Gtech HyLite review

Dyson domineert al jaren het gesprek over snoerloze stofzuigers dankzij een grote naamsbekendheid (en enkele, toegegeven, zeer goede stofzuigers), maar het is niet het enige Britse merk in het spel. Gtech heeft ook een aantal solide zuigers uitgebracht met minder fanfare, en met de nieuwe HyLite zou het bedrijf wel eens een winnaar kunnen zijn.

Terwijl Dyson grotere batterijen en krachtigere motoren in zijn snoerloze V-serie stopt, zet Gtech een stap in de tegenovergestelde richting: hij is kleiner en lichter – en ja, zwakker – en voor slechts £199 zou dit de ideale stofzuiger kunnen zijn voor kleinere huizen of voor iedereen die zelfs de snoerloze modellen van Dyson aan de lompe kant vindt.

Prijs en beschikbaarheid

Als u in het Verenigd Koninkrijk bent, kunt u de Gtech HyLite nu kopen, hoewel de beschikbaarheid elders beperkt is.

Hij kost slechts £199.99 bij
Gtech of
Amazon – minder dan zelfs het goedkoopste Dyson model dat u van het bedrijf kunt kopen, de
£249 V7 Motorhead.

U kunt het nog goedkoper krijgen dan dat – op het moment van schrijven is het slechts
£169 van Argos, al is het de moeite waard op te merken dat dit model grijs is in plaats van groen, en niet wordt geleverd met de
opbergtas of reinigingsgereedschap dat bij de volle prijs is inbegrepen.

Als u op zoek bent naar iets anders rond deze prijs is er de
Hoover H-Free van £140, maar deze is omvangrijker dan de Gtech zonder noemenswaardige voordelen buiten de prijs.

Voor meer opties, bekijk onze gids voor de
beste stofzuigers, compleet met reviews en up-to-date koopadvies.

Het is niet de grootte die telt…

Het grote verkoopargument van de HyLite zit hem in de naam. Hij is licht. Maar eigenlijk, nog meer dan dat, hij is klein. Echt klein.

In tegenstelling tot de Dysons en de meeste andere snoerloze modellen, die hun motoren in het handvat of de steel hebben, bouwt de HyLite het geheel in de reinigingskop in, zonder daar veel merkbare bulk aan toe te voegen.

Dit heeft een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste betekent het dat de steel zelf gereduceerd is tot niet meer dan een holle, telescopische buis, waardoor de machine veel lichter en wendbaarder is. Het handvat kan volledig worden losgemaakt, waardoor u een ietwat lompe handgreep krijgt, en het kan ook worden ingeschoven waardoor het hele ding piepklein is om op te bergen.

Het minder verwachte voordeel is dat door al het gewicht in de basis te stoppen, hij nog lichter aanvoelt dan zijn 1,5 kg, omdat het gewicht direct op de grond zit, met bijna geen druk op je pols. Hij is niet veel lichter dan de meeste concurrenten, maar door het zware ontwerp aan de onderkant voelt het alsof je helemaal niets optilt.

Dat betekent dat de HyLite over het algemeen heel gemakkelijk te verplaatsen is, vooral als je hem de trap op of af moet dragen. In gebruik is het ook vrij vriendelijk, maar ik vond dat het handvat een irritante gewoonte had om in de verticale positie te blokkeren wanneer ik het niet wilde. Er is maar een beetje druk nodig om hem weer naar buiten te duwen, maar het was een terugkerende irritatie tijdens het schoonmaken.

Wat de rest van het ontwerp betreft, de zwart-groene afwerking is eenvoudig genoeg, maar de kleurkeuze betekent dat je de HyLite waarschijnlijk niet te zichtbaar wilt houden.

Opladen gaat via een eenvoudige AC-stekker – geen muurbevestiging hier – en in plaats van een trigger in het handvat is er een eenvoudige aan/uit-schakelaar op de basis die je vrij eenvoudig met je voet kunt activeren. Er zijn ook twee lampjes aan de voorkant, die samen met de stofzuiger worden geactiveerd, zodat je kunt zien wat je opzuigt.

Wat je niet krijgt is een reeks borstelkoppen of accessoires – er is hier slechts één borstelkop, dus er is ontegenzeggelijk minder veelzijdigheid dan je zult krijgen van concurrerende producten, zelfs rond dezelfde prijs.

…Het gaat erom hoe je het gebruikt

Wat zijn dan de compromissen? Er zijn wat nadelen voor het stroomverbruik en de levensduur van de batterij die moeilijk te negeren zijn – maar zeker geen spelbrekers – en een omschakeling naar tassen die je als een voor- of een nadeel kunt zien.

Laten we eerst het vermogen nemen. Met slechts één vermogensstand en een vermogen van 90 W – minder dan een kwart van de nieuwste Dysons – zal de HyLite geen prijzen winnen voor pure zuigkracht. Maar laat dat u niet afschrikken – in de praktijk kan deze de meeste dingen aan, zelfs comfortabel haar opzuigen uit tapijt.

Het kan een paar keer nodig zijn om alles tot op de bodem te stofzuigen, maar tot nu toe is er tijdens mijn tests nog niets gevonden dat hij niet kon schoonmaken. Ik zou het zeker niet aanraden aan huisdiereigenaren die veel verharen, of aan iedereen met bijzonder dikke tapijten – dit zal zijn grenzen hebben.

Hij is echter niet zo stil als je zou denken gezien het lagere vermogen, wat een nadeel is – naast elkaar is hij luider dan de
Dyson V11 op alles behalve de maximum stand. Vermoedelijk betekende de lichtgewicht constructie minder materiaal om het geluid te dempen, en het resultaat is dat de verhouding tussen vermogen en geluid een beetje uit balans is.

De HyLite zuigt behoorlijk op laag vermogen dankzij enkele optimalisaties in de efficiëntie waardoor hij naar stofzuigerstandaarden redelijk milieuvriendelijk is, maar zelfs met die batterij is hij nog steeds beperkt – het is het eerste wat weg moet als je gewicht wilt besparen.

Dat betekent dat de HyLite slechts 20 minuten meegaat op een volle lading (nou ja, 20 minuten en 30 seconden in mijn getimede test) en ongeveer 2 uur nodig heeft om vol te raken, en met slechts één vermogensstand is er geen manier om het nog verder uit te putten. Het was misschien leuk geweest om de optie te krijgen om de koplampen uit te schakelen om de batterij te sparen – hoe nuttig ze ook zijn – maar in de praktijk zullen ze waarschijnlijk niet veel minuten langer meegaan.

20 minuten is echter langer dan het klinkt. Zelfs het paradepaardje van de Dysons presteert slechts een uur in de meest milieuvriendelijke standen, en dichter bij de 30 minuten in de standaardinstellingen, en 20 minuten zou ruim voldoende moeten zijn voor het gemiddelde huis en meer dan genoeg voor een flat.

De laatste factor om hier rekening mee te houden is dat dit misschien wel snoerloos is, maar niet zakloos. Het klinkt als een stap terug, maar Gtech beweert dat het gebruik van zakken de HyLite niet alleen licht houdt, maar hem ook gemakkelijker te repareren maakt (nog een punt voor het milieu) en u behoedt voor die rommelige stofwolk die ontstaat telkens u de stofzuigerbak leegt.

Het betekent wel dat je weer zakken moet weggooien als ze vol zijn, en dat je je voorraad op peil moet houden. Gtech heeft er een paar bij de stofzuiger geleverd, en
voor slechts €12,99 krijg je een pak van 15 – genoeg om meer dan een jaar mee te gaan volgens het bedrijf.

Verdict

Als je huisdieren in huis hebt (of gewoon een aantal serieus ruige tapijten) dan zal de Gtech HyLite het niet bijhouden. En als je het geluk hebt om in een herenhuis te wonen, dan haalt hij het misschien niet helemaal.

Maar voor alle anderen is dit een betaalbare mededinger, die een verbazingwekkend compact ontwerp combineert met een lichte bouw, en een eco-vriendelijk ontwerp ethos dat zou moeten helpen uw schuldgevoel te verlichten de volgende keer dat u stiekem wat recycling bij het gewone afval doet.

Dit is het bewijs dat goede dingen in kleine verpakkingen komen.