Beoordeling van de expert
Pros
- Ondersteuning voor Google Assistent
- Volop slimme functies
- Goede geluidskwaliteit
Minpunten
- Batterijduur van oordopjes beperkt
- Geen ANC
- Kan controles niet aanpassen
Ons oordeel
Als je kunt leven zonder zaken als draadloos opladen en ruisonderdrukking – en voorrang wilt geven aan slimme functies – dan zijn de Pixel Buds A-serie degenen om te kopen.
Hoewel ze niet op Google I/O arriveerden zoals sommige mensen hadden verwacht, zijn de Pixel Buds A-serie nu officieel en zijn ze de goedkoopste draadloze oordopjes van de firma tot nu toe.
Het algemene idee hier is om een goedkopere versie van de bestaande Pixel Buds 2 aan te bieden, met behoud van de belangrijkste functies en kwaliteit. Er zijn enkele downgrades om de aanzienlijk lagere prijs te bereiken, maar het zijn er minder dan je zou verwachten – namelijk draadloos opladen en Attention Alerts.
Over het algemeen heeft Google goed werk geleverd en hier en daar zelfs kleine verbeteringen aangebracht. Het belangrijkste verkoopargument voor de
Pixel Buds A zijn alle slimme functies, want een benedengemiddelde batterijduur en geen ruisonderdrukking zouden je ertoe kunnen brengen om elders te kijken.
Ontwerp & bouw
Zoals je misschien al gespot hebt, zien de Pixel Buds A er identiek uit als de
Pixel Buds (2020). Sterker nog, Google heeft het design helemaal niet veranderd, dus dit is een budgetversie van diezelfde koptelefoons.
Het enige nieuwe element zijn twee nieuwe kleurkeuzes: de Dark Olive – waar ik op hoopte – en de Clearly White-optie, die ik toegestuurd kreeg om te testen. Deze heeft dezelfde naam als de Buds 2, maar heeft nu lichtgrijze delen op de oordopjes en aan de binnenkant van de behuizing, in plaats van zwart.
Als je de Pixel Buds 2 hebt gebruikt, kun je waarschijnlijk gewoon naar de latere delen van de recensie gaan, maar anders zijn dit goed ontworpen en goed gemaakte oordopjes.

Ze worden geleverd in een kleine behuizing met een gladde matte afwerking. Het ziet er mooi uit en voelt prettig aan, hoewel het vreemd gewoon is zonder zelfs maar een ‘G’-logo in zicht. Alles wat je krijgt is een USB-C-poort aan de onderkant om op te laden en een verborgen LED net onder het deksel dat oplicht als je het opent.
De oordopjes zelf zijn erg klein en een van de lichtste paren die er zijn met slechts 5 gram per stuk. Ze passen prima in mijn oren en blijven goed op hun plaats zitten. Je kunt de oordopjes verwisselen en hoewel er een vin gedeelte is om de stabiliteit te helpen, is dit een permanente bevestiging.
Dat is jammer, want hoewel ik kleine oordopjes gebruik, vond ik dat de vinnen niet veel deden omdat ze mijn grotere oren niet konden bereiken. Desondanks vond ik ze nog steeds comfortabel voor langere periodes en in tegenstelling tot sommigen, maakte ik me niet te veel zorgen dat ze uit zouden vallen.

Op de buitenste delen staat een ‘G’-logo en dit is waar je de aanraakbediening vindt. Hier vinden we ook de eerste downgrade in vergelijking met de Buds 2, want er zijn hier geen veegbewegingen voor het volume, alleen tikken (enkel, dubbel en driedubbel), maar het werkt goed, met een goede respons.
Het is jammer dat je niet kunt aanpassen zodat bijvoorbeeld het volume op de linkeroordop kan worden geregeld en het afspelen op de rechter.
Het laatste wat over het ontwerp moet worden vermeld, is de IPX4-waterbestendigheid, die basaal is maar beter dan niets en de Buds A zou moeten beschermen tegen spatten of zweet.
Geluidskwaliteit & functies
Binnenin de Pixel Buds A zitten dezelfde aangepaste 12mm dynamische drivers als in de Buds 2 en ze gebruiken Bluetooth 5.0 voor connectiviteit. Hoewel er recentere versies zijn, zoals 5.2, had ik geen last van de drop-out problemen die we met de Buds 2 hadden.
Met 12 mm zijn de drivers verrassend groot gezien hun diddy-formaat en de Buds A bieden een fatsoenlijke geluidskwaliteit met schone en nauwkeurige audio in het midden en hoog van het frequentiebereik.
Zoals Lewis bij de Buds 2 ontdekte, ontbreekt de bas standaard, maar je kunt een Bass Boost-optie inschakelen in de instelling die dit probleem oplost als je veel naar muziek luistert met veel bas.

Helaas hebben ze geen actieve ruisonderdrukking (ANC), maar dat hebben veel duurdere paren zoals de
Apple AirPods 2 of vergelijkbaar geprijsde opties zoals de
Cambridge Audio Melomania 1 en
RHA TrueConnect 2.
Passieve geluidsisolatie is erg goed, maar als ANC een must is en je kunt de prijzen van het vlaggenschip niet rechtvaardigen, kijk dan naar de Huawei FreeBuds 4i of Anker Soundcore Life A2 NC.
Smarts
De USP van de Pixel Buds A is echter de reeks slimme functies die Google biedt. De meeste daarvan vind je niet bij rivalen van deze of hogere prijsklasse.
Een groot deel van de aantrekkingskracht komt van de oordopjes die de Google Assistant ondersteunen, dus het is alsof je kleine slimme luidsprekers in je oren hebt. Voordat ik inga op wat je kunt doen, is de slimme technologie duidelijk zodra je de behuizing opent.
Fast Pair betekent dat je een pop-up melding krijgt en na een paar simpele stappen op het scherm worden de Buds A verbonden met je telefoon. Ik had dit verwacht op mijn
Pixel 4a 5G, maar Google zegt dat het zal werken met elke Android-telefoon met versie 6.0 of later.
Merk op dat je ze ook met iOS of andere Bluetooth-apparaten kunt gebruiken als je wilt, je hebt dan alleen de koppelingsknop op de achterkant van de case nodig.
Op mijn Pixel-telefoon is de Pixel Buds-app er op systeemniveau, zodat je batterijlevensduurcijfers voor elke oordop uit de vervolgkeuzelijst kunt halen en snel in alle instellingen kunt komen door te tikken – of op het tandwieltje in het Bluetooth-apparatenmenu.

Zoals eerder vermeld, ondersteunen de aanraakknoppen van de Buds A geen volumewipes, maar je kunt de Google Assistent vragen om ze harder of zachter te zetten. Het is een nette touch, hoewel ik me niet kan voorstellen dat ik het in het openbaar zou gebruiken, zelfs als je de oordopjes kunt aanraken en vasthouden in plaats van “Hé, Google” te zeggen.
Het is slechts een van de vele dingen die de Google Assistent kan doen op de koptelefoon, dus het houdt daar niet op, bij lange na niet.
Een van de belangrijkste functies is vertalen, wat enorm van pas kan komen als je naar het buitenland reist of gewoon met buren spreekt die geen Engels spreken. Het kan 40 verschillende talen in real-time vertalen met wat hulp van de Google Translate app.
Zonder iemand die vloeiend een andere taal spreekt om dit mee te testen, stelde Google voor om een video op YouTube in een andere taal te bekijken. Het vertaalde mijn toespraak moeiteloos, maar, zoals je hierboven kunt zien, had het wat moeite om het snelle Spaans bij te houden. Ik stel me voor dat met iemand in het echt praten, terwijl hij weet dat hij tegen een app praat, betere resultaten zal opleveren.

Je kunt je meldingen ook laten voorlezen als je dat wilt (nadat je hebt geselecteerd voor welke apps je deze functie wilt inschakelen) en dat kan heel handig zijn – je bent bijvoorbeeld aan het winkelen en je partner stuurt een berichtje om iets aan het lijstje toe te voegen – maar je krijgt ook onbehulpzame dingen als “Jordan heeft drie foto’s gestuurd”.
Adaptief geluid is niet gekoppeld aan de Assistant, maar is bedoeld om het volume automatisch aan te passen op basis van waar je je begeeft terwijl je de Buds A draagt. Ik vond dat het niet veel deed, maar ik heb de Buds tijdens het testen dan ook nergens bijzonder uitdagend mee naartoe genomen.
Ik vond de in-ear detectie nuttiger en betrouwbaarder dan veel anderen met dezelfde functie. Het weet wanneer je de oordopjes uit- of weer indoet dankzij IR sensoren, en pauzeert of hervat snel je muziek.
Er is meer, want je kunt je telefoon ook gebruiken om de Pixel Buds A terug te vinden als je ze kwijtraakt. En het goede nieuws is dat als je een van zo’n beetje al deze functies niet leuk vindt, je ze waarschijnlijk kunt uitschakelen in de instellingen zodat je er geen last meer van hebt.
Levensduur batterij
Net als bij de Pixel Buds 2 blijft de batterijlevensduur een minpuntje, waarbij de Buds A alleen al voor de oordopjes vijf uur aan afspeelduur aankan. Ik vond dat dit klopte, terwijl mijn collega Lewis vond dat de Buds 2 ongeveer drie uur meeging. Maar dat is nog ver verwijderd van veel rivalen, waarvan sommige het dubbel zo lang uithouden – of zelfs langer.
Als je de oplaadkoffer toevoegt, kom je op een totale gebruiksduur van 24 uur, wat niet slecht is, maar voor sommige gebruikers zal die vijf uur niet lang genoeg zijn, vooral als je wilt dat ze een volledige langeafstandsvlucht of iets dergelijks meegaan.

Snel opladen helpt de situatie enigszins, want je kunt drie uur afspelen met een 15 minuten durende lading.
De behuizing zelf laadt op via USB-C en beschikt niet over draadloos opladen zoals de Buds 2.
Prijs
Met de Pixel Buds 2 die op een vrij prijzig £179/US$179 komen, lijken de Pixel Buds A inderdaad zeer betaalbaar voor slechts £99/US$99.
Ze gingen
in juni in de verkoop in de VS en zijn
nu in voorbestelling in het Verenigd Koninkrijk met op de afrekenpagina een leveringsdatum van 25 augustus.
Er zijn natuurlijk veel goedkopere draadloze oordopjes verkrijgbaar, maar zelden van de grote technologiemerken. De belangrijkste rivalen hier die een beetje goedkoper zijn en actieve ruisonderdrukking hebben zijn de
Huawei FreeBuds 4i en
Anker Soundcore Life A2 NC – beide £79.
Bekijk onze grafieken van de
beste draadloze oordopjes en de
beste goedkope draadloze oordopjes voor meer opties.

Verdict
Google is er eindelijk met zijn eigen-merk draadloze oordopjes en ik denk dat het een wijs besluit was om het vlaggenschipmodel te nemen en een aantal van de meer premium functies weg te snijden om een veel aantrekkelijker prijspunt te bereiken.
Het heeft immers goed gewerkt met de Pixel ‘a’ telefoons.
Gezien het prijsverschil met de Pixel Buds 2, is het misschien een beetje verrassend hoe weinig Google hier heeft gedowngrade – namelijk draadloos opladen op de behuizing en Attention Alerts.
Al het andere blijft en hoewel er goedkopere rivalen zijn met actieve ruisonderdrukking, bieden de Pixel Buds A iets anders, en dat zijn veel slimme functies.
Basics zoals in-ear-detectie en fatsoenlijke aanraakbediening zijn nog maar het begin, want de Buds A hebben ook Adaptive Sound, Fast Pair en ondersteuning voor de Google Assistant, wat een wereld aan mogelijkheden opent, van het krijgen van basisantwoorden of meldingen tot real-time vertaling.
De batterijduur is niet geweldig voor de oordopjes zelf, maar het hoesje heeft voldoende extra sap en snel opladen om de buds snel bij te vullen als ze toch leeg raken.
Als de nadelen niet op je ‘must have’-lijstje staan, dan zijn de Pixel Buds A een aanrader.
Specs
Google Pixel Buds A-Serie: Specs
- 12mm dynamische drivers
- Bluetooth 5.0
- Dubbele beamforming microfoons en spraakdetecterende versnellingsmeter
- Batterijduur 5 uur (24 uur met etui)
- USB-C
- Google Assistent Ondersteuning
- Aanraakbediening
- IR-sensoren voor in-ear detectie
- Google Translate ondersteuning
- IPX4 zweet- en waterbestendigheid
- 20,7 x 29,3 x 17,5 mm, 5,06 g (oordopjes)
- 63 x 47 x 25mm, 42,8g (hoesje)
- Duidelijk Wit en Donker Olijf
Inhoudsopgave