totale productie.

Gezien vanuit het perspectief van een koffiebrander is dit extra seizoen fantastisch. Bij andere landen verliezen de sperziebonen meestal een beetje sprankeling aan het einde van de cyclus, maar met Colombiaanse koffie kun je halverwege het jaar verse voorraden krijgen.

Wat is het verschil tussen Supremo &Excelso?

Je hebt deze twee namen waarschijnlijk al eerder op koffiezakjes gelezen, maar wat betekent het?

Welnu, ze sorteren normen die worden gebruikt voor export. In feite kunnen ze ons niet veel of niets vertellen over de koffiekwaliteit.

  • Excelso is kleiner met een schermgrootte van 15-16
  • Supremo bonen zijn op het scherm 17-18

Een soortgelijk systeem wordt gebruikt in Kenia, waar bonen AA of AB worden genoemd.

Wie is Juan Valdez?

De beroemdste man van de Colombiaanse koffie is zonder twijfel Juan Valdez. Maar wie is deze raadselachtige boer? In feite is hij niemand. Juan Valdez is een fictief personage ontwikkeld door het reclamebureau “DDB” in 1958.

De taak van Juan Valdez was om meer bewustzijn te creëren rond de koffies van het land, en om koffies aan te duiden die 100% Colombiaans waren en niet gemengd.

Het is een understatement om te zeggen dat de campagne een succes was. Tegenwoordig zijn Juan Valdez – en zijn muilezel Conchita – enkele van de meest iconische merken in de koffie-industrie.

JUAN VALDEZ Sterke Colombiaanse...

In de loop der jaren zijn er een paar geschillen geweest rond het merk. Hoewel zowel ‘Juan’ als ‘Valdez’ populaire namen zijn in Spaanstalige landen, is de Nationale Federatie van Koffietelers zeer beschermend voor het handelsmerk.

In 2006 brak er een juridische strijd uit toen een Costa Ricaans bedrijf t-shirts begon te verkopen met de zin ‘Juan Valdez drinkt Costa Ricaanse koffie’. De zin verwees naar de originele acteur die ‘Juan Valdez’ portretteerde die naar verluidt koffie dronk uit het kleine Caribische land.

Toen het echter tijd was om elkaar in de rechtbank te ontmoeten, kon de verdachte een getuige aanroepen; een Costa Ricaanse man genaamd Juan Valdez, die lokale koffie dronk. Uiteindelijk was dat genoeg om de aantijgingen af te weren.

De beste koffieregio’s in Columbia

Een van de geweldige dingen van Colombiaanse koffie is dat er zoveel regio’s zijn die spectaculaire koffie produceren.

Het zuidelijke deel van het land, het dichtst bij de evenaar, wordt echter meestal als het beste beschouwd.

Onder deze regio’s, Huila wordt gezien als de koning van colombiaanse koffieregio’s.

Gewassen koffie van Huila is uitzonderlijk zoet en schoon, maar gaat toch gepaard met tonen van steenfruit en een intrigerende zuurgraad. Dat gezegd hebbende, in de buurt Cauca en Nariño lijken erg op elkaar als het gaat om bekerkwaliteit.

In het centrale deel van het land vindt u twee van de andere belangrijke regio’s: Tolima en Antioquia.

Enkele grote Colombiaanse koffieboerderijen

  • La Palma en El Tucan
  • Cerro Azul
  • Las Margaritas
  • La Esperanza

Colombiaanse koffievariëteiten

Zoals ik al eerder zei, verbouwt dit land alleen Arabica-koffie. Sommige van de andere grote koffieproducenten in de wereld, zoals Brazilië en Vietnam, verbouwen een stel Robusta, dat door vrijwel alle koffieliefhebbers als inferieur wordt gezien.

Toch zijn er onder arabicabonen een heleboel subtypen. In Colombia kun je de drie meest voorkomende tegenkomen die het meest worden gebruikt in speciale koffie; Bourbon Typica en Caturra.

Maar je hebt ook wat nieuwere hybriden zoals Colombia, Castillo en Tabi. Deze hebben allemaal een robuust erfgoed in het DNA. De twee laatste worden echter beschouwd als uitstekende bekerprofielen. Bovendien zijn ze als bonus beter bestand tegen bladroest, wat behoorlijk episch is als je een boer bent.

Persoonlijk ben ik onder de indruk van de paar keer dat ik Tabi heb gehad. Veel fruitige zuren samen met een massief lichaam.

Conclusie

De meesten van ons hebben Colombiaanse koffie gedronken zonder na te denken. Daarom is mijn aanbeveling om op zoek te gaan naar enkele van de beste producenten en regio’s met de meest opwindende koffies.

Colombiaanse koffie wordt traditioneel gewassen, maar de meer innovatieve boerderijen experimenteren allemaal met naturals, honing en zelfs experimentele verwerking zoals melkzuur- en azijnzuurfermentatie.

Een gewassen koffie van Huila vertegenwoordigt enkele van de beste klassieke Colombiaanse koffie die je kunt vinden, terwijl een experimentele partij van ergens zoals de biologische boerderij La Palma y El Tucan zelfs de meest veeleisende koffiesnob zou moeten kunnen imponeren.

Als je de Tabi-variëteit zelfs van een gerenommeerde brander wilt onderscheiden, raad ik je ook ten zeerste aan om het uit te proberen.

Verder lezen: The Coffee Chronicler’s guide to Ethiopian Coffee

Uitgelichte bovenste afbeelding: Dennis Tang | Bron