Hoe Baptiste Fournier het Deense Aeropress Kampioenschap won

Baptiste Fournier van The Coffee Collective is de nieuwe Deense Aeropress Champion. Hij nam de titel mee naar huis na een dag van intens weken, flippen en persen bij Andersen &Maillard; een nieuwe coffeeshop in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Nu gaat Baptiste de Deense kleuren vertegenwoordigen op het WK in Sydney later dit jaar. Omdat hij Fransman is, is het een enigszins ongebruikelijke situatie voor hem.

Ik nam contact op met de getalenteerde barista om meer te horen over zijn overwinning en hem zijn beste Aeropress-geheimen te laten onthullen.

V: Hoi Baptiste. Allereerst gefeliciteerd met de overwinning. Kun je me vertellen hoe je je hebt voorbereid?

Welnu, de regels staan alleen toe dat je tien dagen voor het evenement 250 g wedstrijdkoffie ontvangt.

Deze koffie is alles waar je mee moet oefenen, dus zoals je je kunt voorstellen, wordt het behoorlijk krap en heb je geen tijd voor volledige voorbereiding.

Bovenop dit alles (en om het interessant te houden) koos ik voor een koffiedosis van 35g…

Voor de wedstrijd hoef je niet te praten en uit te leggen wat je doet, dus het stelt je in staat om je alleen op smaak te concentreren. Het feit dat je niet veel hoeft voor te bereiden, is wat deze specifieke wedstrijd leuk en toegankelijk maakt voor iedereen.

De organisatoren van de World Aeropress Championships lijken erop gebrand om deze sfeer te behouden – energiek voor barista’s en boeiend voor toeschouwers.

Voor mij was de wedstrijd een platform om een nieuw recept uit te proberen dat ik onder normale omstandigheden niet zou gebruiken. Toen ik eenmaal de juiste verhoudingen van water tot koffie had gevonden, deed ik een paar proeven met verschillende maalinstellingen, en dat was het … Ik heb gewonnen!

V: Je bent Fransman, maar nu ga je Denemarken vertegenwoordigen in een internationale competitie. Ga je iets speciaals doen om de rood/witte kleuren bij WAC in Sydney te promoten?

Nou, ik ga voor de Viking outfit maar zal mijn Aeropress met een stokbrood naar beneden drukken. Gedachten?

V: Zijn er bepaalde details in je recept die het verschil maken?

Ik heb twee papieren filters gebruikt in plaats van slechts één om een zo schoon mogelijk resultaat te krijgen. Wanneer je die hoeveelheid koffie in een kopje gebruikt, kan het gemakkelijk vies en overweldigend smaken.

V: Is er een Aeropress brouwtechniek waarvan je denkt dat deze overschat is?

Ik denk het niet, en daarom hou ik van de Aeropress.

Het is een zetapparaat dat je zou kunnen gebruiken als een gewoon koffiezetapparaat voor je dagelijkse koffie; het werkt goed met een vrij standaard verhouding (15g / 230ml), maar je kunt ook spelen als je wat meer ervaring hebt en in beide gevallen verbluffende resultaten hebt.

Ga dieper: Hoe grotere batches te brouwen met de Aeropress

De methode die ik heb gebruikt, staat bekend als de “bypass-techniek”, waarbij water wordt toegevoegd om een concentraat dat je maakt te verdunnen. Je kunt ook verschillende watertemperaturen proberen, manieren van roeren of persen die allemaal de smaken beïnvloeden. De beste koffie is degene die voor jou werkt!

Het winnende recept

  • 35 g koffie (Maling: Zeer grof)
  • Omgekeerde Aeropress
  • 80ml water bloei (85°C/185°F), 30 ppm)
  • Roer 10 seconden
  • Voeg 60 ml toe
  • Roer op een gegeven moment nog eens door
  • Druk gedurende 20 seconden
  • Gebruik twee (!) papieren filters.
  • Voeg 140 ml water toe aan het brouwsel

V: Waar is de meest ongewone plek waar je een Aeropress hebt gebrouwen?

Op Bali! Ik zat in een tinnen schuurtje omringd door jungle en oceaan. Surfers vingen de eerste golven van de dag. Oh mijn god, ik herlees dit, en het klinkt nep en waarschijnlijk als de perfecte instagrammable foto van een Aeropress, maar geloof me, het was echt!

Baptiste Fournier is de souschef van the Coffee Collective branch in Godthåbsvej in Kopenhagen, Denemarken

V: Wat is je favoriete boon uit de huidige line-up van The Coffee Collective?

Dat is een lastige, maar op dit moment is mijn favoriet in ons assortiment de Kieni uit Kenia.

Ik geniet van de hoge zuurgraad die de SL28/34 te bieden heeft, waarbij heel goed wordt aangetoond dat koffie een vrucht is. Ik weet dat deze koffie voor veel mensen een eye-opener is geweest.

Het is een van de koffies die we de afgelopen negen jaar onafgebroken hebben gekocht. Het is deze langdurige relatie die ons in staat stelt om de kwaliteit op boerderijniveau van dichterbij te bekijken en van jaar tot jaar te blijven verbeteren.

Voor mij heeft die relatie veel waarde, en het is een van de redenen waarom ik het als mijn favoriet heb gekozen. Dat gezegd hebbende, ben ik natuurlijk een grote fan van Geisha, vooral natuurlijk en gewassen van Hacienda La Esmeralda.

V: Wat is uw mening over de Deense koffiescene op dit moment?

Ik denk dat het langzaam groeit, maar op een gezond tarief. Vooral de specialty coffee scene is nog vrij klein in vergelijking met de grootte van de stad.

Omdat het een grote koffieconsumptiecultuur is, kost het tijd om de perceptie van mensen over wat koffie kan zijn te veranderen, maar er zijn een paar cafés geopend die er behoorlijk serieus mee bezig zijn. Op dit moment roosteren de meeste van deze zichzelf en hebben ze een andere maar verschillende aanpak – het is geweldig om er deel van uit te maken.

Omdat ik Frans ben, heb ik altijd de neiging om te kijken naar wat er in Parijs gebeurt. Er zijn talloze “derde golf coffeeshops”, maar veel lijken op elkaar en slechts weinigen verleggen de grens van wat koffie kan zijn.

Begrijp me niet verkeerd, er is daar ook veel goeds! Dat gezegd hebbende, ik ben pas drie jaar in Kopenhagen, ik kijk ernaar uit om de progressie in de komende drie jaar te volgen.

Een grote dank aan Baptiste voor zijn deelname. Je kunt juichen voor hem en andere aero-barista’s op de Wereldkampioenschap Aeropress in Sydney 17 november.

Verder lezen: De ultieme gids voor de Aeropress